ВМРО ще пише закон срещу фалшивите новини

OFFNews 24 юли 2018 в 16:53 3924 2

Снимка Pixabay

ВМРО обяви, че повежда битка срещу фалшивите новини, а в началото на следващия политически сезон ще предложи закон за борбата с разпространяването на фалшиви информации в интернет.

Това се налагало заради зачестилите случаи на опасни фалшиви новини, които директно застрашават националната сигурност на България, посочват от партията.

Епидемията от неверни публикации придобива застрашителни размери, а фактът, че техни източници все по-често са политически лица, е въпрос, който засяга и политическата стабилност в страната, пишат те в съобщение до медиите.

ВМРО започва изработването на закон, който да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството, които към днешна дата - по думите им - не попадат под контрола на нито една институция.

Подчертаваме, че това не е опит за цензура, а за постигане на чистота на информационния поток, която ще допринесе за по-добрата работа на всички медийни канали, допълват от ВМРО.

В момента дори сериозни телевизии, сайтове, радиа и вестници с ясна и прозрачна собственост стават жертва на фалшивите новини. Те също се подвеждат и публикуват статии, излъчват репортажи и правят дописки с невярно съдържание, базирани на препечатки без ясен източник.

Те посочват и примери за фалшиви новини от последните дни: заглавия от типа „Самолети тайно оставят мигранти на военните летища“ или „В ход е план за заселване на Странджа с бежанци“ и твърдения, че дребният рогат добитък в Ямболско се изтребва не заради чумата, а за да се освободят постройки за мигрантите, които Западна Европа ще ни върне, както и невярната информация за смъртта на баба Дора, след като са евтаназирали козите ѝ.

Екип от специалисти вече работи по темата като сравнява световните практиките в областта и ги съпоставя с настоящата законодателна уредба по темата в страната, информират от партията. В началото на новия политически сезон ВМРО ще предложи на коалиционните си партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии идеи за справяне с фалшивите новини. Те посочват, че мерките ще са в посока регулация и прозрачност на собствеността, филтър на информационния поток и ясни и точни правила при представянето на една тема или шега като „новина“. 

"Абсурдните имена на сайтовете, от които тръгват, вече не правят впечатление на никого. Именно те обаче са без ясна собственост, регистрирани през офшорни компании в трети контингенти. На това трябва да се сложи край! Живеем във века на високите информационни технологии и е крайно време да изградим законодателна бариера (вкл. и с помощта на технологиите) за разпространението на фалшивите новини", допълват от ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

2

bobi aronoff

24.07 2018 в 22:43

Пеевски ли ще им диктува ?!?

16193

1

SC

24.07 2018 в 18:29

Т.е. държавата ще решава на кои медии да вярваме и на кои - не.
Оруел, къде си?!