Вътрешна криза в БНР - старият УС дава новия генерален директор на прокурор

Мая Младенова 05 юни 2020 в 15:44 4532 1

Трима от членовете на Управителния съвет на БНР са изпратили сигнал до прокуратурата срещу собствения си генерален директор - новоназначеният шеф на Радиото Андон Балтаков.

Това стана ясно от публикация във фейсбук на члена на УС Стефан Ташев, който е журналист.

Ташев пише, че заедно с членовете на ръководното тяло Мария Маркова и Галя Тренчева са сезирали няколко институции, вкл. прокуратурата, за това, че генералният директор е сключил договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС за една година, без одобрение на УС на БНР. Става въпрос за договор, сключен с фирма "Мост енерджи" АД, за една година.

Сигналът е предаден на Специализираната прокуратура, АДФИ, Народното събрание и СЕМ и е за "груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР".

БНР: Договорът е сключен при форсмажор, за да не остане радиото без ток

Часове след като твърденията на тримата членове на УС станаха публични, на сайта на БНР бе публикувана позиция, според която подписването на договора е било направено при форсмажорни обстоятелства. Целта е била да не остане Радиото без захранване. Новите условия са по-изгодни от старите, а договорът осигурява работата на медията до определяне на доставчик с обществена поръчка, се казва в позицията. Публикуваме пълния ѝ текст:

Във връзка с изнесени от УС на БНР информации, засягащи работата на общественото радио правим следните уточнения:

От 27 януари Българското национално радио работи с нов Генерален директор, но със заварен Управителен съвет, който е избран да изпълнява програмата на предходния директор. Това поражда периодични сътресения в управлението на медията и затруднява реализирането на концепцията на Андон Балтаков, която той е защитил пред Съвета за електронни медии.

С встъпването си в длъжност новият Генерален директор наследява проблемите, породени от няколкомесечната управленска криза в БНР. Един от тях е доставката на електричество за общественото радио – в София и Благоевград. Вместо да обяви нова обществена поръчка, тогава ръководството на БНР и настоящият УС неглижират проблема, който може да доведе до спиране на радиото.

При условия на абсолютен форсмажор – обявено извънредно положение и необезпеченост на радиото със захранване с електричество, Андон Балтаков предприема спешни мерки за осигуряване работата на програмите до определянето на доставчик на електроенергия по публично обявената обществена поръчка.

Когато управляваш с чужд Управителен съвет...

До ситуацията УС да подава сигнал срещу шефа си се стига заради ограничение в Закона за радиото и телевизията, което постави в неприятна ситуация новия шеф на Радиото. Той бе избран на длъжността след набързо приключилия мандат на Светослав Костов. СЕМ отстрани Костов заради безпрецедентното спиране на Програма "Хоризонт" през есента на 2019 г. Заради извънредния конкурс се наложи новият генерален директор да работи със стария УС, назначен от предшественика му. Това е така, понеже ЗРТ не дава на СЕМ правомощия да прекрати и мандата на УС. На практика, почти в целия си тригодишен мандат Андон Балтаков ще трябва да работи с Управителния съвет, назначен от Светослав Костов. Нови членове на УС Балтаков може да назначи само ако сегашните доброволно подадат оставките си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3906

1

hristo

05.06 2020 в 18:38

Не е само това! Камери са заснели как новия генерален директор е пикал накриво в тоалетната! Няма място за такива мръсници в гордостта на нацията - Българското Национално Радио! Вън всички, които не пикаят според това накъде духа вятъра! Венсеремос!