Венелин Петков ще съди Валери Симеонов заради войната за хазарта

OFFNews 11 февруари 2020 в 14:15 17117 2

Снимка bTV

Венелин Петков

Шефът на новините на bTV Венелин Петков обяви, че ще се види в съда с бившия вицепремиер Валери Симеонов заради обвинения, че телевизията е укрила важна информация за хазартната война.

В свое участие в сутрешния блок на БНТ Симеонов разкритикува bTV и поименно Венелин Петков и Антон Хекимян, че над месец не са разпространили предоставена информация от братята Найденови (съсобственици на Ефбет и еврофутбол). Става въпрос за твърдения, които според Найденови и Валери Симеонов уличават Васил Божков в престъпления.

"Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва", добави лидерът на НФСБ тази сутрин.

Недоволството си по този повод изрази и Цветомир Найденов, един от двамата братя, когото bTV покани в предаването "Тази сутрин" през януари. Тогава Найденов на няколко пъти гневно попита водещия защо едва тогава им се дава думата.

Замесването на името на bTV в хазартния скандал стана повод днес телевизионната медийна група да излезе със специално изявление. От телевизията напомнят, че не са длъжни да разпространяват всяка получена информация и че "ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване":

Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.

Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията.

Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото.

В допълнение, Венелин Петков написа във фейсбук профила си: "За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда."

Водещият на сутрешния блок Антон Хекимян на свой ред написа:

Това петно не стои на моя ревер, г-н Симеонов!

За пореден път овластен си позволява да отправя директни обвинения, внушения и заплахи срещу журналисти в национален ефир, без никакви основания и доказателства!

Нямам притеснения, защото във всяка ситуация следвам принципите на професията!

Всеки човек трябва да носи отговорност за думите и действията си, особено когато е зам.-председател на Народното събрание!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5300

2

квазимодо

11.02 2020 в 19:07

Тези които не считат че Хики Мики и Весел Путков не лижат задници да вдигнат ръка. ..... Чакам. Аааааааааа никой, така си и мислех.

17439

1

мнение от IP

11.02 2020 в 15:08

Дай на Ганьо власт и му гледай сеира. Ама нещо сеира на Валери Симеонов е на наш гръб. Чакам да изчезне от политическия небосклон и броя щетите...