Взривиха разследваща журналистка в Малта (видео)

Александра Маркарян 17 октомври 2017 в 11:11 12711 1

Взривиха разследваща журналистка в Малта.

В автомобила на Дафне Каруана Галиция, разкрила връзки на страната си с офшорни данъчни убежища в рамките на журналистическото разследване "Досиетата от Панама", е поставена и задействана мощна бомба. Покушението е извършено в понеделник следобед край дома на Галиция, чрез нейното „Пежо 108“.

30-ина минути преди смъртта на 53-годишната журналистка, съпруга и майка излиза последната публикация в блога ѝ - Галиция обвинява в корупция началника на кабинета на премиера.

Перото ѝ беше толкова влиятелно, че допринесе за избухването на политическа криза, след като тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма - параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона, свика предсрочни избори през юни и неговата Лейбъристка партия ги спечели.

Каруана Галиция твърдеше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по различни теми - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийския хазарт и мафията. Последните ѝ разследвания показват връзки между премиера Мускат и двама от най-близките му сътрудници с офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Самият Мускат официално осъди убийството и заяви, че по негова молба служители на ФБР пътуват за Малта, за да помогнат в разследването.

"Днес е черен ден за нашата демокрация и нашата свобода на изразяване. Няма да се успокоя, докато не бъде въздадено правосъдие", заяви той.

Не само Мускат реагира публично, нападението шокира лидерите на ЕС и те го осъдиха остро. Изказвания направиха първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателят на Европарламента Антонио Таяни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Галиция бе в списъка с хората, които "формират и разтърсват Европа" - списък с 28 имена, съставен от новинарския сайт "Политико". Тя сама върши работа колкото целият Уикилийкс с разкритията си, отбелязва изданието.

Читателските посещения в блога ѝ достигаха 400 хил. - почти колкото цялото население на Малта.

Статиите ѝ бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят, пише "Гардиън".

Наскоро тя започнала да получава заплахи и уведомила полицията. Дали е била охранявана допълнително не е ясно. Ясно е едно - Галиция бе пòказно убита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

17.10 2017 в 11:52

Има доста гнили неща в Малта и Мускат е едно от най-гнилите. Но ЕС си мълчи, защото е по-удобно да сконфузва простите източноевропейци.