Загубих едното си око. В синини съм и кървя, но съм жив: колко струва на журналистите да отразяват протестите в САЩ

68 нападения и арести на новинари са документирани само до 31 май, алармира "Репортери без граници"

Александра Маркарян 03 юни 2020 в 13:34 6160 0

Снимка Линда Тирадо/Туитър

Линда Тирадо

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд. Той беше задушен и убит от бял полицай в Минеаполис на 25 май при арест.

Документирани са 68 нападения над журналисти към 31 май, съобщава "Репортери без граници" (RSF), откъдето осъждат насилието и призовават за незабавни мерки за защита на новинарите.

Посегателства над тях е имало в най-малко 30 американски града. Те са дело както на полицаи, така и на протестиращи.

След ареста от 29 май на излъчващия на живо от протест в Минеаполис екип на CNN напрежението се нагнетява още повече, констатират от "Репортери без граници".

"Демонизирането на медиите от страна на президента Тръмп в продължение на години сега дава плодове. Журналистите са мишена и на полицаи, и на протестиращи за арести и насилие", казва генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

"Отдавна е очевидно, че това демонизиране би довело до физическо насилие. "Репортери без граници" е предупреждавала за последствията от тази крещяща враждебност спрямо медиите и сега сме свидетели на безпрецедентен взрив на насилие срещу журналистите в САЩ. RSF призовава всички американски власти да осигурят пълна защита на журналистите и да спазват основните принципи на уважение към свободата на пресата", добавя той.

От организацията разказват и за най-сериозните нападения.

В Минеаполис Линда Тирадо е ослепена напълно с едното око, след като е улучена с нещо, което тя смята за гумен куршум, изстрелян от полицай, докато снима протест.

В Питсбърг Ян Смит - фотожурналист от KDKA TV - публикува информация в Туитър, че е бил "нападнат от протестиращи в центъра на събитията". "Те ме блъскаха и ритаха. Имам синини и кървя, но съм жив. Фотоапаратът ми е повреден. Друга група протестиращи ме извлякоха и спасиха живота ми."

Във Финикс репортерката на CBS Бриана Уитни трябваше да се справи с протестиращ, който по време на живо включване сграбчи и се опита да отнеме микрофона ѝ.

Във Вашингтон водещият на Fox News Лелънд Витърт и екипът му бяха удряни, по тях стреляха и бяха преследвани от протестиращи край Белия дом.

Има съобщения и за арести и задържане на журналисти от полицията. В Минеаполис кореспондентът в САЩ на австралийската тв 9News Тим Арвие беше задържан от полицията по време на стрелба. В Лас Вегас фотожурналистката на свободна практика Бриджит Бенет беше арестувана, защото не се прибрала. По същото време тя е изпълнявала служебен ангажимент към AFP.

Елън Шмит - фотожурналист във в. Las Vegas Review-Journal - също е била арестувана и задържана през нощта в Лас Вегас.

RSF призовава за налагането на мораториум върху арестите на журналисти, които отразяват протестите в САЩ. От организацията искат също власите да издадат указания към полицията, които да забранят да се стреля по журналистите и да изискат от тях да ги пазят от нападения и насилие от страна на протестиращи.

САЩ е на 45-о място от 180 страни в Световния индекс за свободата на словото на RFS, където България е №111.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови