Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска

OFFNews 08 октомври 2017 в 10:15 7732 6

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска. Протестът е организиран от Асоциация на европейските журналисти - България в 9 часа на 11 октомври. 

Протестът е организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов заплашиха журналиста Виктор Николаев в ефир, а след това Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНРв рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", обявиха организаторите на протеста.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", допълниха те.

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", обявиха организаторите.

"Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призоваха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

6

Izalina

08.10 2017 в 13:37

Защо да трябва някой да "предвожда"?
Всеки човек с разсъдък и достойнство, па било то и избрал "набедената" професия - журналист, би следвало да няма страх да каже "баста" по един или друг начин?

Или не допускате, че голяма част от "индианците" в гилдията са точно Поставени при идиотски условия - от политическата среда и собствените си "вождове" да упражняват иначе интелектуална и творческа професия.
Всичко ни е сбъркано ...
Аз ги подкрепям дори и сред съществуването на имена, които откровено ме дразнят с репутацията, репортажите и поведението си.

8167

5

mimitooooo

08.10 2017 в 12:50

Кой ще предвожда протеста?! Валерия Велева, Миролюба Бенатова, Кеворк Кеворкян, Криси Патрашкова...! Ужасссс!

12013

4

Ivan Bojkov

08.10 2017 в 12:06

Всички знаем каква е българската поръчкова журналистика! Плащаш-получаваш! Организират се, за да не им дръпнат кокъла от устата. Парантии!

29585

1

Izalina

08.10 2017 в 10:39

Тва е тъпо. Да трябва да се протестира, но сега и веднага, дори още вчера.

До 11ти октомври що вода ще изтече, пък и след ултиматума на (треперя) полувеликия везир, не се знае дали ше остане жив/здрав/на свобода журналист, та да се включи в протест...

дъно няма