Журналисти обучават младежи по медийна грамотност

Проектът „Мисля, значи съм“ развива критичното мислене

OFFNews 28 март 2019 в 18:04 2542 0

Нов проект на Европейския медиен център си поставя за цел да улесни обмяната на знания на известни български журналисти с младите хора, като насочи прилагането на критичното мислене както в потреблението на информация, така и в ежедневието.

Инициативата „Мисля, значи съм“  се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България и е насочена към младежи на възраст между 17 и 19 години. Обученията по медийна грамотност ще се провеждат от водещи имена от света на журналистиката като Люба Ризова, Генка Шикерова, Емилия Милчева и Николай Чавдаров.

„Мисля, значи съм“ включва провеждането на общо осем открити занятия за учениците от последните класове на гимназии в градовете София, Ихтиман, Симитли, Перник и Кресна.

В рамките на проекта журналистите, посланици на проекта, ще посетят и организират открити уроци, първият от които ще се състои в столичното 31-во училище.

Инициативата предвижда онлайн курс в три модула, представляващи правила и съвети, подкрепящи развитието на критично мислене, техники за разбиране на значението на информацията, която младите хора консумират, произвеждат или споделят.

Всеки модул включва кратко въведение, видео лекция от един от посланиците, практическа част и тест.

Онлайн съдържанието предоставя текстове и видеа, които да помогнат на младите хора да си изградят самостоятелно, независимо и критично мислене, като „навигирайки” в интернет, социалните мрежи и дори т. нар. традиционни медии, да не позволяват да стават лесни жертви на манипулации, лъжи и вредни внушения.

B платформата „Мисля, значи съм“ са използвани коментарни материали по темите: фалшиви новини, медийна грамотност и критично мислене от различни български и чужди източници и автори.

Европейският медиен център е неправителствена организация, основана през 2014 г., с цел да работи за създаването на по-добри условия за развитието на българските медии, подкрепата на медийната грамотност и насърчаването на критичното мислене на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови