Журналисти протестираха срещу 'празните столчета' (галерия)

OFFNews 11 октомври 2017 в 11:14 7237 3

Снимка OFFNews

Журналисти от най-влиятелните телевизии, радиа, печатни и онлайн издания у нас излязоха протест срещу политическия натиск над медиите.

Мирната демонстрация се проведе пред сградата на бившия Партиен дом, до входа на Министерския съвет.

В символ на протеста, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, се превърнаха три празни столчета и въпросът "Къде е Ани?" Повод за тях стана ситуацията със сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" - едно от най-влиятелните и гледани предавания в ефира, играещо ключова роля за формиране на общественото мнение. Неочакваното изчезване на Анна Цолова от екрана и последвалите заплахи към колегата й Виктор Николаев от страна на депутат от ГЕРБ и вицепремиер породиха вълна от недоволство във и извън гилдията.

Събитието събра около сто представители на медиите. Силно присъствие имаха bTV и Нова с популярните си лица като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лора Крумова, Росен Цветков, Кристина Баксанова, Светослав Иванов. Самият Виктор Николаев дойде към края на протеста, а преди това го следеше от студиото на "Здравей България". Колежката му Ани Цолова не се появи, но към протестиращите се присъедини Дарина Сарелска - доскорошен шеф на новините в телевизията. 

"Нашата професия е натикана в ъгъла. Въпросите намаляват, увеличава се държането на микрофон без въпроси. Трябва да върнем традиционното общуване между журналисти и политици. Мълчанието убива", коментира журналистът Миролюба Бенатова.

Преподавателите от факултета по журналистика също подкрепиха колегите.

Направи впечатление относително слабото присъствие на журналисти от вестниците, както и почти пълното отсъствие на шефове на медии. 

Представители на властта не се появиха.

И този протест не мина без "служебни посетители". Десетина момчета с анцузи се присъединиха като кръпка към групата протестиращи. В раниците си носеха прилежно навити знаменца с лозунги "Оставка, г-н Симеонов", изписани с красив почерк с водни боички. Виждайки, че демонстрацията е твърде мирна и културна, за да могат да се впишат в нея, момчетата дори не посмяха да развеят плакатите си, а накрая започнаха да нервничат от скука и едва дотърпяха до края на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8968

3

Тахтун

11.10 2017 в 20:41

Политически коментиращите журналисти у нас са продажни, т.е. купени. И това е от много време така. Е, може да има един двама непродажни, но това не променя мнението ми. Това е.

8167

1

mimitooooo

11.10 2017 в 12:36

Началната учителка Миролюба репресиран журналист ли се изкара?!?!