Журналистите от новините на Нова тв защитиха Виктор Николаев

Александра Маркарян 06 октомври 2017 в 18:05 11218 1

Журналистите от новините на Нова тв излязоха с позиция по повод заплахите към водещия на сутрешния блок Виктор Николаев от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов.

Те отправят конкретни въпроси към автора на книгата "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите" и настоящ депутат от ГЕРБ - Тодоров, и към Симеонов.

"Г-н Тодоров,

Работата на журналистите е да питат. Питаме: Как въпрос на водещ може "да му изяде хляба"?

Искаме да разберем разполагате ли с данни, различни от официалната позиция на NOVA във връзка с промените в екипа на Новините и предаванията в последно време?

С какви данни за "посоката (въпроси), в която е тръгнала колежката" Анна Цолова разполагате и каква е връзката им със "столчето ѝ", питат те неосъществения председател на Комисията по досиетата.

Към Симеонов се обръщат по следния начин:

"Г-н Симеонов,

В NOVA работят професионалисти, които имат усещане за темите, важни за обществото. Преценката за това дали един въпрос е важен, или не, е субективна. Но очевидно наличието на въпрос, изисква даването на отговор, а не заплахи. Какво намеквате с „Викторгейт“?"

Техните въпроси не спират дотук, а продължават към партийното ръководство на ГЕРБ:

"Ще бъдат ли предприети конкретни действия от ПП ГЕРБ по отношение на Антон Тодоров?

ГЕРБ ще свали ли политическото си доверие от него, ако личните му тези не просто не съответстват на позициите на партията, но са и спорни, вредни и опасни?

Ще се разграничи ли правителството от коментарите на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на колегата ни Виктор Николаев?"

"Журналистите от Новините на NOVA осъждаме остро всеки опит за намеса в работата ни. Право на всеки журналист е да задава въпроси, свързани с дневния ред на българското общество, особено когато са неудобни за политиците. Откровените заплахи в ефир противоречат на принципите за свобода на словото и внушават намерение за саморазправа и злоупотреба с власт", се казва в позицията.

Зад нея застават: 

Марина Стоименова, Тина Ивайлова, Гергана Тодорова, Цветомир Семов, Валерия Чанкова, Диана Димова, Мария Милкова, Десислава Георгиева, Велина Сашева, Генка Шикерова, Ивета Шилигарова, Марина Цекова, Красимира Кръстева, Надя Ганчева, Мария Димитрова, Деница Суруджийска, Александър Райков, Елена Гюрова, Живко Константинов, Мирослава Иванова, Надежда Узунова – Кривошиева, Яна Николова, Станимира Иванова, Иван Христов, Вероника Димитрова, Глория Николова, Илия Дафов, Християния Червенкова, Александра Тренкова, Милен Кандарашев, Галина Занева, Георги Георгиев, Марина Цекова Ненчева, Антония Шехова, Галина Никова, Лора Крумова, Нина Александрова, Красимир Боев, Мария Йотова, Любомир Бояджиев, Василена Гръбчева, Мариана Конова, Доротея Хъшовска, Ивомира Пехливанова, Владислава Тричкова, Наталия Герджикова, Александрина Аврамова, Катерина Кирилова, Златина Зехирова, Марина Малашева, Ива Софиянска-Божкова, Мариян Станков-Мон Дьо, Румен Бахов, Деян Веселинов, Богомил Грозев, Ина Гълъбова, Николай Василковски, Рада Богданова, Даниела Тренчева, Калина Влайкова, Марин Николов, Галя Щърбева, Николай Дойнов, Косара Михалкова, Христо Калоферов, Ева Костова, Златина Иванова, Методи Владимиров, Антон Събев. 

След възмутителното поведение на двамата политици ГЕРБ се разграничиха от Тодоров, но не споменаха, че ще има други последствия за депутата. С позиции в защита на Николаев излязоха Нова тв, bTV и БНТАсоциацията на европейските журналисти – България призова за медиен бойкот на управляващи, които заплашват журналисти. И БСП, и ДБГ излязоха с остри позиции в защита на журналистите и срещу заплахите. ДБГ поискаха Тодоров да напусне НС и попитаха говори ли Тодоров от името на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

След като видяха реакциите, и двамата политици - гости на сутрешния блок на Нова тв днес, започнаха да обясняват, че не са ги разбрали правилно.

Трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми като заплаха, коментира вицепремиерът Симеонов. Коментарът му в студиото бе по повод въпроси на журналиста за "Кумгейт".

"Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е", каза вицепремиерът. Той, като Тодоров, коментира отсъствието на Анна Цолова от сутрешния блок с думите: "Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам".

Тодоров пък увери, че е разбран "превратно", а думите му са били изтълкувани "абсолютно погрешно" и все пак се извини на Виктор Николаев. А въпросните думи (по повод въпрос дали при сделката с "Грипен"-ите става дума за "шайка") бяха:

"Много силни думи. Ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, ама гледам - липсва столчето ѝ. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови