bTV има нов собственик - PPF на чеха Петр Келнер (обновена)

Мая Младенова 27 октомври 2019 в 23:33 5879 0

Снимка iDnes.cz

Петр Келнер

Инвестиционната група PPF на чеха Петр Келнер е подписала споразумение за придобиване на CME. Сделката означава нов собственик на bTV, чийто мажоритарен собственик е CME (Central European Media Enterprises).

Новината бе потвърдена в съобщение на PPF до медиите късно в неделя вечер и в съобщение на сайта на СМЕ.

Стойността на сделката е $2,1 милиарда. Не се посочва на колко е оценена bTV, тъй като цената е пакетна.

PPF Group N.V. обявява, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd (NASDAQ/Пражка финансова борса: CETV) (“CME”) за придобиването на CME, се казва в съобщението.

"Според условията на споразумението, притежателите на всички емитирани и дължими обикновени акции на CME от клас А ще получат $4,58 на акция. Тази оценка представлява премия от приблизително 32% спрямо цената на акциите на CME преди съобщението от 25 март 2019 г., според което Дружеството започва процедура по преглед и оценка на потенциални стратегически възможности, които стоят пред компанията", се уточнява в съобщението на СМЕ.

Освен bTV Media Group, СМЕ управлява медии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Предстои CME да свика извънредно събрание на акционерите за одобрение на предложеното сливане, а от Европейската комисия и някои национални регулатори ще бъдат искано одобрение на сделката.

Очаква се целият процес на одобрение да отнеме няколко месеца.

Петр Келнер бе кандидат за купувач и на Нова телевизия, но КЗК не разреши сделката заради пазарна концентрация.

Ситуацията с bTV обаче е различна, тъй като PPF придобива компанията майка на международно ниво.

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", казва Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

Джон Билок, председател на борда на директорите на СМЕ, е цитиран да казва: „Специалният комитет на Борда, заедно с нашите съветници, направи обширен преглед на възможностите със значителен брой заинтересовани страни в стратегическо и финансово отношение. Днешното съобщение потвърждава нашия приоритет да доставяме стойност на всички акционери”.

В съвместно изявление, Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, главни изпълнителни директори, заявяват: „През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и осигурихме впечатляващ и устойчив ръст в рентабилността, нашият основен фокус беше да създаваме стойност за нашите собственици. Тази сделка, която е кулминацията на тези усилия, е правилната за нашите акционери и е удовлетворяващ завършек на един от най-успешните обрати в развитието на водеща медийна компанията през последните години. Доволни сме, че PPF Group, с доказан успех в управлението на бизнеси в много индустрии, споделя нашата перспектива за важността на местното съдържание и неговата способност да привлича големи аудитории към телевизията“.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. През последните години се наблюдава тенденция на интегриране на създаването и разпространението на съдържание, както в Европа, така и в САЩ.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1.15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки -BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit. Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови