bTV показва „Новините отвътре“ в специална видео поредица срещу фалшивите новини

OFFNews 26 ноември 2018 в 11:48 4156 0

bTV Новините започват онлайн проект за разпознаване на фалшивите новини. 

По повод 18-годишнината на новините на сайта на телевизията ще бъде публикувана серия от кратки видеоматериали - част от кампанията "Новините отвътре". Целта на поредицата е да помогне на зрителите и онлайн потребителите да разпознават по-лесно истината в днешната информационна среда, повлияна от фалшивите новини и съдържанието в социалните мрежи.

„Заради бума на социалните мрежи пътят към истината стана много по-труден и дълъг, отколкото пътят към лъжата. Все по-често с думата „журналистика“ се асоциира съдържание, което няма нищо общо с принципите на професията. Как се информираме винаги ще бъде лична отговорност на всеки от нас, но с проекта „Новините отвътре“ искаме да помогнем на широката публика да се ориентира по-добре в новинарския поток и по-лесно да намира истината. Вярвам, че качествената журналистика става все по-важна за здравето на обществото, защото информацията, на базата на която взимаме решения всеки ден, има пряко отношение към качеството на живота ни“, коментира шефът на новините на bTV Венелин Петков.

От днес веднъж на всеки две седмици в понеделник журналистите от bTV ще припомнят основните принципи на професията през призмата на собствения си опит, предизвикателства и конкретни примери. Темите на „Новините отвътре“ ще обхванат публицистиката, разследващата журналистика, отразяването на криминални новини, добри новини, международни новини, инциденти, социални теми, извънредни събития и много други. Цел на поредицата е да бъде и в помощ на потребителите, когато си създават критерии, по които да подбират, анализират и използват източниците на информация. Освен на широката публика, видеата могат да бъдат полезни и на следващото поколение български журналисти.

„Новините отвътре“ започва с поглед към седмичното актуално предаване, като своя път към истината ще разкрият Светослав Иванов и част от екипа на „120 минути“. Видеото може да бъде видяно тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови