73 г. след атомната бомбардировка над Нагасаки Япония почете жертвите с минута мълчание

OFFNews 09 август 2018 в 07:44 2677 0

73 години след атомната бомбардировка в японския град Нагасаки жертвите бяха почетени в Парка на мира в центъра на града.

В 11:02 ч. на 9 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 пуска над града бомбата "Дебелака". Точно в 11:02 ч. започна и церемонията в памет на жертвите. Хората запазиха минута мълчание, след което кметът Томихиса Тауе прочете мирна декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване, предава БТА.

След него обръщение направи премиерът Шиндзо Абе.

Във възпоменателните прояви участват представители на 79 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ.

Тази година на церемониите присъства за първи път генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Вчера той се срещна с оцелели от бомбардировката.

През изминалата година са починали още 3500 души от оцелелите от бомбардировката, а имената им са вписани в книгата на паметта, съобщи градската управа. Така броят на жертвите от Нагасаки е достигнал 179 000.

В Хирошима - първият японски град, подложен на атомна бомбардировка през август 1945 г., в резултат на бомбата и последиците от нея досега са починали 314 000 души.

В Япония днес все още има около 154 000 оцелели от трагедията. Средната им възраст е 82 години. 

Пуснатата над Нагасаки бомба "Дебелака" била два пъти по-мощна от бомбата с прозвище "Малчугана", използвана на 6 август срещу Хирошима. Въпреки че неточното прицелване и особеностите на релефа донякъде ограничили пораженията от взрива, последиците са катастрофални - на момента загинали 70 000 жители, а градът на практика бил изравнен със земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови