Голяма Богородица е, Мария посреща с грозде на трапезата

Антония Мечкова 15 август 2018 в 00:01 5902 0

Днес празнуваме Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници, който в българската традиция е наречен Голяма Богородица. Народът ни показва дълбока обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и чудотворства, нали закриля жените, семейството и дома, обгръща с милост сиромаси, вдовици, страдалци, наставлява нещастни и безпътни. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена, като заспиване, затова се нарича "успение".

Срещу този празник болни преспиват на свято място с надежда да измолят здраве и радост, а сутринта в църква носят от всички плодове, които земята ражда, да бъдат осветени за берекет в дома. Вярващите обсипват с дарове иконите на Божията майка – кърпи, престилки, чорапи, ризи най-често са благодарност за помощта ѝ в трудни мигове и молба да пази здрави и щастливи любими хора.

На Голяма Богородица правели общоселски сборове и курбани, на всяка домашна трапеза трябвало да има питка, мед, жито, варена царевица и тиква, каша от пиле, плодове (непременно диня и грозде)... Жените не работели, а в почитта им имало и известен страх, защото много народни приказки напомняли: Богородица не прощава незачитане.

На този ден празнуват Мариите, а както се твърди в една песен, у нас всяка втора жена носи това име. От питата и плодовете раздавали за здраве и късмет, но задължително след като са осветени в църквата, иначе и от гроздето болят зъби. Препоръчително било след празника окъпване в лечебни извори.

Празник имат Мария, Мара, Марица, Маруся, Маша, Мери, Мика, Марио, Мариан и др. производни, а също и Мария-Антоанета, Мария-Магдалена и пр. Обикновено на този ден празнуват омъжените и особено неотродили, т.е. които още ще раждат, а момиченца и неомъжени - на Рождество на Пресвета Богородица. От еврейски името означава "любима", "желана", "твърда и постоянна".


* На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови