Преди 78 г. Червената армия освобождава Аушвиц, Русия не е поканена за отбелязването днес

Александра Маркарян 27 януари 2023 в 07:00 5428 7

Посетители минават покрай главната порта на бившия концентрационен лагер Аушвиц с мотото Arbeit Macht Frei (Работата носи свобода). 26 януари 2023 г., Освиенцим, Полша.

Снимка Getty Images

Посетители минават покрай главната порта на бившия концентрационен лагер Аушвиц с мотото Arbeit Macht Frei (Работата носи свобода). 26 януари 2023 г., Освиенцим, Полша.

На днешната дата преди 78 години Червената армия освобождава германския концентрационен лагер на територията на окупираната тогава от нацистите Полша „Аушвиц-Биркенау“. Със своите приблизително 1,1 милиона жертви – предимно евреи, но също поляци, роми, съветски военнопленници и хора от други националности - той се превръща в символ на зловещия опит на нацистите да изтребят евреите, а през 2005 г. ООН обявява датата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Днес Държавният музей "Аушвиц-Биркенау", намиращ се на територията на лагерите Аушвиц I и II в град Освиенцим, ще отбележи годишнината под почетния патронаж на полския президент Анджей Дуда. На нея не е поканен нито един официален представител на Русия, а причината за решението е водената от Русия война в Украйна, съобщи вчера АФП.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, и неин представител е произнасял реч, посочва БТА.

Основната тема в музея през днешния ден ще бъде процесът на планиране, създаване и разширяване на системата за дехуманизация и геноцид в Аушвиц, съобщават оттам.

Аушвиц се изгражда като център за изтребление през 1942 г., но през 1943-та мащабът на тази дейност става огромен. Същата пролет германците завършват изграждането на четири инсталации в „Аушвиц II-Биркенау“, които включват газови камери и модерни за времето си съоръжения за кремиране на трупове.

Днес посетителите в мемориала могат да видят само руини от сградите. Архитектурните и строителните планове обаче са оцелели, „което показва ясно на какво е способно едно човешко същество, дори добре образовано, в името на идеология“, пишат от музея и цитират директора му д-р Пьотр М. А. Чивински. Той посочва, че тези останки са „красноречиво предупреждение към човечеството в светлината на военните престъпления на Русия в Украйна“.

За него е било „очевидно“, че не може „да подпиша писмо с покана до руския посланик“ в контекста на войната. Той се опасява, че „на Русия ще ѝ трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят“.

В деня, когато Русия нахлу в Украйна – 24 февруари 2022 г., музеят нарече руското нападение „варварски акт“ с думите: „Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители - да се надяваме - Международният наказателен съд“.

При освобождаването Червената армия заварва около 7 000 живи затворници. Всички оцелели до днес са поканени на възпоменателното събитие, всеки с по един придружител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

7

Джендо Джедев

27.01 2023 в 11:13

Пешко,

Фашизъм и нацизъм, с всичките им елементи, има в твоята любима кочинка Рашка. Та си объркал посоките. Сефте! :D

-970

6

А днес нацизма отново триумфира в ЕС и достига апогея си в Окрайна в лицето на зеленото фюрерче.
Не си научиха урока, отново се предледват хора заради етноса, езика им, горят се книги, използва се нацистка символика и танкове с немски кръстове вървят срещу Русия. Хохолите отново вършат мръсната и кървава работа вместо германците. Поне евреите и Израел нямат илюзии като заблудените европейци с кой си имат работа в Окрайна.

-240

5

редовно четящ

27.01 2023 в 10:45

Прав си Джендо, превърна половин Европа в концлагер, а сега върви по стъпките на Хитлер! Мястото и е на бунището на историята!

936

4

escrin

27.01 2023 в 10:27

Естествено, няма как нацисти да бъдат поканени да присъстват на помен за Холокост-а.

1930

3

Муню

27.01 2023 в 09:23

Червената армия не освобождава, а завзема територии!
Трябва да си баламурник (като някои от нашите политици=полезни идиоти) за да поканеш Русия у дома!
Не само златен резерв, ценности, картини, архиви и тн. трябва да се крият.
Трябва да се крият, перални, сушилни, порцеланови тронове и прочие.

345

2

Джендо Джедев

27.01 2023 в 08:21

И после превърна половин Европа в концлагер... В това число и мястото, на което е Аушвиц. Та "освобождаване" не е точната дума.

2550

1

alfakentavur

27.01 2023 в 08:03

Как да е поканена, като днес тя прави концлагери и като това стана най-близката до фашизма и нацизма държава в Европа от 80 години насам. Няма как да е поканена.