Родèн е любимият писател от детството на премиера - Карл Май, авторът на 'Винету'

OFFNews 25 февруари 2019 в 05:20 5964 3

Снимка Wikimedia

Карл Май

Авторът на любимия роман на премиера Бойко Борисов ("Винету") от детските му години - Карл Май, е роден на днешната дата преди 177 години. Написал e десетки романи за индианци по време, когато не е стъпвал в в САЩ, още по-малко - в Дивия Запад, а най-популярните му герои са Винету и Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд). Вероятно разминаването между образите му и реалността не позволява писателят да добие популярност в САЩ. И все пак той е един от най-продаваните германски писатели, главно заради известността си в Европа.

Карл Фридрих Май е петото от общо 14 деца в семейството на беден тъкач, 9 от които умират рано. През 1856 г. започва подготовката си за учителска професия във Валденбур, но през 1859 г. е изгонен - в недоимъка си е откраднал шест свещи. Позволено му е да продължи по-късно в Плауен. Малко след дипломирането негов съквартирант го обвинява в кражбата на часовник и Май е хвърлен в затвора в град Кемниц, Саксония, за шест седмици и лицензът му е отнет завинаги. Преподава като частен учител, но има малък успех. Пише приказки, композира и е говорител, но това също не му носи успех. За четири години, от 1865-а до 1869 г., Май отново попада в затвора, където за добро поведение го правят библиотекар и той има шанса да чете много. Там планира и списък от книги, които иска да напише.

С излизането си от затвора Май не слага край на престъпленията, а влиза в различни "роли" - на полицай, на лекар, и си измисля фантастични истории, за да мами. Отново е арестуван, но докато го превозват до местопрестъплението по време на разследването, успява да избяга и отива в Бохемия, където е задържан за скитничество. Прекарва в затвора във Валдхайм, Саксония, още четири години - от 1870 до 1874 г. Там среща католическият катехист Йоханес Кохта, който го среща с християнството и му помага.

След освобождаването му през месец май 1874 г. той се връща в дома на родителите си в Ернстал и започва да пише. През ноември 1874 г. е публикувана "Розата от Ернстал", след което авторът Май става редактор в Дрезден. Май продължава да пише и през 1875 г. излиза първият му роман "Олд Файерхенд". През 1878 г. той става писател на свободна практика.

Жени се за Ема Полмер през 1880 г. Изпада във фалит и отново се връща на работа, като започва и първия от петте си големи романа. По това време публикува в седмично католическо списание. Карл Май влага в книгите си разбирането си за християнството като религия на доброто. В третия том на „Винету“ самият индиански вожд приема християнството преди смъртта си. В издадените в България книги преди 10 ноември 1989 г. обаче религиозната тема е слабо засегната поради идеологически съображения – да не се допусне пропаганда на религията.

Май публикува в други списания под псевдоними, като броя на статиите му надхвърля 100.

Романите, разказите и стиховете, между които „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През пустинята“, „Синът на ловеца на мечки“, „Призрака на Ляно Естакадо“, цикъла романи „Под сянката на падишаха“ (включващ „През дивия Кюрдистан“, „От Багдад до Истанбул“, „В дебрите на Балканите“, „През страната на скипетарите“, „Жълтоликият“), „Князът на бледоликите“, „Отчето-нож“, са повече от 80.

Романите му са преведени на над 30 езика, издадени са в тираж над 200 милиона броя в цяла Европа.

Карл Май умира в годината, в която избухва Балканската война - 1912-а, близо шест месеца по-рано - на 30 март, когато е 70-годишен. Единствен негов наследник е втората му съпруга Клара, с която са семейство от 1903 г. до смъртта му. Волята му е цялото му имущество и бъдещи печалби от работата му да отидат във фондация, която да подкрепя образованието на талантливи, но бедни писатели, журналисти и редактори. Година след смъртта на Май, на 5 март 1913 г., Клара Май основава фондация "Карл Май".

Критикуван, че не чете, в тв интервю пред Кеворк Кеворкян българският премиер Бойко Борисов заяви, че, напротив, чете, даже има докторска степен, а любимият му роман в детството е бил "Винету".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

3

МБ

25.02 2019 в 10:32

През соца не издаваха книги на Карл Май (за разлика от Майн Рид и Жюл Верн) и затова в детските си години го имах за голям автор (на принципа, че забраненият плод е най вкусен). Всички негови книжки, издадени преди 9-ти септ. 1944-та, с оръфани и пожълтели страници, заради което ги считах за много ценни, са ми попадали оттук-оттам от приятели и от по-големи познати. От цитираните се сещам, че съм чел „Винету“, „Сребърното езеро“, Рио де ла Плата“, Черния мустанг“ (Черния, а не чернияТ, защото е собствено име), „Олд Шетърхенд“ (пишеха го„Олд Четърхенд“), „Призракът на Ляно Естакадо“, „През дивия Кюрдистан“. Чел съм и с други заглавия, напр. „Заветът на Винету“.

6145

2

kokoten

25.02 2019 в 10:08

....много важно уточнение,Петре....висшата Мутра,която прочела ЕДНА ЕДИНСТВЕНА книга....потресаващо....

12086

1

peter daskalov

25.02 2019 в 09:52

Защо заблуждавате? Не е роден любимият, а е роден ЕДИНСТВЕНИЯТ писател, за който е чувал нашият т.нар. премиер - разликата е огромна.