1689 г.

Димитър Аврамов 25 юли 2020 в 07:30 25183 5

Знаете ли какво се е случило през 1689 г.? “Дългият парламент” на кралство Англия приема “Закона за правата” (Bill of Rights), с който буквално връзва ръцете на краля зад гърба. Този “Закон за правата” оказва огромно влияние на създателите на американската конституция и при създаването на конституции в повечето Западните държави – тези, в които има свобода.

Английският “Закон за правата” от далечната 1689 г. казва, че кралят няма право да създава специалните съдилища по църковни или по други въпроси.

322 години по-късно, през 2011 г., с промени в българския Закон за съдебната власт, група гении, водени от партия ГЕРБ, създадоха в България специализиран съд и специализирана прокуратура. В тези специализирани организационни извращения на съдебната система няма нищо специално! Те са като другите с една единствена разлика. Бяха създадени от управляващите, за да бъдат напълнени с послушни магистрати, които да изпълняват по-лесно волята на изпълнителната власт и да преследват неудобните – критици, политически опоненти и всички останали, които властта не харесва. През годините, все под ръководството на ГЕРБ, специализираната прокуратура и специализирания съд придобиваха нови функции.

В крайна сметка обаче през годините властта, както обвиняващата част от съдебната, така и изпълнителната, очевидно станаха толкова вдебилени и некомпетентни, че огромна част от наказателните й операции пропадат дори в т. нар. специализиран съд. Това вероятно значи, че в него има почтени професионалисти, които прилагат правото, а не политическа целесъобразност.

2020 г.?

Скъпи изпълнителна власт и част от съдебната, когато хората издигат лозунги “Мафия” и “Мутри вън”, това е едно от нещата, които имат предвид. Това не са думи, измислени от Румен Радев. Той само сгреши като произнесе това, което казва протестът. А протестът казва, че си правите “специализирани” неща, които са Ви удобни на Вас! Затова протестът Ви казва, че няма да Ви остави повече да си правите каквото си искате.

Ако си мислите, че като смените министърката на туризма Николина Ангелкова с кадър на т. нар. патриоти, правите нещо смислено, сте дълбоко и безнадеждно заблудени. Ако си мислите, че като отстраните Владислав Горанов и Емил Караниколов, защото координаторите на ГЕРБ са казали, че трябвало да се разсеят “внушенията, че са министри на ДПС” ще мине номерът, да Ви кажа - “не, няма да мине”. Ако двамата са били министри на на ДПС, това значи, че почти четири години партията на г-н Ахмед Доган е управлявала бюджета и икономиката на страната. Докато е в опозиция! Кой е дал на ДПС да управлява тези ресори? Вие, “безценно” и “безалтернативно”, скъпо на сърцата ни управляващо мнозинство! Ако това е вярно, тогава от това по-висока степен на мафия няма - управляващата коалиция да е политическо прокси за участието на опозицията във властта. Че то е по-добре ДПС официално да управлява. Така поне ще си носи отговорност за действията!

Ако, г-н Горанов и г-н Караниколов не са били министри на ДПС, тогава е още по-гадно. Тогава значи, че отстраняването им е неправилно.

През 2014 г. ГЕРБ се върна във властта с ангажимента да извади ДПС от нея, да не допусне модела “Кой” да властва в държавата. В този ангажимент участва и несъществуващият вече “Реформаторски блок”, и коалицията “Патриотичен фронт”, чиито представители и днес се мотат безцелно и безпринципно във властта. През 2020 г. се оказва, че ДПС си е било във властта през цялото време, а “КОЙ”, който и да е той, вече се изписва с 3 главни букви!

Знам, че г-н Борисов иска да довърши мандата! Това е въпрос на чест за него. Знам също, че официалната параламентарна опозиция в лицето на БСП е некадърна, беиздейна и части от нея са ортаци с властта. Знам, че квазиопизицията в лицето на ДПС е много добра в това да прави калабалък около властта и бизнес с държавния бюджет.

Ако г-н Борисов иска да си довърши мандата, ще му се наложи да осмисли какво се е случило през 1689 г. Ще трябва да поиска от ГЕРБ да поправи безобразията в Закона за съдебната власт. Да махне специализираната прокуратура и специализирания съд! Ще трябва да използва решението на Конституционния съд и да създаде реална възможност на всеки прокурор, който смята, че главият прокурор нарушава закона, да го разследва. Защото сега дори след решението на КС, кой ще тръгне да разследва началника си?

Ако г-н Борисов иска да си довърши мандата, идващите парламентарни избори трябва да се случат чрез машинно гласуване. Управлението спахте 4 години по въпроса! Сега, веднага трябва да започне процедура за обезпечаване на машинното гласуване и за машинно преброяване на гласовете. Ще трябва да осигури гаранции, че няма да има технически издънки и манипулации на идващите парламентарни избори! Затова ще трябва да промени и изборния закон и да допусне широко представителство ЦИК и в районните и секционните избирателни комисии. Включително и представители на извънпарламентарните партии.

Докато се правите, че не чувате, че десетките хиляди протестиращи искат оставките на премиера и на главния прокурор, изпълнете другите им искания! Иначе те ще се увеличават в следващите седмици и месеци! В момента текат последните дни или седмици, в които премиерът Борисов има възможност наистина да довърши мандата си достойно и да запази част от това уважение, което обществото му даваше преди 10 – 12 години. Ако не изпълни повечето искания на протестиращите, кел файда, че ще се оттегли да се занимава с партия ГЕРБ след края на мандата. Ако обществото прецени, че г-н Борисов и ГЕРБ са се провалили, догодина няма да има много партийни структури за укрепване.

Затова, хайде осмислете какво се случило през 1689 г. в Англия. После разберете какво се случва в България сега, през 2020 г. След това изпълнете исканията на протестиращите и възпитано ги помолете да Ви оставят да си довършите мандата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3011

5

Zlatko Georgiev

30.07 2020 в 10:08

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4030223550385355&id=117260171681732

3011

4

Zlatko Georgiev

30.07 2020 в 10:04

Добре написано,но със сбъркано послание:
1. Герб ,да помислят да изпълнят исканията?
2. Кои искания ?
3. После смирено да поискат прошка.
4. След това нямало да има структури за....

Г-н Аврамов,всичко е хубаво само ,когато завършва добре!
С кого да се разговаря?Оставки и после,молба да се изкарал мандатът? Нещо се губи идеята...Аз искам вила в Родопите,апартамент на Витошка,апартамент в Гърция,Майбах да карам и ... Ако не изпълнят моите искания,какво да правим?
Ето защо,който ,каквото иска да си го избистри ,да си направят движение, НПО или друга формация,да си изберат водач и март месец да защитят позицията си с масово гласуване!

3910

3

Georgi Gracata

26.07 2020 в 11:49

Много истина,голяма болка и доказателства за изчезване на нацията. Луканов създаде ДПС с цел да запази ръководната роля на БКП давайки и роля на икономочески кординатор.Дано има достатачно просветени,които да разбетат истината и причините за 30-те прахосани години.Жалко,че не се дава гласност на такива публикации.

2900

2

nrb

25.07 2020 в 10:53

Като чета статията се чудя как така радев не си е подал оставката ?! Част е от най-голямата мафиотска организация в България.

6589

1

stanimir_13

25.07 2020 в 10:28

Не те познавам, но все едно, че си изразил моите мисли. По най-доброя начин. Браво! Имам надежда, щом все още има хора като теб в България.