Буря в чаша узо

Паун Цонев 28 януари 2015 в 19:47 14243 19

Паун Цонев

СИРИЗА очаквано победи в Гърция. И като потекоха едни тежки анализи, едни мрачни прогнози по медии и сайтове. Какво следвало от тук нататък, какво щяло да стане с еврото, с еврозоната, с Европейския съюз и прочие? Какво ще стане, нищо няма да стане! Цялата новогръцка трагедия е буря в чаша узо. Всичко е толкова просто и ясно. Братята гърци 30 г. яли, пили и се веселили, и сега като дошла сметката от 320 млрд.евро – не щат да плащат. И щяха да гласуват не за Ципрас, ами и за Сталин,и въобще за всеки, който им обещае, че ще продължат да я карат на аванта.

Сега братята гърци развиват разни теории, че не великият гръцки народ, а лошите гръцки правителства и корумпираният им елит бил взел и натрупал многомилиардните борчове. А кой избираше тези правителства и този корумрумпиран елит? Те си ги избираха. С песни, танци и байраци, с клаксони, мастика и сиртаки 40 години издигаха на власт, за да не се напрягат много, само две партии – ПАСОК и Нова демокрация. И за удобство ги обозначаваха с ”лява” и „дясна”. Вероятно да не се бъркат от коя страна да седнат и да подхванат държавната баница – от лявата или от дясната. Платена с европари от щедрите кредитори. Хайде, да те излъжат един-два пъти, разбирам. Но 40 години...И в настоящия исторически момент братята гърци не могат да кажат, ама ние не сме гласували за тези мошеници. Гласували сте, драги, гласували сте! При това всичките! Защото гласуването в Гърция е задължително. За разлика от България, където, както е тръгнала работата с нашия „елит”, скоро негласуването ще стане задължително за всеки що-годе културен човек.

Та, да си дойдем на думата. Защо през годините братята гърци не казаха на своите правителства и на корумпирания си елит: „Вижте какво, водите глупава политика, недалновидна, опасна. Я, стига сте вземали заеми на килограм защото ще дойде ден, когато трябва да ги връщаме. Вместо това, я, вземете да ни намалите пенсиите и заплатите, съобразно производителността на труда, която поради известната ни леност и склонност към следобедна дрямка в жегите не е много висока? Я, проявете политическа воля и вземете да ни отрежете 12-ата, 13-тата,14-тата, че и 15-тата заплата, защото не е много удобно. Германците работят по 12 часа на по две места и нямат такива екстри като нас. Я, вземете да намалите и гигантския държавен сектор, щото е каца без дъно, в която потъват държавния бюджет и милиардите от Европа! Вярно, че е много гот да се водим на заплата и да си клатим краката, ама, все пак, не е редно.”

Можеха, но не го казаха. Защото яденето на корем винаги е по-приятно от стягането на колана. Затова сега с трепет чакат какво ще кажат на фамозния Ципрас европейските чичковци с паричките, които, междувпрочем, са на всички европейски данъкоплатци. Дали пак ще махнат с ръка и банкета край Акропола ще продължи? Или най-после ще кажат – стоп! И симпатягата Ципрас, ще изчезне от политическия небосклон със същата скорост, с която и се появи.

След това ще трябва да избират определено някой супермен и хептем непукист. За да не му трепери ръката когато подписва държавния фалит. Кой знае, може пък да изровят самия Зевс от древногръцките трагедии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!