Дами и господа министри, не се унижавайте!

Отворено писмо до членовете на Министерския съвет на Република България във връзка с евентуални преговори с Газпром

Добрин Тодоров 18 август 2022 в 09:42 9013 8

Добрин Тодоров

Снимка Архив

Добрин Тодоров

Обръщам се към вас във връзка с важно решение, което ви предстои да вземете. Повод за възникналата у мен тревога е перспективата то да е принципно погрешно, като има дългосрочни негативни последици за нашата страна. Тя се породи при запознаване с поредица изявления на някои от вас, в които изразявате готовност да влезете в преговори с доскорошния доставчик на природен газ за нашата страна – "Газпром", фирма намираща се под контрола на сегашната държавна власт в Руската федерация. Аргументът, който изтъквате за подобно действие, е икономически и се свежда до очакването, че в тези разговори ще успеете да постигнете по-ниска цена на тази стока от борсовата. По повод на тази възможна Ваша инициатива си позволявам да ви дам една препоръка – не я предприемайте. Няма да се спирам подробно върху очевидния стопански контрааргумент – този контрагент доказа при това нееднократно, че на него не може да се разчита. Като нелоялен партньор той едностранно се опита да промени действащия търговски договор, сключен с българска държавна фирма, като липсват гаранции, че няма да стори същото и занапред.

Главното основание за моето предложение обаче е от ценностен характер. То стъпва върху отчитане на обстоятелството, че днес се води война не просто за отстояване на независимостта и териториалната цялост на една приятелска нам страна – Украйна. Атакувана е една от основните ценности на цивилизацията, към която ние принадлежим: свободата. В тази необявена война нашата страна е въвлечена по неволя – никой български гражданин не я е желал. Ала тя е факт и българската държава вече е избрала да се включи в нея на страната на „свободния свят”. И тъкмо като такава тя бе определена като неприятелска страна и е нападана в продължение на години с различни средства от агресивния режим на настоящия руски президент Владимир Путин. Сред използваните от нашия недоброжелател оръжия е и доставката на природен газ. Именно в тази перспектива смятам, че следва да се разглежда евентуално влизане в преговори с настоящата власт в Руската федерация.

Съветът ми е продиктуван от желанието да ви предпазя от извършване на грешка, която би могла да има отрицателно влияние върху репутацията на нашата страна. За да не предизвиквате недоумение и породите презрение в нашите съюзници е добре овреме да се откажете от всякакви намерения за влизане в сговор с един режим, който се намира в състояние на засилваща се изолация от международната демократична общност. Надявам се, че все още не сте загубили чувството си на солидарност към страдащите от нашествието, съхранили сте здравия си разум, готови сте да проявите лоялност към нашите партньори от ЕС и НАТО и най-важното – в състояние сте правилно да определите стратегическия национален интерес в тази ситуация, а той е да запазим принадлежността на нашата страна към цивилизацията, основана върху ценностите на хуманизма и мира.

Ако все пак решите да се поддадете на шантажа, унижите се да отправяте молби и капитулирате пред доказания престъпник на международното право и масов убиец, то не ви очаква нищо друго освен позор. След подобен срамен акт няма да се ползвате както с уважението на българските граждани, така и ще загубите самоуважението към себе си. Защото единствените безценни и невъзстановими блага в човешкия живот са честта и достойнството. В тяхно име е допустимо да се плати цената на временните неудобства, на по-високите финансови разходи, на временните материални лишения и дори жертви, които съм убеден, че мнозинството от българските граждани е готово да приеме в името на горепосочените вечни духовни ценности.

Добрин Тодоров, преподавател по философия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

7

wakeup

18.08 2022 в 17:04

На тях им харесва да се унижават Не искам НАС да ни унижават

6386

6

Zlatko

18.08 2022 в 15:06

Краси, 45 СССР и после колко още ни управляваха партийните издънки в различни премяни?
Може да рипнат някои, но дори Костов беше издънка на партията/Луканов. “Иване, времената са такива, че без опозиция не може вече. Ама нека я ръководят наши кадри!”

-1655

4

ob1

18.08 2022 в 13:24

Стига с кремълско-тиквените ти вопли за газ, красимире!
Договорът с шибаняците от гъзпром е до края на годината - що не го изпълняват, нали са сигурен доставчик?
Вече съм ти писал и какъв е енергийният микс и как квичиш за 5% от него каква невероятна драма са. Това не съм забелязал да е оборено.
За цената опорката не беше ли как трябва да е най-евтинко и в рубли?

6386

3

Zlatko

18.08 2022 в 11:50

Георгиев, Украйна цял век получава газ от Русия и…..
Повече от половин век ни управляваха руски послушковци. Цената плащана за газа е била доста по-висока от платеното на Газпром и не се измерва само в пари.

6386

1

Zlatko

18.08 2022 в 10:19

Блаженни са верующите философе!
Как очакваш мнозинството, да приеме каквото и да е, когато ежедневно Румето, Тиквата, Корнила и Копейката, ДПС се надпреварват да обясняват в каква криза сме и да плашат, какво ни очаква, ако……. ако не ни управляват те?