Един ден на Четворната коалиция

или Размисли и страсти край червените линии

Паун Цонев 26 ноември 2021 в 15:05 5037 0

Паун Цонев

След половин година танталови мъки и половин милиард, профукан за избори до дупка, държавата най-после се е сдобила с управленска коалиция. При това четворна. Зад мандатоносителя ПП са се строили – ИТН, БСП /в оставка/ и ДБ /в оставка/. За разлика от германската управленска коалиция, наричана от журналистите „ светофар“, нашата носи далеч по-атрактивното име “ орел, рак, щука и Слави“. В един мъглив декемврийски ден се открива първото заседание на новата власт.

ПП : Уважаеми миноритарни коалиционни партньори! Преди да започнем борбата с корупцията, заради която народът ни вкара в министерските кресла, трябва спешно да отговорим на няколко външнополитически въпроса, по които вече имаме две дипломатически ноти. Първият е - чий е Крим?

БСП /в оставка/ : Разбира се, че е руски.

ДБ /в оставка/: Разбира се, че е украински.

ИТН: Ние сме пас.

ПП: Лошо. Изпадаме в цунг-цванг, нямаме полезен ход. Ако кажем, че е украински, Путин може да ни спре газта посред зима. И загиваме прави. Ако кажем, че е руски, ставаме персона нон-грата в ЕС и ни спират милиардите по Плана за възстановяване. И пак загиваме.

ПП: Вторият въпрос – чий е Гоце Делчев?

ИТН, БСП /в оставка/ и ДБ /в оставка/ единодушно: Българин!

ПП: Българин, обаче, на 16 декември трябва да докладваме на Брюксел и Вашингтон, че сваляме ембаргото на братята македонци за ЕС. И тогава ще ни разкатаят нашите медии и опозицията. А, ако не свалим ветото, пак ставаме персона нон грата в ЕС, пак ни спират парите, и пак загиваме.

ИТН: Ако ще се мре, то да е на бойното поле. Предлагаме да обявим война на Турция за намеса в изборите, както ни информира министър Рашков. Боят настана, тупкат сърца ни! Ето ги близо наш,те душмани!

ДБ /в оставка/: Подкрепяме. Тъкмо да пратим Пеевски и Карадайъ на фронта да видим на чия страна ще се бият… Тогава ще си отговорим и на третия въпрос – чии са Пеевски и Карадайъ?

БСП /в оставка/: А, бе, каква война!? Турция разполага с 400 хил. армия, а ние сме с има-няма 20 хил.

ПП: Всъщност, няма нужда Ердоган да използва армията си. Достатъчно е да ни пусне стотина хиляди бежанци през границата. Срещу аскера все пак можем да погърмим малко, докато срещу бежанците, както знаете, е забранено да се стреля.

ИТН: Да…, очевидно външната политика е забатачена здраво. Да видим какво става с вътрешната.

БСП /в оставка/: Правилно. Какво правим с Белене? Утре ЕС ще затвори „Мариците“, като затворим след няколко години и 5 и 6 блок на АЕЦ-а, оставаме без ток. Ще внасяме ток от Турция, която строи огромна АЕЦ с руски реактори! А ние имаме два чисто нови руски, за които сме платили милиарди! Незабавно да строим Белене!

ДБ /в оставка/: Аааа, не! Белене – само през трупа ни. Пак искате да потекат стотици милиони комисионни от Росатом към енергийната мафия. Енергийна ефективност трябва, а не да харчим грешни милиарди за нови мощности. Никакво Белене! Иначе разваляме коалицията.

ИТН : Пас.

ПП: Да останем без ток не е красиво. Дилемата е Белене или 7 блок на Козлодуй? Интересно и мис Херо какво мисли…

БСП /в оставка/: Докато мисли, ние предлагаме да отменим плоския данък. В нашата предизборна програма сме записали, че минаваме към по справедливото прогресивно данъчно облагане.

ДБ /в оставка/: Ааааа, не! Плоския данък не се пипа. Така ще изгоним чуждите инвеститори. Забравихте ли, че вашият Станишев като премиер го въведе!

ПП: Плоският данък не се пипа.

ИТН: Пас.

БСП /в оставка/: Ама, къде виждате чужди инвеститори? Те и при полския данък избягаха. За сведение в цял свят, освен нас, плосък данък от 10% има само в Монголия и Туркменистан…

ИТН: Че, ние да не сме по-цъфнали от Монголия и Туркменистан…

БСП /в оставка/: Разберете, ако се откажем от Белене и махане на плоския данък, на следващите избори няма да минем 4%. И ще останете с един коалиционен партньор по-малко. При това положение ще сме принудени да развалим коалицията.

ДБ /в оставка/: Чуждите инвеститори бягат, защото у нас няма върховенство на закона и съдебна реформа. Затова Гешев трябва да бъде уволнен!

ПП: Няма нужда нито от Гешев, нито от главен прокурор въобще. Наложителна е тотална промяна.

ИТН: Пас.

БСП /в оставка/: Съдебната реформа е много по-сложен процес от кадровия въпрос „Гешев“. Ролята на личността в историята е марксистки философски въпрос. Какво тук значи някаква си личност, както е написал пролетарският поет?

ДБ /в оставка/: Значи, значи! Много значи! От Гешев не отстъпваме! Иначе разваляме коалицията. Но има и още неща за изчегъртване. В нашата предизборна програма, например, сме записали, че е безусловно необходима лустрация за хора принадлежали към Държавна сигурност и ръководните органи на бившата комунистическа партия. Твърдо държим на този наш ангажимент към безбройните репресирани и антикомунистите. И дори сме приготвили съответните закони.

ПП: Интересна идея. Трябва да я обмислим.

ИТН: Пас.

БСП /в оставка/: Само през трупа ни! Но пасаран! Каква лустрация?! Повечето от тези хора вече са на оня свят. Това абсурдно предложение ние го възприемаме като покана да напуснем коалицията.

ИТН: Колеги, Вие имате програми, а ние имаме историческия Референдум от 2016 г., на който 2,5 млн. българи гласуваха партийната субсидия да стане 1 лв. Настояваме незабавно за това. Иначе коалицията ви ще остане тройна. Компромис със субсидията не можем да направим. Безсрамно е в най-богатата страна Германия държавната субсидия за партиите да е половин евро, а в най-бедната България да е 8 лв.!?

ПП: Интересна идея. Трябва да я обмислим.

ДБ /в оставка/: Категорично сме против. Тласкате ни в лапите на олигархията!

БСП /в оставка/: И ние сме категорично против.

ИТН: Вие пък защо сте против? Олигарсите са ваши. Гешев не успя да ги прибере на топло всичките.

БСП/ в оставка/: Сега ще се обиждаме на олигарси ли?

ПП: Колеги, предлагаме да успокоим страстите и да закрием заседанието. И утре е ден.

ДБ /в оставка/: Всеки ден ще е така – до победата!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови