''Един от тях вади телефона си и ми казва да се съблека гол'' - руски блогър за полицейските изтезания

Дмитрий Чупраков за OFFNews 21 март 2023 в 10:13 17982 5

Николай Лебедев

Снимка Колаж OFFNews

Николай Лебедев

През ноември 2022 г. руският Tik-Tok блогър и гражданин на Молдова Николай Лебедев, известен под прякора Nekoglai, записа и публикува видео пародия на песента на Boney M „Распутин“. Видеото показва руски войник, който изхвърля хвърля гранати, пуснати върху него в Украйна от дрон.

Публикуваното видео е доста безобидно и забавно, но руското ръководство бързо му обърна внимание. Ръководителят на Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина нарече блогъра „маниак“ и се обърна към Главната прокуратура.

Скоро блогърът беше задържан от полицията и Пресненският съд на Москва реши да експулсира Некоглай от Русия за нарушаване на правилата за престой в страната.

По-късно в мрежата се появи видео съобщение от Некоглай, в което той се извинява за постъпката си. На видеото той е в синини, без вежди и с обръсната глава.

Кадър от задържането на блогъра

В началото той не разбира защо полицията го е задържала. Признава, че дори си е помислил, че просто искат подкуп от него, след като и преди и бил задържан и изнудван за подкуп.

Този път обаче е различно. Още в колата, на път за полицейското управление, полицаите започват да оказват психологически натиск върху блогъра и да го убеждават, че е предал Русия и сега трябва да прочете пред камерата извинение от лист хартия. Некоглай отказва.

Вечерта на същия ден блогърът е отведен в съда, където е постановена присъда и взето решение да бъде депортиран от страната. След обявяване на присъдата е отведен в ареста.

Некоглай е абсолютно спокоен за безопасността си и не вярва, че могат да направят нещо с него заради популярността му. Но трима мъже в черни униформи и маски идват в килията му, отвеждат го в друга стая и започват да го бият.

Удрят навсякъде - в бъбреците, черния дроб, в стомаха и тила, но не и по лицето, най-вероятно, за да запазят външния вид на блогъра, защото според тях той все още трябва да се извини пред камера.

Удостоверение от московската болница с описание на нараняванията, нанесени на Некоглай.

„Един от тях извади телефона си и ми казва да се съблека гол. След това ми скъсаха тениската. Аз самият започнах да си събувам панталоните и един от тях каза: „Свали си гащите.“ Съблякох се. Единият вади бутилка и казва – „Седни на бутилката!“. И всичко това те заснеха на видео с телефона."

След като Некоглай отказва да седне на бутилката, маскирани полицаи започнаха да го бият, заплашват го с пистолет и се опитват да накарат блогъра да постави бутилката в ануса си, но безуспешно.

„По това време вече бях повръщал много пъти от страх и болка. Удрят ме в бъбреците, повръщам на пода и ме набутват там в собственото ми повръщано с главата. Наистина започнах да вярвам, че ще ме убият. Имах дълга коса и един от тях ме хваща за косата и я дърпа, докато я откъсне. Изскубваха с ръце кичури коса. След това донесоха ножица, острие и сапун и обръснаха това, което беше останало по главата ми, включително веждите ми, докато аз седях на колене в кръвта и повръщането си”, разказва Некоглай.

По-късно полуголият блогър е изведен в коридора, дават му яке, което вземат от спящия в коридора пияница, за да запише извинително видео, и добавят, че ако някога разкаже как е бил измъчван, те ще публикуват видео в интернет, където той поставя бутилка в ануса си.

Некоглай се извинява след сериозно "убеждаване" от страна на полицията

„На изхода от изолатора един полицай, като видя нараняванията ми, попита какво се е случило с мен. Отговорих - "Паднах по стълбите". Полицаят казва: "Правилният отговор". Веднага друг полицай пак ми задава същия въпрос. Отговарям: „Биха ме и то много жестоко”. И казва, че ако сега кажа нещо такова там, където ме заведат, тогава ще ми уредят нещо друго." 

Няколко месеца след като е депортиран от Русия, Некоглай е в безопасност. Според него много блогъри в Русия са наясно какво се случва, но са заложници на обстоятелствата и не могат да кажат нищо публично.

„Ако сте руски блогър и сте против тази война, щом си отворите устата, ще видите какво ще се случи с вашето семейство, кола, дом, работа и живота ви като цяло. И буквално всеки разбира това. Но все по-малко са тези, които наистина подкрепят Путин ”, казва днес Николай Лебедев - Некоглай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

5

danvan

21.03 2023 в 18:25

Изроди са орките, нямат място в цивилизования свят.

22547

4

dolivo

21.03 2023 в 18:04

Най-голямото унижение все още е завиране на нещо в ануса, тц тц

2073

3

Johnny B Goode

21.03 2023 в 14:06

Вовката/Беловеждов е избягал навреме от матушката и сега може да си коментира на воля и заработва копейки по форумите.

2550

2

alfakentavur

21.03 2023 в 11:41

Къде са копейкините тролчета и рашистки подлоги да коментират това?

Един от тях "прозрял" капана, който от десетки години САЩ подготвяли на Рашистан с тази война. А дали е прозрял това? И дали има обяснение? Свързано със Световната конспирация, разбира се.

345

1

Джендо Джедев

21.03 2023 в 10:30

Като за "русский мир" си е съвсем нормално! Там е така!