Евгений Дайнов: Кой управлява държавата?

Евгений Дайнов
21 април 2015 в 15:06 | 27494 |31
Евгений Дайнов: Кой управлява държавата?
Евгений Дайнов: Кой управлява държавата?

Съдбата на правителството „Борисов-2“ няма да се реши на фронта на икономиката, съдебната система или сагата „Шенген“. А се решава пред очите ни, тия дни и то – по повод казуса „дюни ли са дюните?“.

Когато миналия вторник държавни мъже и жени излезнаха на пресконференция, за да правят обичайното – т.е. да покриват измамници, разграбващи природен ресурс – те едва ли са си давали сметка, че от развръзката ще зависи политическата съдба на цялото управлеие. Защото, когато се натъкнаха на неизбежния обществен отпор, със страшна сила увисна въпросът: Кой управлява държавата?

От години е видно, че България е архипелаг от местни феодални княжества, управлявани от мутри и измамници с подопечните им кметове, главни архитекти, прокурори и съдии. Онова, което правеше централната власт, бе да търси такива „баланси“ (т.е. договорености), които хем да крепят местните феодали, хем някак да не разяряват гражданството, хем да пускат цветни димки по посока Брюксел.

И винаги е бил интересен абстрактният въпрос: А какво ли би станало, ако някой ден централната власт натисне местните феодали, а те не отстъпят?

Точно това става тия дни и въпросът, от абстрактен, се превърна в екзистенциален (т.е. отнасящ се до възможността за съществуване) за правителството. Защото, след като бяха наритани от гражданите, органите на централната власт се опитаха да спрат бетона в Къмпинг Юг, Караагач и Синеморец, както и да махнат оградата на плажа в Кранево. И веднага лъсна скритата картинка: местните феодали категорично отказаха да се съобразят със заповедите на централната власт.

Наливачите на основите в Къмпинг Юг, Караагач и Синеморец продължиха работа, твърдейки, че никой нищо не им е забранявал; а ако е – нещо се е объркал. И няма никакви дюни. В Кранево обявиха, че оградата не е на плаж.

Това отприщи втора вълна граждански натиск, в който имах възможността да участвам. Последва втори опит на централната власт да спре строителните дейности. И тук вече се намеси и местната власт, т.е. – подопечните на измамниците кметове.

Кметът на Царево категорично отстоява законността на строежите на социално слабия синеморски екземпляр с прякор „Домингото“. Кметът на Кранево категорично отказва да събори оградата, която си била легална от 30 години. А мутрите, от години кръжащи около Корал, превантивно оспорват мнението на експертите от БАН, че техният човек лее бетон върху дюни.

Откъде идва куражът на местните феодали да застават (вече публично, пред медиите) срещу органите на централната власт?
Едната причина е, че така са си свикнали – никога да не изпълняват разпореждания, с които не са съгласни, защото винаги са намирали начин да „уредят нещата в София“. Другата причина е чувството им за реална мощ. Те са си на власт винаги, докато правителства и министри се сменят в далечна София на две-три години. Третата причина е, че феодалите са убедени, че са взели страха на местното население; и че то, вече живеещо с манталитета на крепосно селячество, ще прави, каквото му се каже. И четвъртата причина: подопечните на мутрите и измамниците кметове са партийци, предимно свързани с ГЕРБ. Демек, или могат да „натиснат“ по партийна линия, или просто да заплашат, че при избори няма да мобилизат гласове за партията.

Но все пак държавата ги притисна, до степен те да я заплашват по телефона. Паралелно с това, гражданскатра съпротива е разбунена и дебне за всяка крива крачка на държавата. А и основните медии, т.е. телевизиите, са на страната на закона, природата и правилата.

Има и друга, скрита картинка, която обезсилва мутрите и измамниците. Местните хора не са, в масата си, превърнати в крепостна каша. След репортажа в Нова, когато мерих с крачки отстоянието на бетона от морето в Къмпинг Юг, имах работа в Лозенец, Царево, Ахтопол и Синеморец. Във всички тези места, в момента, в който излизах от колата, към мен се втурваха местни, които да ме поздравяват, че съм се опънал на феодалите им. Местните, ще рече, може и да свеждат глава пред местните мутри (кметове, архитекти и пр.), но не са се предали. Само чакат сигнал, че техните тормозители не са всемогъщи.

На мутрите и измамниците им остава, при това положение, само един истински ресурс – партийният. Герберският кмет на Царево, например, може да висне в София (впрочем, той вече виси тук, докато аз пиша – чака да бъде допуснат в МОСВ да „уреди нещата“) и да съобщи на герберските си началници, че ще ги саботира при идващите местни избори.

Дори ГЕРБ би трябвало обаче да са разбрали поне две елементарни неща:

а/Ако клекнат на царевския кмет, той може да им събере хиляда гласа. Но ГЕРБ ще загуби милион в мащаба на цялата страна, защото никой не уважава централна власт, клекнала пред местни мутри.

б/Гражданите не бива да бъдат разярявани, защото в такива случаи имат неприятния навик да свалят правителства.

На какво обаче се надяват местните феодали в текущата си схватка с централната власт? Надяват се, разбира се, тя да отстъпи, както винаги е правила. И, веднъж отстъпила, да бъде залята от стотици и хиляди нови строителства в нарушение на закона – количества, с която никой министър не би могъл да се оправи. За всеки дерибей със спрян строеж има, в мащабите на страната, поне още стотина-двеста, които в момента чакат да видят изхода от драмата. И, ако държавата отстъпи, това ще бъде сигналът: Юруш на маслините!

И държавата ще се разпадне и ГЕРБ ще падне от власт, издухан от тайфуна, който ще се завихри тогава, когато гражданите, изоставени от държавата, застанат директно срещу мутрите.

И така се оказва, че съдбата на чутовните юнаци от ГЕРБ зависи от отговора на един всъщност идиотски въпрос: дюни ли са дюните?

Препоръчани материали
Кой управлява държавата? 25.04 2015 в 13:36 33
+ 3
- 1
Евгени, на тебе ли трябва да казам, че е американския посланник?
Simona Ventura 25.04 2015 в 10:06 32
+ 2
- 1
Ето, че Деян постави най-важният въпрос! В неговото мнение е добре да се вслушаме и аз го подкрепям. Ситуацията си е ясна, но я забравяме и се вижда, че имаме нужда от припомняне. Да кажем, че безумията по Черноморието набъбнаха и станаха необратими някъде след 2000 г. Хора като Дайнов, наричаме ги природозащитници, защото така ги наричат навсякъде, тогава се появиха сякаш от нищото, но стояха и повече гледаха. Даже съм се учудвала, че ги има, а повече мълчат и защо демонстрират почти еротично удоволствие, когато застрояваха, презастрояваха и отново застрояваха големите курорти. Стояха и си викаха "а така, стройте идиоти и дано ви преседне"! Правеха това с идеята, че Слънчев браг и Златните ще поемат чудовищните апетити на всякакви далавераджии и никой няма да си прави труда да хвърля пари за "мърлявите" къмпинги на юг, където Дайнов и приятели "ваканцуват" от деца. Голяма част от т.нар. градската средна класа предпочита така да летува. Факт. Да, ама не! Това е проблемът - да вярваш, че като застроят някъде другаде, няма да дойдат при теб! Груба грешка! Летувала съм на "Арапя" и няколко пъти на "Оазис" и си признавам, че днес ми е неприятно дори да минавам оттам. От нашето бунгало отсреща се виждаше "замъка" с кулата на къщата Аня Пенчева и до нея къщата на Белослава. Сега там са "чудесиите" на Брендо, но не съм чула някой да протестира. Моето море си е в моите спомени. Ето защо смятам позицията на Дайнов за най-обикновено злобно заяждане. Няма да има Орлов мост 2,3,4 и той е наясно! Не е редно всичко да е лично, особено за професор политолог, защото ще се окаже, че няма кой да ни отваря очите за мерзостите на властта по принцип и да ни напомня, че нищо не е случайно и не започва днес. Приятен ден, Деяне и не слагай толкова много удивителни, те издават нетърпение! Сякаш поставяш срок на Дайнов да си признае нещо! А защо пък не, всъщност?
Деянj 24.04 2015 в 20:14 31
+ 4
- 4
Абе приятел някой от Царево да е дошъл да ви казва какво да правите в скапаната София!!!!! Тя сигурно не е цялата в бетон!!! Между другото къде беше ти бе борецо за справедливост като се правеха заменките и се строеше ударно при тройната коалиция!!!!! Много ти е къса паметта или просто е избирателна!!!!
филодендрон 24.04 2015 в 17:01 30
+ 1
- 5
Предников, въпросът не е кой управлява държавата, а КОЙ иска да продължава да си я управлява, но среща леки затруднения!
Задников 24.04 2015 в 14:08 29
+ 5
- 1
филодендрон, Дойнов може и да е слуга на някого. Обаче ще е добре да подкрепиш с факти твърдението си. За да не си помислим случайно, че ти си платен слуга на ГЕРБ.
филодендрон 24.04 2015 в 10:11 28
+ 1
- 2
АКО СВЕТЪТ БЕШЕ СПРАВЕДЛИВ, StefanIliev ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ХРИСТИЯНИН В ЕТИОПИЯ!
StefanIliev 24.04 2015 в 06:16 27
+ 20
- 0
Не е толкова интересно кой управлява България. Важното е, че няма държава; няма и общество; има вечно ревящи с провесени сополи некадърници, че заплатите им били малки; има твари, които за пари продават и костите на майка си; има кретени, които се мислят за европейци; има лумпени, които се имат за "десни". Това е причината стадото да гласува за този, който изглежда, че ще докара повече пари, без да си мръднат пръса.Ще ви открия една много страшна тайна: българите живеят много по-добре, отколкото заслужават. Но... това скоро ще свърши.
crispis 23.04 2015 в 22:38 26
+ 15
- 1
Поздравления професоре,такава би трябвало да е позицията на истинския рокаджия!
филодендрон 23.04 2015 в 08:31 25
+ 6
- 24
ДАЙНОВ Е ПЛАТЕН СЛУГА НА ЕДНИ ОЛИГАРСИ, ЗА ДА ГРОМИ ДРУГИ ОЛИГАРСИ!
pesto 23.04 2015 в 06:58 24
+ 22
- 0
Будистите,мултаците, м-р Горанов и неговия приятел Пеевски
управляват България!