Евгений Дайнов: Лъжат

Евгений Дайнов 22 юни 2018 в 14:10 23295 5

Евгений Дайнов

На политиците в трудовата им характеристика е записано, че от време на време трябва да послъгват – да преувеличават реално съществуващи неща в своя полза. Днес обаче мярата е мината. Управляващите лъжат безогледно, безпардонно и без-мерно. 

Защо? Не са ли били информирани от майките си, като малки, че не бива да се лъже? Че на лъжата краката са ѝ къси? А и -  след като всички до един днес се докарват ревностни християни – не са ли се запознавали с десетте Божии заповеди? Не са ли чували за смъртни грехове? Не знаят ли, че лъжата се заплаща два пъти: веднъж в този живот и още веднъж в онзи? И трети път, когато удари по някой твой близък.

Знаят, няма как да не им е било казвано. Защо тогава го правят?

* Защо от парламентарната трибуна в България се лъже, че в Унгария имало 30 000 бежанци, след като мигновена справка в Евростат показва, че са под 5000?

* Защо НСО лъже, че официалните им автомобили не нарушават Правилника за движение по пътищата? Та нали десетки хиляди пътуващи са ги виждали – 200 км/ч по магистралите и поне 140 км/ч по първокласните пътища? Преди две седмици се лепнах за такива официални автомобили. Между Търново и Севлиево караха с около 130-140, абсолютно брутално избутвайки встрани от пътя участниците в движението. Вчера пък по магистрала "Тракия" ме застигат изотзад (в бързата лента съм със 140 км/ч) и, като едни истински мутри, започват да ми светкат с фаровете. Показах им среден пръст в профил и анфас, задминаха ме отдясно и се опитаха да ме избутат от платното.

* Защо, в такъв случай, МВР-шефовете непрестанно повтарят, че не се били върнали времената на мутрите? Самите правителствени началници демонстритат поведението на мутри... А всеки ден стотици български данъкоплатци наблюдават как мутрите контролират всички публични – наши – пространства, как милиционерите ги е страх от тях или са им приятели, как всяка мутра си има прокурор.

* Защо години наред всички държавни институции лъжеха, че по Черноморието нямало нито един незаконен хотел или заведение? Едва напоследък започнаха с половин уста да си признават – но после, очевидно след консултация със замесените мутри, пак да бият отбой, както стана наскоро с проверките в Слънчев бряг...

* Защо всички институции лъжат, че не знаят кой е реалният собственик на монополиста на Банско „Юлен”, както и на саботьора на Витоша, „Витоша ски”? Та нали този никому неизвестен собственик току се появява, лично, на преговори за бъдещето и на Пирин, и на Витоша?

* Защо поредица от правителства и министри на екологията лъжеха, че „Юлен” не е надхвърлил отредената му с концесия площ на Банско – след като през цялото време всички знаеха, че той ползва 65 на сто повече от отреденото му? И как сега гледат децата си в очите, когато дори прокуратурата отсече: има нарушение?

* Защо местната власт и нейните централни покровители лъжат, че не знаели да има дюни около плажа Корал? Как така не знаят, след като: а) са видими с просто око; и б) са нанесени на карти, т.е. имат официален статут?

* Защо горските лъжат, че сечта не намалява, а увеличава горите в България? Защо лъжат, че се сече само „санитарно”, след като навсякъде се сече „до голо”? И защо всички контролни институции лъжат, че не са чували нищо за „нощните тирове” – онези, натоварени с дърва, които плъзват след залез из второкласната пътна мрежа, без светлини, създавайки реална опасност за останалите участници в движението?

* Защо всички парламентарни групи лъжат, че България има остра нужда от АЕЦ "Белене", след като всеки четвъртокласник може да сметне, че такава нужда няма и няма да има?

* Защо в последните дни ред официални институции излъгаха, че протестите на майки на деца с увреждания са платени и то – с един милион лева дотук? Колко дни им остава, преди да излъжат, че лично Сорос плаща на майките да протестират?

* Защо висши функционери на ГЕРБ продължават да лъжат, че не са били нито членове, нито функционери на БКП? Та нали точно в България винаги всички знаят – или могат лесно да узнаят – кой кога къде какъв е бил?

* Защо поне двама министри лъжат, че разпъването на палатки на природна публична държавна собственост е забранено, след като има изрични съдебни решения, че не е? И че забраната на „палактуването” директно нарушава Конституцията? Защо същите министри лъжат, че подходите към плажа Корал са свободни, след като не са?

* Защо днешното парламентарно малцинство лъже, че е опозиция, след като е очевидно, че с управляващите са се прегърнало за най-важното – плавното придвижване на Републиката по посоката на евразийството?

* Защо всички управляващи от години лъжат, че „няма проблем” с лекарствата за онкоболни, след като всеки ден десетки хиляди хора (болните, техните семейства и приятели) виждат едно и също: лекарства не стигат?

* Защо правоохранителните органи лъжат, че престъпността била намалявала, след като милиони хора виждат, чувстват и усещат: няма такова нещо?

* Защо ГЕРБ лъжат, че са „десни”, а БСП лъжат, че са „леви”? Как може дясна партия да убива всяка инициатива, за да пази „своите” монополисти и картели; и как може лява партия да говори онези национал-социалистически (нацистки) неща, които чуваме постоянно от ръководството на БСП?

Лъжат, както дишат – без усилие. Защо го правят?

Имам хипотеза. Лъжат – по всяко време и за всичко – за да вкарат хората в режим на безпомощност. Никой никога да не знае, кое е истината и има ли изобщо такава. А го правят, за да могат да изкарат Делян Пеевски почти-светец, да представят патологичните медийни лъжци за борци за права и свободи, да изкарат грамотното малцинство българи виновни за всички беди, а себе си – единствените спасители.

Лъжат, за да няма правила: за да може единствено силата, тяхната сила, да регулира обществените отношения.

Те може да са прости, но ние не сме. И затова лъжат: всички да станат прости като тях, та никой да не им търси сметка за нищо.

Лъжат се. Сметка започва да се търси вече всеки ден. И ще се търси все повече. Защото, освен, че не сме прости, сме имали майки, които да ни обяснят, че не бива да се лъже; и чат-пат сме хвърляли по някое око към Библията, Корана, Ведите и към някоя и друга шастра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7447

5

MeduimShark

25.06 2018 в 13:53

УАУ!!! Квази ефектен финал на поредната полюция на Дайнов! Демек "и ние сме се отърквали около Жан Жак Русо".

12139

4

iliyapopov

23.06 2018 в 20:39

Този път нямам забележки! Но констатации такива и аз мога да напиша - важно е какво да се направи, за да се избегнат кусурите!

6000

3

Айвън Костов

22.06 2018 в 21:19

Каква е тая изтощена физиономия от прикрит ресинтимент? Какви са тия скапани зъби от трева купена от страхлив дилър от с. Миндя? Какъв е тоя разпложен корус с шкембе, да не правиш цистит бре Генчо? Какви са тия износени смръдливи дрешляци тип провинциалното бунтарче ? Каква тая дълга косичка, целта и да не е да привлича мъжки екземпляри?

Ць ць това е сирамошкото партийно отроче от Миндя.

11464

2

Sin

22.06 2018 в 15:03

Лъжат, защото са в страната на победият Бандитизъм. И няма от кого да се боят - там всички са такива, няма никакво Правосъдие, да не говорим за справедливост. Почти всички във властта са просто криминални келеши - като се започне с ББ, който и до днес си остава един червен мутренски гангстер и се стигне до главния секретар на МВР, който самият е бил охрана на по-големи гангстери. Те играят по свирката на Кремъл, за да са на власт. А на самата БКП/БСП те са най-удобни като прикритие, зад които спокойно дърпат конците на всичко в България. Както беше при Беров, както беше при пишман-царя и пр. Вероятноп след година две ще заменят Герб с управление ала Орешарски и ще ни наденат директно Путинско влияние с придружаващи директни атентати върху страната - или Белене, или Пеевски в ролята на блюстител на Правото и справедливостта.