Героите на Луганска и Донецка народни републики - кои са те?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 08 ноември 2022 в 09:49 11195 7

Война Украйна

Снимка GettyImages

Война Украйна

Руската пропаганда свърши отлична работа, за да убеди обществото, че появата на т.нар. Луганска и Донецка народни републики през 2014 г. не е руска намеса, а волята на народа. Понякога дори сред противниците на руската агресия може да се срещне мнение като „Е, там (в Донецк и Луганск) хората наистина се разбунтуваха“.

Преди началото на войната през 2014 г. Донецк беше икономически развит град с отлична инфраструктура и международно летище. Градът дори беше домакин на Европейското първенство по футбол през 2012 г. Драматичните промени настъпиха през 2014 г. заедно с „руския свят“ и тези региони на Украйна се превърнаха в нещо, напомнящо повече на пиратски поддържави с царящо беззаконие.

Изминаха повече от осем години от началото на тези събития. Предлагам да си припомним няколко „герои“, които стояха в основата на т.нар. ДНР и ЛНР, и тогава ще има по-малко хора, които казват: „Е, хората наистина се разбунтуваха там“.

„В крайна сметка аз натиснах спусъка на войната. Ако нашият отряд не беше преминал границата, накрая всичко щеше да свърши, както в Харков, така и в Одеса. Щеше да има няколко десетки убити, изгорени, арестувани. И това щеше да е краят. И практически маховика на войната, която все още продължава, стартира нашият отряд“, така описва събитията в Украйна, довели до началото на войната в Източна Украйна, Игор Гиркин, пенсиониран полковник от ФСБ на Русия.

Заслужава да се отбележи, че бивши служители на ФСБ няма.

На 12 април 2014 г. въоръжен отряд, ръководен от полковник от руската ФСБ Гиркин, незаконно преминава границата на Украйна и превзема административни сгради в град Славянск в Донецка област. На 14 април изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви началото на антитерористичната операция (АТО). Така започна войната в Източна Украйна.

Месец по-късно полковникът от ФСБ Игор Гиркин оглави Министерството на отбраната на вече сформираната по това време т. нар. Донецка народна република (ДНР), където Александър Бородай, руски бизнесмен и дългогодишен познат на Игор Гиркин, беше назначен за първи председател на Министерския съвет.

Александър Бородай

Между другото, днес Бородай е депутат от Държавната дума на Русия и член на партията на Путин "Единна Русия".

По-късно Бородай беше заменен на поста си в т.нар. Донецка народна република от друг „изключителен“ политик, Денис Пушилин.

Пушилин е родом от Донецка област, което поне предизвика по-малко въпроси, отколкото към Бородай, който всъщност е гражданин на Русия.

Пушилин никога преди това не е бил политик и най-известният факт за него преди идването на власт е активното му участие във финансовата пирамида МММ Мавродиус, в която Пушилин примами любителите на лесните пари чрез измама.

Този избор на Путин падна върху него, вероятно от любов към негативния подбор (когато на власт се вземат не талантливи хора, а глупави и послушни).

Впрочем, Владимир Путин по-късно не се скъпи да награждава т.нар. борци за т.нар. независимост.

Арсений Павлов, по прякор "Моторола", получи посмъртно от Путин орден "За храброст" за участие във военните действия в Източна Украйна. Преди няколко години в мрежата се появи видео, в което той стреля с гранатомет по жилищни сгради в Донецк за забавление, наричайки го "Утринна зора".

"Няма ли никой? - пита операторът Арсений зад кадър.

„Не ми пука (не ме интересува)“, отговаря Моторола и продължава да стреля по къщите. Очевидно героят на Русия иска да покаже как всъщност се „бомбардира Донбас“.

Още един притежател на Орден за храброст, даден му от самия Путин, е Алексей Мозговой.

През 2015 г. той беше убит. Една от основните версии е, че е ликвидиран от собствените си лидери на т.нар. Луганска народна република. През 2020 г. Главната прокуратура на ЛНР обвини посмъртно лауреата на орден от Путин в убийството на цивилни, доказвайки участието му в екзекуцията на семейство.

На 9 май 2014 г. героят на Путин застрелва цивилни: бизнесмена Олег Бурихин, съпругата му и 10-годишната им дъщеря. За щастие момичето успява да оцелее.

С това си припомнихме някои от "героите" - офицерът от ФСБ Гиркин, руският депутат Бородаев, офицерът от МММ Пушилин, главорезът Моторола и награденият от Путин убиец Мозговой. А те са само върхът на айсберга на въстаналия „народ“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

7

ob1

08.11 2022 в 19:08

Мурзилките - коментар?

2073

6

Johnny B Goode

08.11 2022 в 15:36

И Дугин си имаме - Еврото.

75

5

230 млрд баксов

08.11 2022 в 12:06

8 лет домбили Бомбаса

15914

4

поп Дръвчо

08.11 2022 в 11:59

И ние си имахме такива мутри.

Една от тях даже премиер стана.


Имаме си и прокремълски мутри с влияние - там във Варненската и Бургаската народни републики.

-1495

3

zuIjin

08.11 2022 в 11:55

Да не забравяме че героят моторола е бивш мияч на авотмивка в Ростов. Ах какви герои какво нещо за рашистката пропаганда.

22547

2

dolivo

08.11 2022 в 11:15

аха, агенти подбрани старателно от маркирани като психопати индивиди. така се работи.

На това трябва да се проивопоставяме.

345

1

Джендо Джедев

08.11 2022 в 10:32

Методите на Рашка. Класика!