Година от началото на войната - какво постигна Путин?

Дмитрий Чупраков за OFFNews
01 март 2023 в 11:05 | 4826 |2
Владимир Путин
Владимир Путин

На 24 февруари се навърши една година от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Измина една година, откакто множество експерти и американско разузнаване направиха прогнози за превземането на Киев от руската армия, измервайки времето в часове. Трудно е да си представим каква би била реакцията, ако на 24 февруари 2022 някой бе казал, че година по-късно Киев не само ще устои, но дори ще вземе инициативата на бойното поле. Една година е дълго време. Нека си спомним какво успя да постигне руският президент, нахлувайки в Украйна.

Спиране на войната

Войната в Донбас продължава 8 години - до февруарската инвазия през 2022 г. Ако пропуснем фактите, че самата Русия на практика започна тази война през 2014 г. и доставяше незаконно оръжие на бойците, и приемем за истина, че е имало гражданска война, на която Русия е сложила край, тогава планът на Путин е напълно провален.

Броят на цивилните жертви се е увеличил хиляди пъти от 24 февруари спрямо 2021 г. По официални данни т.нар. ДНР за цялата 2021 г. на тяхна територия в резултат на бойните действия са загинали 7 цивилни (линк), а в т.нар. ЛНР уби един цивилен (линк).

Според ООН общият брой на цивилните жертви и от двете страни е намалял бързо от 2014 г. насам и е достигнал 25 убити през 2021 г. Почти година след началото на пълномащабното руско нахлуване, на 13 февруари ООН съобщи за най-малко 7199 потвърдени смъртни случаи на цивилни за една година (линк). Ако вземем предвид броя на загиналите сред военните от двете страни тази година, който надхвърля 100 хиляди, тогава всичко това е по-скоро като Апокалипсис.

Общият брой на цивилните смъртни случаи, свързани с конфликта 2014–2021 г. по данни на ООН

Да сломим Европа

През цялата си политическа кариера Путин използва руския газ като инструмент за политически натиск и шантаж, продавайки на ниски цени.

До 2014 г., по време на управлението на президента Янукович в Украйна, руският газ за Киев беше много по-евтин, отколкото за Москва. Да строиш тръбопроводи към Европа на загуба в замяна на лоялността на европейските политици...

А поради зависимостта на цялата европейска икономика, за Путин изглеждаше, че тя вече е в джоба му.

Паради зависимостта, за Путин сякаш цялата европейска икономика вече е в "джоба" му. Един от основните залози за руския президент обаче не проработи. Днес цените на газа са се върнали към предвоенния период, а делът на руския газ в европейския бюджет е няколко процента.

„Този ​​залог за енергийни оръжия просто не проработи. Европа не коленичи и не каза на Путин да вземе Украйна и пет пари да не ѝ пука за нейната независимост. Европейските потребители бяха силно засегнати от нарастващите цени на горивата и електроенергията. Европейските правителства компенсираха своите граждани за това, което струваше много скъпо на европейските бюджети. Путин направи този залог и загуби” - казва Сергей Гуриев, руски учен икономист.

Образът на силен лидер

През цялата си политическа кариера Владимир Путин изгражда имидж на твърд мъж, алфа мъжкар и безстрашен лидер, който, ако реши да направи нещо, никой не може да го спре.

Всъщност той изобщо не е такъв, но имиджмейкърите и политическите технолози са работили добре върху неговия образ.

След пълномащабното нашествие имиджът му на силен лидер бе силно разклатен. Путин вече е истински старец, който живее в миналото и се опитва да въвлече всички там. Чете някакви истории, шегува се така, че другите да се срамуват и дори не знае как да използва интернет.

По време на войната в Украйна мнозина сравняват Путин със Зеленски, който днес изглежда като супергерой. Млад и енергичен лидер, който, противно на очакванията на Кремъл, не се уплаши и не избяга в първите дни на войната въпреки факта, че руските военни вече бяха в Киев, а остана с народа си.

Целият свят видя как Зеленски, рискувайки живота си, дойде на фронтовата линия, за да подкрепи своите войници и издигна знамето на Украйна в току-що освободения Херсон. В този момент Путин не се доближи и на сто километра до фронтовата линия и изглеждаше като жалък недиктатор, на чиито заплахи целият свят се смее.

След една година война в Киев по улиците на града не върви Путин, а президентът на САЩ Джо Байдън, който не се страхува от въздушни нападения, а Кремъл само вдига рамене. Никой досега не е унижавал Путин толкова публично и той никога не е изглеждал толкова жалък, колкото след 24 февруари 2023 година.

Не е изненадващо, че списание Politico призна руския президент за главния губещ на годината.

Могъщата руска армия

Велика и могъща армия, по-слаба по силата си само от армията на САЩ - така изглеждаше руската армия в очите на целия свят.

Дори тези руснаци, които случайно са служили във въоръжените сили на Руската федерация и лично са изпитали масовата корупция и пълна некомпетентност в руската армия, по инерция продължават да вярват в нейната непобедимост и величие. И така щеше да продължи и занапред, ако не беше нахлуването на 24 февруари.

Можете да демонстрирате колкото искате превозни средства във военни паради и анимации, в които вашите междуконтинентални ракети прелитат над половината свят и удрят точно в целта, но когато армията ви е победена на бойното поле, бяга от позициите си, изоставяйки превозни средства и напуска по-рано завзети градове, това е невъзможно да се скрие. Подобно фиаско става известно на цялата световна общност.

Началото на мобилизацията също нанесе сериозни щети на репутацията на руската армия. Мобилизираните войници, които до вчера водеха нормален цивилен живот и гледаха войната през телевизионния екран от дивана си, бяха ужасени от това, което видяха в действителност. Нехигиенични условия на задържане, ръждясали картечници, оборудване от Втората световна война - това е само върхът на айсберга на това, с който трябваше да се сблъскат.

„Помолете вашите жени, момичета, майки за подложки. Най-евтините превръзки плюс най-евтините тампони. За какво са тампоните? Една рана от куршум и я пъхнете точно там (тампон за женска хигиена) и той започва да се подува там и да притиска стените" - брифинг за мобилизираните в Алтайския край, който беше заснет на видео.

Военният комисар на Башкирия разказа защо някои от мобилизираните сами купуват униформи. Преди това роднини на редица наборници се оплакваха от това.

От 24 февруари насам Владимир Путин показа с действията си на целия свят, че не бива да се страхува и да го приема насериозно.

Армията му е един голям фалшификат, който е ужасен само на хартия и на думи. Самият той не е силен лидер, а жалък неудачник, попаднал в ръцете на държава с огромни ресурси и оръжия, наследени от СССР.

До 24 февруари 2022 година никой не разбра това. Отне една година на война и стотици хиляди животи, за да може светът да види кой всъщност е Путин.Козин Човков

Рейтинг : 600

04.03 2023 в 18:49 2
+ 2
- 0
Пиздин е толкова жалък, колкото и куроедовската му армия. Изобщо цялата джамахирия трябва да се унищожи, за да има мир.
Bad Horse

Рейтинг : 12402

01.03 2023 в 16:40 1
+ 4
- 0
Резултатът е че целия свят се смее на Русия, армията и лично на Путин. Западът едвам удържа украинците да не тръгнат на изток като им дава малко техника от време на време. Ако получеха всичко, което искат, щяха да изринат цялата сволоч от своята територия, и от Задднестровието даже за месеци. Великите сили се страхуват от вакуума след Путин и не искат Китай да опупира всичко до Урал.