Из делниците на един луд (1-5 октомври)

Тони Филипов, д-р 08 октомври 2018 в 12:14 22298 0

Понеделник, 1 октомври

Каракачанов вика, че получили три оферти за изтребители Ф-16, Ф-18 и „Грипен”. Имали и от „Юрофайтър” за втора ръка изтребители, но те предпочитали нови. „Винаги новото е по-хубаво, но въпросът опира и до пари… И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката…”

Подценява се. Не вярвам една вечеря с Наоми да излезе повече от българското гражданство на 3-4 македонци. Нека са 5. Но, от друга страна, войводата и малко се надценява. Даже не малко. Шкембе войвода, дето за последно е виждал с очите си, че е от мъжки пол предишния милениум, с Наоми Кембъл… Не, не мисля, че е въпрос само на пари.

Не, не е само до парите…

Пък и не е оригинално. Андрей Пантев още през 2003 г. каза:

“И аз искам да си общувам с Наоми Кембъл, но какво да правя, като срещу мен е Анастасия Мозер.” И не беше трудно човек да го разбере. Наоми беше тогава на 33 и още се ползваше с добро име в обществото. Но после го удари през просото. То не беше Де Ниро, то не беше Сталоун, Бриаторе... Даже се чу, че и Бил Клинтън свалила. То не че е много трудно де… После се чу нещо за Уго Чавес. Изобщо вършее като комбайна.

Та, меко казано, Каракачанов пада малко закъснял, бавноразвиващ се.

Интелектуалци от движението "Реформи в културата" написали обръщение към членовете на БАН с призив да не избират Вежди Рашидов за академик.

Творчество на г-н Рашидов не отговаря на критериите на закона – присъствието му в международни музеи и колекции е незначително и не е получило безспорно признание; неубедително е неговото представяне и в национални колекции. Публичното му поведение и морал скандализират значителна част от културната общественост. Поражда се съмнението, че подобна кандидатура е продиктувана от заемания временно от Рашидов пост на председател на парламентарна комисия за култура… както и от катастрофалния за състоянието на българската култура факт, че той на два пъти беше министър на културата…“

Мекичко са го казали, Вежди търпи и по-хард подход. Но нищо, все пак някой се опитва да даде отпор на самозабравилата се простотия!

Христо Иванов съобщава, че правителството е изтеглило искането си за присъединяване към банковия съюз като първа стъпка към влизането ни в Еврозоната. От „Да, България“ попитали в ЕЦБ движи ли се нашият въпрос. И от там им казали, че такова искане е било подадено на 18 юли, но на 30 август министър Горанов го е изтеглил уж, че иска да нанесе корекции във връзка с промените в някои български закони. Но такава коригирана версия все още не била внесена в ЕЦБ.

И няма и да бъде. 

Тукашните тарикати бяха намислили първо да влезем в чакалнята на Еврозоната и чак после да се присъединим към Европейския банков съюз. Хич не им се щеше да поставят банките под прекия контрол на ЕЦБ, щото това с „гнилите ябълки“ не е само метафора... Истината е, че и сега имаме две-три гнили ябълки.

Междувременно, ако си мислите, че вече сме се разплатили за фалита на КТБ, бъркате. Съдът на ЕС в Люксембург отсъди, че блокирането с месеци на гарантираните влогове при фалиралата на КТБ било незаконно. БНБ не е приложила евродирективата, според която гарантираните депозити се изплащат в рамките на 5 работни дни след затварянето на банката. Това решение дава реални шансове на стотици вложители с гарантирани влогове да осъдят държавата, демек нас, за пропуснати ползи.

Вторник, 2 октомври

Албена Ивайлова, директор на пресцентъра на МС по времето на Костов, коментира салто моралето на шефа на КЕВР Иван Иванич: „В по-далечни времена енергийно острие на ДСБ, дългогодишен депутат опозиционер, борец срещу руската енергийна инвазия… И какъв драматичен обрат! Няма друг опозиционер, който така дълбоко да потопи задните си части в чиновническото кресло. Положи уморени опозиционни кости на високата заплата и се кротна. И когато клетата "традиционна десница" се чуди защо стои на 1%, да се сети за Иван Иванов.“

Не е точно така. Човекът се опита да протестира. Помня, че през 2015 г. дори съобщи, че е огорчен от това, че комисията е подложена на политически натиск, и то „от хора, които са казвали, че трябва да бъде независима”. Но вместо, както казват пазарджишките интелектуалци, да си вдигне гащите и да си върви, той остана още да го огорчават. А те едва почваха да го огорчават. Към днешната дата направо го обърнаха на търлък, ако ме разбирате. Пък ако не, още по-добре. Щото съм много ядосан и малко вулгарен…

Казвали били?! Ами те са длъжни да го кажат! Щото са демократи, не за друго. Пък и така си пише в статута на КЕВР – независима държавна комисия. От там нататък вие си отговаряте за независимостта.

Направо като оная госпожа, дето я питал съдията кога е била изнасилена, пък тя рекла през цялото лято…

Работна група в МЕ обмисляла как да се стабилизира "Марица-изток 2", щото затъвала. Само за първата половина на годината била на минус с над 122 млн. лв. с тенденция до края да станат 300 млн. Причината била в поскъпналите парникови гъзове, пардон, гадове. Извинете, газове. Бесен съм на едни продажници и се обърках…

Нали си спомняте, че наскоро "Марица-изток 2" се отказа от 27.4 млн. приходи без разходи от студен резерв в полза на ТЕЦ Варна, закупен от Доган. Напомням го, та да знаете кого да споменавате в сексуално ангажиран контекст, като ви кажа какво е намислила комисията. Намислила е да се вдигне цената на тока с нова компонента "критична инфраструктура". Другият вариант за спасяването на теца бил сливането му с печелившия АЕЦ "Козлодуй". И при двата варианта сме откъде страната на булката, немайте съмнение.

Искате ли да ви кажа докога ще ни вдигат тока? Докато набарат фазата. Но при народ с такава висока култура на търпението надали ще стане скоро.

Ех, народ, народ! Кога ще станеш народ?!

Казват, на мен една позната ми го каза, че Аристотел бил казал:

Всеки човек може да се ядоса. Лесно е. Това, което не е лесно, е да бъдеш ядосан на точния човек в точната степен в точното време и по точния начин. Това не е по силата на всеки.

Да го духа древният пич! Нещата вече са извън разума! Няма точен човек, много са, няма точно време – минало е отдавна, няма точен гняв – все е недостатъчен. И всеки начин е допустим, когато политическата пасмина краде вече и от залъка на внуците ни!

Примери?

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев открил чрез „деск рисърч“, както казват обществолозите, че Пеефски е чист като сълза. Ако не знаете, деск рисърч означава от гъз, както си седиш. Събрал всички фиктивни проверки, които НАП и прокуратурата са правили на Пеефски, и на тази основа вика: "Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата."

Някои хора нямат лицето си за нищо…

Понеже сме свидетели на целия път на Пеефски от млад чекид… пардон, от юноша бледен до сега, категорично твърдим, че и стажант счетоводител би могъл да открие обстоятелства, които да гарантират на Пеефски една от големите награди, предвидени в НК. Но за да стане това трябват няколко чифта чисти ръце… Няма.

Сряда, 3 октомври

Бялата мечка не била съгласна със споразумението от Преспа между Гърция и Македония. МВнР на Русия обяви, че ще внесе споразумението за обсъждане в СС на ООН, защото било в противоречие с международното право и с македонската конституция. Референдумът не бил валиден и освен това политици от НАТО и ЕС „участваха пряко в пропагандната кампания“.

Докато Русия седеше кротко отстрани и наблюдаваше как двете суверенни държави ще решат един спор, който касае само тях. Той касае и нас или поне така мислеше Борисов през 2011 г. и се кълнеше, че няма да приемем името Северна Македония, защото то съдържало скрита териториална заплаха за нас. Но едва ли Русия се е загрижила за нас. Пък и ние вече сме на друг акъл. Каква изненада…

Споразумението от Преспа отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО и това вбесява бялата мечка. И тя гледаше от страни, ама друг път… В навечерието на референдума руският посланик Олек Шчербак каза пред студентите във факултета по сигурност на Скопския университет: „Статут на военна неутралност на Македония… ще реализира икономическите и социалните интереси на гражданите, без да бъде под тежестта на европейската солидарност. Знаете добре, че когато солидарността е поставена над здравия разум, това е фатално за националните интереси…“

И после им намекна, че никак не е здравословно с гол такова между два такова: „Руската федерация не може да не бъде загрижена от военната доктрина на НАТО, в която Русия е обявена за враждебна. Това е много опасна игра и не бихме искали Македония да бъде въвличана в това. Македонският народ да бъде използван като пушечно месо, а територията й - като база на НАТО…“

По този повод колегата Огнян Минчев написа във ФБ: „Да попитаме работа ли е на Москва да иска нещо, което се отнася до суверенната воля на две страни?... Така е с неканените гости - пуснеш ли ги в селото, ще се настанят на одъра. И ще започнат да те командват.“

Колегата е събрал, може би за икономия, две различни поговорки. Първата е: Те не го щат в селото, той пита за поповата къща. Но това е стара история. Москва отдавна е на попа в къщата. Осиновихме ли македонската църква? И защо не я осиновихме? Посрещахме ли оня разбойник руския дядо поп като войвода? И го изпратихме като войвода. То има и много сгоден виц за такива случаи, но ми е неудобно да ви го кажа. В момента актуална е втората поговорка: Пуснеш ли петела под одъра, той ще се качи на одъра; ако го оставиш на одъра, ще се качи на главата ти.

Обаче бялата мечка превзема Европа не само политически и дипломатически, но и икономически. Статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА) показва, че все повече европейци си купували "Лада". От януари до август продажбите в страните от ЕС са се увеличили с 13.8%.

Което означава, че лани са продали 6 коли, а тая година 7. Е, шегувам се но не съвсем… До август 2018 г. са продали 3819 броя. За осемте месеца на годината в страните от ЕС са продадени 11 млн. автомобила Значи „Лада“ държи сериозният сегмент от 0,035%.

Прав е посланик Шчербак, че всеки народ сам да си избира бъдещето.

Въздушни възглавници няма. Ще умрем като мъже! Направено в Русия

Институтът за изследване на обществата и знанието при БАН организира научна конференция на тема "Русофобството - причини, етапи, форми, институции". Направи ми впечатление, че един от водещите на дискусиите ще е Жан Виденов.
Много бързо забрави Виденов как го унижаваше шефът на „Газпром“ Рем Вяхирев! Как му рече още на летището: „Мога да мина през теб, мога и да те заобиколя…“ Щото тогава Виденов заемаше национално отговорна позиция, предполагам по невнимание.

Гостите на конференцията ще бъдат щастливи да чуят доклада на проф. д.ф.н. Димитър Цацов за русофобството като държавен расизъм, а доц. д-р Валентин Вацев ще анализира русофобството като антропологична катастрофа. Малий… Антропологична катастрофа! Чистосърдечно си признавам, че не ми стига образованост да вместя русофобството в антропологичните сюжети. Бих се усъмнил в здравия разум на докладчика, но го познавам и знам, че не е изкукал…
Да, всеки народ сам си избира бъдещето. Но българите, както би казал Селин, „отмъщават за несправедливото си настояще, като вътрешно си изработват бъдеще от чисти лайна“. Селин така го казва и аз няма да се извинявам заради него.

Четвъртък, 4 октомври

Журналистите питат Мустафа Карадайъ как ще коментира изтеглянето на турския медицински холдинг "Аджибадем" от България. Вика, че било заради лошия инвестиционен климат. А като го питат как лошият климат не е попречил на Доган да купи ТЕЦ „Варна“, агата отговори по начин, за който е редно да го повторим. Не бива да мине само с един през устата: „Призовавам ви и вие да правите инвестиции, да следвате модела на господин Доган...“

Ага, ние нямаме нужда от призоваване бе! Кажи само къде да идем и на кого да се обадим. И ще инвестираме! Къде не сме инвестирали 3500 лв.?

Много бой лежи в тия наглеци, много!

Доган бил историческа личност! Затова и посланикът на САЩ му отишъл на крака: "Историческа личност от този ранг, дори да не участва в оперативната политика, е фактор в политическите процеси в страната, региона и в глобален план. Политици от такъв ранг са капитал на държавата."

Именно, капитал!

Миналата седмица се разчу, че Капиталът написал предговор към сборника със статии (много условно казано) на царя. И в него нарекъл Готски "национален капитал с европейско политическо измерение".

Капитал до капитала, мила моя майно льо! А народът скъсан като Самарското знаме!

Дайте, бе, братя, да помислим как да ги похарчим тия капитали! Утре, като гушнем босилека, на децата си ли ще ги оставим!
Мустафата вика, че към момента ДПС било най-подготвено за властта. Ще ни потретват! Както ви казах миналия път, червените вече се лубрикират с оглед на евентуално съвместното управление с агата.

ОС Варна решил да купи от червения олигарх Георги Гергов един историческия имот в центъра на града, именуем „Дупката“, 2915 квадрата за нескромните 43 420 000 лв. Демек по 15 000 лв. квадрата. Цени, меко казано, антикварни. По информация на "Капитал" преди година била правена друга оценка и тя била 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

Работническо дело от 5 октомври 1974 г.

Като казах, че тази дупка е историческа имах предвид, че е изкопана през далечната1986 г. и изпреварва с 4 г. демокрацията.

Без да се отплесвам ще отбележа, че днес се навършват 44 г. от първата копка на АМ „Хемус“. Мисля, че имаме всички шансове да победим римляните, като построим „Хемус“ за по-дълъг срок, отколкото те са построили Виа Егнация. А пък строителите на Хеопсовата пирамида сме ги победили още през 1994 г.

Решението да се помоли държавата да им купи дупката от Гергов варненските общинари взели с мнозинство от 2 гласа.

Джон Кенеди разправяше: „Току що получих от баща си следната телеграма: „Скъпи Джек, не купувай нито един глас повече, отколкото е нужно. Няма да платя разходите по голяма изборна победа."

Ако искате да прокарате едно решение през общинския съвет, не е необходимо да купувате целия съвет. Достатъчно е да купите половината съветници плюс двама. Може и плюс един, но е рисковано. Психолозите са доказали, че на 10 000 продадени съвести една проговаря. Шансът тя да е точно във Варненския ОС е минимален, но не си струва да се рискува за един глас.

Ох, братя, то не е за майтап! Тия обраснаха по всички клонове и клонки на държавата. Некадърникът е изпълзял до най-високите места. До там, както беше казала мадам Некер, стигат само орлите и влечугите. Орлите по някаква причина не се появиха и върховете на властта, на културата, на образованието бяха окупирани от влечуги. И няма да слязат доброволно, да знаете!

А пишман премиерът е в Украйна. Инспектирал пътища. В Украйна! У нас пътища, улици, площади седят неинспектирани, обществеността се скандализира всеки ден с обидни за естетическото чувство дори на папуасите архитектурни решения, той в Украйна ще ми инспектира! Ало, нали първо нашата си къщичка трябваше да подредим?!

За кого бие камбаната?

Тия пердета не разбират от тънки намеци. Затова ще го кажа направо: Госпожа Фандъкова, не се оглеждайте, за вас бие! За вас, за некадърните ви заместници и за продажния ви общински съвет!

Петък, 5 октомври

Какво съвпадение. Докато премиерът инспектира пътища в Украйна синодът на БПЦ, който ние избягваме да наричаме свети по напълно разбираеми причини, отхвърлил искането на руския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат осъдени опитите за създаване на независима Украинска православна църква.

Отявлените русофили в синода - Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан и Видински Даниил поискали синодът да подкрепи свикването на събор. Обаче останалите митрополити, начело с патриарх Неофит гласували против. Пловдивският Николай предложил и отците (никога няма да ми се обърне езикът да кажа на тези дърти мискини „свети“, камо ли да им целувам ръка, както прави оня прозелит Борисов!) решили да се създаде специална комисия, която да разгледа въпроса с независимостта на УПЦ.

Обърнете внимание, Николай го предлага! За това не бързайте да се радвате, че синодът се е опълчил на Русия. Не, синодът просто протака. Дедо ви Николайчо никога няма да тръгне срещу Матушката. Друго нещо се върти в болната му главица, някой попски мискинлък!

За момента правят услуга на Борисов да не се срамува пред Порошенко. Щото той пък им обеща да тури дядо поп на държавната ведомост с учителска заплата, нищо, че църквата е отделена от държавата, нищо че е богата и пребогата, нищо, че висшият клир тъне в раблезиански разкош! Разгул по-точно...

Изчезнал шефът на Интерпол китаецът Мън Хуйвей. И сега господин Хуйвей е обявен за издирване от Интерпол. Жена му съобщила, че няма вест от него, откакто е заминал за родината си на 29 септември.

Жена му съобщила… Жените винаги си мислят най-лошото. Тя така една се оплаквала на майка си, че мъжът и сигурно ѝ изневерява, защото два дена не бил се прибирал. Пък майка ѝ, която се пада на мъжа ѝ тъща, я успокоила: Немой, майка да си мислиш веднага най-лошото, може просто да е умрял.

Така е, не бива веднага да се мисли най-лошото.

Помните ли колко се притеснявахме когато изчезна Петко Сертов? На 8 декември 2014 жената му съобщи, че е в неизвестност от 5 декември. И беше обявен за издирване от Интерпол. По-късно се изясни, че още на 6 декември е бил видян да се разхожда на Самуиловата крепост край Петрич в компанията на мъж. И колегите от Фактор.бг написаха: „За определени зависимости на Сертов се говореше още докато беше шеф на ДАНС…” И заради тия зависимости сме вдигнали на крак българската и гръцката полиция, Интерпол. За 100 хил. лв. масраф сме направили. Сертов беше лично протеже на Станишев. Когато го назначи за шеф на ДАНС през 2008 г. Сергей го разхвали, че имал устойчив характер, нордически. Много устойчив, нема що! Откакто свят светува е известно, че характерът на жената се пробва със злато, на мъжа – с жена. По изключение някои мъже се пробват с други мъже. Говореше се, че Станишев и Сертов били пробвани един с друг. Но то какво ли не се говори…

Отплеснах се. Просто исках да кажа, че е рано още за притеснения. Бог знае къде се развява господин Хуйвей…

И накрая, както си му е редът, да завършим с нещо оптимистично.

Утре се навършват 137 години от рождението на големия български поет, драматург, преводач, сатирик и журналист Димитър Подвързачов. Има едно стихотворение, което се нарича „Родина“.

Обичам те като жена
със хиляди чаровни прелести –
о, бедна, хубава страна
на алчни допотопни челюсти.

о, малка, хубава страна
на изпращелите държавници.
...
Обичам те като жена,
която шепне обещания -
о, малка, хубава страна
на общогражданско мълчание.

Нямате ли усещане, че е писано миналия четвъртък? И допотопните челюсти, и изпращелите държавници, и общогражданското мълчание…

А днешните поети спят!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови