Из делниците на един луд (10-14 април)

Тони Филипов, д-р 17 април 2017 в 11:49 24437 7

Понеделник, 10 април

Тази седмица, братя и сестри, ще остане в историята като седмицата на Сухаревската конвенция. Да се изясни и договори кой, къде, какво, как... Изобщо трябва задължително да се отговори на „Петте К“ от класическата комуникационна формула на Ласуел.

За малкото от вас, които не са чували или са забравили „Златният телец“, ще напомня накратко Сухаревската конвенция.

„Рано през пролетта на 1928 г. почти всички известни деца на лейтенант Шмид се събраха в една московска кръчма при Сухаревата кула. Кворумът беше голям - излезе, че лейтенант Шмид има тридесет синове на възраст от осемнадесет до петдесет и две години и четири дъщери - глупави, възстари и некрасиви. В кратка встъпителна реч Балаганов изрази надежда, че братята ще намерят общ език и ще изработят най-сетне конвенция, чиято необходимост се диктува от самия живот. Според проекта на Балаганов целият Съюз на републиките следваше да се раздели на тридесет и четири експлоатационни участъци, според броя на събралите се. Всеки участък се предава за дългосрочно ползуване на едно от децата. Никой от членовете на корпорацията няма право да преминава границите и да се вмъква в чужда територия с цел да печели…“

Сключването на Сухаревската конвенция.

Не се изисква никаква особена фантазия, за да видите в този разказ метафора на преговорите между ГЕРБ и ОП. Защото съставянето на коалиционно правителство е точно това: До тук вашата партия, от тук нататък нашата партия…

„Правителството, казваше Рейгън, е като огромно бебе - храносмилателна система, с голям апетит в единия край и никаква отговорност в другия.” Демек лапа и се насира с извинение…

Гледката не е нова, но рядко е била с такъв интензитет и на входа, и на изхода, какъвто очакваме от кабинета ОП - ГЕРБ. (За краткост нататък в текста ще наричаме правителството на ОП-ГЕРБ само ОПГ). В тази връзка ще ви кажа една тайна. Но нека си остане между нас. ГЕРБ и ОП са алотропни форми на алчността и простотията. И лично ние нямаме обяснение как и защо около милион и половина българи са гласували за тези юнаци. Сигурно си правят илюзии, че от управлението им може да излезе нещо добро. Това дори не са илюзии, а делюзии - крайни форми на фантазия, които не отговарят на реалността. Индивиди с делюзивни състояния са така убедени във заблудите си, че никакви доказателства от реалния свят не могат да ги разколебаят. С една дума, патология. Но, от друга страна, патология, която владее такива огромни маси, може да се приеме за нормалност. Сложно е.

На Цветница президентът поздравил гражданството на Ловеч: „Тук съм за един прекрасен български празник и поздравявам всички граждани на Ловеч за това. Българщината трябва да се пази.“

Български празник?! Влизане на Исус в Йерусалим! Освен нещо да съм пропуснал… Посрещат го ликуващите тълпи (същите, които после ще викат „Разпни его!“) и постилат пътя му с палмови клонки. У нас, поради липса на палмови клонки (с изключение на Варна) се празнува с върбови, затова празникът се нарича и Връбница. Та това е цялата българщина в случая. 

Константин Мишев се възмути от търсенето на българщината из върбалака и написа във Фейсбук: „Това надминава действително простотиите на Добри Терпешев. Дори Тодор Живков не би си позволил да изрече подобна тъпотия."

За младите ще отбележа, че навремето Добри Терпешев е бил нещо като еталон за интелектуалния и образователен недоимък на взелите властта комунисти. Простонароден оратор, нещо като Бойко Борисов. През есента на 1945 г. в България пристига специален екип от НКГБ, за да инструктира Политбюро. Казали съветските другари каквото имат да казват и станал бай Добри: „А бе, дорогие товарищи, останах с впечатлението, че според вас нашата народна ОФ власт се клати и аха, ще падне… Ама то и на коча мъдете се клатят, ама не падат бе, товарищи!“

Тая фраза неправилно се приписва на Тодор Живков. Той наистина я е казал при откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък през 1964 г.: „Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча…“

Та малко е пресилено твърдението, че и комунистите не са говорели простотии като Радев. Живков има такива бисери… „Според последното преброяване мечките ги водеха някъде към 1300 души.“ На мен обаче ми е любима друга: „До 9 септември 1944 г. българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“

Може и да греша, но в тези думи откривам генезиса на една мисъл, казана 35 г. по-късно от ученика на Тато Борисов: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно.“ (06.03.2002, "Стандарт")

Обаче съвременните комунисти са нещо различно. Ето, сега чета, че членът на ВС на БСП и лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов е подел инициатива за построяване на опера за 60 млн. лв. в Пловдив. Напразно Сидеров го титулуваше Свинарят на Гоце. Де всички свинари да бяха такива… Във Фейсбук тръгнаха вече предложения за името: Арена ди Майна, Скала ди Майна…

Гергов влизал в съдружие с общината и държавата чрез собствеността си в Пловдивския панаир. Христо Марков пише, че това било грабеж. Гергов висял на банки с 60 млн. и затова замислил тая схема. Може и така да е. Но според мен, ако се мине само с 60 млн., с Бога сме вечеряли. Чел съм, че операта в Сидни трябвало да бъде построена за 7 млн. австралийски долара и да се открие през 1963 г. Вместо това се открила с 10 г. по-късно и струвала $104 млн. Ама защо да ходим толкова надалече, когато имаме идентичен случай в Пловдив. Владимир Дончев напомня как едни подобни момчета, може би дори същите, започнали да строят Колодрума за 12 млн., а го завършили за 60 млн. Та, ако се следва традицията, 60 млн. лв. са само началото, това, което се нарича „лев да се хванеш“. После ще има и още пет да се пуснеш… Ама нищо, това е опера все пак, скъпо нещо.

Но мисля, че Борисов няма да се съгласи. Веждито успя да го заведе три пъти на театър и веднъж на оперета. Но на опера не успя. Пък и в коалиционните му партньори не виждам любители на операта. Представяте ли си Валери Симеонов на опера? А Каракачанов? А Сидеров? Не, тая няма да стане.

Вторник, 11 април

"Щастието не е само в конфитюра, но и в неговата консумация."

Делян Пеевски продал на British American Tobacco (ВАТ) цигарените марки на "Булгартабак" - "Виктори", " Ева",GD за 100 млн. евро. И с това еднократно бъркане в бурканчето си избива цялата инвестиция за приватизацията на БТ. Ако е приватизация, де, щото повече прилича на подарък. През 2011 г. купи холдинга за 100.1 млн. евро. През 2005 г. ВАТ даваше 250 млн. евро само за фабриките в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Но от ДПС си бяха нарекли табака на тях си и се обявиха против и сделката. И, както се вижда, не са се минали.

Тогава Борисов ни омагьосваше, че не е важно колко са парите, а ангажиментите на бъдещия собственик да пази работните места и да гарантира изкупуване на българския тютюн. И той ги опази. Е, не успя всичките. Лани например софийският завод за цигари беше закрит, а машините му преместени в Благоевград. Което даде основание на Агенция за приватизация да разглежда случая не като закриване на завода, а като преместване на производството.

Но това не доказва, че Борисов има дялове в Булгартабак. По никакъв начин не го доказва.

Как се не налапаха тия, бе! Ебати алчните копелета!

Обаче знаете ли какво си мисля. Пеевски ще се поправи. По същите причини, по които се поправи и Сидеров. Какво каза Цветанов? „Детето го е променило.“ И Пеевски чакал дете. От певицата, дано не преувеличавам много, Цветелина Янева. Тя досега живеела в Дубай, в тамошната резиденция на Пеефски, но се върнала да роди тук. Един приятел във Фейсбук твърди, че вече и името били избрали. Младенецът щял да се казва Койчо, на татко си.

Не бих казал „Красавицата и звяра“, но има нещо подобно

Какво нещо е любовта! Даже външния вид няма значение. Спомням си, че преди години Цветелина обясни пред сп. "Максимум" как станала заварката: "Не беше, вика, любов от пръв поглед, с времето разбрах, че е добър човек, че е много внимателен, грижовен, става сутрин и ми зарежда телефона, мисли за най-дребните неща: дали съм яла, дали ми е добре. Той е едно голямо дете, просто колкото е голям, толкова е и дете."

Едно голямо дете, което още не пуска нянката. На държавата…

Не е глупава тази мома, ако, че на пръв поглед човек може да сбърка. Щеше да звучи много пресилено, ако беше казала, че е любов от пръв поглед. Ние например, когато видяхме Пеевски за пръв път, възкликнахме: „Пеевски изглежда като правен в час по трудово обучение…” Което беше голяма грешка. Това наше прибързано изказване впоследствие ни попречи да разберем колко е грижовен Пеевски.

Както и да е.

Колегите от „Фрогнюз“ твърдят, че Пеефски и Борисов, Бойко Борисов, купували Нова тв от шведите от MTG. Чрез подставени фирми и лица, естествено. Единият вариант бил през гръцката Антена груп. Вторият - през сегашния шеф на Нова тв Дидие Щосел, за който се твърди, че е близък с Пеефски. Сделката била за около 100 млн. евро. Точно колкото ще се освободят от сделката с марките на БТ. Но вероятно е съвпадение. Борисов не участвал пряко. Пеевски бил натоварен със задачата.
Това е слух, разбира се. Вие не вярвайте на слуховете, но ги помнете. Те понякога, а у нас даже и по-често, порастват до истини…

Предстояла сделка и за Би Ти Ви. Говори се, че я купували същите хора за 150 млн. евро. Тука лицето за показване щял да бъде Павел Станчев, тоже близък до двамата шишковци.

И тогава Борисов-Пеевски ще направят голям шлем! Това ще бъде формалният край на свободата на словото у нас. Реалният отдавна настъпи.

При това положение няма друго положение, освен Борисов да подобри рекорда на Тато. 35 години не са чак толкова много, когато държиш всички медии и особено телевизиите. Щото тия, дето мислят с телевизорите си се увеличават ежегодно. И тогава ние, дращещите из периферията, няма да бъдем нищо повече от „досадна муха на пикника им“. Говори се, че Пеефски проучвал въпроса да закупи Фейсбук. Пък някои твърдят, че интернет искал да купи… Не знам дали е възможно.

Сряда, 12 април

Ало, пенсиите! Броите ли колко народ се обеща да ви озъби и все не става и не става. Ето сега от здравната каца съобщават, че и идеята на Илко Семерджиев хората над 75 г. да имат право на безплатни зъбни протези, била неизпълнима. От стенограма на надзорния съвет на касата става ясно, че НЗОК можел евентуално да поеме само труда на зъболекарите, но протезите ще трябва да си плащате сами.

Не, не… Права е Нинова. Демокрацията ни отне много работи. При социализма имаше лаф: „Няма пет лева да се усмихне.“ Знаете ли откъде идваше този лаф? Помислете де, няма всичко да ви дъвча! Кой се усмихва, ако му няма част от предните зъби? И? Въпросът се решава с пет лева. Само с пет!

Управителят на кацата Глинка Комитов вика: "Аз казвам, че пари няма!" Подуправителят Димитър Петров пък смята, че ченетата трябва да се плащат от социалното министерство, а не от НЗОК.

Добре, де, а не може ли за далеч по-скромна сума да произведе конфекция, ще струват стотинки? Ама ще кажете няма да могат да дъвчат. И какво ги интересува в НЗОК?

„Госпожа Сол Швимер предявява срещу мене иск, защото съм и направил моста така, както го чувствам, а не както подхожда на нелепата й уста… Глупава еснафка!... Твърди, че не можела да дъвче! Какво ме интересува дали може да дъвче!”

То остава да им направят протези, с които може да се дъвче! И да почнат да ядат! Не, тая работа е опасна, а и ненужна. Разглеждал сме многократно дневното меню на средна ръка пенсионери. Ами в него няма нищо за дъвчене! Кисело мляко, попара, супа от зеленчуци… Какво ще им дъвчеш. Не е ли по-добре на всяка пенсия да се даде по един миксер? Като гушне пенсията босилека миксерът остава за поколението. А кастанетите си вървят с тях.

Има още маса съображения срещу озъбването на пенсиариата. Обърнали ли сте внимание колко по-малко говорят пенсиите, които нямат зъби, особено предни? А тия с ченетата не можеш да им затвориш устата.

В тая връзка се сещам за едно проучване на университета в Калифорния, според което търсенето в интернет забавя стареенето, защото активизирало мозъка и го предпазвало от оглупяване. Та ръчкайте, братя, из мрежата. Какво да търсите ли? Откъде да знам, бе! Каквото искате търсете. Що ме занимавате с глупости?! Човек ви казва съвсем добронамерено, че трябва да правите повече секс, защото е полезен за здравето, вие викате: „С какво?” Каже ви да ядете пълноценно, вие: „Какво?” Това не е наша работа! Нашата работа свършва с това, да ви кажем да ядете. Оттам нататък си има партия, правителство, църковно настоятелство… Така де, не е ли така?

В пазарджишкия сайт pzdnes.com изреждат 10-те места, които трябва на всяка цена да видите в родния на д-р Филипов град - паркът в острова, синагогата, пазарът, циганската махала, църквата „Св. Богородица“, Куршум джамия, Галерия „Станислав Доспевски“...

Уважаеми съграждани, ние сме много скромен човек, и ако си позволяваме да кажем това, което ще кажем, то е само за ваше бъдеще улеснение. Ако не бяхме скромен, днешните делници щяха да са посветени изцяло на това как ни нарече „Капитал“ в редакционен коментар и какво написа в. „Култура“ и т. н… Така че отсега добавете още едно задължително за посещение място - родната къща на д-р Филипов. Има какво да се види там. Почти напълно запазена 500-литрова каца за зеле, 50-литрово черничево буре за ракия, ченгел от края на 19 в., на който докторът е окачвал гергьовското агне, когато го имаше, автентичен кантар с топуз, кросното от стана на прабабата на д-р Филипов, ВЕФ-а на д-р Филипов…

Този кантар се предава по мъжка линия в семейството на д-р Филипов. Направен е през 1870 г. (пише го на тавата отдолу) в Панагюрище. И единственото нещо, което преправяно в него, е топузът. Оригиналният е свален през 1876 г. за джепане на черешовото топче.

В кабинета на доктора може да се види рядка сбирка от книги. Например пълните събрани съчинения на Карл Маркс и Фридрих Енгелс (така и никой не пожела да ги купи!), избрани съчинения на Ленин, отделни томове на др. Живков. Ръкописен препис на „Князът“ на Макиавели, направен лично от д-р Филипов и видния политолог Огнян Минчев през далечната 1978 г. и т.н. Също така произведения на изкуството от конопено въже, дърво и бакър, изработени лично от доктора в стил рустикален наивизъм. А, бе, не е като да нема за едно скромно музейче.

Четвъртък, 13 април

Георги Гергов прокара схемата си за Пловдивския панаир през доминирания от ГЕРБ общински съвет на Пловдив. Няма не искам, няма недей, майничките стават собственици на 20.63 % от панаира. Лани държавата се отказа от всичките си акции в панаирното дружество (49.63% от капитала) и ги хариза на общините в Пловдив и Варна. Варна прие подарените ѝ 29%. А сега с гласовете на 31 съветници от ГЕРБ, БСП и местни коалиции и Пловдив прие държавния дар.

Не е нужно да сме Лещански, за да предвидим как ще се развият нещата по-нататък. Варна ще трампи процентите си в панаира срещу несъстоялия се проект за търговски център ("Дупката") в центъра на града. Гергов ще стане собственик на 79% от панаира. Ще вдигне капитала на дружеството и ще намали делът на Пловдивската община, а после и направо ще я изхвърли. Правил го е вече в "Пълдин туринвест", та нема защо да се съмняваме. И те ти Герги едноличен собственик на Пловдивския панаир. Гражданите отвън викаха: "У-у-у!", "Мръсни комунисти", "Продажници!" Но съветниците не се смутиха и гласуваха в полза на червения олигарх, лидер на пловдивските социалисти, член на ръководството на БСП и дясна ръка на Корнелия Нинова Георги Гергов! Обърнете внимание, че в горното изречение има поне четири оксиморона, всички производни на основния - олигарх-социалист. И ако Гергов е дясната ръка на Нинова, помислете колко ли барлива трябва да е лявата ѝ ръка (социалистите са левичари).

Само ще напомня, че когато е писал фейлетона си „Зетьо-шуро-баджанакизъм” през далечната 1885 г., Захари Стоянов е наблюдавал поведението на пловдивските големци.

Мартин Еванджелиста алармира през Фейсбук, че правителството на Герджиков проспива срока, в които България може да отправи конкретни искания към „Газпром“ в рамките на спора с ЕК. И така на практика работи в интерес на руския монополист. Пропуска се, вика Мартин, златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%, ако ЕС започне да купува по единна цена. Ако България сама не поиска по-добри условия, няма кой да защити нашия интерес. Обаче от ГЕРБ си траели и не повдигали темата, за да изтекат сроковете и тогава да кажат, че служебният кабинет е пропилял тази възможност.

Уседналият също дума не обелва. От червените и не очакваме. До един са руски подлоги. Друг извод не може да се направи! И, както е прието, сметката ще плаща русофилстващият народ. Честито и да живей!

И нека да завършим с една радостна новина. Русенската полиция съобщава, че телефонните измами по време на Великден щели да намалеят, тъй като участниците в тях, предимно от Ветово, били силно набожни християни. „Мошениците от общността на бургуджиите, пише БГНЕС, са евангелисти и спазват християнските традиции, макар това да изглежда в противоречие с действията им.“

Наистина има противоречие. Един умен мой настолен приятел казва: „Само дребните грабители са безбожници. Големите са винаги набожни.“ Демек, няма противоречие Борисов да е набожен. Дори Гергов може да е набожен, без да влиза в противоречие. Но набожен циганин е малко смущаващо.

Петък, 14 април

Разпети петък! Понеже на този ден не се работи, а писането е работа, колкото и да не ви се вярва, само ще отбележа, че ако днес почиваме официално, дължим това на г-н Борисов. В цялата ни вече 28-годишна най-нова история той единствен се погрижи да направи така, че народът да не влиза в грях, като работи на този ден. По-точно ходи на работа. Сравнявам само с най-новата история, сравненията с по-назад са рисковани. Миналия месец от БСК сравниха строителните програми на Стамболов и Борисов. И се получи малко неудобно. Щото, при онуй ниво на техниката и технологиите, Стамболов построил 5343 км пътища, срещу 418 км през двата мандата на Борисов. Стамболов изградил 529 км жп линии, Борисов хич. На Арена „Армеец“ Стамболов противопоставя 1672 училища, 32 болници, 12 сгради на банки, 38 обществени бани, жп гари, пристанищата във Варна и Бургас, сградите на НС, БАН, БНБ и т.н. и т.н.


И трябва да ви кажа, че Стамболов е постигнал всички тия успехи с помощта само на един вестник. Ако беше имал една телевизия поне, друга щеше да е историята…

Ами това беше. Да възкръсва кой ще възкръсва и да сядаме на агнето. Но пишин по една-две ракии със зелена салата, не ли? Да, да.

На Великден винаги ми става мъчно за атеистите (в болшинството си пенсии, социализирани през комунистическо). Целият народ празнува, яде и пие, те не празнуват. Ако щат.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

18.04 2017 в 18:30

:))))В час по трудово бил правен прасчо :), да допълня само-и по време на пости ;)
И Койчо много ми хареса!

Поздравления, Докторе!

12086

4

P.S. Не знаех, че ОФФ са въвели ограничение за обема, та не успях най-важното да довърша, а именно ЛИНК към самопризнанията на Ортаците от ИК "ОПЕРА ПЛОВДИВ", че Билдингът няма общо с Институцията, тя била само ПРЕТЕКСТ за МакроДалавера: "...Домът на пловдивската опера трябва да бъде отделен от общината и от Министерството на културата, КАКТО И ОТ ОПЕРАТА..." (цит. = http://podtepeto.com/glasove/novinata-za-opera-v-panaira-iznenadala-chlenovete-na-iniciativniya-komitet-dal-nachalo-na-k ampaniyata/ = кис-кис, Дай ТЕРЕНА, пък ша видим = надхитрените ХИТРЕЦИ на арх. Илийко Николов със залежалите във фризера му чертежи!)

12086

3

"...Ако не бяхме скромен, днешните делници щяха да са посветени изцяло на това как ни нарече „Капитал“ в редакционен коментар и какво написа в. „Култура“ и т. н….." ГОРДЕЕМ СЕ, д-ре, че сме уцелили свестни четива Делнични. Ама в последната КУЛТУРА.БГ (никога в кавички бе, що за маниери!) някакъв подлец се опитва да хвърли Сянката на Съмнението върху теб споменавайки Дамселите, които и те допринасяли. Но и 'Данте-то го споменава, та съживява статията донякъде. Жив и здрав ни бъде, д-ре, за много години!
Апропо, за пловдивската далавера УЖ ЗА "ОПЕРА" оказа се, и те глуповато си признаха, че Иниц.Комит. само ползват Байрак "Опера" за да съберат Подписи на Будали под Петиция та ОБЩЕСТВОТО ДА ИМ ХАРИЖЕ ТЕРЕН, на който те да строят Нов Билдинг ЗА ЕКСПЛОАТИРАНЕ. "Балет" или "Цирк" или "Колизеум" са възможните следващи епизоди от Сериала, ако пробият (да, ама не, бай Ге.Ге. си е собственик на Квадратурата в Панаира, собственик на Стария Пловдив, и сега става ГОСПОДАР НА ОПЕРАТА, та ги проваля)

8869

2

flatko

17.04 2017 в 13:55

Сидеров може и да не е ходил на опера, но поддръжниците му имат дълбоки оперни традиции - през 2013-а бяха я опикали цялата...

29216

1

Лопе де Вега

17.04 2017 в 12:33

Койчо ... на татко му...??? Стига бе, докторе.

Поздрав!