Из делниците на един луд (11-15 юни)

Тони Филипов, д-р 18 юни 2018 в 17:19 17951 0

Понеделник, 11 юни

Мамалигарите създават специален фонд със 100 млн. евро, който ще финансира безвъзмездно дoмaĸинcтвaтa, ĸoитo искат дa си инcтaлиpaт cлънчeви пaнeли. Oчaĸвa ce oт пpoгpaмaтa дa ce възпoлзвaт oĸoлo 20 000 ceмeйcтвa, ĸоито щe пoлyчaт пo 5000 eвpo, за да монтират панели c ĸaпaцитeт oт 6kW. Приятели пресметнаха във Фейсбук, че с 10-те млрд. евро, които ще се нахакат в АЕЦ Белене, ще могат да се финансират 2 млн. домакинства и да се инсталира мощност от 12 000 MW, 6 пъти колкото АЕЦ „Козлодуй“. Но ние няма да постъпим така и да финансираме 2 млн. домакинства, а ще постъпим точно обратно и 2 млн. домакинства ще финансират една ненужна и опасна ядрена централа.

Следващата новина е напълно ненадеждна, но ми е важно да ви я кажа, за да взема повод от нея и да ви кажа други работи. Една позната от Неапол ми писа оня ден, че прочела в някакъв сайт, че е починала 103-годишната Антолия Вартадела, която преди две години изуми света, като забременя и роди здраво 4-килограмово момченце. Госпожата имала рак на яйчниците, поради което ѝ ги изрязали. Но в Турция ѝ присадили нови. В смисъл не нови, употребявани, но явно още млади… И тя забременяла. Обаче категорично отказала да съобщи името на бащата.

Тук през 2016 г. тази новина я пуснаха едни малко съмнителни, даже не малко, сайтове, та не знам дали изобщо има такава госпожа. Но, ако има, искам да знам само едно нещо: кой е бащата. Просто ми е любопитно дали бебето е заченато по старомодния начин и кой е тоя пич, дето се е нагърбил с тази задача. Мисля, че трябва да се напише, ПИЧ, не пич! Някои от вас може и да си спомнят колко се възхищавахме навремето от Хашим Тачи, дето не се уплаши от Мадлин Олбрайт. И с един гол такова постигна за родината си повече, отколкото цялата Албанска освободителна армия… Сега сме на път така да се възхитим от Борисов. Защото г-жа Меркел не е по-малко… да кажем впечатляваща от Мадлин. Може би само да не изтласква 130 кг. с крака… И наистина ще се възхитим, само чакаме доказателство, че г-н Борисов е употребил г-жа Меркел и чувствата ѝ за някоя полезна за народа и държавата ни цел. А, че я е употребил, май вече няма съмнения.

И като стана дума за такава „извънвремева“ употреба… Една приятелка във Фейсбук се оплакваше, че непрекъснато я включвали в секс групи. И на нея ѝ писнало и ги заплашила: „Ако продължите да ме включвате, ще започна да си публикувам една снимка чисто гола, на която съм на 73 ненавършени!“ И на мига престанали да се ебават с нея.

Вторник, 12 юни

Нещо става зад кулисите. Чува се някакъв необикновен шум чийто произход навярно знаят само шепа посветени. От прокуратурата съобщават, че разследват концесията на ски зоната в Банско, дейността на концесионера "Юлен" АД и финансирането на Българската федерация по ски, чийто шеф от десетилетия е Цеко Минев. Цацаров писал на премиера да "предприеме незабавни действия за … осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор". Щото се оказало, че "Юлен" има предоставени по договор 100 ха без малко, които тайно пораснали с още 66 ха. СГС пък започнала проверка на финансирането на БФС от ММС. Изглежда като да са нагъзили здраво Цеко Минев, да прощавате за израза.

Някак не звучи вероятно тази атака на прокуратурата към Цеко Минев, ако наистина е атака, а не кьорфишек, да е подета без санкцията на Пеефски. Щото Цеко Минев до вчера беше сочен за новия банкер на Шиши. Затова първата хипотеза е, че Цеко и Шиши вече не са си толкова близки. Според други наблюдатели пък атаката била заради кандидатстването ни за банковия съюз. На тукашните много им се искаше първо да влезем в еврозоната, пък после банковия съюз. За да могат още малко да си помишкуват из банките. Но Макрон им попари надеждите – първо банковия съюз, после еврозоната. И понеже нали банката на Цеко редовно се сочи за „гнила ябълка“… Пък една от целите на банковия съюз е „предотвратяване на ситуации, при които се използват парите на данъкоплатците за спасяване на обявени в несъстоятелност банки“.

"Системата ни убива" свали социалния министър Петков. "Системата ни убива" възстанови социалния министър Петков. Действието се развива в продължение на едно денонощие. През което министърът стоя абсолютно неподвижен и безмълвен. Ще кажеш, че не се отнася за него.

Ако премиерът се е надявал, че с оставката на Петков ще се тушира проблемите с протестите и палатковите лагери на майките, остана излъган. Точно обратно. Наложи се да отхвърли оставката: „Оставям го… Ако това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Щом въпросът не е до пари, да го решат, за да ми се махне от главата…“

Тези думи на господин премиера предизвикаха основателно негодувание сред демократичната общност. Изтънялата демократична общност. Щото не са думи на премиер, загрижен за народа.

Но пък, от друга страна, „да ми се махне от главата“ са думи, които показват, че почва да му омръзва. А това е добър знак. Нали помните какво каза депутатът му Георги Марков: „Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем.“ Което нас лично много ни притесни, защото, колкото и да сме досадни, на правешкия полуинтелектуалец не му омръзнахме 35 г.?

Бареков подхваща истинската журналистика, както заплаши миналата седмица. И съвсем очаквано я подхваща откъде грешния край. Лично той фейства „ексклузивната“ новина от сайта си BNews – „Красимир Каракачанов подава оставка!“
Борисов поискал оставката на Иван Каракачанов заради падналия хеликоптер. И Иван щял да я даде днес в „късния следобед“. Да, да…

Нямам представа какви просовидения на гладна кокошка се въртят из обърканата глава на Бареков. И защо така злобее срещу доскорошния си коалиционен партньор, с който заедно папкаха паричките на банкера-беглец.

Но да оставим главата на Бареков на специалистите с белите престилки. Макар че и те без челна лоботомия няма да се справят… Такава оставка няма и няма и да има. Да допуснеш, че агент Иван ще се оттегли доброволно е пълно непознаване на човека и неговата десетилетна борба да докопа кокала. Такъв няма да хвърли оставка само щото паднало някакво си хвърчило и загинали двама души. Че да не е карал той хвърчилото, та да подава оставка?!

Между другото, стана ясно, че точно този хеликоптер е водил парада на 6 май. Представяте ли си да беше паднал сред множеството на площада? А представяте ли си да беше паднал сред официалните лица?!
Но такива чудеса само в Полша се случват…

Сряда, 13 юни

Журналистката от „Стандарт“ Искра Крапачева написа писмо до Frognwews.bg, в което изразява възмущението си от гл. редактор Славка Бозукова. „Бозукова ми дължи към 7 хил. лв., осъдих я и пак не плаща. Аз не съм единствената, така е с повечето мои напуснали колеги. Пиша ви, защото днес с изумление научих, че Бозукова е наградена с приза "Национална гордост", раздаван от Евгени Минчев. Това е позор…”

Интересно, че „24 часа“, който е от същото медийно семейство, препечатва Фрогнюз и добавя още двама протестиращи против наградата на Базукова - Иван Филчев и Оля ал-Ахмед. Оля разправя как, когато ѝ се наложило да си направи животоспасяваща операция, тя си поискала 11-те заплати, които Славка ѝ дължала. Базукова и казала: „Ти имаш много връзки с посланици и кметове, искай от тях пари за моя вестник, а аз ще ти дам нещичко от тях!"… Лишена от човещина, морал и всякакви хуманни чувства, както и от професионализъм, тази жена е наградена с приз „Национална гордост”! Българийо, Родино моя, накъде вървиш...”

Жал ми е за малкото колеги, които останаха да работят в „Стандарт“ с надеждата, че някога ще си получат парите. Ами няма да си ги получат. Просто ще имат да вземат повече. То там вече има хора, които имат да взимат и по 20 хил. лв.

Президентът на Македония Георги Иванов отказа да подпише договора между Скопие и Атина. Иванов смята, че с приемането на името „Северна Македония“ „всичко свято за Македония е погазено“, Гърция е успяла да постигне максимума от исканията си. „Това, което направи с македонците в Гърция, сега иска да го направи и с македонците в Македония… ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за този вреден договор.“

Високата патетика на Джорето не може да прикрие истината, че туря прът в колелата на прогреса не за доброто на Македония, а за чужди интереси.

От утре светът ще е футбол, както гласи клишето. Изследователски екип от учени от Техническите университети в Дортмунд и Мюнхен разработили проект, който, с помощта на изкуствен интелект определил, че Испания ще бъде новият световен шампион по футбол. Голям шанс за титлата имали също и германците, които са фаворит на букмейкърите в момента.

Финансовата фирма Goldman Sachs обаче обучила собствен изкуствен интелект и смята, че Бразилия ще излезе победител.
Според мен всеки интелект, бил той естествен или изкуствен, ще крушира в опита да прогнозира игра, която се играе от членестоноги. Това си е мое мнение.

И една новина в аванс. Разправят я като виц, но не е. В събота ще стане ясно, но понеже аз в събота не работя, та ще ви я кажа още сега: в 330-хилядна Исландия не бил останал никой, всички били на мач в Русия. Братя цигани, не е виц, истина е. Не знам защо реших, че точно вас ще ви интересува…

Боже, какви традиции имат хората. На българите им дай само хора да вият по света и у нас. На днешния ден се отбелязва Световният ден на голото колоездене (World Naked Bike Ride).

Всяка година из улиците на Лондон, Виена, Торино, Амстердам и т.н. хиляди колоездачи събличат дрехите и се качват на велосипедите в знак на протест. Срещу задръстванията, замърсяването на въздуха, нетолерантността на шофьорите…
И изобщо когато човек реши да се съблече, кауза ще се намери.

Четвъртък, 14 юни

Борисов отказал да приеме Георге Иванов. И на външната Захариева забранил. И „високият“ гост си остана само с визитата при президента Радев. „Аз лично, вика Борисов, съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари…“

Да, с фанфари щеше да е предателство. Но да го посрещнеш без фанфари и да му нашокаш ряпата щеше да е по-правилно, отколкото да му правиш фасони.

„Нямаше, вика, какво да му кажа. Нека мине малко време…“
Да, бе, нямаше… Когато няма какво да се каже, се казва истината. Че е руски измекяр и му е поръчано да саботира движението на Македония към ЕС и НАТО.

Само преди месец руският посланик в Скопие Олег Шербак заяви в лекция пред студенти във Факултета по сигурност: „Руската федерация не може да не бъде загрижена от военната доктрина на НАТО, в която Русия е обявена за враждебна. Това е много опасна игра и не бихме искали Македония да бъде въвличана в това. Македонският народ да бъде използван като пушечно месо, а територията й - като база на НАТО…“

Не бихме искали означава не бихме позволили.

Лошото е, че и Иванов може да отговори, както е характерно за региона, с „Ти па си много убав…“ Щото още е много пресен споменът как Борисов лазеше пред Путин в Русия.

Някой ми разправяше, че гърците искали новото име да е Горна Македония, но македонците не се съгласили, защото името Горна Македония пазели за Луната. Но може и виц да беше…

А пък за Световното тръгна слух, че преди мача Путин влязъл в съблекалните на Сборная, където се състоял следният разговор:

- Г-н Президент, Гууд лак ли казахте или ГУЛАГ?
- От вас зависи, момчета, от вас зависи...
И момчетата яко се напънаха…

Обаче на руснаците не им е единственият проблем с футболистите. Голям дерт им е и как да опазят рускините от хилядите чужденци, които ще посетят Русия. То, ако трябва да съм честен, чужденците трябва да опазват. Опитът от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. показва че много рускини са родили деца от чужденци. И някои от тия деца били руси негърчета…

Та по този повод руският депутат Тамара Плетньова призова рускините да си съберат краката поне за един месец. Но, според нас, това е невъзможна мисия.

В деня на годишнината от протестите #ДАНСwithme, провокирани от избора на Пеефски за председател на ДАНС през 2013 г., шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че са прекратени две проверки срещу Пеефски - и проверката за корупция, и тази за конфликт на интереси не са открили нищо нередно. „Ако дръпнем чертата, каканиже прокурор Георгиев, се оказва, че или Делян Пеевски е един от най-проверяваните и чисти хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители.“

Това е квазиизбор, доколкото едната хипотеза е дори и теоретично немислима. Цяла България знае, че Пеефски се е осрал до плешките. Затова без грам колебание залагаме на другата, макар че тя пък е непълна. От петричкия бизнесмен Коце Маца съм запомнил: „Човек в зряла възраст трябва да има добър адвокат, добър счетоводител и добър свещеник.” Свещеникът е също много важен. И то не, за да изповядва бизнесменът греховете си. При българите не е прието да се изповядват.

В тази връзка, да ви кажа, лятото е дори приятно да се седи на брега на Перловската река. Още не съм загубил надежда.
Пък един Иван от Своге ми пише, че Пеефски бил изчезнал, нямало го. И предлага хипотезата, че може да е минал под вода и аз да не съм го видял. Което е пълна глупост! За толкова години не съм видял лайно да плува под вода… Ох, извинете.

Пък „Българският Мадоф“, както обичат да титулуват парцалите на медийния империалист Цветан Василев, рекъл: „Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски.“ Според него скритото партньорство между двамата няма да завърши добре за премиера. Василев отрича твърденията на парцалите на Пеефски, че Иван Костов се бил възползвал от КТБ. "Ако някой се е възползвал от КТБ, това не е Иван Костов, а ДПС чрез Пееевски и Борисов чрез Александър Сталийски…"

Пеевски, вика, разнасяше списък на кого какви пари трябва да се плащат. В него фигурираха имената на Цацаров, Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев…

"Центърът зад Пеевски не е Цацаров, Цацаров е продукт на същия този център… Някои твърдят, че този център е намерил пристан в Библиотекарския институт, където са Гестапото, Стоян Денчев, Цветлин Йовчев... ДАНС действа като частна структура за репресии…"

Можем да му вярваме, можем и да не му вярваме. Но във всеки случай е добре да знаем, че има и такова мнение.

Петък, 15 юни

Ало, пенсиите, знаете ли кой е роден на вчерашния ден през 1864 г.? Ще дам джокер. Един немец, по който всички бабички са луднали. Автор на "Хистологични и хистопатологични изследвания на сивото вещество на мозъка". Малкото му име е Алоис. Повече няма да кажа. Приемете го като тест за Алцхаймер да се сетите сами.

Братя мои от последната възраст! Имам една научна новина за вас. Да се пазите от силен шум, защото е много опасен за здравето ви. Освен за сърцето, нервите, кръвната захар и всичко друго, което си знаете, американски учени установили, че силният шум правел сперматозоидите лениви и влияели негативно и върху репродуктивното здраве.

Ако обаче животът ви е ситуирал на място, където са се събрали привърженици на „Металика“ (всъщност, един е достатъчен!), явно няма как да се пазите от шума и сперматозоидите ви ще бъдат заплашени от ленивост. Но има спасение. Полани английски учени откриха, че доматите са като допинг за сперматозоидите. Десет дни само на домати и те започвали да се движат два пъти по бързо. Според учените било от ликопена. Според мен просто на сперматозоидите им става много кисело и затова се разбързват. Та казвам колко повече шум, толкова повече домати.

Братя, имам и още една новина, която ми е неудобно да ви кажа, но се налага. Източникът ми е сигурен, познавам човека от 25 г. Жената по-точно. Социалното министерство внесло законопроект, според който дълголетието ще бъде тълкувано като държавна измяна!

Крайно време беше. Дълголетието, казваше един мой настолен приятел, е само форма на инат. И не е нужно всички да плащаме заради вашия инат, не ли? Да!

И накрая да кажем нещо оптимистично. Миналата неделя, по време на връчването на театралните награди "Тони" Робърт де Ниро пак си отбил на Тръмп. „Хората, рекъл, повече не трябва да се примиряват с Тръмп.“ И му теглил една: „Fuck Trump!“ Цялата зала станала на крака и го аплодирала. И той пак факнал Тръмп, и залата пак го аплодирала…

Тръмп не закъсня с отговора.

Враждата на де Ниро с Тръмп не е от вчера. Още в президентската кампания той го определи като напълно луд. "Той е куче, свиня, мошеник, скапан актьор, противен тип, който не знае за какво говори... Страшно съм ядосан на нашата страна, че тя е стигнала дотук да постави този идиот и този кретен там, където е днес…"

Ако знае аз пък как съм ядосан на нашата страна… Как така допуснахме да ни управляват хора, който не просто приличат на идиоти. Някой беше написал за Борис Джонсън, че той не просто приличал на идиот, той си бил идиот, който се маскирал на умен мъж, на който му се налагало да се маскира на идиот, обаче всъщност си е идиот. На 100% нашият случай. Но може и да греша. В смисъл нашият случай да е описан от Граучо Маркс.
И всичките са такива, гаче един такова ги е правил.

Нали сте чували за Парадокса на Ферми за извънземните. Най-общо, че трябва да ги има, ама ги няма… Този парадокс на Ферми на българска почва изразява противоречието между голямата вероятност за съществуването на умни и интелигентни хора сред 7 млн. население и липсата на доказателства за наличието на такива хора във властта…

Бай Стоян Михайловски викаше: В царството на тиквите кратуната е цар! Да, обидно е, но е заслужено. Наблюдавам политическия и останалия живот в родината от много години. И категорично мога да кажа, че в крайна сметка Борисов, Цецерон, Тетка Цачева и т.н. са най-доброто доказателство, че никой не е загубил от това, че е подценявал интелекта на българина.

P.S. Ако обърнахте внимание, на 13-и не честитихме и не пожелахме на никого нищо. Искаше ни се, но нямахме желание. Не можехме да си позволим да сме откровен. Все пак сме хора… Вчера изхвърлихме от листата си с приятели един, който, освен всичко друго, е и лекар. Изхвърлихме го, защото написа на царя, който също имаше ЧРД тия дни, така: „Честит рожден ден! Дано ви е последен…“

Съгласете се, че д-р Филипов, тактичен и деликатен, какъвто го познавате, такова нещо не може да каже. Въпреки че все повече изглежда като единствен изход…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови