Из делниците на един луд (14-18 август)

Тони Филипов, д-р 21 август 2017 в 12:56 17088 4

Понеделник, 14 август

Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и няма да мрънкате. Мрънкането е забранено. Не го казваме ние, каза го папата преди нещо като месец. Възможно е и той сам да го е измислил, но по-вероятно е да му е внушено отгоре. Бактън вече от мрънкачи!

Бележка на вратата на канцеларията на папата, на която пише: “Мрънкането забранено”.

Позволяваме си да ви лишим от това национално удоволствие, защото докторът тази седмица е на дъното на Сатурновата дупка, а това е направо съсипващо. Мечта ни е една година поне да я изкараме тая дупка някъде по южните гръцки острови, може и испански. Малко, месец преди дупката и месец след нея. Убеден сме, че там, под топлото южно слънце, ще я понесем по-леко. Но пусто да опустее, трябва да се руча. От там тръгват всичките ни проблеми – че трябва да се руча. А както знаете, на сухо трудно се преглъща. Та трябва и да се пийне нещо. Ето тия трите работи ни отнемат цялата жизнена енергия и затова гиберясваме. Ако се научим да живеем правилно, може да живеем вечно. Ама не може…

И като се обърна назад, какво да ви кажа… През половината живот градихме социализъм, през другата половина го събаряхме. Уж да построим демокрацията на негово място. И какво построихме?! Истинския комунизъм за другарите!

Всъщност, демокрацията е въпрос на конвенция. Като всичко в тоя живот. Днес, 28 години след промяната, мога да кажа като еднорога от „Алиса в огледалния свят“: „Е, сега, когато се видяхме един друг, ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе. Съгласна ли си?“ И Алиса се съгласи. Но Алиса е малко момиченце, на седем години и шест месеца. А ние вече сме на… Всъщност, това не е ваша работа на колко сме. Вие ще гледате духа!

Ох, ама той и духът не е вечен. И той се омаломощава. Един приятел ми написа пожелание и добави: „И, ако спреш да пишеш, да знаеш, че при нас, хамалите, винаги има място за теб…“ И се замислих. Тъй, де, ние и сега това правим. Местим едни камъни насам-натам… Ама нали знаете, че от преместването работите не се променят.

Хамалин само в краен случай. Засега съм си намерил друга работа. Шотландската компания Grant`s търси трима ценители на качествено уиски, за да ги назначи за посланици по света. Работата им е направо мечта - ще летят по света, ще представят различните марки, ще пият и ще призовават останалите да правят същото. И за тоя кеф ще получават заплата, от която няма да се налага да отделят половината за пиене. Мисля да кандидатствам. Дано само образованието да не ми препятства. Щото има някакво предубеждение, че интелигентността пречи на консумацията. Но лично ние не сме забелязал. И в университета сме работил, и в една камара редакции, ватенките имат много да учат…

Както и да е. Празници, празници, ама да си погледнем и Делниците. Да видим какво е станало из родината и дали изобщо е станало.

Първо Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, смешен е, но е и прав. Библията почва малко грешно. В смисъл, не почва от самото начало. Защото баш в началото: И беше Тишина! И после идват другите работи…

Това, което прави, е напълно прогресивно и европейско. Ние сме на мнение, че трябва да се разшири още обхватът. Щото на курорт сме седмица-две, а дома сме си през цялото време. От 1-ви септември влиза в сила директива на ЕС, която забранява прахосмукачките над 900 вата, по-точно всички прахосмукачки, които вдигат повече от 80 децибела. Още на 2-и септември в 00.01 часа съм на вратата на комшийката. Тя по това време обича да прахосмукачи. Щото през деня спи и прахосмукачката ѝ пречи. Тя нейната вие като вързана овчарка. Ще я сезирам, па да видим. Едва ли ще ми уважи протеста, но ако се намеси господин Симеонов, нещата със сигурност ще се променят. На Слънчака как се промениха? Или бъркам?

Като споменахме по-горе биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия начин в биографията на Кристина се губи целият борчески период на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма нелегални фабрики за цигари, няма унгарски период, нищо! От Магнаурската школа направо главен секретар.

Чудя се на съпрузите на журналистките с ресор МС как спят спокойно. Славата на Борисов в много отношения е измислена, обаче това, че е барлив, никой не е отрекъл досега. И не само съпрузите на красавиците трябва да се притесняват. В книгата си колегата Иван Бакалов разказа как Бойко рекъл веднъж пред приближените си: „С Х всеки може, ама да видиш с Y…” Където „Х” била „известна млада журналистка, а „Y” – също известна, но възпълна и много далеч от сексапила медийна шефка на средна възраст”. Ако премиерът верно е праснал тая медийна шефка, шапка му сваляме! Това се доближава до подвига на Хашим Тачи с Мадлин Олбрайт. Може би малко преувеличавам, но не много… Според Бакалов, Бойко имал поведението на нереализиран в младостта си бройкаджия. И ние също сме склонен да се обединим около тази хипотеза.

Обаче, ако питаш репортерките, една нема да си признае. Веднъж седнахме да попием с колежки в една кръчма. Така се случи, че те бяха шест жени и само ние мъж. Но то мъж, дето си работил десет години бюро до бюро с него, не е точно мъж. И пийнаха те по две-три питиета и я подкараха по женски. Кои от колежките били спали с Началника. Едната вика: А, бе, той и при мен се опита, ама не му се отвори парашутът…“ Втората: „И при мен се натискаше, ама видя, че нема да стане…“ И третата така, и четвъртата… Слушах, слушах, пък накрая се изнервих. А, бе, дами, човек като ви слуша, началникът кара само на чи… чик-чирик… Беше много нетактично. Разбрах го по тишината, която настана. И оттогава не пия с жени. И изобщо братя, не ви трябва да сядате с жена, ако не възнамерявате да лягате.

Вторник, 15 август

От сайта "Отворен парламент" анализирали декларациите на депутатите и установили, че 112 от тях нямат нито лев в банкови сметки. Останалите 128 имали общо 29 711 590 лв. На човек се падали по 232 хил. лв. Обаче не им се падат, защото повече от половината от тия пари са се паднали на Пеефски - 16 377 112 лв. Като се извадят милионите на Вежди, Петър Кънев и още няколко по-дребни спестители, на останалите се падат средно по 30-40 хил. лева влог, което си е едно нищо. В Америка например тия ще са в Lower Middle Class. Даже и за там не знам дали ще им стигнат. Ако не вярвате, можете да идете калкулатора на Pew Research Center и лично да сметнете.

Но ние не сме учуден, че повечето са бедни на входа на НС. Нали затова влизат в политиката! Защото са бедни. И, за да престанат да са бедни!

Много тъпо е направена системата. Замислете се само. Полицията кога хваща крадеца? Когато влиза в обекта или когато излиза с откраднатото? Така, де, не е ли така?!

Здравният министър проф. Николай Петров вика: „Въпросът с психичното здраве на нацията е много тревожен“. Затова сега министерството се е заело на първо време поне да преброи и регистрира лудите. Щял да се създаде единен регистър, който да е в услуга на всички служби, защото, вика министърът, има случаи, в които такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели. Та, вика, най-важното в този регистър е той да каже къде са тези хора в момента.

Дано ги издири регистърът всичките, ама не вярваме. Някои от тях са се маскирали като депутати, като министри, управляват държавата! Мога и имена да посоча, но не ми се разкарва до ДАНС.

Та нема да казваме кой е болен и от какво е болен. Обърнете внимание на снимката на Тома Биков. И не бързайте да го обвинявате, че е натегач, което, разбира се, не е лъжа. Но друго е по-важно - това е дължимо поведение в партията. Доста хора, разправят, били изгорели, щото нямали на видно място лика на вожда! Това си е направо култ към личността, ако че то каква личност е това…

Пък във Враца, какво нещо е сиромашията (!), крадец влязъл в апартамента на едни хора. Повъртял се, повъртял се, но това, дето го търсил, те го били търсили много пъти вече, та и да го е имало, вече го нямало. И той, за да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но понеже, нали, с цяла врата се бяга трудно, та полицията го заловила. Пък в София хванали друг бандит, който откраднал очила с голям диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

4

полулуд

22.08 2017 в 10:19

Навремето Докторе, когато пишеше "Делниците" от сърце, ти се получаваше. Смеехме се и коментирахме и ние от сърце. Сега когато пишеш поръчково не ти се получава.Мижавите коментари под писанията ти го доказват. Верно, че трябва и да се яде както казваш, но творецът преди всичко трябва да бъде себе си.
П.С. Коментарът ми е съвсем добронамерен и си го позволявам, тъй като от години те чета и знам какво можеш.

8000

3

melmosa

21.08 2017 в 19:27

Г-н Тони, нямам опасение, че ще подведете много хора, защото като гледам Ви четат малцина, но все пак става дума за Папата. Значи не е мрънкането забранено. мрънкам - borbottare, brontolare, biascicare, а оплаквам се - lamentarsi, lagnarsi. Значи надписът е "забранено да се оплаквате"!

7447

2

MeduimShark

21.08 2017 в 16:02

Абсолютно вярно! Тоя вече съвсем изперка.

14355

1

neverland

21.08 2017 в 15:25

мале, мале...заглавието е верно.