Из делниците на един луд (14-18 декември)

Тони Филипов, д-р 20 декември 2020 в 18:37 32335 6

Понеделник, 14 декември

Една госпожа ме нарекла класик. И 10 души я лайкнали. Това ни принуди да вземем отношение. Написахме ѝ, че на този етап сме склонен да приемем полукласик, но цял класик е прекалено. Тая година полукласик, пък догодина ще видим. Бива ли класик, докато сме жив, бе, хора?! Жив класик е оксиморон. В нашите земи никога не е имало и никога няма да има жив класик. Но то и в чуждите земи е така. Казвал ли съм ви за италианската република Сиена? Там през XV век имали един пълководец, който ги освободил и изобщо само добро били видели от него. Искали да го наградят, но не знаели как. Един предложил: Дайте да го убием, после ще го провъзгласим за светец и ще му се кланяме. И му се кланят и до днес.

В „Христос отново разпнат” Казандзакис разказва подобна история. Там, когато сеизинът убива Юсуфчо и Манольос решава да поеме вината, за да спаси селото от побеснелия ага. Та тогава един старец казва: “Оставете го, чада мои, да умре, за да ни спаси, а сетне ще му направим икона, ще му палим кандило и ще му се покланяме като на светец. Но първо да умре.”

Първо да умре…

А като умре ще му дреме на дедовия колко го почитат. Така, де, не е ли така?

Екатерина Захариева дала интервю за германския „Ди Велт“, с което прави сериозна заявка да измести Борисов и интервюто му за FAZ от първото място по глупост и простотия. Рекла: „Да отбележиш смъртта на югославския лидер Йосип Броз Тито в Скопие е като на кмета на Берлин да му хрумне да отбележи смъртта на Адолф Хитлер в Берлин“.

Интересно какво ли може да се каже за хора, които честват Тодор Живков. Цели партии, като БСП. И какво да си помислим за един министър председател, който присъства на тържественото откриване на паметника на диктатора Живков?!

Не, че Тито е цвете, но не може да става и дума за сравнение с диктатора Живков. Докато нашият цървул е бил полунелегален (вярно, че се е криел, но е вярно, че и никой не го е търсел) Тито е организирал през 1941 г. сръбската съпротива срещу хитлеристките войски и я е ръководил до победата 1945 г. Тито е единственият в Източния блок, който имаше сила и смелост да се опълчи на Сталин. И успя да откъсне Югославия от пряката опека на Москва. Докато нашия молеше Брежнев да ни вземе за 16-та република…

Та, дето се вика, човек с куца леля не трябва да се присмива на човек с кьорав вуйчо!

А да се сравнява Тито със Хитлер е много повече от малоумие!

Ехо, Кърджали! Утката ни е по-тъпа от утката ви!

Добре ще бъде ако се разминем без война поне.

Тръгвайте си вече, бе, идиоти! Тръгвайте и изобщо не се бавете да ни махате за довиждане! Някога казах, че след полуидиотите ще дойдат пълните идиоти. Е, не стана точно така. Получи се растеж на място – полуидиотите пораснаха до пълни идиоти! Както пораства боб, леща…

Вторник, 15 декември

OFFNews ни разказва за една много симпатична обществена поръчка. Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев решил да си вземе луксозна кола на старо за 70 хил. лв. Колата трябвало да е зодия „Везни“. Така пишело в поръчката - да е регистрирана за първи път през октомври 2017 г. Освен това тя трябва да е седан, 4 по 4, с 4+1 места, задължително черна.

Трябва да тежи точно 1975 кг, да е широка точно 1905 милиметра и дълга 5271 милиметра.

Людмил Терзиев

Седалките да са с контрастен шев, кожен панел на таблото, декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяв гланц в интериора, аналогов часовник, лайсни на праговете от полирана благородна стомана, закопчалки за детски столчета и още няколко страници детайлни технически изисквания, които не оставят никакво съмнение, че обществената поръчка е предназначена за една определена кола. Колата примерно на Асан.

Прозрачна корупционна схема, замислена без грам фантазия. Ако колата на Асан струва на пазара 60 хил. лв., Терзиев я купува за 70 хил. И двамата с Асан си поделят 10 хил. лв. по братски.

Безкрайна е хайдушката евристика на българския кмет. В клозета да го затвориш, лавка ще отвори…

Илия Вълков ми обърна внимание на някои особености в рекламата на новогодишната програма на БНТ. И отидох на сайта на телевизията да видя с очите си верно ли е. Верно е.

„В духа на станалата вече дългогодишна традиция, четем на bnt.bg, и този път БНТ създаде нова, незабравима, забавна и с много настроение новогодишна шоупрограма.“

Има си хас да са създали „стара“…

Не знам дали сте забелязали една особеност на новогодишните програми на БНТ. Могат да бъдат похвалени преди да бъдат излъчени. След това не могат.

И така на 31 декември 2020 г. от 20:30 по БНТ 1 ще започне „Новогодишна щръклица“. „В главните роли ще видите звездните комедийни актьори:… (Знаете ги до един кои са.) Ще пеят обичаните от всички певци:… (Също няма изненади.)

„Настроението ще е толкова голямо и силно, че направо ще „пощръклеем“!

Щръклица?! Интересно заглавие. Явно сценаристът и режисьор Димитър Шарков е видял в него някаква метафора, в чийто сложен смисъл ние не можем да вникнем.

За градските жители ще съобщим, че щръклицата е конска муха, или Нуроdеrmа bоvіѕ, както ѝ викат на село. Изключителна гад! Мушка се под опашката на конете, магаретата, кравите и почва да ги хапе. И те пощръкляват.

„Водещи на новогодишното празненство ще бъдат актьорите Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, а компания ще им правят чаровните лица на БНТ – Боряна Граматикова, Орлин Горанов, Ева Кикерезова, Георги Любенов и (седнете, за да не паднете!) най-популярният български лорд – Евгени Минчев.“

Не се притеснявайте прочетете го втори, че и трети път. И аз не повярвах от първия. Най-популярният български лорд! Ще рече човек, че ние имаме една камАра лордове, та сред тях тоя е най-популярният. Ако става дума за педерасти, имаме, но лордове…

Евгени Минчев лорд Итън, вторият от ляво на дясно.

Няма да коментирам въпросния лорд, защото е обидчив и пак ще рече да ни съди. През 2011 г. бяхме написал така: „По телевизията на Дилян Пеевски ТВ7 вчера представиха хюмнето Евгени Минчев като «лорд Евгени Минчев». Лорд Евгени Минчев от Пазарджик! Това е първият случай в историята, когато ватман става лорд. И първият лорд, който добива титлата си с гъза си.“

Грозно го бяхме казал, много грозно. И лорд Минчев с основание се обиди и се закани да ни даде на съд. Та се наложи ние многократно да напишем че се извиняваме: „Извиняваме се на Евгени Минчев задето написахме, че е единственият лорд, спечелил титлата си с гъза си…“ И така се извинихме в десетина броя един след друг и Евгени прецени, че стига. А ние нямахме против и още да се извиняваме.

Но не бяхме прав. В един текст на Магдалена Гигова: „Стани лорд за 200 лв.“, прочетохме, че на сайта stanilord.com можеш да си купиш титлата лорд за 200 лв., барон - за 400, граф – 800 лв. „До момента (2016 г. – бел. Т.Ф.) 46 българи са придобили шотландска благородническа титла“, казва Георги Гечев, който е взел франчайза за „производство на лордове“.

Та Евгени Минчев лорд Итън вероятно си е купил титлата. И, както виждате, най-евтинката е избрал. Така де, струва ли си за 200 лв. да ти обръщат задника на търлък… Има си и герб - орел, лъв и кръст, а мотото е Nobility&Charity.”

Та жив и здрав да е най-известният български лорд! Думата ни не е за него, а за онзи или онази, дето е писала рекламата на новогодишната програма. Той/тя трябва да бъде бит през пръстлетата, докато му се избият всякакви мераци да посяга към молив, писалка или клавиатура!

Сряда, 16 декември

От „Фрогнюз“ научаваме потресаваща новина. От много тайни източни колегите научили за готвен атентат срещу Борисов и Гешев. В близките дни се очаквала шумна акция по задържане на замесените в „мократа поръчка“.

Информацията дошла от човек от сенчестия бизнес. Той посочил имената на поръчителите и изпълнителите. И сега внимавайте, защото стигаме до най-важното - мотивацията на този атентат. „Свидетелят заявил, че премиерът и главният прокурор са „поръчани“, защото били неподкупни и не можело да се правят договорки с тях.“

Така си е, неподкупни са! Честни и неподкупни!

Един пич викаше, че честен политик е онзи, който, след като го подкупят, си остава подкупен. А не всеки път да го подкупваш отново.

Неподкупни… Голям зевзек е тоя свидетел!

Някой пусна слух във Фейса, че ваксините за Ковид 19 влияели на репродуктивните способности на мъжете над 65 г. и моите приятели пенсиите пощръкляха. Десет души вече ми писаха да ми искат мнението. Кътат по някой изостанал оргазъм и се притесняват да не иде на вятъра.

Аз го знам кой ги пуска тези фейкове, имам му името (Л.К.) и ако истерията се задълбочи, ще съобщя на властите. Да разтревожиш милион и половина пенсии, за да се направиш на интересен!

Радан Кънев съобщи, че правителството съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства.

Три държави - България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE, програма с бюджет от 100 млрд. евро.

Самонаетите, собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии и хора на изкуството, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и мерките срещу нея.

Но пък, от друга страна, не са ли самонаетите и особено свободните професии тези, от които се рекрутира основната маса на протестите? Ами защо да ги храни Борисов тогава? Да ги храни Бабикян!

Изроди!

Четвъртък, 17 декември

Парламентът на Дания прие нов закон, според който сексът без изрично съгласие се смята за изнасилване.

Ба мааму, с извинение! А дали не трябва, за по-сигурно това съгласие да е писмено, а може би дори и нотариално заверено? Така, де, дето викат братята македонци, после ебанье почва едно каенье… Струва ли си да рискуваш в съда обектът да се отметне от думите си, когато една заверка е 5 лв.

Такъв закон влезе в сила и в Швеция от 1 юли 2018 г. Общо в Европа вече в 12 страни се прилага подобно законодателство. При шведите в закона се въведоха две нови престъпления – "изнасилване поради небрежност" и "сексуална злоупотреба поради небрежност", които ще се наказват с четири години затвор.

Изнасилване поради небрежност… Да ашладисваш някого от небрежност?! Не знам, не знам… Да го ашладисаш небрежно, да, но от небрежност… Това, според мен, е престъпна небрежност.

Малко не си я представям тая работа с изричното съгласие от практическа гледна точка. Гледаш я госпожата, че й се иска, но е длъжна да покаже, че не е от леките жени и, вместо да я подтикнеш към правилното решение с мека сила, я хващаш за ръката и я водиш на кухненската маса да подпише информирано съгласие.

А, бе, я си гледайте работата, бе! Ами ако е жена на място? От тези, дето, като ѝ кажеш добър вечер, тя ти каже утре вечер? И на нея ли да ѝ искаш изричното съгласие? Ай сиктир, бе! За неговорещите турски, ай сиктир, преведено дословно, означава: Ходи си го начукай! Но не знам как е ходи си го начукай с изрично съгласие.

Като споменахме турците. Европа става все по-прогресивна, но има и по-прогресивни. Полани Конституционният съд на Турция постанови, че не всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са сексуално насилие. Ако жертвата е на възраст между 12 и 15 години, но осъзнава значението на сексуалния акт и е дала съгласието си, то това не се брои за сексуално насилие.

Нинова се качила на трамвая. И тутакси била наказана за този грозен популизъм. Така е в живота, крадците понякога вършат работата на честните хора. Нинова слязла от трамвая без портмонето си, в което били всичките ѝ документи. После будни граждани я засекли пред Паспортната служба на бул. "Мария Луиза" в столицата, където чинно си чакала реда да си вади нови документи. Сега е много модерно политиците да си чакат реда…

А, бе, Нинова не трябваше ли да работи като санитарка във ВМА? Къде се мотка по улиците през работно време?

В САЩ пък е модерно властимащите да пререждат обикновените хора и първи да си слагат ваксината. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се ваксинира по телевизора, за да се засили доверието на нацията в безопасността на ваксината. Заедно с него се ваксинира съпругата му и главният здравен инспектор на САЩ Джероум Адамс. Байдън и Обама ще се ваксинират следващата седмица. Лидерите на двете камари на Конгреса - Нанси Пелоси и Мич Макконъл, заявиха, че ще се ваксинират в близките дни.

Петък, 18 декември

В интервю за финансовия новинарски сайт Market News Ма Цзюн, член на Комитета по паричната политика на Китайската народна банка, вика, че БВП на Китай може да нарасне с 8,5% през следващата година, ако страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие имунизират срещу Covid-19 по-голямата част от своето население до юли 2021 г.

8.5% в тази ситуация! Тия са страшна напаст! Помня как през 2006 г. съобщиха, че имат ръст на БВП от 9.8%, Обаче на следващия ден се поправиха: Не бил толкова. 16% бил. Толкова бързо расте, че не могат да го измерят. И дишат във врата на брадърушките, даже вече са дали ляв мигач.

Какво нещо, а! Доскоро са имали една обща дума за ориз и за храна. И като се поздравявали си казвали “Чефан ла?”, което буквално преведено значи “Ял ли си?”

А днес по цял свят, към каквото и да посегнеш, все китайско. Дето имаше един майтап, само първият човек бил дело на Бог, от там нататък всичко било китайско.

Министърът на образованието на Северна Македония Мила Царовска представила нова образователна концепция, според която историята няма да се изучава като самостоятелен предмет в основните училища.

Ами то обективно погледнато няма за цял самостоятелен предмет. Както ви писах наскоро, и до днес най-лесната университетска дисциплина в Скопския университет е “История на Македония”. По-малко за учене по тази дисциплина са имали само неандерталците, на които целият учебник по история бил 1 стр. (плочка по тяхному).

Между другото, тия дни ми писа един приятел от Скопие, Йован. Надълго и нашироко ми обясни къде и защо не сме прави по отношение на Северна Македония. Обвинява главно патриотите и по специално Каракачанов. Вашият военен министър, вика, той не е раждан, бе! Той е пръднат! Затова, вика, е толкова прост!

Да е само той…

Между другото, излезе ново издание на „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов с илюстрации на големия карикатурист Чавдар Николов. Не се учудвайте, ако в илюстрациите разпознаете съвременните епигони на Алековия герой.
Европа цяла сега нази гледа… Френското списание "Le Point"публикувало на 4 стр. очерк на журналиста Марк Нексон за Борисов. Много срамен очерк. Нексон разказва как Борисов, "европейският каубой", се е появил на Олимпиадата в Торино през 2006 г., "облечен с кожено яке и въоръжен с пистолет… Същото, вика, се случва, когато се среща с германски представители от ЕНП в Хилтън в София. Преди да започнат разговора, той поставя двата си пистолета на масата. "Вие сте луд!", възкликват събеседниците му. "Натиска ми корема", отговаря той. Първата му визита в Брюксел също създава гаф. Докато се представя в цялото си величие пред френския представител в ЕП Жозеф Дол (по онова време шеф на групата на ЕНП), екипът погрешка решава, че Борисов е бодигардът. "Можете да оставите охранителя си навън", казва сътрудник на евродепутата пред българската делегация…"

"Le Point" разкрива още един унизителен епизод: по време на работна вечеря с дузина сподвижници Борисов пуши пура и гледа мач на "Реал Мадрид". Пред себе си има дебела пържола. Изведнъж побутва чинията към Цветанов: "Извади кокала", нарежда той. И Цветанов послушно обезкостява пържолата…

Нексон споменава и за това, че на вечерите на Европейските съвети, Меркел редовно дава пържолата си на Борисов, „който винаги е гладен".

И за корупцията става въпрос, за кражбите от строителството на магистралите, за всичко.

Боже, Боже! Как успя да събереш толкова много простотия в един само човек?!

Утре е Игнажден и трябва много да внимавате. Първият човек, който ви влезе в къщата на този ден се нарича полазник и по него се гадае за бъдещето през годината - за здравето, плодородието, имането. Да ви кажа какво направих лани. Понеже де да знам кой ще се домъкне, та за всеки случай турих една табелка на вратата – Please dont disturb! Забърсах си я за спомен от един хотел в Тревизо, като ходих полани, заедно с едни малки, но много сладурски шампоанчета. С черен флумастер турих още две удивителни накрая, за да подчертая решимостта си да не допусна някой да ме безпокои. И, евалла на комшиите, съобразиха се. Обаче при съвременните технологии ти можеш да не го пускаш през вратата, но то ти влиза отвсякъде.

Страшно нещо са съвременните технологии. Вече има и бесилка без въже, уайърлес!

И ми се натресе през скайпа един полазник, та още рано-рано да му обяснявам, че пари на заем ние само вземаме...

Както и да е.

На Игнажден не се става от софрата. Ако станеш, няма да ти измътят кокошките. Ей, казвал ли сам ви, че, за да носят кокошките максимално и петелът да е дълго в трудоспособност, трябва да се спазва точна пропорция. Науката изчислила: на един петел – 10 кокошки. Той можел да се справи и с 30, но се претоварвал. Да, бе, сигурно! 30 пъти на една кокошка верно е претоварване. Но по един път на 30 кокошки… Дай, боже всекиму такова претоварване, не ли? Макар че знам ли, петлите нямат фалос, закърнял е в еволюцията, останали са само таковата, свидетелите (testisi)…

Накрая да ви кажа нещо културно, стига простотии. Свети Игнаций Богоносец, дето го честваме на Игнажден, първи е въвел в богослужението антифонното пение. Имал видение, в което ангелски хорове възхвалявали Триединия Бог антифонно, от две противоположни страни. За който не знае, ще обясня. Антифонното пеене е обратното на респонсорното.

………………..

P.S. Уважаеми читатели! Задават се едни хубави празници и ще трябват хубави подаръци за хубави хора. Един добър вариант е да подарите книга 6-та на д-р Филипов. (Всички останали са изчерпани.) Ако желаете, изпратете ми на [email protected] име и фамилия, мобилен телефон и офис на Еконт, който ви е удобен. И аз ще ви изпратя книгата с наложен платеж и, при желание, с автограф или посвещение.
Вярваме, че както въздухът и слънцето са нужни на всяко живо същество, така и книгата е нужна на всяко сиво вещество. Еле па книгите на доктора…

To be continued next Sunday

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

Генов

27.12 2020 в 22:20

Докторе, както винаги, удоволствие е да Ви чете човек. И ние са гневим на управляващите ни празнаглавци, както и на тия, дето се изявяват като опозиция. Но ни липсва оценка или бегъл анализ относно българския Терсит - Мундьо Радев. Както и на т.н. "трио". Може и да е имало, но да сме пропуснал. Може пък, достойнството Ви да не позволява да се занимавате с тези отрепки. През времето, когато не пишехте своите "Дневници", освен удоволствието от четенето, ми липсваше оценката Ви за споменатия Терсит. Не бях сигурен в мнението си, че е абсолютен боклук. Всъщност, заради това мнение и не гласувах на втория тур - да избирам между него и Тетката!? Както и не избирах между опциите Гоце - Болен. Ще каже някой, че изпадам в Ганьовото "Всички са маскари". Или, че българският политически живот е като роман на Зола - без положителни герои. Не, ли? Оставаме в очакване. Прочее, да Ви се слави името и със здраве да го носите!

3000

5

Цветно, интересно, с майсторски език и оригинални сравнения! Благодаря за настроението, което създавате, въпреки всичко! Хуморът ще ни спаси (освен Соломон Паси:) Ако това е в обхвата на Вашия калейдоскоп, си позволявам да Ви помоля да коментирате филма "Борат 2" и пробива на нашето момиче Мария Бакалова. Чудя се защо поне в публичното пространство се оказва, че повечето запитани не са го гледали, но се радват, горди са и чакат Оскара :( Ще излезе, че само аз си признавам, че съм го гледала, впрочем смятам, че това е акт на самоунижение, за обществото ни имам предвид.

4005

4

Plamen Tchernev

21.12 2020 в 15:02

Сполай ти,Док!
Весели празници!

4005

3

Бачо Кико

21.12 2020 в 09:41

БНТ чакат следващото пълно слънчево затъмнение над България , и ще се преродят.
А за лорда ????

3000

1

Stefan Ilchev

20.12 2020 в 19:19

Нямаш равен ! Само сполай ти желая докторе ,здраве и хубави неща ! " За онази дето го е пръднала " няма да го забравя . Много хубава Коледа и по-добра Нова година ! Здрав бъди !