Из делниците на един луд (14-18 май)

Тони Филипов, д-р 21 май 2018 в 17:47 18244 2

Понеделник, 14 май

Колегите от OFFNews докопали исковата молба, с която Борисов дава на съд Корнелия Нинова за нанесени морални щети. „Неверните твърдения, изречени от Нинова, пише в молбата, ме засегнаха дълбоко, предизвикаха нравствени страдания, защото накърняват честта и достойнството ми в изключителна степен… Г-жа Нинова посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин…“

И за това накърняване на „честта и достойнството в изключителна степен“, Борисов е поискал едва 26 хил. лв. Не си оценява високо честта и достойнството, така ми се струва.

Простъпката на Нинова се заключава в това, че разказала по телевизора как похвалила Елена Йончева за смелостта да каже на Борисов: „Ти си крадец". И след това продължила да го опозорява "като използвала като коментар метафората "Крадецът вика дръжте крадеца".

Според вас какво прави Нинова на тази снимка? Дали това, което си мисля? Много ачик-ачик, бе! Сн. „Сега“


И Борисов като човек, "посветил житейския път и политическата си кариера в служба за благото на българския народ", много се обидил. „Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава“, пише в исковата молба.
Предполагам, че сам си я е писал. Средно образованите хора употребяват или само понятието народ, или само нация. Но не и двете заедно… Освен ако едновременната им употреба не цели да покаже, че твърденията на Нинова обиждат българите (народ), но обиждат също и турците, и циганите (цялата нация).

Ако обаче мен ме попитате дали съм се обидил, ще трябва да ви откажа. Дали защото по някакъв начин ми се струва, че обвиненията към премиера, че е крадец, са основателни или по друга някаква неосъзната причина, но не се чувствам обиден. Напротив, многократно съм изпитвал и дори съм споделял с вас точно противоположните чувства - че сам по себе си този премиер е обида и за народа, и за нацията, и за държавата. А напоследък се опитва да обиди и Западните Балкани и дори цяла Европа…

Доклад на прокуратурата за 2017 г. показва, че заради изтекла давност са прекратени 39 067 дела за престъпления. Мисля, без изобщо да съм изкушен от юридическите науки, че „изтекла давност“ е евфемизъм за това, че разследващите органи са си чоплили носа и не са си свършили работата. Основно по три причини: некадърност, мързел, корист. Да, и корист! Едни богати момчета, които са бъркали здраво в кацата с меда, плащат луди пари, за да се протакат делата и да стигнат до заветната давност. А, когато това стане, тези момчета почват да съдят държавата за десетки хиляди лева за нанесени щети. Дето се вика, да пази Господ от ненаказан крадец. И веднага ще ви дам фрапиращия пример с шефа на „Софийски имоти“ Тошко Добрев.

„Софийски имоти”, да го кажа за младите, които няма как да знаят как се наливаха основите, беше т. нар. „касичка на Антоан Николов”. Колко софийски имота се дадоха на цена едно към кесим, днес никой не знае. И най-интересното е, че София се управлява от ГЕРБ от 2006 г., но нито веднъж не бяха споменати тези грандиозни кражби. Преди около два месеца ВКС отмени по давност присъда на Добрев. Той получи една от най-скромните накради, извинете, награди, които НПК предвижда за тежките случаи на безстопанственост – 4 г. Незаслужено скромна, но дори и тя се загуби по незнайните клинични пътеки на българското правораздаване.

Към момента Тошко Добрев вече е осъдил прокуратурата на първа инстанция да му плати 15 хил. лв. за неимуществени вреди и още 20 хил. лв. за адвокатски разноски. Добрев води още три дела по Закона за отговорността на държавата. Накърнено бил доброто му име, съсипала се политическата му кариера… Дрън-дрън! И сега ще му се изплатят обезщетения с лихвите от юли 2013 г., когато е бил окончателно оправдан.

По същото и по още 10 дела подсъдим и оправдан окончателно беше и председателят на Съвета на директорите на "Софийски имоти" Симеон Симеонов. Той е завел 10 дела срещу прокуратурата и е спечелил 8 от тях на първа инстанция, а едно и на втора. Обезщетенията, които съдът му е присъдил до момента, са за общо 41 хил. лв.
И това е само един от многото примери.

Та така работи българската прокуратура. Освен прекратените по давност дела, има и 49 хил. прекратени, щото са стигнали до задънена улица. И така, по собственото признание на прокуратурата, което явно е силно смекчено, общият процент на разкриваемост е 43.7%! Демек, по-малко от половината регистрирани престъпления се разкриват. При най-масовите престъпления – кражбите, ситуацията е направо в киреча -разкриваемостта е едва 30%. И всичко това въпреки огромните средства, които полицията и прокуратурата получават от нашите данъци.

Вторник, 15 май

Усетили сте навяно, уважаеми читатели, че не сме голям фен на Валери Симеонов. То ние на никой политик не сме фен, де… Но сега искаме да декларираме, че подкрепяме напълно предложението на Симеонов за ограничаване на рекламата на хазарта. Според една класация на Блумбърг от преди няколко години България е сред първите пет страни по хазартна зависимост. Колкото по-беден е един народ, толкова повече се хвърля на игрите на щастието. В САЩ например е доказано, че най-бедните семейства, тези с годишен доход под $10 хил., харчат 3 пъти повече за лотарийни билети от семействата с $50 хил. доход.

И затова не е чудно, че най-хазартно са настроени пенсиите. 23.6% от всички комарджии били на възраст над 60 г., докато тези между 40-49 г. били само 18.6%. Особено обичали пенсиите бингото. Вероятно защото икономисват и от отопление, като киснат по цял ден в бинго залите. А ние ката ден ревем за тях като вдовица за… Мъка ни е, че са бедни и гладни, а те си хвърлят парите на комар! Срамота!

И понеже те са и тези, които най-много гледат телевизия, те са и най-много изложени на вредното въздействие на рекламата. Казвал сме го и пак ще го кажем: Развращаването на пенсии е по-перверзно дори и от това на тийнейджъри.
Братя от последната възраст! Уморих се да ви повтарям, че ако Господ е искал да спечелите от лотарията, нямаше да чака да станете на 65 г., бе! Щеше да го направи, докато сте още в греховна възраст! Не се занимавайте с глупости. Има и други начини да забогатеете. Казвал ли съм ви рецептата със столевката? Навремето я прочетох в "Стандарт". Вземате една новичка банкнота от 100 лева. (Не ме питайте откъде да я вземете, защото моята работа е да ви дам акъл, а не начален капитал!) Прегъвате я на четири. Щото четири е числото на стабилността. След това я хващате с лявата ръка и произнасяте следното заклинание: "Както нощта привлича деня, а денят нощта, както реките привличат ручеите, както жената привлича мъжа, така и тази банкнота да привлече към себе си себеподобните си. Амин!" И готово.

Друг начин е да сложите в портфейла си тайната билка на анадолските ходжи - Демир Бозан. Можете да си я изпишете от интернет за 43 лв.

Не гарантирам, че тези два начина са по-печеливши от хазарта, но със сигурност са по-евтини.

Предложението на Валери обаче се натъкна на яростна съпротива от най-различни посоки. Хазартното лоби се оказа по-мощно от очакваното. Това КРИБ, БФС, футболни клубове, Асоциацията на радио- и телевизионни оператори и още и още ревнаха като дете, дето му дърпат нянката.

А артистът Захари Бахаров в нарочен клип призовава политиците да не отнемат "мечтите на хората".

Във Фейсбук набързо го прекръстиха на Хонорари Бахаров и го приканиха да се засрами. Но той едва ли ще се засрами. Той вече е в групата на хората, които лъжат за пари – политици, журналисти, пиари, мияри… Няма мияри ли? А, не знам. Веднъж написах лазери-мазери и като проверих после, се оказа, че и мазери има… Както и да е…

Срамота е да лъжеш толкова цинично за пари. Да лъжеш, че в Европа навсякъде се продавали свободно билети за лотарията. Че в България лотарията плаща най-високи данъци. Дръжки плаща! Миналия път ви цитирах експерта Безлов от ЦИД, според когото при 3 млрд. евро приходи от хазарта през миналата година в държавната хазна са влезли едва 177 млн. евро.

Жалко, харесвах го като артист.

Хей, някой брои ли ми колко пъти ми се наложи през годините да цитирам Далчев? Там, дето казва, че сме богати на таланти, но бедни на характери… 


Протест пред синода, който ние занапред няма да наричаме „свети“, защото в него няма нищо свято. Протестът е заради отказа на българските попове да изпратят делегация на тържествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия. Което е пълна свинщина. Подобно решение, писа Горан Благоев, окончателно взривява каквито и да било възможности за по-нататъшен диалог между БПЦ като църква-майка и Македонската архиепископия - като църква-дъщеря… Синодът трябваше да отиде и да заяви, че тази архиепископия 8 века е била българска и това, че сега географски се намира в Македония, не оспорва нейният български произход и характер.“

Но синодът реши да не отиде. Осем архиереи подкрепиха предложението на русенския митрополит Наум БПЦ да не изпраща делегация. За да угодят на Русия, която застава зад Сърбия и смята, че това е сръбско-македонски проблем.

Според Горан Благоев решението на поповете е следствие на тайни срещи с ген. Решетников. Той се виждал с дедо Наум и с още двама владици и договорили решението.

Тази зависимост от Русия и РПЦ дори премиерът Борисов я призна. „Турция, рече, ни влияе през мюсюлманите, а Русия - през църквата…“ Само че, за разлика от премиера, който иска да запазим тези „мостове“, ние сме точно на обратното мнение. Ако църквата е станала мост на Русия, никак не сме далече от онези кощунствени думи на Соломон Паси („Майната му на православието!“) В смисъл, че вече не ми се виждат толкова кощунствени. Така, де, да не би да живеем във времената на оберпрокурор Победоносцев?! Килимявките ще ми определят политиката!

Какво нещо… Чета, че бойните делфини, останали в Крим след неговото присъединяване към Русия, избрали смъртта пред новата власт. И това го пише Лента.ру. Отказали да се подчиняват на руските военни, спрели да се хранят и починали.

Представяте ли си некой български поп да откаже да се храни…

Сряда, 16 май

Борисов упорито се напъва на всички форуми в рамките на българското председателство да лансира шестте държави от Западните Балкани за членство в ЕС. По този повод германският "Ханделсблат" написа: „Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг…"

Като почна Борисов да обяснява, че всъщност става дума да се приемат държави, чиито общ БВП е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия и населението им е колкото на Румъния, Туск го закова само с две думи: „На Балканите проблемите на глава от населението са повече, отколкото в Германия. Затова трябва да внимаваме в обещанията."

И си е баш така. Наскоро в Черна гора например президентските изборите отново бяха спечелени от Мило Джуканович, който пет пъти е бил премиер и сега за втори път е президент. Стиска властта като умрял ябълка, щото иначе… Неправителствената организация "Фрийдъм хаус" формулира доста драстично своите оценки както за Черна гора, така и за съседна Сърбия: "Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора са взели държавите си в плен и са ги превърнали в механизми за подсилване на собствените си партии…"

Но Сърбия и Черна гора могат да минат за по-леките случаи, сравнени с Косово. Наскоро бившият американски конгресмен и дългогодишен лобист на Албания в САЩ Джоузеф Диогарди рече: "Косовският президент Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай са мафиоти…“ Оня ден и чешкият президент описа властите в Косово като "наркомафиоти, които се финансират от военни престъпления…"

А какъв проблем сам по себе си са античните македонци, тя е дълга за разправяне…

Та ако искаме да обобщим срещата за Западните Балкани можем да кажем, че работата е малко тате ще ми купи колело - ще влязат Западните Балкани в ЕС, но някой друг път… Сега, вика Макрон, не са готови да изпълнят критериите за членство. Френският президент попари и амбицията на Борисов за влизане на България в чакалнята на еврозоната. Трябвало първо да се присъединим към Европейския банков съюз. Обаче на нашите тарикати хич не им се ще да поставят банките под прекия контрол на ЕЦБ, щото това с „гнилите ябълки“ не е само метафора... И се опитват да турят каруцата преди коня – първо да ни приемели в еврозоната, пък банковият съюз после. И по темата Шенген си останахме там, където си бяхме. Иначе и срещата за Западни Балкани, и цялото ни председателство са много успешни. Борисов се напрегръща и нацелува за години напред…

За съжаление големият приятел на Борисов Юнкер през повечето време беше пиян на мотика и не можа да му бъде от полза по никой начин! Движеше се с походка на еволюционно недовършен неандерталец. Не че лазеше, ама и не ходеше. Вертикализираха го само усилията на Туск…

Манол Глишев написа във Фейсбук: „Чувам, че чуждите гости били посрещнати в Ендекато на културата с розови листенца. И че стените на сградата били временно украсени с балкантуристки шевици. Това е не само умилителен механджийски кич; това е почеркът на Калигула, Елагабал и други исторически дегенерати... Поразително безсилие и безстилие…“

Този път сме съгласен с Манол. Щото не винаги сме съгласен. Например, не сме съгласен, когато той призовава да вземаме калашниците. Ние смятам, че трябва да опитаме първо с добро. Например със сопи.

Четвъртък, 17 май

Вицепремиерът Иван Каракачанов издаде тайната за името, за което са се договорили Заев и Ципрас – Република Илинденска Македония. Това име ми звучи като да го е измислил Борисов. И май наистина точно така е станало. А макетата се навили на тази тъпотия, защото Боко им подсказал, че се получава много интересна абревиатура - РИМ. И те както отдавна се чудят как, освен гръцката и българската история, да откраднат и римската, веднага се съгласили.

142 години от Баташкото клане. По предложение на Павел Шопов от ОП парламентът отдал с минута мълчание уважението си към паметта на жертвите. Нашите братя турци обаче станали и демонстративно напуснали залата. Което показва, че по някои въпроси все още не сме нация и не се държим като нация.

Не че лидерите на българските партии са много стока, но този Карадайъ е направо удар под интелекта да ви кажа. Но пък, от друга страна, той е дрон, управляват го по въздуха от сараите…

А, бе, как мислите? Борисов дрон ли е? От къде му пускат сигналите?

Ало, пенсиите! Изследователи от университета в Тъфтс разработили сензор, който може да ви брои хапките, да контролира какво и колко ядете. Сензорите се имплантирали в зъбите и там отблизо и в реално време следели да не прекалявате със солта, захарта, алкохола… И предавали данни безжично, например в МС на премиера. Е, той едва ли ще се интересува, но е възможно поне социалният министър да прояви интерес.

Разбира се всичко това ще стане възможно когато държавата ви озъби. Поне предни зъби да ви осигури.

Петък, 18 май

Меркел в Русия. Путин я посреща на парадния вход на резиденцията си в Сочи с букет от бели рози. Меркел му говори на матерния му! И на Медведев също. Рече му: „Счастливого пути!“

Е, сега вече и Радев да проговори на руски, няма да впечатли никого. А имам пресантиман, че той точно така ще постъпи… Между другото, от президентството се пресрамиха и съобщиха кога ще е визитата – на 21 и 22 май.

Та за Меркел, де. Оня ден написахме в Прас-Прес, че сред многото гости на коронацията на Путин в Кремъл беше и бившият канцлер Шрьодер, понастоящем служител на Газпром. И по този повод се замислихме казаците къде пазят място на госпожа Меркел. Тия лиготии с бялата мечка не са бадева.

Като европеец сме длъжен да вземем страната на Европа в споровете с Тръмп за иранската ядрена програма и митническата политика. Но за някои неща Тръмп е прав. Като например за ултиматума, който постави на Меркел да прекрати строежа на Северен поток II от Русия до Германия. Това яко ще прецака Украйна. И не случайно на съвместната пресконференция с Меркел Путин декларира, че транзитът на газ през Украйна няма да се прекратява. На Тръмп го каза. И той му повярва…
Между другото, унгарците ни обвиняват, че работим за интересите на Германия. Бесни са на предложенията на българското правителство за решаването на кризата с бежанците. Може и да е вярно, но трябва да отбележим, че това е от любов, а не за някой интерес. Вижте ги на снимката как се държат за ръка. И Борисов ѝ говори, предполагам на есперанто, а тя го е зяпнала в устата…
Още нещо исках да кажа за Русия... А, сетих се. Някои русофоби непрекъснато говорят, че Русия била пред фалит. (Генов, не се оглеждай!) Не знам дали е вярно. Защото има някои процеси, които говорят за обратното. Един американски писател викаше: "Москва се е променила. Бях тук през 1982 г., в залеза на Брежнев, и сега нещата са много по-добре. Забелязах например, че имат боклуци. През 1982 г. нямаше откъде да вземат такива."
Чета, че Москва буквално се задушавала от боклуците си. По оценки на Грийнпийс Русия произвеждала 70 млн. тона отпадъци на година.

Ще строим Белене. Пак. Правителството внесе в НС предложение за свалянето на мораториума за изграждането на централата.
Темата за АЕЦ „Белене“ е може би най-добрата илюстрация за това колко постоянен е Борисов в непостоянството си. Като махало се движеше през годините от едната крайност (без Белене икономиката ще загине) до другата крайност (гьол, в който са заровени няколко милиарда). И, ако днес не се възмущавам особено яростно на последното му решение, то е защото няма никакви гаранции, че е последно. Но за всеки случай ще отида на протеста пред МС във вторник срещу евентуалния строеж на „Белене“. И вас приканвам да дойдете. Тази централа ще ни излезе през… А, бе, ако е през носа, ще сме щастливи. Ще плащат и децата, и внуците ни! А, ако някой случайно още не е разбрал защо ще строим тази абсолютно ненужна, скъпа, морално остаряла и в крайна сметка опасна централа, ще го кажа ясно: По две причини – политика и далавера. За да угодим на бялата мечка и покрай това да приберем някой милиард.

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12128

2

Minddestruction

22.05 2018 в 03:26

Докато е в този състав "Св." Синод ще гласува и действа както каже ДС/КГБ (за справка комисията по досиетата).
После ще дойде новата смяна начело с Николай пловдивски, които винаги могат да бъдат купени.

7128

1

Лиско

22.05 2018 в 00:27

Проблемът не е, че "килимявките" уж щели да пределят политиката, а точно обратното. Църквата отдавна е нарочена за политически неблагонодеждна- ту не била за комунизма,ту пък била червена, а не синя, сега пък не била патриотична... Хора на които псувните на Пасито им са по на сърце от православието, ронят крокодилски сълзи за Охридската Архиепископия! За какво трябва наши владици да ходят там? За да слушат как вчера пръкнала се измислена църква на измислен народ се тупа по гърдите, че празнуват свой юбилей на своята си църква? Когато и архиепископите ѝ, макар и византийци, са известни едновременно като Охридски и Български. Какво ще му е патриотичното? А дето доктора цитира Г. Благоев, то е като куку, дето хвали пипе - от една хранилка си вземат грантовете, и работят в една посока: единият като уж вярващ, а другия като атеист,но посланието е едно няма нищо свято в Синода, пък май и въобще.