Из делниците на един луд (25-29 юни)

Тони Филипов, д-р 02 юли 2018 в 15:23 22790 3

Понеделник, 25 юни

„Разпоредил съм, рекъл Борисов, на Станислав (депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов) да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара.“

Разпоредил?! И така го въртях, и инак го въртях, но по никой начин не успях да съвместя действието „разпоредих“ с върховенството на институцията, на която Станиславчо е представител.

Да живее парламентарна република България! Но няма дълго да живее, защото гледам, че хората взеха да свикват и това отношение на изпълнителната власт към законодателната не впечатлява никого вече.

Честно да ви кажа, чудя се кое по-напред: дали първо да се страхувам или да се срамувам от премиера. На откриването на Дигиталната асамблея дръпнал една полуакадемична реч: "Нещо, което съм научил от живота, че това, което видиш в американските сериали, след 3-4 години става факт… Затва много е важно това, което правиме - контрола върху него! Основната мисловна дейност за управлението да остане в човека. Разбира се, има професии, които може и да изчезнат, изцяло да бъдат заменени от роботи. Но контролът, управлението трябва да си остане в човека. Поне аз така си мисля…“

Мисли?!

- Мисля… - започна Прасчо.

- Недей! - каза Йори…

И без да искам пред очите ми се яви батчедът от „Двойникът“ с Тодор Колев, как държи „академична“ реч: „Нека изучим законите на природата, за да можем да я управляваме.”
Ей, казвал ли сме ви, че сме се снимал в „Двойникът”? Е, не точно снимал… Има ме на едно място в гръб. Когато го снимаха в двора на СУ, докторът караше летен курс по френски. Толкова го и научи, де… Оказа се, че в Механото в Пазарджик са ни преподавали някакъв диалект, който никой не разбира. Та лежахме по цял ден по пейката и гледахме как Тодор Колев се разхожда из Университета по костюм и джапанки…

Психоложката проф. Антоанета Христова, заедно с момата Калина Крумова, направили „Институт за политика“, в който обучавали кадри на всички български партии. До тук нищо лошо. Всеки има право на стопанска инициатива. Обаче от левия сайт Поглед.инфо поразровили нещата и с изненада установили, че ръководството на БСП е сключило договор с този „институт“ и плаща, според едни източници, по 3500 лева, според други - по 7500 лева, за обучението на всеки млад ляв кадър. Проблемът е, че проф. Антоанета Христова се приема като острие, страстен защитник на ГЕРБ и Борисов, която пускат, когато ситуацията така се е сговнявила, че никой друг не иска да я мете. И тя, със своята „експертиза“ и псевдонаучен речник, се заема с неблагодарните задачи. Калинка Крумова пък си е направо член на ГЕРБ. И червените им пълнят гушката! Така излиза на пръв поглед.

Но на втори поглед се оказва, че нещата не само не са толкова прости, ами и изобщо не са така. Лекции във въпросния институт чели Екатерина Михайлова, Цветан Цветанов (жив да не бех!) и много други десни кадри. Както и левите Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Юрий Асланов и т.н.

Схемата е проста. Партийните пари се дават на института, проф. Христова си удържа нещичко и връща основната сума на лекторите, които случайно са водещи фигури в партиите си. Перем с избелване!

И понеже в. „Дума“ се оказал в основата на разкриването на това неморално ТКЗС, та главната редакторка Таня Джаджева била пътник. За нейното място бил поканен задграничният социалист Данчо Мичев, подвизаващ се в Мрачния Албион. Докторът познава Данчо още от млад и напорист репортер. И, ако Данчо оглави „Дума“, ще ви разкаже как по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия го пратихме да търси паднал „Херкулес“ край Кюстендил.

Между другото, същият Данчо написа във ФБ, че преди няколко седмици американският посланик дал на БСП доклад, уличаващ Борисов в схема за кражба на 1 млрд. евро от акцизи на горива.

И Елена Йончева това разправя: „Големият проблем в България е къде изчезват милиардите. Само от скритите акцизи на горива някой е присвоил 1 млрд. евро. Въпросът не е какъв остров си е купил или ще си купи Борисов, защото с милиард евро могат да се купят много острови…“

Историята с този остров е толкова злокачествена, че не ми се разправя, но няма как. Започна я самият Борисов. Един от нароилите се анонимни сайтове - informiran.net, написал, че гръцки медии съобщили, че Борисов купил техен остров. Този сайт никой нормален човек не го чете, камо ли да му вярва. Но Борисов му „повярвал“ и направи една сценка пред българските журналисти в Брюксел: „Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“

Изключително подходяща за един премиер лексика. Мисля, че не съм чувал друг премиер, който да говори толкова оригинално.

Въпросът е обаче защо Борисов и неговите пиари, пресслужбата му, съветниците му и т.н. са повярвали на този кьорфишек. Повярвали? Да, бе, сигурно! Технологията е проста, като за банкянски отличник. Хващаш една фалшива новина и я опровергаваш. И след това, колчем се появи истинска новина, веднага я свеждаш като надежност до фалшивата. Ако например се появи реална новина за един милиард, откраднат от акциза на горивата, вадиш коза от ръкава: „Да, бе, вярно е колкото за острова.“

Много тъпо. Подсеща ме за стрелбата по каскети в „Тартарен Тарасконски“, ако си спомняте. Някой ден пак ще напиша за Тартарен. Защото 45 години ходехме на лов за каскети. И мислех, че България никога вече няма да се управлява от Тартарен. Но дълбоко съм грешал. 28 години демокрация – 28 години стрелба по каскети…

Пък на Милен Цветков му свалили предаване, в което искал да каже, че Борисов няма остров! Не че има, а че няма. И то след като самият Борисов каза, че няма остров!

Работата става малко като оня виц: Моше, казваш ми, че отиваш в Йерусалим, за да си помисля, че не отиваш в Йерусалим, а ти отиваш в Йерусалим! Защо ме лъжеш, бе, Моше?!

Вторник, 26 юни

Николай Гацев, зам-председател на СНЦ „Добродетелната дружина“, обяснява в ЕвроДиков защо са спрели предаването на Милен Цветков. Не било заради острова, а заради едно злато. Гацев показа банков документ от досието на Бойко Борисов, което се пазело в службите на една неназована европейска страна, от който документ става ясно че 500 тона злато на стойност 2 млрд. евро са депозирани през 1982 г. в централната банка на тази неназована европейска страна на името на Тодор Живков. През 2005 г. част от парите са прехвърлени към фондация „Аденауер“, откъдето после са преведени по сметките на политическия проект ГЕРБ.

Та тази истина, вика Гацов, не е трябвало да стигне до нас и затова предаването на Милен Цветков е спряно.

Като се сетя в какъв каяфет се появи Гацов на честванията на София през 2015 г., малко се колебая дали да ви го рекомендувам като сериозен мислител.

В наше време истината е единствено въпрос на желание. Ако искате му вярвайте, ако искате недейте. 

Левичарското списание A-specto спира. Това обяви на страницата си във ФБ гл. редактор Калина Андролова. Тя написа кратко и лаконично: "Закриха A-specto! Наздраве!!!"
Съратникът ѝ Петър Волгин е малко по-бъбрив: „За малко повече от четири години успяхме да убедим много хора, че е възможен и един друг свят, в който американският хегемон може да бъде подлаган на критика. Сега сигурно разбирате кой имаше най-голям интерес от края на A-specto.... В крайна сметка обаче не са толкова важни усилията на едно посолство.“

Едно посолство… Според мен не е честно да обвиняваш едно посолство, че са ти спрели парите от друго посолство. Така, де това са две различни посолства.

Лично ние на издателя се чудим. Не се изисква много, за да се види, че Волгин и Антон Тодоров са дялани от един кавак! Волгин е левият Антон Тодоров!

Ей, Бронзовата къща стана, бе! Бях се отчаял вече! Председателството свърши, къщата я нема! Сега и аз, както и доста други, се питам защо я има. Иван Илчев, бившият ректор на СУ, вика, че „този кич символизирал оглозгания скелет на България.
Помните ли коя година д-р Чирков каза, че България е една „обрулена държава“? И колко години от тогава все брулят, брулят… Та наистина няма да е лошо да има видим символ на тези процеси, независимо дали ще ги наричаме брулене или оглозгване.

Тема с продължение от миналия път: Идеални сме за инвеститорите! Но те не могат или не искат да го разберат. Статистиката на БНБ показва, че чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро в периода януари-април, поради което преките чужди инвестиции са се сринали с 50% в сравнение със същия период на миналата година, пише „Сега“. Най-големи суми под формата на дялов капитал са изтеглили инвеститори от Унгария - 103 млн. евро, и Италия - 43 млн. евро. Този вид инвестиции са показател за дългосрочни планове за бизнес в страната, но през последните две години делът им постоянно намалява.

Но, както е добре известно, когато Борисов говори, фактите мълчат. И се крият в миша дупка от срам.
"В един момент може да им хареса (на имигрантите – бел. Т.Ф.), да си кажат, че не Германия, ами България се развива добре. Правим България все по-хубава. Но това не значи, че за сметка на българските граждани трябва да понесем такава огромна тежест…"

Правим България все по-хубава…

„Чай от копър спира диарията“, съобщава „Монитор“. Идва лято, макар че, като гледам навън, усещането е като да си отива, и диарията е типично лятно заболяване. И можете да го преборите с чай от копър – сух или пресен.

Може би не трябваше да турям диарията до премиера. Някой може да си помисли, че правя някакви внушения. Не, не! Просто така се случи.

Сряда, 27 юни

Сетил сме се, че отдавна не сме ви информирал за светския живот у нас, за ВИП-персоните. Та ще наваксаме малко.
Християн Гущеров и плеймейтката Светлана Василева ще се женят на 12 юли. След сватбата щели да напуснат България. „Дестинацията, разправя Светлана, не е от значение, когато локацията е в прегръдките на Хриси…“
Ах, недей… Това и за Каспичан ли се отнася?

Ако се питате какво е намерила в Гущеров Джуниър Светлана, ще ви кажа. Всъщност, от снимката ясно се вижда. Богата душевност, няма какво друго да е. Докторът винаги казва, че в любовта душата е важна, сърцето и душата на човека. А не красотата. Особено пък за мъж. Човек с красива душа не може да е грозен...

И все пак, както е казал още Ал Капоне, с красива душа и някой лев отгоре, може да се постигне повече, отколкото само с красива душа? Не ли? Да!

Както всички знаем, дъртият Гущеров е виден комунист от епохата на първоначалното натрупване и направи едни пари, които Насим Талеб нарича „пари тип е..л съм ви“, извинете, цитирам, и сега твори наука на спокойствие в Швейцария. Но понеже парите са повечко, та и син му може да инвестира според интересите си - коли, кръчми, сексуални авантюри… Някои биха казали курви, но ние не сме от тях…

Е това ми е най-гадно! Че ядат и пият, и най-вече чукат с парите, които откраднаха от нас, а ние гледаме отстрани! Дето викаше оня бай Иван, те си оттаковаха, ние си отгледахме.

Спомням си (записвам си!) как през 2012 г. Мара Отварачката викаше: „Християн ме откри и между нас се случва нещо като приказка… Възхитена съм от семейство Гущерови, научих много от тях.”
Вероятно беше научила къде държат парите… Щото бившият ѝ беше отказал да плаща издръжка. „Да плащаш издръжка на бивша съпруга е все едно да купуваш овес за умрял кон.“ Но сега и Мара имала нов човек в живота си. Българин от Лондон. И често хвърчала до там да се виждат.

И Тоца Крокодила се поженила. „Тоца иска дете от новия си съпруг“, пише флагманът на медийния империалист „Монитор“. Интересно, от стария си не искаше! Как беше при Марк Твен? Умен като нея и красив като баща си? Забравил съм…

От правителствената пресслужба съобщават, че правителството е решило да предложи на президента да удостои с орден "Стара планина“ Йордан Динев, собственик на яхтеното пристанище "Марина Диневи" и на курортни комплекси в Св. Влас и Пампорово. Предлага го Иван Каракачанов, защото полковникът от резерва Динев бил заслужил за „запазване и популяризиране на най-добрите традиции на БА и БПЦ". Цитирам: „О.р. Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест…“

Пометни плочи и барелефи…

Понеже горе стана дума за плеймейтки, та се сещам, че единият Динев живя известно време с 19-годишната Мария Цветкова, плеймейт 2008 г. Май беше Динко. Даже и дете му роди. После се разделиха и Мария се залюби с милионерския син Стайко Стайков, който пък е женен за щерката на Ветко Арабаджиев Александра. Малко са оплетени нещата в българските ВИП-среди, даже не малко…

Другият брат, орденоносецът, изглежда по-скромен, ама и той напъди „дъртата пастърма“ и се обзаведе с агнешко. По предварителни изчисления на близки на браточките, двамата имат общо девет деца от 6 брака и конкубината. 

Четвъртък, 28 юни

Да кажем две думи и за поредния литературен скандал. Поетът Кирил Кадийски написал статия, в която похвалил търговските умения на писателя Георги Господинов: „Господинов е явление в българската литература… той няма равен на себе си… не говоря за качествата на произведенията му, те не ме вълнуват и не ми дават повод за размисли. Впечатлен съм от феномена Господинов; от волята и възможностите, разбира се, да пласира всичко, което произведе…“

Нищо ново под слънцето!

„Най-производителният списател днес за днес в България е г-н ... Било комедийка, било драма, било повест или стиховце, г-н … не се забавя да извади на бял свят. Пише човекът! Такива скромни книжевници са рядкост днес у нас. Ако уважаемият наш … поет има няколко единици свои искрени приятели, то в замяна на това той има толкова неприятели, които не се спират пред никакви средства да наведат надолу неговата глава, да го направят равен с останалите смъртни, па да го и окалят даже…“ 

Захари Стоянов за Вазов по повод драмата „Руска“. Иронизира бае Захари. А когато не иронизира, нарича Вазов „литературен базиргянин“. Демек, търгаш, търговец…

Но да не се отплесваме. Без да вземаме страна в скандала Кадиев-Господинов, ще кажем, че, ако прочете човек последната книга на Георги Господинов „Всичките наши тела“, ще се почувства като да е свършил някоя много тежка работа.

С издаването на тази книга Господинов напълно оправдава определението „литературен базиргянин“. Стотина странички, с по пет-шест реда на страничка, малко рисунчици и хоп 14 лв. Ама ще кажете, че не редовете са важни, а истините, които ни разкриват. Ама първо ги намерете и тогава го казвайте!
По принцип не сме против, че умее да се продава. Парите на снобите трябва да ги взема някой, дали ще е Господинов, дали ще е Кристо, дали ще е Деяноф… Но последното му произведение е срам за майстора, както казват на село. Съветваме го да изземе спешно тази… за малко да кажа книга… и да я даде за претопяване.
Кравата Пенка се срещнала с евродепутата Николай Бареков. Или Бареков се срещнал с кравата, не разбрах. Придружавал английския евродепутат Джон Флек, вероятно за да му превежда. Джон бил "дванадесето поколение фермер" и именно на него дължи Пенка живота си, защото той направил кампания в ЕП в нейна защита.

То какъв ли превод ще да е било със Стоичковския английски на Бареков, де… Помните ли онази дискусията за Иран в ЕП, в която Колето говори на английски. Във всеки случай, много приличаше на английски. "Днес ние слушаме едно, две, три глас от Иран опозиция. МКО има много трудни очи много отдавна. Ние знаем, че МКО не съответно опозиция в този момент. Ние, мое предпочита към метод на взаимоотношение действие ЕП и Иран е баланс мирно. Днес слушаме различна история от Иран от Ирак. Това е много важно за мен, това ми е целта днес…”(Превод: Бетина Жотева.)

За предаването им с Байрактаров друг път ще ви разстройвам.

Петък, 29 юни

Дъжд, дъжд, дъжд… Като заваля, та цяла неделя. Ако до неделя не спре, отлитам. Слагам чадъра отгоре на багажника и ще карам докато стигна земи и народи, които да ме попитат какво е това на багажника.
Какво е това лято, бе?! Не ви ли е срам?! Подгизнах в тая шибана държава.

Обаче дъждът ни е най-малкият проблем, не ли?

Ало, Мента Стоянова! Не ви ли е срам, бе, госпожа!

Това, уважаеми читатели, не е въпрос. Отговор е. Не я е срам. Предложила от 1 октомври акцизът върху т.нар. "нагреваеми тютюневи изделия" да се изравни с този върху конвенционалните цигари. В момента кутията от нагреваемите струва 5.50 лв.. След промените ще стане 10 лв. И, естествено, толкова и ще се продават. Което е целта на занятието. Тази цел, между другото, съвпада и с напъните на Валери Симеонов да се премахнат ограниченията за пушене в заведенията. И всички тези промени обслужват Пеевски и другите двама собственици в „Булгартабак“, на които съм забравил имената…

Ама и само Булгартабак да беше, пак да му туриш пепел… Нали научихте, че вицепремиерът Валери Симеонов заведе 5 министри в Бахрейн на заседание на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО, за да лобират за преразглеждането на проекторешението за Пирин и отпадане на най-важното изискване - че планът за управление на парка трябва да мине през пълна екологична оценка. За да може Цеко Минев необезпокояван да си построи лифтовете, пък и не само тях. Не знам дали успяха. Властта вика, че да, обаче еколозите твърдят, че не. Ще видим.

Българското председателството свърши. Във Фейсбук тръгна слух, че след като ние сме управлявали Европа 6 м. , сега Европа на своя ред щяла да поеме управлението на България за 6 м. Даже мога да кажа и кой ги пуска тези слухове, но не съм доносник…

И накрая ще завърша с една гатанка, която взех назаем за малко от Георги Кушвалиев:

Питам се как да оправим нещата,
веднъж забъркани в кашата -
ние ли "да му се махнем от главата"
или той от нашата?

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7128

3

Лиско

03.07 2018 в 19:43

Кравата Пенка показа, че може да излезеш извън Е. Съ.-то и да не хванеш едновременно шап, бяс, сибирска язва и луда крава. Че нашите бюрократи точно това си представиха. А за оная бронзова къща, дето не става за живеене - че тя баш като България бе, вие какъв по-адекватен символ искате? Като гледате жадните погледи на мургавите металурзи и към двете... А, и на туй нещо му викат вече "Рендето". А какви сложни петостепенни шестопрочее прякори имаше едно време, когато Ганьовица още не беше затъпяла от реклами на рендета...

11977

2

МБ

02.07 2018 в 22:34

Марк Твен или Бърнард Шоу го беше казал?!

12128

1

Minddestruction

02.07 2018 в 19:00

Докторе,
Каква ти парламентарна република!?
Ние вече сме свикнали че Боко Тиквата (или който стои зад ньегъ) кадрува Главния Прокурор, неприсъствено заседава във Висшия Съдебен Съвет, не ходи на парламентарен контрол (да не си губи времето щото има мачлета и т.н. важни дейности), казва какво да реши парламентарната Му група (т.е. парламента) както и с други висши прояви на демокрацията.
От европейската демокрация искаме само кохезионните фондове, но виж Бащицата ни е нужен "както Слънцето и въздруха за всяко живо същество".
Шъ съ упраим само ако ни избият и докарат други вместо нас!