Из делниците на един луд (25-29 септември)

Тони Филипов, д-р 02 октомври 2017 в 13:38 26655 3

Понеделник, 25 септември

Миналата седмица ви писах, че антивирусната програма на Касперски не ме пусна в сайта на „Монитор“ под претекст, че това е „зловредна връзка!“ Въпросът се изясни. Специалистът по киберсигурност Красимир Гаджоков установи, че сайтът на „Монитор“ съдържа код, който използва процесора на компютъра ви, за да копа криптовалута - бит-кой.

От „Монитор“ опровергаха. Това, викат, е атака срещу „нашия издател“. По поръчка на задкулисието, срещу което „нашият издател“ се бори. Целта е „да блокира компютрите – и вашите, и нашите. За да не можем ние да ви казваме истината. А вие – да я прочетете.“
Добре, че не чакаме само на тях…

Не знам кой крив и кой прав. Но забелях, че в „Монитор“ живо се интересуват от криптовалутата. Оня ден имаха статия, в която обясняваха, че у нас интересът към нея се увеличавал бързо, тъй като курсът ѝ достигнал $5000 за един бит-кой.

Радан Кънев продължава да се извинява за „историческия компромис“: „Нашата огромна политическа отговорност и моята лична е, че допуснахме само лицата на мафията да се договарят в този парламент. Те го правеха и докато се водехме управляващи. Управлявахме си опинците, защото Борисов и Пеевски си взимаха решенията зад гърба ни.“

Така си беше и всички ние сме свидетели. Имам само един въпрос към Радан и другите реформатори. Кога разбрахте, господа и ти, дамо? Важно ми е да знам, защото това ще определи дали да мисля за вас като за бавно развиващи се или като за тарикати, трикаджии по Лукарски.

Спомням си, че когато Радан нарече Борисов Бай Туй, той му отговори: „Къв е тоя Радан бе, 20 пъти ми е висял като сопол на дувара в Банкя...“ И Радан си замълча. Не отговори верно ли като сопол е висял или по друг някой начин. Тия работи трябва да се изяснят.
Президентът Радев се маскирал пред българите в САЩ като Тетка Цачева. Нали съм ви казвал, че Тетка е способна да те рани смъртно с клишета и да те доубие мъчително със скука? И Радев така. Напълнил им главите с изречения. Заръчал да пазят своя език и да не късат връзката с България, за да имат децата им българско самосъзнание и други такива, които те и без него си знаят. Споменал и за борбата с корупцията. Рекъл, че Фьодор Достоевски е написал "Престъпление и наказание", но у нас била валидна само първата част от заглавието.

Аз пък се сещам, че Горки е написал „Майка“, но у нас винаги слагаме нещо отпред на майката… Обаче това няма връзка със случая. Или има?

Не мога да разбера какво им е направил Достоевски, та все за него се хващат. Борисов малко го остави на мира, сега президентът го захапа. Явно някакво родство по гениалност ги напътства.

И като стана дума за Радев, та се сещам. „Националното бюро за икономически изследвания“ на САЩ (NBER) публикува доклад, в който пише, че кремълският елит е изнесъл в офшорни сметки над $1 трилион, три пъти повече от валутния резерв на страната. В ръцете на 1% от кремълския елит били съсредоточени най-малко 25% от богатствата на страната с тенденция към нарастване. Капиталите на най-богатите руснаци, укрити в офшорни зони, превишавали съвкупните спестявания на цялото население на Русия.

Изобщо, както се казва, Восток дело дебелое! Извинете руския ми, но се опитвам да го забравя…

Меркел вече води на Борисов с един мандат. Това ме притеснява. Нашият е изключителен състезател и сега ще се амбицира да я настигне, а може би дори и да я задмине. Те, слава Богу, неговите мандати са кратички, та няма да отнемат повече от четири години…

Германия да не я мислим. Там който и да управлява, нищо няма да се промени. То и при нас е така. Там държавата все си върви, тук – все не върви. В Германия който и да дойде на власт, нищо не може да обърка. У нас който и да дойде, нищо не може да оправи…

Вторник, 26 септември

На среща на лекари с представители на милицията и прокуратурата се обсъждали мерки, за защита от агресивни болни, техните роднини и приятели. (И махали също!)

От ръководството на БЛС предложили да се направи списък на агресивните пациенти, който да се разпрати до всички болници. Обсъждало се дори да им се отказват домашни посещения. И вероятно ще ги оставят да умират без лекарска помощ, на собствена отговорност. Ама те и някои неагресивни хора така умират. Ето вчера четох за един гражданин. Първо линейката не дошла два часа. После го закарала в „Пирогов“, но там не го приели и го препратили в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”. Лекарката от Бърза помощ възразила, че пациентът няма да издържи и ще умре по пътя, но от „Пирогов“ я отрязали: „Че при нас ли да умре…” („Труповете се събират в три часа!“)

В УМБАЛ го приели с тежки кандърми, но пък нямали нужната апаратура. И доде чакат да я докарат, гражданинът отпътувал… Изобщо не бил агресивен, напротив, молел лекарите да му турят една инжекция и да се приключи с мъките…

Друго предложение е да се организират курсове по самоотбрана за лекари. Тоже неплохо! Препоръчвам да изкарат един курс при ММА бойците. За да усвоят техниките на самоотбрана с всички части на тялото – с ръце, с крака, с… с всичко. Също така препоръчвам на всеки доктор да се зачисли по една велосипедна верига. Много удобно средство за самоотбрана. Можеш да си я сгънеш в джоба, но можеш да си я носиш и на врата, като стетоскопа. С любов към пациента в сърцето и с верига в ръката чудеса могат да се направят.

Родина – роднина, само една буква разлика. Правиш ѝ една бърза елизия и родината отива при роднината… Точно така направил депутатът от ГЕРБ Делян Добрев със своята малка хасковска родина. Турил си за кмет стар бащин дост, сложил му за заместници свои съученици и съдружници, обкръжил го с братовчеди, кумове и кумци и се получил един истински „дрийм тийм“. По данни от хора, на които явно им се зловиди да гледат как друг си пълни джобовете, през тази малка и сплотена групичка минали общински поръчки за къде 100 млн. лв.
Снимка „Сега“
Но разпределянето на пари, особено на големи пари, е тънка работа. Трябва да има точен баланс в дяловете между нашите, трябва да се подаде нещичко и на чуждите, за да има мир, далаверите обичат тишината. Но дори и най-подредената далавера, рано или късно се проваля, поради порочната човешка природа. В тихия хасковски дом „изпълзяха като змии, незнайно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли и отровиха мекия домашен покой…“ 

И сега всички крякат, че назначенията в Хасково били роднинско-приятелски. Да, така е, но защо? Защото такива са партиите, такъв им е генезисът. Събира се една група приятели и роднини, залагат на печелившата партия и правят местна организация. А партиите се правят по този начин, защото те не са партии на някакви идеи, да не говорим за цели идеологии, те са търговски дружества. С предмет на дейност – да вземем некой лев. Тоест, партиите са такива, защото членовете им са такива. И пак стигаме до Платон: „Този град е такъв, защото такива са неговите граждани.“ Няма на кой да се сърдим.

Знае ги докторът тия работи, но от туй знание само печал… Туй знание ни спира да направим ППЧК. Щото ни са много малко роднините. Отдавна сме излязъл от Пазарджик и съучениците сме ги изпогубил и забравил. Състудентите ни повечето се отдадоха на научна работа и за нищо не стават. В смисъл, за нищо политическо. Да почнеш да учиш хора на стари години да крадат, то е безсмислена работа. При толкова подготвени кадри… Когато преди години пуснахме теста за пригодност за членство в ППЧК, в който имаше изричен въпрос „Колко смятате да откраднете, когато вземем властта?“, единици бяха тези, които проявиха фантазия за над 1 млн. лв. С такива хора какво може да се направи? Милиардерите от ГЕРБ ще ни изкупят още на учредителното събрание.

Не става. Или политиката трябва да се промени, или ние. Промяната на българската политика ще отнеме десетилетия, а ние нема да живеем с орлите.

„Човек има някакви разбирания, за да живее добре и ако по някакъв начин заживее още по-добре, въпреки разбиранията си, по-умно ще е да промени тях, а не живота си, добруването си“.

Ще се променям, братя!

Сряда, 27 септември

O tempora, o mores! Ще го преведа за тези, които не са завършили Механото и не знаят латински – О, времена, о, нрави! Това са думи на Цицерон (Да не се бърка с Цецерон!) от знаменитата му реч към Катилина, която в Механото учехме наизуст в часовете по „Реторика“. Още я помня, почваше така: „Докога, Катилина, ще злоупотребяваш с нашето търпение?... Отдавна трябваше, о Катилина, да те повлекат на наказание…“

Поредната злоупотреба е номинирането на Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиета. Потърпевшият (той още не знае!) потвърди по телевизора: „Номиниран съм, да, детска мечта ми е това - както би казал Румен Петков."
В публикация на „Терминал 3“ от 17 февруари 2017 г. се цитира справка на службите за Антон Тодоров, явно правена във връзка с вкарването му в листите на ГЕРБ. Случайно или не Антон Тодоров е роден в Раднево. Много интересен факт, който вие едва ли знаете, държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” в Раднево, най-голямата в България, е открита точно в годината, в която се е родил д-р Филипов. И това ако не е поличба!

Та в тази справка намираме пълна Anamnesis vitae и Anamnesis morbi. Пише, че психическото състояние на баща му “невинаги е добро и понякога изпада в остри психопатични кризи”. Осъждан бил за тежка телесна повреда и за кражба на алкохол. Брат му също бил психически неустойчив, осъждан за грабежи и кражба на кола. 

Колкото до Антон, след като завършва СУ през 1994 г. пациентът, извинете, политологът, кандидатства за работа в РДВР–Стара Загора, после и в Старозагорския затвор, но не го приемат поради “неблагоприятен психологически статус”. Опитва се да пробие и в НРС, но и там не успява, въпреки рамото, което, като лидер на СДС- Ст. Загора, получава лично от Димо Гяуров, тогава директор на НРС.

Не казвам нищо, да не си помислите нещо!

Оня ден в кулоарите на НС имаше интересна дискусия между лицето (бъзикам се!) и Сашо Диков. Сашо му диреше сметка защо напада Кулезич. Но Антон контраатакува с това, че и той я е нападал. Викал ѝ „лифтинг“. „Литфинг ли е Кулезич?“, попита Антон многократно.
Вярно е, че Сашо така ѝ каза на Люба. След едно от многобройните ѝ превъплъщения Диков я срещна в кулоарите на НС и си размениха комплименти. За тези, които не са запознати, помествам разговора накрая.*

И с намека за това старо приятелство Антон доказа и своето право на непоследователност, правото си да се развива. После пътьом ровна костите на баща му („Дико Куката“) и мина на основната тема: „Прекръстете се и кажете: „Никога не съм вземал пари от Цветан Василев!“. Диков неохотно се закле в дъщеря си, че ЛИЧНО ТОЙ не е вземал пари от Василев. Неохотно и съвсем не безвъзмездно: „Мръсник безподобен! Мръснико, безподобен! Лъжец безподобен! Наглец!“ (4 пъти!) Журналистът Диков на депутата Тодоров! Но Антон не трепна, явно не му е първица: „Аз, вика, съм по-нагъл и по-брутален от вас! Не се занимавайте с мен! В момента, в който вие спрете, аз ще продължа и ще мина през вас, по начина, който зная аз да го правя…“

И понеже много хора във ФБ недоумяват защо Борисов е направил това брутално нещо депутат, та да обясня. Всъщност, то е обяснено прекрасно в „Цялото кралско войнство“. Там има един диалог между главния герой Джек Бърдън и мръсника Тайни Дъфи, който разкрива същинския замисъл на Борисов. Цитирал съм го, но се налага да повторя. Бърдън: „Един пияница си имал пудел и го мъкнел със себе си от кръчма в кръчма. И знаеш ли защо? Да не мислиш, че защото много го обичал. Не, не за това. Мъкнел пудела навсякъде със себе си, за да може да плюе върху него, та да не цапа пода.“

Колкото повече хората плюят пуделите около Борисов, толкова по-малко ще се сещат за него.

Другото, което прави удобни хора като Дъфи, е, че са доказани мръсници: „Най-хубавото на Дъфи е това, че никой му няма вяра. Вземи човек, на когото поне малко можеш да се довериш, пък после стой буден по цяла нощ и си блъскай главата да му се довериш ли, или не. А с Дъфи си спокоен и сънят ти е спокоен. Трябва само от време на време да му смръзваш пикнята…“

Антон Тодоров и законопроектът на БСП са просто два различни начина да се приключи с досиетата. Ако трябва да съм честен, щото не ми се ще, подходът на БСП е по-почтения. Те приготвили законопроект, който предвижда Комисията по досиетата да се закрие и на нейно място да се създаде Институт за национална памет, достъпът до документите да става с искане по ЗДОИ, да се спрат задължителните проверки за чисто минало за кандидати за депутати, президенти и т.н., картончето да не се смята за доказателство за принадлежност към службите и т.н. Докато подходът на ГЕРБ е много по-суфистициран. Ако Антон поеме тази комисия, самите думи „досие“, „лустрация“, „агенти“, „доносници“ ще почнат да предизвикват рефлукс и връщане на стомашно съдържимото.

Районния съд в Несебър осъди шведският МММ-боец Ралф Сундберг да плати 4500 лв. глоба за нанасяне на лека телесна повреда на камериерката Диана Петкова.

Братя, ако тоя ценоразпис е валиден и за българи, да ги почваме с ритници, а? Скъпичко е, но и революциите не излизат по-евтино. Освен това при революциите гори и суровото покрай сухото. То сурово дип не виждам, ама може да има един-двама читави, които да си идат бадева… Докато, ако ги ритаме, можем да подходим строго индивидуално – да подберем само заслужилите и сред тях да отличим най-заслужилите. Единственото условие е да го правим внимателно и да не увреждаме имуществото им – да не им скъсаме вратовръзка, да изцапаме риза… Оказва се, че един от основните мотиви на прокуратурата да поиска и съдът да отсъди такава присъда е фактът, че шведът не е повредил имуществото на потърпевшата. Ритнал я е чисто, така да се каже. Не пречи, дори се брои за смекчаващо вината обстоятелство, ако мушнем 2-3 ракии преди свещенодействието.

На мен например за Антон не биха ми се досвидели тези 4500 лв.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

3

Хараламби

03.10 2017 в 18:44

Аз предлагам, ако и да е кеф да посриташ този или онзи, да съберем парите и да наемем някой професионалист - ММА или кик-боксьор. Хем ще свърши работата качествено, хем на повечето тулупи по един шут ще им е достатъчен

9118

2

Christina Ostrikova

02.10 2017 в 16:39

Като тръгнете да ритате Антон Тодоров, викнете ме - искам да съм в първите редици.
А това Звездомира Мастагаркова реално същество ли е или виртуален журналист, сериозно питам.

13507

1

След това - нещо се промени.
"Всички мнения и твърдения, изразени в Редута.бг, са на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.", нещо се промени.
Аз ли, Докторът ли - не знам...