Из делниците на един луд (26 – 30 юни)

Тони Филипов, д-р 03 юли 2017 в 14:45 33604 6

Понеделник, 26 юни

Лилето Павлова уволнила шефа на НДК Боршош. Действията му поставяли под съмнение доброто финансово управление на двореца и застрашавали подготовката му за Председателството. Казано в дисфемистичен дискурс - краде.

Борисов, като един Сократ, изслушал Лилето и рекъл: Права си, да се уволни Боршош. Но после изслушал Боршош и рекъл: Прав си, трябва да те върна на поста. Червените гледат отстрани и викат: Ама не може и Боршош да е прав, и Лилето да е права. Обаче нашият доморасъл Сократ има готов отговор и за тях: И вие сте прави! Ще направим парламентарна анкетна комисия.

Тоя човек, ако се бе родил в малко по-урбанизирана среда, ако се беше социализирал в гражданско училище, а не в полицейско, ако се беше енкултурирал в среди извън борческите, можеше да стане голям демократ. Но, както се казва, никой не може да промени изминатия път.

Трябва обаче да му влезем в положението. Най-труден е изборът между сходни неща. Информирани ченгета разнасят из София слуховете, че Лилето се е взела много на сериозно и престанала да споделя с Борисов. (Не става дума за мисли!) Като крещящ пример на несподеляне се посочва случаят с ония 50 млн. лв. за отблатяване на едно малко участъче от „Тракия“.

Хората, които познават Борисов, твърдят, че той никак не обичал министри, които не споделят. Обичал да казва: „Споделен грях, половин грях.“ Но имало случаи, когато поемал и по 60, 70 та и 80% от товара на грешниците. Но хората какво ли не говорят.

В обществото се създава усещане, че в ГЕРБ са почнали здраво да се взаимопроникват и това усещане май не е грешно. Борисов изпуска дизгините.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов вика, че колите без катализатори ще бъдат спирани от движение. Ние сме от хората, загрижени за въздуха на София. На нашия балкон стои един от датчиците на http://airsofia.info. С желание се включихме в тази инициатива на гражданското общество. Щото едно е да викаме „Оставка!“ и „Долу!“ по жълтите павета, а съвсем друго когато стане дума да се предприеме нещо конкретно. А това е повече от конкретно. Всяка минута можеш да видиш какво дишаш, а не да чакаш Фандъкова да ти каже след три дена какво си дишал. Та ние сме загрижен, дума да няма.

Но оня ден бяхме в сервиза. И там чакаха трима граждани да им правят ауспусите. Станали сутринта и тръбите срязани, катализаторът го няма. Единият вика, че колата му седяла под прозореца и се диви как така не е чул флекс или ножовка? Пък другият, по-вещ, му обясни, че циганите измислили някакво хитроумно съоръжение, с което бързо и тихо демонтират катализаторите. Крадат ги заради платината в тях. Та питам господин министъра кой ще ми пази инвестицията? Един катализатор е хилядарка. На повечето българи цялата им кола струва толкова.

В сайта 7 Dni Sofia чета: „Няма по-тъпи от тези в КАТ-София! Купиха си дрон, той им избяга!“ Първото изречение е банална констатация, но второто ме заинтригува. Полицаите пуснали дрона да го пробват, но забравили да въведат координатите, на които да се завърне. И той отлетял нанякъде. Дето се вика, „заподозреният се качи в асансьора и изчезна в неизвестна посока“. Но в случая още по-неизвестна.


Ако видите на некоя ливада този дрон, веднага звънете в КАТ-София. Наградата е доживотно опрощаване на всички глоби.

Стават такива работи. На един приятел (настолен) секскуклата му избяга с надуваемия дюшек.

Не завиждам на следващите поколения. Изкуственият разум непрекъснато се развива, докато естественият деградира. Докъде ще доведе това, не ми се мисли…

Вторник, 27 юни

Георги Вулджев обяснява пред OFFNews, че ограничаването на кешовите плащания до 1000 лв. е чиста проба корупция и лобизъм в полза на банките. „Ето как трябва да гледаме на подобна мярка – като насилствена субсидия за банковия сектор.“ Щото, щом ще плащате през банка, парите ви трябва да са там. И към всяка ваша покупка банката ще добавя една таксичка и за себе си.

Тия се не налапаха, бе! Не сме от кръвожадните хора, но ако някога стане некоя патаклама, нещо като във Франция 1789 г., нещо като в Русия през 1917 г., некой 9-ти септември в краен случай, викам веднага, след като приключим с политиците, да почнем банкерите! Хубаво е отрано да имаме ясен план, не ли?

Между другото, знаете ли, че конкретният повод за щурма на Бастилията е бил опитът на краля да уволни финансовия министър, реформатора Жак Некер? Според мен, неуволняването на финансовия министър е дори още по-добър повод.

Интелектуалци, сред които и уважавани от нас хора като Ваня Щерева, Александрина Пендачанска и мъж ѝ Тицин, цигуларят Веско Ешкенази и т.н. се хвърлиха да бранят Боршош като опълченци, заради приноса му към културата. Ще ни се да вярваме, че е напълно безкористно. Но не ни е възможно, понеже сме на възраст, в която не бихме могъл да оправдаем такива наивистични представи нито с младост, нито с неопитност.

Изкараха го Боршош едва ли не като Луи XIV, Le Roi Soleil, който шефът на парламентарната комисия по култура Рашидов приблизително точно нарича Лудвик. При него културата и науката процъфтели. Едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман… Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда.

От там и задната фронда… Кралят Слънце меценатствал с парите от данъците на хората. То, като погледнеш, рядко някой меценатства със собствени пари. И Боршош хвърля милиони да подпомага културата, но не своите милиони, братя, а милионите на народа. Според председателя на СД на НДК Борислав Велков загубата на дружеството за 2015 била около 9,3 млн., за 2016 - 8,5 млн., за първите пет месеца на 2017 г. вече 3,4 млн. Само, дето не е Кралят Слънце, нито Ваня Щерева, да ме прощава, е Молиер или Расин, нито пък Пендачанска е Люли…

Между другото, по времето на Луи Екс-Ай-Ви е построена една от гордостите на Париж – Дома на инвалида. Кралят смятал тази сграда за едно от най-големите си постижения. Въртеше ми се някакъв каламбур с тоя Дом на инвалида и нашето НДК, ама доде да го запиша и той бега. Като се сетя, ще го добавя.

Но пък се сетих друго. През далечната 1986 г. внасяме от Франция овце от породата „Ил дьо Франс”, която днес е доста разпространена у нас. През 2004 г. внесохме, пак от Франция, овце от породата „Шарол”, силно адаптивни с изключителни вкусови качества и голям кланичен рандеман. Може би не трябваше точно овце да внасяме, може би друго…

Борислав Велков показа SMS-и, които е получил Иван Беров, главният електротехник на НДК, от които става ясно как е манипулирана обществената поръчка за ремонта на НДК. Боршош спуснал директива на първо място да се класира благоевградската фирма "Галчев инженеринг", а любимата на премиера „Главболгарстрой“ (ГБС) да се избута назад и евентуално да се дисквалифицира. Като крайно „Галчев…“ печели, а ГБС е класирана на 5-о място. На 4-о място е класиран консорциумът ДЗЗД "Еврострой", в който са "Водстрой 98" и "Ателие Серафимов". Това би могло да обясни защо „Труд“ на Пеефски атакува яростно Боршош и защо и прокуратурата се намеси по спешност.

Навремето си знаменитият писател Карамзин казал: “Ако искаме с една дума да изразим това, което става в Русия, трябва да кажем: Крадат.” Употребявали сме тези думи и за управлението на царя, и за тройната коалиция. Но истинското си покритие те получиха едва при управленията на Борисов. Все е имало крадене, но такова крадене не е имало. Или Борисов и кликата му ще свършат много зле, или ние като народ и държава ще свършим още по-зле. Tertium non datur.

Сряда, 28 юни

Много съм възмутен от една статия в „Площад Славейков“, препечатана и от в. „Сега“. Авторката се възмущава, че една продавачка на билетчета в София и една служителка на банка в Самоков не говорели английски. Та ние се възмущаваме от това възмущение, което няма място в страна, в която премиерът говори единствено български и как само го говори… Между нас да си остане, неговият банкянски български има почти толкова право да претендира за самостоятелен език, колкото и македонският. И на какво отгоре да искаме от продавачката да говори английски?!

Оня ден Георги Готев, отговорен редактор на EurActiv, написа във „Фейсбук“ за външната ни министърка и отговорничка за Българското председателство Захариева: „От комисията (ЕК) разбрах, че са помолили занапред да идва с преводач, защото се съмняват, че разбира това, което й говорят на английски.“

Като я споменахме, та да я довършим. С огромно съжаление ще ви призная, че госпожата е куха като водосточна тръба. Рекла, че сме признали македонския език, щом сме признали държавата. Вероятно на 5 януари 1992 г. е била още на Мелмак. Иначе щеше да знае, че точно езика им не сме признали. Акад. Георги Марков вика: "Откъде ги измъкват такива. …

Не може вицепремиер и външен министър да казва, че признаваме македонския език. Ние сме признали държавата. Не сме признали нация, не сме признали език. Нека да прочете тази Захариева…"

Борисов отмени заповедта на Лилето и върна Боршош в НДК. Но, за да не изяде вълкът агнето или агнето сеното, взе НДК от Лилето и го даде на Боил Културата.

Стара дружба свързва Борисов и Боршош, няма как… Четем из медиите за далечната 2005 г. Как се създал инициативен комитет за издигането на ген. Борисов за кмет на София, в който се включили Лили Игнатова, Илияна Раева, Христо Стоичков, художникът Греди Асса, директорът на "Новинар" Мирослав Боршош, лекарите Иван Черноземски и Димитър Шойлев, певицата Мария Илиева, актьорът Иван Ласкин, Мартин Захариев, проф. Валери Стефанов - общо 27 известни българи. Изреждаме ги, та да имате разнообразие, ако решите да упражнявате ненормативната си лексика. Но в интерес на истината трябва да кажем, че градският Кошлуков го предложи много преди тях: 14 октомври 2002 г.

Къде сте сега, уважаеми велики спортисти и интелектуалци, които изтикахте туй най-просто нещо на туй най-високо място?! Засрамени ли сте поне малко? Или сте нахранени? Щото сит човек рядко се срамува.

Боршош, ако не беше резистентен към срама, щеше да е умрял от срам още през 2012 г., когато написа онова за кучето Гаро. Помните ли този… тази… трудно ми е да кажа какво точно беше като жанр, нещо като „Поцелуй меня по…“ Когато в Перник убиха Мирослава и откриха трупа с куче, в цялата тази покъртителна драма Борисов изръси, че кучето трябвало да се награди с няколко пържоли. И, докато нормалните хора се възмущаваха от тая въпиеща простащина, Боршош написа един „вълнуващ“ текст в защита на премиера. Но понеже явно си е давал сметка, че няма човешка гледна точка от която да защити тая свинщина, та се беше „превъплътил” в куче, в овчарката Гаро. И предаде историята през очите на Гаро. Направо като „Кучешко сърце” на Булгаков... „У дома слушах разказа му… Той казваше, че всички говорят за момичето… Говорили и за мен. Каза, че са предложили да ме наградят с пържоли, и то с много. Лично стопанинът на хората (!!!- Т.Ф.) го бил предложил. Някои обаче се били ядосали много на това. Сигурно около този стопанин има много помияри. Аз обаче съм истинско куче. Когато въртя опашка, не го правя от страх, за да не загубя службичката си, а от радост, че съм си свършил добре работата…”

Браво! Браво! Дето се вика, върти, върти, аз шса места…

„Фрогнюз“ писа за някои много интересни биографични кореспонденции между Боршош и Борисов от 2005 г. насам. Висш политик, притежавал 33% във фирмата издател на „Уикенд” и обозе почившия „Всеки ден“, които били поверени за управление на Боршош. И щяло да стане много неприятно, ако той си отвори устата. В „Господари на моргата“ на Оги Стефанов този висш политик е назован поименно от Цветан Василев: „Присъствал съм на разговори, в които става ясно, че 37% от в. „Уикенд“ са притежание на Бойко Борисов, прехвърлени с банково джиро… 15% от ТВ7 също…“

С една дума Боршош е бил и топлата връзка между Пеевски и Борисов.

Ако искаме да персонифицираме израза „Следвай парите!“, един добър вариант би било лицето или каквото там имаме при Боршош. Тоя е направо като металотърсач. Една стотинка да дрънне некъде и я прехваща. Между другото, Боршош е кум на Бареков. На мен само този факт ми е достатъчен…

В кулоарите на НС Лилето съобщи, че споделила предварително с Борисов, че ще уволнява металотърсача. И той не възразил. Но въпреки всичко тя не се чувствала наказана: "В никакъв случай не го приемам като наказание. Това е право на премиера…“

Лиляно моме, Лиляно…

Хубаво, че културата и възпитанието на Борисов не му позволяват да им бие шамари, щото те биха му позволили…

Четвъртък, 29 юни

На национално съвещание на ръководството на МВР Борисов обяви война на контрабандата на горива, която ощетявала бюджета с милиард и отгоре. Бензиностанциите масово лъжели НАП за оборотите си и крили данъци.
Може да не ви се вярва, но при определени условия Борисов може да се справи и с контрабандата на горива. Справи ли се с контрабандата на цигари? Справи се. Кога се справи? Защо се справи? През 2008 г. с мита и акцизи са били обложени 22 млрд. къса цигари, а през 2010 и 2011 по 10.9 млрд., 2012 - 11.5 млрд. къса. Значи след идването на ГЕРБ на власт половината цигари минават в контрабандата, хазната губи по 1.5 млрд. лв. Междувременно някои неща се променят.

Например статутът на „Булгартабак“. И през 2016 г. контрабандата на цигари пада на 8%. Ето какво е написал тогава летописецът, демек аз: „Не е измислено нищо по-ефективно от личния интерес… Дайте възможност на хората, на човека по-точно, да печели от борбата с контрабандата повече, отколкото от чадъренето ѝ, и тя ще изчезне автоматично. Толкова е просто, че чак ми е неудобно да го казвам. И още по-неудобно ми е от това, че един пожарникар го откри, а коскоджамити икономисти и цели институти не можаха. Та този подход може да се приложи и спрямо алкохолната контрабанда. Босовете в бранша могат също да се лишат от едни десет процента… При горивата също...“

Ще кажете, ама цялата държава ли да му дадем? Ако трябва и цялата. Тато как владееше цялата държава? И се бореше с цялата контрабанда.

Миналата седмица шефът на "ЛУКойл" Вагит Алекперов беше тук, срещна се с Борисов и се оплака от контрабандата и измамите с горива. Какво са договорили обаче нам не е дадено да знаем.

Марешки, обвиненият в изнудване и ръководене на ОПГ зам.-председател на НС, вика: „Не искам да свърша като Мишо Бирата и ген. Танов.“ Казано му било в прав текст "да приключва с бизнеса с горива, за да си няма проблеми". И той вие като флекс: „Не искам да ми се случи това, което се случи в един хотел край Правец. Отиде си здрав, прав човек, в силите си… България днес се владее от мутрите..."

Някои медии направиха връзка между страховете на Марешки и изказването на Борисов пред шефовете на МВР: "ГДБОП и ДАНС доста поработиха. От 900 проверени бензиностанции в 900 софтуерът е манипулиран. И за съжаление даже един човек се обеси точно там, където бяха най-големите ни съмнения."

Тези, най-големите съмнения, по някаква случайност бяха в русенската рафинерия "Полисан", която снабдяваше бензиностанциите на Марешки.

На Марешки му тръгна като на бясно куче тоягите. Не стига, че прокуратурата го е емнала, ами и КЗК тресна от 494 839 лв. глоба на фирмата му "Фармнет" за нелоялна конкуренция, използване на принуда и натиск при търговията на едро с лекарства. Проверката на КЗК била образувана по искане на прокуратурата.

Почне ли държавата да те ебава, нема спасение.

Петък, 30 юни

Чета, че в СЕМ били дигнали мерника на директора на БНР Сашо Велев. Само Жотева го защитавала. Това го пишеше в един жълт вестник. Ама аз не го взех от него, а изчаках да го преперат някои по-читави сайтове. Та Жотева го бранела като Раймонда Диен, защото Велев подарил едно „Пежо“ на СЕМ, ама явно целево за Жотева го е подарил, щото само тя го карала. Като станал директор, Велев си купил нова кола, в пежото „не се чувствал сигурен и стабилен на пътя“. И го подарил на СЕМ в знак на благодарност, че са го избрали за шеф.

Класика в сферата на конфликтите на интереси. В жълтия вестник, за който стана дума, пишат също, че откакто станал шеф на БНР, Сашо се замогнал, купил скъп апартамент на видно място. Но с това няма да ви занимавам. Има си органи, да проверят откъде са му парите.

Най-многобройна в парламента била групата за приятелство с Русия – 114 от всички 240 депутати се писали русофили. В групата за приятелство със САЩ се записали едва 54 депутати. Но в „После“ на „Сега“ предупреждават да не търсим политическа мотивация там, където вероятно има обикновена глупост и невежество. „Причината да се пишат приятели на Русия за повечето депутати е тази, че единственият чужд език, който поназнайват, е разваленият руски.“ Значи не всички тъпанари в НС са русофили, но всички русофили са тъпанари. Така излиза, не ли?

Проучване на руския "Левада-център" показало, че Сталин е по-популярен сред руснаците от Путин. Сталин получава 38% от гласовете на руснаците, Путин и Пушкин - по 34%, на трето място е Ленин с 32% и след него е Петър I - 29%. Едно сравнение с резултатите от преди 5 г. показва, че Сталин полека-лека губи почва под… щях да кажа под краката си, но той вероятно е легнал. Тогава за него са дали вота си 42%, за Ленин и Петър Първи - по 37%, за Путин 22%. Което показва, че Путин краде от електората главно на Сталин и Ленин. Което вероятно означава нещо. А може и нищо да не означава.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

7

"..Къде сте сега, уважаеми велики спортисти и интелектуалци, които изтикахте туй най-просто нещо на туй най-високо място?! Засрамени ли сте поне малко? Или сте нахранени? Щото сит човек рядко се срамува"..

:-)

Колега, виж само - дисфИмиси.

12450

6

Alicante

05.07 2017 в 04:27

Уважавам доктора, но как да пише за Асеновград, като и той и БХК имат еднакъв спонсор - Америка за България? Не може да хапеш ръката, от която си се нахранил еднократно като за цял живот, нали док ;)
Как беше - нахранен срам няма...

63994

5

Red or Dead

04.07 2017 в 01:08

@лионечка, аз не виждам нищо смешно, човешката глупост е характерна с това, че е МНООООГО заразна и.........убийствена, оставям на теб да си избереш кое от 2 ИЛИ и 2 в твоя случай е емблематично;)
А въпросния “доктор“ като казва ....А не е лошо да каже и......Б, понеже при вас БУНАДЯСАЛИТЕ мисловни процеси ЛИПСВАТ, за теб и дружките РУСОФОБИ.......обяснявам.......като какъв се идентифицира хикимина тони и за колко сребърника лиже “даренията“ на някоИ фондацийки, нали се сещаш, че такива особи имат хронични зависимости към....лизането, в един момент всички задници им се струват еднакви, въпроса е 'кеша' да върви........само забележи КОИ са най-големите русофоби........разчитам на единствената ти мозъчна гънка от падане в/у главата да вденеш за какво ти говоря;)

63994

3

Red or Dead

03.07 2017 в 18:04

Случката в Асеновград се разиграва на....ОСМИЯ ден от седмицата....:-)

63994

2

Red or Dead

03.07 2017 в 18:03

@Alvarez,ТИХО,клатиш...стабиУоноста,всичките дръжки на микрофони са характерни с едно.....вадят нож само на умряло куче,освен това случкатав

12510

1

Alvarez

03.07 2017 в 16:34

Док, а нещо за събитията в Асеновград или по някои теми не е редно да се пише?