Из делниците на един луд (27-31 август)

Тони Филипов, д-р 03 септември 2018 в 11:04 23000 5

Понеделник, 27 август

Виновен е асфалтът!

Асфалтът! Метафората на това управление!

Асфалтът убива! По-точно не асфалтът, а кражбата на асфалт. Тоест, корупцията. Корупцията съвсем не е безобидна, както смятат много от нас! Работата обаче е там, че повечето от нас мечтаят не толкова за намаляването на корупцията, колкото за увеличаването на личните им шансове да участват в нея. И падне ли им, участват без колебание. За 30 г. половината народ се изреди в управлението. И нямаме никакви основания да предполагаме, че другата половина е по-добра.

„Из делниците…“, 7 ноември 2012 г.: „Старейшините от ГЕРБ ласкаят Бойко като строител на нова България. Истината е, че зад този изявен строител седят едни скромни труженици, които на практика са истинските строители. Например Васил Божков с «Холдинг Пътища”. Симеон Пешов с „Главболгарстрой”. Но първенството е на „Трейс груп”, които строят за по 500 млн. всяка година. Тройната коалиция по някаква причина не оценяваше достатъчно старозагорската фирма, но при ГЕРБ тя получи широко поле за изява. Сега строи железници, метро, магистрали, пътища и пътчета…“

Бойко Борисов и проф. Николай Михайлов, председател на СД на "Трейс груп холд" АД

Как ги строи започва вече да се изяснява.

Тома Биков вика: „Пътят с варовика е строен по времето на управлението на БСП. Яхането на инцидента от г-жа Нинова е груба политическа грешка. Да гледат в собствената си градина какво се случва“.

Браво, браво, моето момче, ела да те почеша зад ушите! (Така казваше дядо, когато прасето си изядеше всичката помия. И дълго го чешеше зад ушите.)

А бе, пич… Пардон, това е доста пресилено… Биков, защо се правиш, че не разбираш, че истинският въпрос не е кога е строен пътят, а кога е спечелена обществената поръчка и кой е натаманил условията така, че да спечели точно „Трейс“? Договорът за строителството е подписан на 3 август 2011. Начало на строителните работи – 21 септември 2011 г.!

Много се натъжих, като разбрах, че загиналите са се връщали от манастир?! Където са запалили свещички и са се помолили за живот и здраве!

А сега, де!

Може и да помагат молитвите, но явно не всеки път…

Цицерон разказва следната история. Показали на някой си Диагор, неверник, рисувани дъсчици, изобразяващи сцени с богомолци, които благодарение на молитвите си оцеляват в корабокрушение. Демек, че молитвите предпазват от удавяне. Диагор попитал: „Къде са се дянали рисунките на тия, които са се молили, ала са се удавили?”.

Ами тези, които са се удавили, въпреки, че са се молили, по обективни причини не могат да разкажат колко помага молитвата…

А, бе, къде е Батко! Не трябва ли в този труден момент той да е сред нас, да ни утеши в скръбта, да ни вдъхне надежда…

Имам чувство, че страшно умее да отсъства, не ли?

Председателят на БСК Радосвет Радев съобщава тъжни данни за състоянието на чуждите инвестиции у нас. За 10 г. от 2007 г. до 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са се сринали от 17.7 млрд. на 1.8 млрд. лв. Паднали са на 1.9% от БВП, а за доброто здраве на икономиката ПЧИ би трябвало да са около 10% или около 10 млрд. лв.

И така вече спокойно можем да обявим българите в чужбина за инвеститор № 1. За 10 г. те са изпратили у нас над 17 млрд. лв. Сумите се увеличават от година на година. През 2007 г. са били 1.2 млрд. лв., през 2017 г. са се удвоили - 2.3 млрд. лв. Но трябва да се има предвид, че БНБ отчита само преводи от над 2500 лв., изпратени по банков път или чрез дружества за парични трансфери. Та парите от емигрантите вероятно са два пъти повече от ПЧИ.

Вторник, 28 август

"Разследването показва, вика министър Нанков, че материалите не отговарят на нормативните изисквания."

А те не отговарят, защото лабораторията, изпитвала качеството на асфалта в участъка, където стана катастрофата, е собственост на фирмата изпълнител на обекта "Трейс груп".

Демек, изпълнителят сам си е строил, сам си контролирал, всичко сам. А, както казва Селин, „човек не остава задълго честен, когато е сам!“.

И сега разследващите щели да изяснят дали има конфликт на интереси. Разследващи, пък толкова прости! Как ще има конфликт, бе, има съвпадение на интересите! Всъщност, недоразуменията идват от самия закон. Щото това, дето се явява конфликт в закона, в живота се явява съвпадение. А когато законът противоречи на живота, животът си продължава извън закона. Винаги така става. „Законът е винаги твърде къс и твърде тесен за подрастващото човечество…”

Наскоро написахме: „Народът не просто е прост, а и все повече изпростява.“ Ето сега и едно възможно обяснение. Изследователи от Института по обществено здраве в Йейл твърдят, че замърсяването на въздуха водело до значително намаляване на човешката интелигентност. Оказва се също, че колкото по-прост е човек, толкова повече му влияел мръсният въздух.

Не знам какво да кажа… Въздухът ни е от най-мръсните, а освен това има всички основания да ни влияе. И както е казано отдавна, прост народ – слаба държава! Но то пък и на кой ли му е потрябвала силна държава? Не, сериозно ви питам, на кой му трябва силна държава? На Борисов? На Цацаров? На Пеевски?

Ало, пенсиите! Много внимавайте какво дишате! Най-зле мръсният въздух действал на хора над 64 г. Направо оглупявали.

Ей, братя, на ваше място ще протестирам. По БНТ една пикла съобщи за катастрофата по следния извратен начин: „Има много жертви, но са само пенсионери.“

Демек, нищо против…

Готски коментира решението на СГС, според което "Врана" е държавна, а не негова собственост. Вика, че се чувствал омерзен. Тая седмица всички се чувстват омерзени… Би било грозно, вика, да ме принудят, и то в една демократична България, към второ изгнание, след като през 1946 г., едва деветгодишен, бях прогонен в чужбина…

Един ученик попитал учителя си как се успява в живота. 

- Две думи, казал учителят - правилни решения.

- Но как да се науча да вземам правилни решения?

- Една дума - опит.

- А как да натрупам опит?

- Две думи - грешни решения.

Сн. Валдес Радев

Така погледнато, може да се каже, че царят вече е човек с голям опит. Натрупан с много погрешни решения, като съюза с ченгетата и комунистите (убили чичо му), предателството към короната, врътките с дълга, БТК, БМБ… Да ме прощават ФБ-приятелите ми царисти, но само за АЕЦ „Белене“ трябва да го прогоним с тояги. Да не говорим за алчните скакалци, които доведе. Онези млади и изучени разбойници… Един „честен глупак“? Честен друг път… Един специалист по врътките с външния дълг. Една Раличка, дето слезе от афиша миналата седмица. Само Любка Качакова, може би щото е от Пазарджик, се дръпна навреме от тия софистицирани бандити. Можех да мина и само с бандити, но със софистицирани отпреде няма опасност да предизвикам някой съдебен състав… Няма съдия в Бегето, който да отсъди, че софистициран бандит е обида. То е точно като духовен педераст…

Сряда, 29 август

Лойко Борисов много се ядосал от обвиненията на Корнела, че правителството е отговорно за катастрофата край Своге. И симулирал контролиран взрив на заседанието на МС: „Към никого няма да има нито закрила, нито пощада… Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност…“

Опитът показва, че ще стане точно така. Какво се случи с виновниците за потопа в Аспарухово? Вчера чета в „Стандарт“: „Окончателно: Няма виновни за потопа в "Аспарухово." Пардон, тук опитът показва май точно обратното… Ще потърся друг случай. Ще проверя какво стана с жертвите от наводнението в Полски Извор. Ако там няма наказани, вероятно ще има при взрива на влака край Хитрино, където загинаха 7 и бяха ранени няколко десетки. Ще видя също колко души влязоха в затвора заради загиналите 15 души при взрива в завода в Горни Лом. В краен случай ще видя за осъдени заради изгорелите осем души във влака София-Кардам…

Простете за морбидния хумор. Морбиден хумор в подобен макабрен сюжет е проява на лош вкус. Истината е, че няма да намерите осъден нито един от истинските виновници за жертвите от природните и човешки бедствия. И ще продължим да си мрем като кучета без история… Кой на пътя, кой във влака, кой под вода, кой от огън, кой от въздух… И никой няма да се трогне. Защото ние, братя мои, не сме част от гоблена. Или поне не сме от лицето му. Може да ни има някъде из опъцето, заплетени из възлите… Е, на тези възли се държи картината, ама това се забелязва чак когато се развържат. Дали ме разбрахте? Приканвам ви да не се държите като възли!

Обаче вижте какво. Сега се замислям и стигам до извода, че не може всичко да се обясни с мръсния въздух. В Лозница и Велинград например въздухът е доста чист, пък населението е просто. Избрало си е да го управляват прости, което е същото.

През май 2016 г. общинските съветници в Лозница (12 от ДПС и 5 от ГЕРБ) решават единодушно да се тури паметник на члена на ЦК на БКП Пенчо Кубадински. Речено – сторено. На 6 септември, в чест на 100-годишнината от рождението на бае Пенчо, ще бъде открит.

Кубадински е един от ръководителите на Възродителния процес и е съден, но после е оправдан. Но за ДПС това не било проблем.

През май ОС на Велинград гласува поставянето на паметна плоча на една от най-знаковите фигури на престъпния комунистически режим в България – ген. Атанас Семерджиев, човекът, изкарал армията срещу българските граждани по време на Възродителния процес. Решението е прието с 21 гласа, без нито един против или въздържал се. Със „За“ са гласували и четиримата съветници от ДПС, воглаве председателя на ОС Бельо Мандраджиев, чийто подпис стои под това решение.

Както е известно от историята, за смисъла на една революция трябва да се съди по реставрацията, която неизбежно я следва.

Нашите „революции“ правят каквото правят, но в крайна сметка все връщат комунистите.

Мамка им червена, недоубита! 

И пак за тях става дума. Председателят на българското (???) национално (??) движение „Русофили“ Николай Малинов съобщил, че са номинирали Сакскобургготски за член на Съвета на ветераните – русофили, заедно с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Засега не е ясно царят дали е приел. Но, ако се съди по интервюто му пред Die Weltwoche, няма да откаже. През май Величеството каза пред швейцарското списание: „Погрешно е за всичко да се обвиняват Русия и Путин, не бива с рогата напред, трябва да бъдем по-прагматични и по-внимателни".

Рано или късно нещата си идват по местата. И слуховете стават действителност. Нали сте чували слуховете за връзката на Готски с КГБ?

Четвъртък, 30 август

Само за сведение на народонаселението. Просто да знае. Може би, като знае, да се притесни. Да не повярваш…

Участъкът на „Струма“ между Кресна и Крупник, дълъг 23.6 км., ще струва 1.05 млрд. лв. Демек по 44 млн. километъра. Да, теренът не е лесен, ще има мостове, тунели, надлези и подлези... Но пък ще се строи само едното платно. За другото, което ще върви по стария път, ще бъде обявена отделна поръчка, чиято стойност засега е неизвестна.

Честито на печелившите. Е, този път „Трейс“ няма да е сред тях. Старозагорската фирма известно време ще пости. Съмнително е дали ще им се случи нещо повече. Засега шофьорът се очертава като единствен виновен за катастрофата. Защото е карал с превишена скорост – с 53 при ограничение от 40 км. Но искам да предупредя, че ще нарека идиот всеки, който ми обяснява колко опасно е превишение на скоростта с 13 км.

Няма да се занимаваме с откритието на медиите, че акад. Антон Дончев е член на Надзорния съвет на „Трейс груп“, защото това откритие е с давност поне 7 г. Ние сме го коментирал през 2011 година, когато „Стандарт“ го откри за първи път. И тогава и сега - това участие не е незаконно, може би дори не е и морално укоримо, но във всеки случай е смущаващо.

Според управляващите безхаберници проблемите с пътните катастрофи ще се решат като си го преместим в другия крачол, да ме прощавате. Щели да създадат мегаструктура, която да обедини службите, които отговарят за пътната безопасност от различни ведомства и министерства. Като казвам безхаберници, никак даже не преувеличавам. Защото господата не са си направили труда дори да проверят, та се наложи медиите да им съобщят, че такава комисия съществува – Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР. Председател е министърът на вътрешните работи, а членове са зам.-министри от почти всички министерства. Е, по-мега от това няма накъде! Ама то е така, когато властта мисли на акорд, друго не може да се очаква.

Тази голяма глупост изхожда от един от уж най-умните в кабинета – Томислав Дончев. И най-умният си е малко прост… Даже, ако се съди по конкретния случай, хич не е малко.

Войната по пътищата е продължение на къщната война, но с моторни средства, учеше Клаузевиц. И войната по пътищата ще спре когато сключим примирие дома…. Примирие, което означава да не си бием жените, да си възпитаваме децата и главно да им даваме оня пример, който най-общо се нарича положителен.

Президентът Радев вика по повод инцидента с тейко му: „Не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент! Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати да раздухват случая, за да се прикрият реалните скандали…“

Споко, бе, не очакваме! Вече не очакваме. Очаквахме известно време, но разбрахме, че е напразно. Не щял да коментира... Нищо, който не коментира, ще го коментират. А иначе е истина, че се прави от мухата слон. Но също така е истина, че муха има. И беше направен опит мухата да се скрие! Когато става дума за президента, дори и най-дребните мушици са важни.

Ура, една глупост по-малко! Председателят на ЕК Юнкер съобщи, че ще предложи да се премахне практиката на смяна на времето и за постоянно да се запази лятното часово време. Това поискали милиони граждани в проведеното допитване.

Пенсиите, не ви чувам да викате ура! Най-после ще въведете ред в биологичния си часовник. Лятното време ще ви даде възможност първо да се събуждате, да ставате и после да пишкате, а не обратно, както сега често става…

Белградският "Телеграф" твърди, че шопите в България били чисти сърби. Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, което нарича себе си шопи, били сърби, които говорели на „призренско-тимошкия диалект“ на сръбския език.

"Шопите се различават от останалите българи, както с характера, така и с традициите... Когато през 1836 г. шопите поискали присъединяване към Сърбия, те се определили като част от сръбския род…“

Така погледнато, нас сега сърбин ни управлява. И говори на диалект, но не мога да преценя дали е призренско-тимошки. И не бих бил против да им дадем шопите, барабар със споменатия шоп, но тия са нагли. „Всъщност, пише „Телеграф“, известната шопска салата е чисто сръбска и произхожда от района на Босилеград.“

Тука вече ще ставаме на кълбета! Щото ние тая салата сме си я регистрирали в ЕС!

Божидар Димитров, Бог да го прости… Като казвам „Бог да го прости“, моля Горе това да не се приема като ходатайство. Не е наша работа да даваме акъл на Господ на кого да прощава и на кого не. Още повече че ние самият не сме единодушен. Та Божидар Димитров разправяше, че шопите всъщност са печенеги от племето “туопои” (т.е. шопи), заселили се тука след като ромеите ги разбили през 1092 г.

Обърнете внимание печенегът от снимката, който току що е взел нечия глава, колко прилича но Бойко. Не ли?

Между другото, като гледам сега начело на държавата шоп монолингвист, та се сещам, че съм чел, че едно време, като ходел пратеник от друга държава при печенегите, задължително си водел преводач. Щото там никой не знаел език.

Пък един ми разправяше, че вече му викали секс шоп, ама не разбрах защо…

Петък, 31 август

На извънредно заседание на МС, два дни след Секновение, Борисов поискал главите на министрите Московски, Нанков и Радев заради катастрофата край Своге. Радев, когото ние наричаме Къпания, за да предпазим обществото от прекомерни интелектуални очаквания, рекъл: „Така постъпваме в ГЕРБ, без да имаме персонална вина, поемаме отговорността“.

Наистина, вина няма. Има престъпление! Пребиваването точно на този милиционер на министерски пост е престъпление. И изобщо цялото управление на ГЕРБ е едно ежедневно рецидивиращо престъпление! Нека симпатизантите на ГЕРБ да не ми се сърдят. Така мисля. Съвсем скоро и те така ще мислят, но ще е малко късно. Съвсем малко. Едно десетилетие от нашия живот ще си е отишло бадева!

Отворкото Биков пак се изявява: „За нас властта не е самоцел!"

Почти сме съгласен. Един интервал само ни дели от пълното съгласие. За тях властта наистина не е само цел. За тях властта е и средство. Средство за още власт, за пари, за безнаказаност…

И като стана дума за ОПГ… Народната милиция провела обиски в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. Ветко и семейство са разследвани като ОПГ за укриване на данъци и пране на пари. По информация в медиите, в акцията е арестуван синът Вълчо Арабаджиев и още десетина роднини и служители в хотелите. Намерени са 150 000 лева в кутия от обувки (Louis Vuitton), но все още не е ясно чии са.

През 20015 г. Вълчо завърши La Rosey в Швейцария, един от най-престижните колежи в света, където учат деца на видни политици, бизнесмени и членове на кралски семейства.

Лично ние възлагахме големи надежди на Вълчо да откъсне хотелиерската дейност от рустикалните вкусове на майка си и баща си и да приложи високите си знания на българска почва.

Ама стана обратното. У нас, ако сте забелязали, по-нисшите организми влияят на по-висшите, а не обратно. И това ни пречи да напреднем като народ и държава.

Ало, Пловдив! Дистанцирайте се от тези провинциалисти! Съобщете на населението, че са от Асеновград, а не от Пловдив!

По БНР режисьорът Галин Стоев дава интересно историческо обяснение на възхода на простака и простотията у нас: „Вазов и кръгът около него настоявали след Освобождението, че трябва да напомпаме с огромно самочувствие българина, за да може той да вдигне високо глава и да заяви за себе си и да може да съществува без комплекс и да изгради своята идентичност. От другата страна са били Пенчо Славейков, д-р Кръстев и кръга „Мисъл”, които са смятали че простакът може да се държи изкъсо, само ако изпитва огромно чувство за срам, затова че е простак…“

Но победил дедо Вазов…

„В момента разполагаме с един декомлексиран простак, който е модел в йерархията на българското общество, започвайки от най-високите етажи на политиката и стигайки до най-ниските стъпала… Ако бяхме заложили на срама, предложен от кръга „Мисъл”, сега щяхме да имаме друг диалог за културата…“

Прав е. Изпуснахме простака…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

6

За четящите, пишат го, не е като да не сте предупредени.
"Всички мнения и твърдения, изразени в Редута.бг, са на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители."

14469

4

случайно прочетох

05.09 2018 в 18:30

Поздравления, Док!
А финалът е направо покъртителен!

12270

3

HristoSliven

03.09 2018 в 18:15

Да, пропуснах основния, за мен, "гвоздей" на Слави. Някой може ли да обясни, ЗАЩО още след като обяви идеята си за Референдума и конкретните въпроси, след като поне из нета и в този форум, имаше огремен брой коментари, че ВЪПРОСИТЕ, КАКТО СА ФОРМУЛИРАНИ, ще са в противоречие с Конституцията, не ги промени, преди стариране на подписката? Наложи ги именно по въросния начин, което обрече Референдума! Резултата който се постигна - в "канала" отече огромно количество обществена енергия/очаквания! ГЛАСУВАЩИТЕ вярваха, че може да променят нещо, но БЯХА ИЗЛЪГАНИ, чрез погрешно формулираните въпроси!

12270

2

HristoSliven

03.09 2018 в 18:04

Първия коментар е от категория "Въпрос на милион"! Къде/какъв е отговора, Докторе? Дано да прочетем нещо в следващите "делници", които обаче, ще си останат само сатира. В друга статия, на "офф-ците" https://offnews.bg/nashite-avtori/res-l-mistar-70-soul-searching-687296.html се посочват доста по-конкретно и предстоящите "проекти" на ИнДжинерите...
Как периемате "Слави" като заглавие на следващото "утре"?! Спомняте ли си неговите "полит-флиртове" ....поне с Баце и Куневица? А тези, последните кога и от къде се появиха?
А къде беше Славчо през1997-2001г.? Май, където беше и ДПС - в мазето!
Е, ето малко тема за следващ "делник"...!

11671

1

безпартийна

03.09 2018 в 17:09

Драги докторе,

Знам, че сатирата цели да осмее и критикува управляващите. Няма лошо. Но с ръка на сърцето, признавате ли разлика между Мистър 10% (да ме прощава паметта на Божков, Бог да го прости, защото той си отиде точно толкова богат, колкото си и беше) и Мистър 70%? И също, давате ли си сметка, какво щеше да бъде развитието на България, ако ДС и КГБ не бяха натресли Готски (чудесно име, което сте му дали) след 2001 г.? Не е лошо да имаме ориентири в това къде сме, и къде можехме да сме.