Из делниците на един луд (29 май–2 юни)

Тони Филипов, д-р 05 юни 2017 в 12:45 36565 4

Понеделник, 29 май

Миналата седмица Борисов каза: "Самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини - и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни".

И това му мнение остана валидно цели три дена. Не за друго, а се случи уикенд. Но в понеделник нещата отново се промениха. След заседанието на КСНС Борисов се коригира: "Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало…“

Ако мъничко разбирах от войски, щях да поспоря с премиера, но с моите армейски познания, базирани на Уикипедия, мога само да изкажа някои съмнения. Като например, че това не са „три рода войски“, а са 3 вида войски: Сухопътни войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили. А те съответно се делят на родове войски. Например Сухопътните се делят на мотострелкови, ракетни, артилерийски, танкови и т.н.

Каракачанов, дето, разправят не е ходил войник, е малко по-наясно, поне говори за видове, а не родове: „Фаворизацията на един или два вида въоръжени сили за сметка на останалите би било грешка.“

Видове, родове, кой ти гледа… Да върви алъш-вериша. Какво значение има дали комисионните ще са от самолети, или от танкове. Така де, не е ли така?

Мисля си, че стана добре, дето Борисов не се кандидатира за президент и съответно главнокомандващ. Представяте ли си как командва армията? Ще рече първо пехотата напред, след това ще се поправи, пехотата да чака, да тръгнат танковете, после да се върнат танковете, да стреля артилерията, оставете артилерията, пуснете самолетите… Враговете лудички ще станат.

Само един кусур има като военоначалник. Малко е несмел, ако мога така деликатно да се изразя. На село биха казали, че е бъзлив, но все пак не сме на село.

Обаче пък има силно изразено чувство към победата. За него победата не е най-важната цел, тя е единствената. И понеже тази му философия е добре известна, всички, с които се състезава, правят възможното, а понякога и невъзможното, Борисов да победи. В неделя спечелил турнира за известни личности "Асикс Мастърс". Играл срещу зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и кмета на Банкя Рангел Марков. Отнесъл ги като пенсионер типов хляб… И вдигнал купата за четвърти пореден път.

Лишени от спортен ентусиазъм злобари разказват една срамна случка от преди години, когато Борисов игра срещу Борис Бекер и Маги Малеева. Сговорили се, че ще го щадят, той ще поведе и ще се направи, че го чакат на друго място и срещата ще свърши без победител. Борисов повел, но вместо да си тръгне, решил, че тия са пълни ливади и лесно ще ги победи. Но не станало така, а станало точно обратното. За нула време Бекер и Малееева му напълнили шортите… Той се ядосал, хвърлил ракетата и напуснал без да си вземе довиждане. Та Бекер после питал дали е нормален и дали наистина си е мислел, че може да победи световен шампион… Такива работи.

Ей, моля ви, ако някой знае, да ми съобщи кой му тури името Бойко Наддал. Искам да го почерпя една бира. Голяма находка. Хем намеква за големите умения на премиера в тениса чрез асоциацията с Рафаел Надал, хем и не прикрива факта, че Борисов е наддал едно 20-30 кг. откакто е на власт. Което го нарежда ако не сред най-добрите в тениса, поне сред най-дебелите.

Някои хора бяха много възмутени, че в делегацията, която Радев заведе при папата, нямало поп, но пък бил включен подсъдимият за побой и изнудване Веселин Марешки. Което вбеси лидера на „Воля“ и той призова депутатите в парламента да попълват декларация за хомосексуални и наркотични зависимости, за да се знае кой кой е в парламента и кой какъв закон гласува. "Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде... Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости."

Възмутени от сексуалната му нетолерантност граждани подеха подписка "За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Марешки", в която настояват да декларира всичко: Кога, къде, с коя, колко пъти, как го е оценила… „Само така българският народ ще е в състояние да прецени дали самият Вие страдате от зависимости от някого."

Така трябва. Като ще се декларират зависимостите, ще се декларират всички. Не знам колко страшна е хомосексуалната зависимост, но за хетеросексуалната гарантирам, че е много опасна. Ние самият сме изпаднал в такава зависимост, да не ви разправям… Оня ден в шоуто като „Две капки вода“, когато Миро почна да пее песента на Кольо Гилъна „Най-щастливия ден, когато ти ще си далече от мен…“, без да се усетим сме станал на крака и сме започнал да пеем с телевизора. Не, нямаше скандал. Само един ироничен поглед. Демек, надай се… Как беше оня виц? Вдовица си ме взел, вдовица ще ме оставиш…

Вторник, 30 май

Доклад на Института за икономически изследвания при БАН твърди, че „лиxвитe пo влоговете ca намалели 40 пъти зa 8 гoдини“. През 2009 г., преди кризата, банките плащали средно 8.24% по годишните влогове, а сега 0.2%. Само през 2016 г. депозитите са поевтинели повече от два пъти. От което разходите на банките са намалели с 400 млн. лева. Но въпреки това депозитите продължават да нарастват. Което, естествено, увеличава печалбите на банките. През 2016 г. тези печалби са се увеличили с 40.5% спрямо 2015 г. и са стигнали рекорд от 1.263 млрд. лв. Принос към печалбата имат и таксите и комисионите, които са се увеличили за година с 3.6%, или с 37 млн. лева.

С една дума ограбват ни както си искат. Скоро ще трябва да им плащаме, задето печелят от парите ни.

Пак от доклада на ИИИ на БАН разбираме радостната новина, че ни остават само 30 г., за да настигнем другите страни в ЕС. Ако поддържаме ръст от 3%, разбира се. Но, ако го увеличим на 5%, което според Борисов е напълно реалистично, ще ги стигнем за 15 г. Пенсиите, може дори и некои от вас да го дочакат, не ли?

Министърът на икономиката Караниколов вика, че не знаел защо името му се свързвало с Пеевски.

Тоа па… Цяла България знае, само той не знае. Виж, бе, пич (иронизирам го лекинко!), сега ще ти кажа. Защото като шеф на АП си затвори очите за няколко крупни сделки на Пеефски - продажбата на ИПК "Родина", "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна. После си затвори очите за следприватизационния контрол и постанови, че закриването на завода на БТ в София не е закриване, а преструктуриране. Дребни работи, но достатъчни да тръгне име.

Сряда, 31 май

Ген. Атанасов разцепва ДСБ“, пише „Стандарт“. Смятал да се кандидатира за шеф на партията, обаче членовете искали Малинов. „Генералът, пише „Стандарт“, не смее публично да заяви намерението си. Обявил го е с пост във фейсбук...“

Фейсбук е едно такова дискретно място, че каквото кажеш, там си остава. Ако искаш нещо да не стане публично, просто го кажи във Фейсбук.

Говорителят на гл. прокурор Арнаудова съобщи, че на шестима души от “Агромах” са повдигнати обвинения за участие в група за данъчни престъпления за над 14 млн. лв. Сред тях е и Методи Бачев, който лани на кукерския събор в с. Черноочене се изцепи по микрофона, че кметът на Симитли бил содомизирал Бойко Борисов. В момента и шестимата се укриват в болница „Софиямед“.

До тук тази просташка шега на Бачев, му излезе няколко милиона лева, но това е само началото. Вероятно ще потърка и наровете. Казвам шега, но не съм съвсем убеден. Щото, от една страна, властта реагира съвсем не като на шега, а, от друга, кметът на Симитли Апостол Апостолов стана кмет на десетилетието без някакви забележителни успехи. Та не знам какво да мисля.

Бизнесменът Киро Киров, който бе отвлечен от "Наглите", бил потресен от вестта, че двама от групата могат да излязат от затвора предсрочно. "Учуден съм и съм стресиран, че такова нещо може да се случи."

А то почти се случи. Съдия Петър Стоицев освобождава Любомир Димитров-Гребеца с мотива, че наказанието е имало "коригиращ ефект" върху затворника, имал добра дисциплина и е награждаван многократно. Рискът от рецидив бил снижен от 60 на 38 точки. А висящото дело за убийство нямало отношение към условното освобождаване.

Съдия Николай Младенов пък освободил Ивайло Евтимов- Йожи, защото родителите му били болни, а той бил много грижовен син… Некакви такива глупости. Магистратът отчита нисък риск от рецидив, въпреки че от затвора твърдят, че не се е поправил…

Такива решения не се вземат за пари. Вземат се за много пари. Нали помните, че парите от откупите така и не се намериха.

Цветанов направо се разплака по телевизора. "Ако това наистина се случи, вика, значи няма държава. Държавата е фалирала". И пусна една-две сълзи… Възмущението му е разбираемо. В края на краищата той беше човекът, който обикаляше „с един багер да копае и вади трупове". Но…

Тетка Цачева също много се възмути. И в качеството си на юрист препоръча: „Съдът да отсъди според очакванията на обществото." Не според закона, а според очакванията на обществото. Това е много опасен популизъм, а в известен смисъл и самоубийствен. Щото, ако се гледат очакванията на обществото… Моите специално ако бъдат уважени… Забелязахте ли, че ние не осъдихме намерението на Ердоган да върне смъртното наказание?

Възмущават се! Де гиди дърти лицемери! А когато приеха промените в закона, не се възмущаваха. Защото промените, които правят възможно предсрочното освобождаване на рецидивисти като Гребеца и Йожи, са предложени от министърката на ГЕРБ Захариева, приети са от кабинета на ГЕРБ начело с Борисов, гласувани са от мнозинството на ГЕРБ в НС… По това време Цветанов е шеф на вътрешната комисия, а Тетка - председател на НС. И сега кой ми сра в гащите, без извинение.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

4

Диян

12.06 2017 в 13:00

Линкът за втора страница не е активен, явно е бъг в новия дизайн.

8594

2

Ivan Peshev

05.06 2017 в 19:07

Доктора е винаги на място!

7506

1

:-) Докторе, радвам се че те има!