Из делниците на един луд (29 октомври – 2 ноември)

Тони Филипов, д-р 05 ноември 2018 в 15:18 29763 1

Понеделник, 29 октомври

Зам.-главният прокурор Гешев съобщи, че за търговията с български паспорти са задържани 20 души, сред които председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров и гл. секретар Красимир Томов. ОПГ-то раздавало срещу 5000 евро фалшиви документи за гражданство на македонци, украинци, молдовци, албанци, косовари. 

ДАБЧ, както е известно, от години се арендува от ВМРО! Те номинираха Петър Харалампиев за директор лани. Но както стана във филма „Топло“, ако помните, войводата каза: „Жертвай го!“ И ВМРО откри, че не бил член на нито една от партиите в коалицията ОП.

За тези арести имаме само един въпрос – защо чак сега? Търговията с българско гражданство е обществена тайна от години. През 2013 г. прокуратурата провери 810 случайно избрани преписки, по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях (88.5%) българският произход на кандидатите не беше подкрепен с никакви документи. Значи е подкрепен с пари.

През 2015 г. БГНЕС писа: „Не е тайна, че съществува паспортната мафия с десетки хиляди лева дневен оборот. Известно е, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО.”

Тогава допуснахме, че Каракачанов ще съди БГНЕС за клевета. Но много интересно, той не ги съди. Значи? Именно.

При това тази тайна стана известна и в Европа. През март "Нувел обсерватьор" публикува статия под заглавие: „Как България фабрикува фалшиви и опасни европейци“. В нея се казваше, че някои от получилите европаспорт били свързани с терористични мрежи. В далаверата участвали най-малко двама националисти -един министър и един вицепремиер.

Ден му е на Гешев. Съобщава, че Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани в Ница. Обвинени са за данъчни, длъжностни и документни престъпления и за пране на пари. Гешев обясни, че става дума за източването на приватизирания от Банев завод "Полимери": “От 1800 работници, вика, които са 1800 семейства, в момента се изхранват нула семейства."

Ще си призная честно – кеф ми е, че на тези парвенюта им майбах-а мамата, както образно се изрази г-жа Крокодилова. И хич не ми дреме дали ще ме обвините в чисто българското чувство на омраза към успелите хора. Върху вулгарния успех на тези точно ми иде да повърна!

Всъщност, то не е чисто българско. Ницше го нарича “ресантиман” – завистта на не успелия към успелия. Специфично българското е, че у нас и успял на успял завижда, да не говорим пък за не успял на не успял. Българската завист не я хващат научните категории.

Не знам какво мрази българинът, но знам, че аз мразя не успеха, а арогантността на успеха по тези ширини. Мразя нахалството на истаблишмънта във всичките му измерения! „Ти знаеш ли кой съм аз?” – това мразя! И мисля, че и повечето българи това мразят.

Разбра се, този арест също е безкрайно закъснял. Баневи от десетилетия оглозгват всичко, до което се докопат. Десетки, даже стотици предприятия съсипаха, хиляди хора оставиха без работа.

Баневи ги ожени Борисов през 2006 г., когато беше кмет. Кумуваха им Барбукови, други измислени герои на сбъркания ни преход. Тогава младоженците подариха на кумовете „едно ферари в цвят червен“…
Между другото научавам, че по данни на НСИ към 31.12.2017 г. населението в градовете на България е било 5 181 755, от които 2 494 068 мъже и 2 687 687 жени. Селяните ни са останали няма и 2 млн. Урбанизираме се, няма съмнение. Урбанизираме се и се профанираме също така…

Вторник, 30 октомври

Данни от анализ на Евростат за средната продължителност на живота (СПЖ) по региони в ЕС през 2016 г. показват, че три български региона са начело отзад напред: Северозападен, където СПЖ е 73.3 г., в Югозападен -74.4 г. и в Северен Централен - 74.4 г. За страната СПЖ през 2016 г. е била 74.9 г., което ни поставя отново на дъното в ЕС, където СПЖ е била 81 г. Според Евроспад, пардон, Евростат, излиза, че живеем 6.1 г. по-малко от европейците! Но за сметка на това пък как живеем само… Така живеем, че хич не ни е жал, като свърши. Особено пък тези в Северозапада. Те живеят направо на инат и на биологичните, и на всякакви други закони.

СПЖ у нас е най-ниска дори и в сравнение със съседните балкански държави. В Гърция живеят средно до 81.5 г., в Турция – 78.1 г… Даже и албанците живеят по-дълго от нас - 78.5 г.

Наскоро Красен Станчев писа, че през 1960 г. СПЖ е била 69,2 години. След 1960 бавно се увеличавала, за да достигне през 1986 г. до 71,7 г., най-високата за периода до 1989 г. От 1987 до 1997 СПЖ спада до равнището на 1963 г. (69,3 г.) И от 1997 г. до 2017 г. непрекъснато се увеличава, за да стигне през 2016 г. до 74.9 г. 

На последните десетина години, коментира Красен, дължим 4/5 от подобрението за последните 50 години.

Тези последни 10 години пък ги дължим на г-н Борисов!

А сега, де?!

Пенсиите, вероятно ви интересува къде се живее най-дълго? Петте „най-дълголетни“ региона се намират в Испания, Италия и Франция. Който се интересува, да ми пише на лични да му кажа в кои точно региони на тези страни евентуално да мигрира.

В интервю пред сайта на Малария Велева Каракачанов вика: „Нито една стотинка не е влязла във ВМРО от паспорти… И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна на площада в София!“

Обърнете внимание! Той се кълне, че нито стотинка не е влязла в касата на ВМРО! Което е напълно възможно. С един байпас се заобикаля касата на партията и парите отиват направо в лидера. И тогава той може да се закълне с чиста съвест, а дори и със своята, че в касата на партията не е влязла стотинка!

Много са смели тези патриоти! Как си рискуват живота с повод и без повод! Когато тричленката на ВАС отмени промените в Плана за НП „Пирин“, Валери Симеонов каза, че, ако държавата не обжалва, "Ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя."

Релса?! От както го е казал, все мисля. И на най-кухата кратуна един голям камък ѝ стига. Защо Валери ще си закача релса?

Господи, много Ви моля (и троицата), като дойде времето, не ми вземайте първо акъла! Не искам да ме запомнят като сенилно старче!

Георги Марков ни приканва да лапаме патките метафорично казано. Всъщност, не се кълна, че е метафорично. Ето цитат, сами преценете: "Аз виждам бъдещето в Централна Европа. Орбан казва така: оставаме християнска държава, етнически хомогенна, с нашите мъже и жени ще се разплождаме. Затова дава 33 000 евро за трето дете… Днеска Будапеща, Прага и Краков не отстъпват нито в музиката, нито в концертите, нито в хапването на западноевропейските столици. Да, хапването е много важно. Затова са кацнали 13 млн. туристи до септември на "Ференц Лист". Щото лапат гулаш, лапат патици и гъски. Никой не ги трепе, не им изнасилват децата, не им таковат приятелките. И държавата е сигурна…“

Та излиза, че под вещото ръководство на г-н Борисов и ние ще лапаме патки и гъски.

Ще лапаме, ще лапаме. Ние специално може и буквално…

Вчера събрал извънредно министрите да обсъждат бюджета и им казал една тайна: "Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега. Цифрите говорят… "

И други важни работи им казал. Че Бюджет 2019 е един от най-амбициозните от началото на прехода, че още през 2019 г. БВП ще достигне 116 млрд., а до края на мандата ще бъде 133 млрд.

Да кажем, че цифрите, в краен случай числата, казват точно това. Но Борисов продължава да ни менти, че по-високите приходи във фиска се дължат на борба с контрабандата: „Благодарение на по-добрата събираемост на приходните агенции, МВР, прокуратурата, борбата с контрабандата и олигархията имаме с 5 млрд. повече приходи в бюджета.“

Борбата с олигархията?! Кога я започна, кога взе да дава плодове….

Проф. Христина Вучева: Хвалбите за големи успехи в борбата с контрабандата не се потвърждават от постигнатото през първите шест месеца. От акцизи към 30 юни са събрани само 45% от определеното в Закона за бюджета.“

Излишъкът, според проф. Вучева идва от това, че има заделени огромни средства за капиталови разходи, които не са направени. Просто като леща. Планираш огромни капиталови разходи, после ги икономисваш и ето ти излишък.

Сряда, 31 октомври

Израелският премиер Нетаняху е на работно посещение в България.

Знаете ли какво? Борисов и Нетаняху май си ходят съвсем сериозно! Много често взеха да се виждат. На 5 септември Борисов беше в Израел. Два месеца по-рано отново беше там. Все се намира повод. Другото е да си помислим, че са врътнали някоя далавера заедно.

А как се комплиментират един друг… „Ти, вика Нетаняху на Борисов, превърна България във водеща държава в ЕС и света.“ На любов е, да знаете! Или на любов, или на много пари.

Верно, че Израел е далече, но все пак е Близък Изток, не е Китай!

Но, както казах, те са си близки и не от вчера. През 2013 г. Борисов обясни: "Днес се срещнах с моя добър приятел Биби Нетаняху в Израел… Много държа на тези контакти, защото още преди да станем премиери, с Нетаняху бяхме добри приятели и за радост такива останахме и до ден-днешен."

Малко обърква времената. Нетаняху става премиер за сефте през 1996 г., по това време Бойко е водел живот, който не го правел много подходящ за сприятеляване. То настъпва значително по-късно, в „чистите години” на Борисов, когато той е кмет и посещава Израел (2007 г.) Явно евреите още тогава са били наясно кой ще управлява България в бъдеще. Ако си спомняте, при тази визита Борисов посети Стената на плача. И сложи листче с желанията си. Според нас от „Института“ (Мосад) са издирили листчето на Бойко и от него са разбрали, че това му била единствената молба към Господ. То даже не било и точно молба… Просто го е информирал.

Допускам, че при това посещение са се сприятелили с Биби. Въпросът е върху какво се гради тази близост. Както и да го гледаме, Борисов няма личен принос за спасяването на българските евреи. Поне засега…

Челен опит. Кола се заби в павилион на „Лафка“ на бул. „Мария Луиза“ в София и го поломи. По колата няма видими поражения. Всъщност, тя е на онази почтена възраст, при която старите и новите рани се сливат в общата видимост на гофрирана ламарина… 

Полицията предполага, че водачът на ламарината е един от многото недоволни клиенти. Та от тук ми дойде идеята. Дето се вика, à la guerre comme à la guerre. Таралясници в движение могат да се намерят и за 200-300 лева. През II Световна японските камикадзета така са яхвали торпедата и са ги разбивали във вражеските кораби.

Просто идея.

На среща с представители на синдикат "Защита" за обсъждане на проекта на червените "Визия за България" Кирил Добрев рекъл: „Предстои ни да изминем дълъг път, за да бъде променен сегашният модел на управление на България.“

Не знам. Викам този път да извървим този път без тях. Ако милионерите в БСП ще ни водят към смяна на модела… Работата става малко като да тръгнеш след бръмбар. Нали знаете къде ще ни отведе? Знаете, знаете, вече бяхме там. Червените на два пъти ни водиха.

Четвъртък, 1 ноември

Днес, 1 ноември, Ден на будителите, парламентарната ОПГ прие медийния закон (ЗЗДПДП), внесен от медийния империалист Пеефски. Никой не мъцна, за да не се обиди дебелото момче. Страхува ги, един вид. Или ги купува. Вероятно и двете.

В. „Сега“ съобщава коментирайки: „НС прие окончателно медийния закон на депутата Пеевски, с който се засилва държавната репресия спрямо неудобните медии и се създава илюзията, че ще се противодейства на фалшивите новини.“

Всъщност, онуй перде Цонев си го каза в прав текст. Опонирайки на Кютев обясни, че целта на закона наистина е пиар, но не на Пеефски, а на България. Трябвало да се внуши на Брюксел, че в България се прави положителна промяна и тя да бъде отбелязана в следващия доклад.

Мижи да те лажем, Брюкселе…

То на Брюксел аслъ толкова му трябва.

Между другото, Пеевски не присъстваше. Продължава да не стъпва в НС, но си получава редовно заплатата.

Още една медийна новина. "Стандарт" спира да излиза.

Направих бърза рекапитулация на чувствата си. Ами не ми е тъжно. Не остаря като катедрала. Остаря като цървул, подпетен от властта. И така и умря. Подгъзваше на всяка власт. Под ръководството на Юлий Москов и сЛавка Базукова този вестник има сериозен принос за това днес да се срамуваме от професията, която упражняваме. Благодарение на такива като сЛафка Базукова, Будакова, главният на „Телеграф“ Васко Забраихмуфамилията и другите мекерета на Пеефски журналистиката стана символ на продажност. Между другото, това е третият, свързан с Пеефски вестник, който умира – „Експрес“, „Новинар“, „Стандарт“. „Монитор“ и „Политика“ са в готовност да скъсат с хартията и да станат сайтове. Само „Телеграф“ щял да остане вестник. Извинете, „вестник“. Да се готви „Труд“.

Проф. Иван Шишманов казва, че „журналистиката е за високо интелигентни хора, не за помияри.” Ама у нас не случи на хора сиромашката.

Между другото, както вече се похвалихме, д-р Филипов получи наградата на фондация "Комунитас" „заради неговата професионална дейност в отстояването на независимата журналистика“. Допускаме, че тази награда показва, че нито всички журналисти са продажни, нито всички хора смятат, че всички журналисти са продажни. Има надежда, че тук-таме са останали някои, които поради лош характер, погрешно възпитание, илюзии, артисали от първите години на демокрацията, не са се продали. Но ще ви кажа една тайна. Много журналисти са обратимо продажни. Ако се промени средата, те също ще се държат като почтени хора, но в момента това би ги обрекло на безработица и зазъбица. Защото упражняването на свободата на словото се плаща. Допустимо е свободният журналист понякога да си ляга без да си е чистил зъбите с кибритена клечица, както казваше Захари Стоянов, когато иска да отбележи, че някой е на боб и леща…

А някога, много отдавна, журналистите, вестникарите са били първите народни будители - дядо Славейков, Ботев, Каравелов…

Ей, знаете ли вчера за Хелоуин на какво се бях маскирал? На Johnnie Walker. По-точно само на Johnnie. Ходенето от един момент нататък дип не ми се отдаваше…

От презсцентъра на ГЕРБ разпратили до медиите декларация по случай Деня на будителите. Милена Дамянова я прочете в НС: „Ще си позволя да цитирам Ред Бредбъри, който казва в „451 градуса по Фаренхайт”: „Днес всеки знае, твърде е уверен, че с него нищо няма да се случи. Другите загиват, но аз оставам! Няма никакви последствия, никаква отговорност. Бедата е там, че има!”

Напомняме, че Миленка беше зам.-министър на образованието в първото правителство на Борисов. Но това не ѝ попречи да прочете „Ред Бредбъри“, както ѝ го е написал неграмотният пиар. Вероятно същият, който пише Презсцентър…

Което дава повод на FBF Петя Стефанова, да напомни на герберите други думи на Бредбъри, казани в едно интервю през 1966 г: "Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш."
Пък друг FBF Любомир Аламанов обръща внимание на неосъзнатата ирония в избора точно на „451° по Фаренхайт“, антиутопия за тоталитарното общество, където пожарникари горят книги. Което е и така, и не е така. От една страна Бредбъри не случайно е поверил унищожаването на книгите на пожарникарите. Дори относително прогресивният пожарникар Гай Монтаг изгаря стотици книги, преди да почне да се съмнява в правотата си. Но все пак накрая се осъзнава и сам става човек-книга. И именно той спасява „Еклесиаст…” Не казвам, че тоя пожарникар е като оня пожарникар, само посочвам, че има прецеденти.
Бившата шефка на дирекция "Българско гражданство" в МП Катя Матева вика по телевизора: „Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство.“
Доказателства?! А сега, де! Май ще загубим един вицепремиер. Но Сидеров каза, че нямало нищо страшно в това.

Дали тоя, или оня с релсата…

„Аз няма, вика волният ездач, да вляза в ролята на адвокат на това управление, защото то не е моето управление... Аз съм партньор на една голяма партия, но не съм управляващ… Ако аз бях министър-председател, нещата щяха да бъдат съвсем различни.“

Абсолютно е прав, нещата щяха да са различни. Да пази Господ! Толкова различни, че направо нямаше да са тия неща, а едни други неща.

Петък, 2 ноември

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вика, че Тръмп дал ясно да се разбере, че Вашингтон ще реагира на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Но им били необходими още няколко седмици, за да съберат достатъчно доказателства. САЩ, вика Помпео, не омаловажават случая, но имат "дълбоки и дългосрочни стратегически отношения" със СА и искат да са сигурни, че те няма да пострадат.

Изключително дълбоки. На 20 май 2017 г. Тръмп подписа спогодба с краля на СА Салман, по силата на която саудитците ще купят от САЩ оръжие за $110 млрд. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за $350 млрд. през следващите 10 г.

Та предполагам, че сега САЩ ще накажат СА много строго. Ще ги санкционират поне с още $50 млрд. под формата на оръжие=

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазис ал-Сауд, Сн. БГНЕС

Ало, пенсиите, отдавна не съм ви почесвал, не ли? Да. Някак не попадате в новините напоследък. По-рано все се случваше да ви покажат по телевизора. Я некой дядо гръмнал бабата след 50 години брачен живот, я хванат некоя баба с десетина кила канабис… Ей, знаете ли оня действителен случай, дето един гръмнал госпожата. И съдията го пита защо я е убил след 50 г. брак. Па дедото рекъл: От мързел. Как от мързел? Ами а днес, а утре… 

Та казвам, че човек трябва да е отговорен. Важните работи не бива така да се протакат.

Ей, братя, Борисов съобщи, че ще кандидатстваме за домакинство на Световното по футбол през 2030 г. заедно с Румъния, Гърция и Сърбия. Което, разбира се, вас едва ли ви касае. Но не сме единодушен дали трябва да съжалявате или да се радвате. През 2030 г. светът ще е коренно различен от този, който познавате. Според прогнозите на една американска консултантска компания тогава самоубийството щяло да стане социално приемливо. (В момента само самоубийството с труд е социално приемливо.) През 2030 г., поради пренаселването, обществото щяло да гледа с добро око на всеки, който си иде доброволно… И дълголетието щяло да се възприема като краен егоизъм. Голям късмет извадихте, братя, да ви се случи да живеете във време, в което всеки си живее колкото си иска. Не ли?

През 2030 г. обаче съотношението между мъжете и жените щяло да бъде 40:60 и мъжете щели да станат обект на сексуално преследване. Мамка му! Даже и да доживеем до 2030 г., даже и да станем обект на преследване, даже и да бъдем стигнати…

Ей, наборчетата, нема да се предаваме! Д-р Бостанджиев вика: "Не е задължително възрастните да осъществяват класически полов акт." Така е, има и други начини. Казвал ли съм ви, че има и безконтактен секс? Да, индийска технология. Медитираш и… При това трябва да знаете, че да се медитира може и на гладно. Даже на гладно е за предпочитане.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

1

МБ

05.11 2018 в 21:01

Коя е г-жа Крокодилова?
Мисля си за Люба Кулезич, ама не е тя. Според д-ра тя е "от стара коза...коза". Даже и в мъжки род, като Любо, я именува.
Антония Петрова? Някой така я беше нарекъл - мис Крокодил. Не може да е тя, тя не се бърка в политиката, а и е от Пазарджик.
Илиана Беновска?! На нея и подхожда това име?!