Из делниците на един луд (30 октомври – 3 ноември)

Тони Филипов, д-р 06 ноември 2017 в 11:01 31720 1

Понеделник, 30 октомври

Язък за здравния министър проф. Николай Петров. Беше единственият, за когото не сме си позволил да кажем лоша дума. Щеше ни се в правителството да има поне един, в когото да се прекръстим, без това да е богохулство. Защото Бог ще накаже този, който се прекръсти в Далавери Симеонов, агент Иван, онази туристическата бутафория, правосъдната карикатура Тетка Цачева, прясно изографисаният св. Делян Хасковский… И затова сме бесен на професора! Неговата постъпка деморализира много повече хора, отколкото зетьо-шуро-баджанащината на хасковския вундеркинд. От ГЕРБ друго, освен да крадат и да се обогатяват, не сме очаквали. Но от професора очаквахме.

Наскоро написахме, че, според нас, за дереджето на журналистиката основните виновници са можещите, кадърните журналисти, които, за съжаление, първи се продават. Но това явно не е проблем само на журналистиката, а на цялото ни общество. И ако трябва да напиша епитафия на тази нация и тази държава, бих сложил думите на Далчев: „България е богата на таланти, но е бедна на характери.“ Няма нужда от повече думи.

Много хора защитиха професора като блестящ лекар, спасил много животи. Доста релативистки морал. Професионализмът не бива да е морално неутрален, не може да е морална индулгенция. Знам, че много искам, но не го искам от всички. Само от най-добрите.

И докато сме на медицински теми. Учени от Станфорд анализирали данните на 50 000 души и установили връзка между употребата на марихуана и секса. Пушещите трева били с 20% по-добри в леглото! Пенсиите, а?! То вас 20% не ви устройва, ама хич…

Блазе му на Евгени Дайнов. Той не само, че изклати Енергото и сега те купуват ток от него, ами и с 20% напред… Както и да е. Пенсиите, исках само това да ви кажа, че вие просто сте объркали тревата, бе, братя мои ненагледни! Коноп трябва, не коприва! Не твърдя, че това е единствената причина да не напредвате в живота, но и не го изключвам.

Обаче, братя от последната възраст, бъдете благодарни, че сте се родили в православна България. Щото можеше да се родите някъде другаде и тогава… На утрешния ден се навършват точно 500 години откакто Мартин Лутер слага началото на Реформацията. И знаете ли как тоя пич ги е виждал работите? През 1525 г. нахвърлял някои тезиси относно сексуалния живот, в които твърди, че е нормално да се прави секс по 8 пъти седмично.

Нормално! А?

„Монитор“: „Спим с щрауси и сърни срещу 20 лв.“

Малий… Доста извратено звучи, пък и не е скъпо, та реших да видя за какво става „на въпрос“. Щото, нали, сърничка, козичка, все някак може да си го представи човек. Казвал сме ви, че великият Челентано си призна веднъж, че е почнал на коза. Да. Дори с кон може. Историкът Петрински написа преди време, че сред конните народи, към които несъмнено са принадлежали и прабългарите, това е било практика. Но с щраус изглежда доста по-вълнуващо преживяване. Защото щраусът едно, че бяга много бързо, със 70 км, друго, че важните работи са му много нависоко и, трето, че той рита по-яко от кон. И още много работи се сетих за щраусите, или Struthio camelus, както им викат на село, но напразно. Защото в дописката става дума за едно село, на г… таковата на географията, в което развивали селски туризъм и имало хотел с малък зоокът.

Мискини лъжливи?!

И понеже споменахме „Монитор“, та няма как да подминем една свинщина. Нарекли Комарницки „вечната Амбър на олигархията“. Е, дали ще е вечен, това е Божа работа. Но е сигурно, че ще се помни дълго след Пеефски и помиярите, които списват вестниците му. Захариев, не се оглеждай!

Колеги, ще перифразирам един мой настолен приятел. Ако живеете достатъчно дълго, един ден ще разберете, че дори един репортер не трябва непременно да бъде мръсно копеле…

Това може би беше ненужно, но бях длъжен.

Най-после в нещо да сме първи! Според данни на Евростат страната ни е на първо място в ЕС по производство на тикви и тиквички. Произвели сме 130 хил. тона. След нас, далеч след нас, са Испания с 97 хил. тона, Франция с 96 хил. тона, Германия с 87 хил. тона и т.н.

Много интересно, че и съседна Румъния е имала добри традиции в тиквите. Преди 5 г. мамалигарите са произвеждали 60 хил. т. А сега едва сколасват да изкарат 10-12 хил. Всички знаем какво започна в Румъния преди 5-6 години, но не знаем дали точно то се е отразило на тиквопроизводството. Извън ЕС ни бие само Турция (138 хил. т). И там знаем какво става през последните години. Заслужава да се обмисли дали има зависимост и евентуално да намалим тиквите.

И защо, моля ви се, тия вопли срещу Хелоуин? Защо да не го честваме, след като сме първи по производство на тикви и в абсолютен брой, и на глава от населението. Та, че и за глава на населението. Кажете, защо? 

Лично ние смятаме, че организацията на този празник трябва да се поеме от правителството. Да се направи един комитет начело с Тецка Цачева, Николина Ангелкова, Цвета Караянчева и Илияна Беновска (като гражданска квота). Е, може и по-страшни да се намерят, но за начало и тези са добри. 

Вторник, 31 октомври

В изследване на агенция „Тренд“ 62% от българите декларират, че вярват в Бог, докато 26% твърдо не вярват. Останалите явно се колебаят - като видят зор вярват, като им се размине – не вярват… Според резултатите жените са по-набожни от мъжете, необразованите са по-набожни от образованите, селяните по-набожни от гражданите, старите – по-набожни от младите. Вероятно е точно така. Някой беше казал, че вярата започва там, където свършва мисленето. Даже да не бях и аз, и да съм забравил…

Това са лични въпроси. Всеки сам си решава дали и в какво да вярва. Ние просто ще напомним „Залогът на Паскал“. Защото живеем в меркантилни времена. Паскал си направил сметката така: „Не знам дали Бог съществува, но знам, че нищо не печеля в случай, че той не съществува, ако съм атеист, а ще загубя много, ако е обратно.” Дори и 1% да е шансът Бог да съществува, на другата страна на залога стои вечността! Завинаги в казана!

И освен това, братя, що ви е да се морите да не вярвате?! Човек не е скептик по природа, невярването изисква сериозен разход на умствени усилия. Колко е просто да се прекръстиш и да кажеш: Помози Бог. И колко интелектуални усилия са нужни, за да докажеш, че няма Бог. И какво печелиш, като го докажеш?

По обезпокояващото в изследването са резултатите от въпросите за демокрацията у нас. 41% от българите не вярват, че България е демократична държава, а 29% смятат, че демокрацията изобщо не е добра форма на управление за нас, че за нас ще бъде по-добре, ако начело има един човек, който решава всичко. Тия почти една трета от българите са ми много интересни. Колко трябва да имаш в тиквата, та да не вденеш, че ако демокрацията ни е балканска, и диктатурата ни няма да е по-читава. И освен това, като погледнем внимателно, то и сега ни управлява един човек, айде, нека е човек и нещо. (Ще бъде силно преувеличение да броим Цецерон за цял човек, не ли?)

На първо място сме по тикви, но сме на 21-во място в ЕС по четене на книги. 25% от пълнолетните българи били прочели 5 и повече книги през 2016 г. При средно за ЕС 36%.

Значи не е като хич да не четем. Е, не сме като Швеция (66%) и Холандия (52%). Но пък не сме и илитерати като португалците (13%).

Вероятно се питате защо, като не сме най-простите в Европа, сме избрали да ни управляват най-простите у нас? Веднага ще ви кажа. Защото тези, които мислят с телевизорите си са много повече от тези, дето четат. Книгите били едва третият избор на българина за свободното време. На първо място е телевизорът с 95%, следва интернет с 50% и чак тогава, ако остане време, идват книгите.

Другата причина е в надценяването на четенето. Оказва се, че в света най-много четат китайците, следвани от американците, британците и руснаците. Да, руснаците са едни от най-четящите. И това ме кара да съм доста скептичен за файдата от четенето.

Може би точно това - че четат, но не прихващат - е подбудило западни изследователски центрове да събират и изследват биологичен материал от руснаци. Лично Путин го съобщи: "Ние, вика, сме обект на много голям интерес…" Но не беше обезпокоен. И е прав. На този етап науката е безсилна да обясни руската душа.

Боже, пък тия варвари в Плод и зеленчук изпекли поне сто тикви! Хората нема откъде да намерят една за фенер, те ги зяносват…

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8988

1

Док, седмичникът бе страхотен!Отдавна не бях чел Алеко, та си го поприпомних!Благодаря!Само малко уточнение-тези двамата и един човек не правят, а ти -човек и нещо.Моля за малко обективност!