Из делниците на един луд (31 юли-4 август)

Тони Филипов, д-р 07 август 2017 в 14:50 20402 3

Понеделник, 31 юли

През изминалата седмица Борисов имаше две изключителни изпълнения, които дълго биха се помнили, ако имаше кой да помни. Показа се буквално гол и преносно бос. На тенис корта в Банкя се снима гол. Каквото имахме да кажем по тоя въпрос, го казахме в коментара „Голият Борисов удивително не прилича на облечения Борисов“. Единственото, което сме пропуснал да отбележим, е това, че нашият премиер няма нито една татуировка. А мутрите са целите татуирани. Значи? Именно.

Ама нищо, те там ще му направят. Доколкото знам, в затвора всички ги татуират, там нема не искам, нема недей…

А във Варна, на конгрес на европейските студенти демократи, изръсил: „Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим.“ Не било добре за демокрацията една партия да държи всичките капии на властта.

Много тъпо изказване. Бих казал, че и за Цветанов дори е тъпо. С основание някои хора направиха паралел с черното тото. Принципът е същият… Ако имаше от малко-малко в тиквата си, щеше да каже, че ГЕРБ е загубила изборите и това не е добре. Но пък така демокрацията е спечелила и т.н. дрън-дрън…

Така с помощта на премиера установихме, че тъпаците у нас са поне 840 525. Точно толкова са действителните гласове, подадени за Цачева-Манушев. Може би щеше да е по-коректно да кажа, че това са хората, които са се оставили да ги направят на тъпаци. Но предвид на това, че ги хванаха дори не и с кривото на бастуна, ами с правото, то е едно и също.
Какво излиза от това признание? Борисов обвърза оставката на кабинета с резултатите от президентските избори, които нарочно загубил, за да има основание да подаде оставката на кабинета. Обаче тъпаците пак си го избраха. И вероятно все ще си го избират. Последното хвърляне на боб на агенция „Медиана“ на Червен Колю твърди, че, ако изборите са днес, ГЕРБ ще вземе 24%, БСП 21.5%.

Сред традиционните избиратели на ГЕРБ, разправя Червен Колю, не се наблюдавало разочарование и намаляване на подкрепата. (Тия са по-големи чугуни и от червените! Ония 17% от българите, които искаха съдът и прокуратурата да се командват лично от Борисов, са точно от тях!) Тия били оптимисти и за перспективите пред страната, и за личното си бъдеще и материално благосъстояние.

22% от българите, щото и герберите са българи, въпреки всичко вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната. 30% са на мнение, че ще го влоши. А 38% залагат на стабилността – нито ще го подобри, нито ще го влоши. Просто няма да направи нищо.

Според социолозите ясно се вижда, че в нацията преобладава скептицизмът, но въпреки това никой не се е разприпкал да търси политическа алтернатива. То къде ли да я търсим, де… Имаме избор между два вида комунисти.

Срещнах из мрежата статистика за това колко от ръководствата на ГЕРБ и БСП са били членове на БКП. Бившите комунисти (бивши друг път!) в ръководния орган на ГЕРБ били 75%, а в БСП – само 50%. При това положение може би трябва да се преосмисли кой е автентичният наследник на БКП.

През 1991 г., в зората на демокрацията, Станислав Стратиев написа: „По пътя за Европа засега сме стигнали само до Четвърти километър.“

И не сме мръднали от там. Което ни подсеща, че изглежда вече е дошло времето да регистрираме ПП „Четвърти километър“. Щом като така и така няма кой да управлява тая държава, ще се наложи ние да се нагърбим. Между другото, намерихме коалиционен партньор. Галина Славеева предлага да се създаде Партия на вътрешните емигранти - ПАВЕ. Емблема на партията, естествено, ще е паве в два цвята – жълто и гранитно сиво. Ще може да се носи на врата с верига и, като стане нужда… А то вече всеки ден става нужда.

Алтернативата в тази страна е или да полудееш и да се влееш в ППЧК, или, ако случайно не полудееш, да станеш вътрешен емигрант. Вътрешните емигранти са като външните, но без носталгията само.

В Канада осъдили некой си Уинстън Блекмор, 61-годишен мормон, на 5 г. затвор за многоженство. През последните 25 години тоя пич се оженил за 24 жени. За всеки ден от месеца по една и през уикенда почивка. Тия 24 жени му родили „цели“ 145 деца, пише „Монитор“, („цели“, за да не си помислим, че има и половинки).

Представяте ли си? 24 жени и 145 деца! 169 души да ти сядат на софрата по три пъти на ден! Ама те тези 24 жени не са сирачета, те си имат майки, които се падат тъщи на Уинстън. 24 тъщи! И евентуално и 24 тъста. За всяко ядене на тая фамилия е като една голяма сватба.

Не, тоя не е за затвора, тоя е за лудницата.

Вторник, 1 август

Упълномощен сме да заявим, че д-р Филипов не подкрепя кандидатурата на Гарелов за шеф на БНТ. Както сте видели, няма ни в списъка на подкрепящите го интелектуалци. Те не са ни и канили, де. Що така никога не ни канят, когато събират интелектуалци? Почваме вече да се потискаме. Верно, чак интелектуалец не сме. От пазарджишките села малко интелектуалци са излезли. Но пък, ако това е причината, Гарелов е от едно диво село, спрямо което нашето е направо център на културата. Освен това той не просто е бил ченге, ами е бил шеф на ченгетата в БНТ. По тази линия е бил началник и на Кеворкян дори. Четох една характеристика на Гарелов от ДС от времето, когато е бил на обучение в КГБ. Ами не е се обучавал като хората. Отдал се бил на курвалък и пиянство. Дори трипер бил хванал. Офицерът, който му е писал характеристиката, твърди, че Гарелов не можел да пие. От една чашка го хващало. Това вече не можем да му го простим. Можеш да не пиеш, но не можеш да не можеш да пиеш! Научи се да пиеш като мъж, пък после не пий, ако искаш.

Много интересно, че и Емил Кошлуков е в списъка на подкрепящите Гарелов. „Стандарт“ обяснява, че било по погрешка. Кошлуков дал подкрепата си още преди той самият да се кандидатира. И когато станало ясно, че ще са конкуренция, Гарелов казал на секретарката да го задраска, но секретарката казала на опашката си… Нали ги знаете секретарките. И така излязъл некоригираният списък.

Което ме кара да мисля, че кандидатурата на Кошлуков е напълно спонтанна, решил я е в последния момент, а не е плод на някакви планове за овладяване на БНТ от Пеефски.

В разгара на лятото сме. Ама лято да видиш! И в това истинско лято не се е намерила още нито една русалка никъде. Даже вампир няма. Скука, скука та дрънка! Единственият свеж полъх е книгата на Кристина Кръстева за Бойко Борисов. За вас не знам, но за хора като нас, които си вадят хляба със смешки, тая книга е истинска златна мина. Моят приятел Тери би казал, че това е като „гаргара с чакъл“…

Авторката не уточнява колко отблизо. Щото, както знаете, има различно близо: близо, по-близо, най-близо, на един такова разстояние…

Не съм чел още книгата, но съдя по това, което каза авторката по телевизора. Ето част от автентичния ѝ разказ: „Меркел, винаги когато се събират на тези съвети, те завършват с хапване, не казвам гуляй, но някакви пържолки телешки, знаете, че нашият премиер обича телешко, Меркел винаги му дава своята пържола… (Тук водещият, който не допринася особено за издигане интелектуалното ниво на разговора, наивно пита: Това не нарушава ли протокола?) Ами тя има право да прецени какво да прави със своята пържола… Но те са дотам близки, толкова му има симпатия и доверие има между тях, че това вече не учудва никого… Това е така от самото начало, от 2009 г. Бойко Борисов също така е човекът, на когото тя и Никола Саркози поверяват отговорната задача да направи номинацията на Херман Ван Ромпой, дотогава премиер на Белгия… Той става председател на Европейския съвет благодарение на Бойко Борисов, като прави в залата той номинацията по лична молба на Ангела Меркел и Никола Саркози…

Ебати евтиния премиер… За две три телешки пържоли им върши услуги!

Според нас, а и не само според нас, хората са обратното на върховете. Колкото повече се доближаваш до тях, толкова по-ниски изглеждат. Ох, дали не се пишеше низки… Както и да е. Много място отделихме за тази книга. А всичко може да се каже по гръцки кратко: Ако магаретата имаха богове, боговете им щяха да са магарета.

Сряда, 2 август

Павлова се похвали, че измислили девиз на Българското председателство –"Съединението прави силата". (United We Stand Strong). "Този девиз, вика, е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа". С обявяването на слогана завършила "визуализацията на българското председателство".

Лично ние никога не сме се съмнявал, че с визуализацията ще се справим успешно. Ние сме в състояние да визуализираме каквото си искаме – съдебна реформа, борба с корупцията, цяла държава дори визуализираме…

Според Христо Комарницки тоя слоган е особено актуален и за България.

А колкото до слогана, не, че сме против, но този слоган има малко тъмно минало и още по-тъмно настояще. Понякога си мисля, че всичко идва от това, че сме много припръти, все бързаме. Казваме, че съединението прави силата, преди да сме казали какво прави съединението. Щото, нали, да се съберем и да се съединим са различни работи. Българите като се съберат и никога не се получава съединение. От къде знам ли? Ами много чета бе! Например бай Мирон Иванов: „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.“ Това е писано точно 39 г. преди да се появи ГЕРБ. Така го виждаше и Станислав Стратиев: „Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място...“ Именно, ние умеем само да се струпваме.

В тази връзка читателят Петров от Своге ни препраща новината, че за пръв път учените успели да променят дефектни човешки гени. Премахнали дефектна част от ДНК-материал от човешки ембрион, която е причина за наследствени сърдечни заболявания. Което е голям пробив и крачка към създаването на т.нар. "бебета по поръчка" - с параметри, зададени от родителите.

Та Петров от Своге вика, че вероятно това открива шанс пред нас българите да подобрим малко породата, да създадем едно ново поколение, различно от нас.

Не знам, не знам… Във физически смисъл може би. Но нашите основни малформации са морални и ги получаваме не само по генетичен път, а и в следствие на семейството, училището, живота изобщо… Обърнете внимание на израза: „бебета с параметри, зададени от родителите“. И какви параметри ще зададат родителите?

Това е същата заблуда, на която и ние доста дълго робувахме. Тези, които ни четат по-отдавна, знаят, че ние предвиждахме, че ще се оправим, когато изчезне и последният свидетел на Априлския пленум. Да, де, ама вече не мислим така. Ще станат 30 години откакто сме демократи и се възпроизвеждаме все същите, дори и по-лоши.

Не виждам вариант да станем по-добри. Както казва един приятел (настолен), трябва да се опознаем такива, каквито сме и да се примирим с наученото. И някак си да се опитаме да стъпим на пороците си. Пороците са мощна сила. И освен това в пороците си, това от друг приятел, човек може да се усъвършенства не по-зле, отколкото в добродетелите.

Боже, тия в Просветата немат акъл. Предлагат да се въведе три години уседналост за прием на първолаци в училище.

Очаквах поне ДПС да възразят, ама не…

Ало, пенсиите, побързайте доде не са въвели уседналост и за онуй място, дето дедо поп го описва като „място злачно, място тревисто…“ Шегувам се, бе! Обаче внимавайте по морето, щото са се появили едни герберски чайки. Крадат каквото им падне. Да не ви отнесат инвестициите…

Цеци Красимирова пристанала на 39-годишния милионер Владимир Вутов, син на Цоло Вутов. През 2010 г. в. „Пари“ обяви Цоло Вутов за най-богатия българин със състояние от 438,2 млн. лв. Но това състояние е направено преди ГЕРБ да дойде на власт и днес изглежда доста смешно спрямо някои други състояния… Както и да е. Цеци и Владо били заедно само от няколко месеца, но вече станало безпощадно ясно, че са родени един за друг и няма смисъл да бавят венчавката.

Дето се казва, щом младите се обичат, нека се вземат и да са щастливи. И никакъв Амстердам!

Четвъртък, 3 август

Подписахме договора с Македония. То не беше клизма, то не беше чудо… 18 години и пет правителства го мотаха тоя договор и накрая Борисов го подписа. По този повод Каракачанов пусна един език на Борисов. Ама такъв, дето и Кристина Кръстева може да завиди: „Досега хората го свързваха с магистрали и метро. Сега освен с тях, ще го свързват с това, че е подписал договора с Македония. В Скопие… малко преди да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев, дойдоха едни млади момчета, които са симпатизанти на българското ВМРО в Македония и му казаха в прав текст, без да сме се наговаряли: "Г-н Борисов, ще останете в историята, така както цар Борис остана като Обединител."

Браво, Каракачанов. Налучка правилния задник!

Но не съм сигурен, че Борисов ще е доволен. Той не иска да остане в историята, иска да остане в политиката.

По повод договора с македонците некои оптимисти заговориха за ново начало, за общ път с братята македонци… По-полечка да се не съпнете! Погледнете как мъчително ние се разделяме/не се разделяме с русофилията и си помислете за това как македонците ще се простят със сърбофилията си.

„Фрогнюз“ интригантства: „Рокада в ГЕРБ! Пеевски налага Владислав Горанов за първи след Борисов.“ Източници от парламента споделили с жабите, че Пеефски си бил навил на пръста, че може да изтика Цветанов и да тури на негово място марионетката си и така да превземе управляващата партия изотвътре. С това се обяснява и операция „Суджук“. Очаквало се подобни бомби да гръмнат и на други места още през септември и така да се удари Цветанов, който отговаря за структурите на ГЕРБ по места. Борисов бил недоволен от него. Предполага се, че в схемата е включен и главният прокурор Сотир Цацаров, който лично се изтъпанчи пред журналисти, за да разкаже за суджуците. Според източниците на жабите, Пеефски вече бил турил ръка на „Атака” чрез Светлозар Лазаров, който стана координатор на партията с тенденция в един момент да смени Сидеров на лидерския пост.

Не знам, не знам… Да не стане лаком гъз…

Вчера пак поседях на брега на Перловската река. Още няма. Но ми направи впечатление, че водата рязко е намаляла. Може да е от жегата, но може и от друго. Например нещо голямо, някакъв голям боклук да е запушил коритото по-нагоре. Възможно е, не ли? Но водата не може да бъде спряна. Всичко друго може, но водата не може, водата е стихия, една от четирите велики стихии. По зодия Пеевски е Лъв. Което значи, че е роден под знака на Огъня. А с какво се гаси огънят? С вода! Докторът затова избягва да пие вода… За да не му изгасне огънят.

Както и да е. Каквото е писано на глава, на камък не отива. Нито един живот не е преминал само нагоре. Освен, разбира се, ако човек не умре твърде млад…

Петък, 4 август

Но не бойте се, братя! Ботев го е казал:

… кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещен конец...
Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"
Е, може и да не сме точно ние, но все некой ще викне.

За младите да обясним, за да не станат жертва на контекстуална заблуда. Свинец не идва от свинско. Не, свинец означава олово, куршум!

Вашингтонският новинарски сайт The Hill съобщава, че Цветан Василев е потърсил защита в САЩ по закона "Магнитски". Сергей Магнитски е бил адвокат на британския бизнесмен Уилям Браудър, който основавал през 1996 г. и управлявал до 2005 г., когато го изгонили, една от най-големите инвестиционни фирми в Русия – Hermitage Capital Management. Браудър и Магнитски разкриват огромна корупционна схема и веднага изприпкват при Бойко, извинете, при Путин. Надявали се добрите да хванат лошите. Но се оказало, че в Русия на Путин просто няма добри. Уилям Браудър е обвинен в укриване на данъци и е изгонен от Русия. Той обаче твърди, че е платил $230 млн. данъци, но шайката около Путин ги откраднала. Магнитски е вкаран в затвора, където е подложен на изтезания и накрая умира. През 2012 г. американският конгрес приема закона „Магнитски“. По силата на този закон американското правителство може да защити хора, които са станали жертва на репресии и нарушения на човешките права, защото са разкрили случаи на корупция по високите етажи на властта в страната си. Та сега Василев е наел вашингтонската консултантска компания Jefferson Waterman International, която да придвижи молбата му за кандидатстване за закрила. Вицепрезидентът на компанията Джоузеф Огъстин рекъл, че целта им е имената на Делян Пеевски и Сотир Цацаров да стигнат до бюрото на президента Доналд Тръмп, който да одобри евентуални финансови санкции срещу тях. Ще стане интересно. Тримата Шишковци ще видят голям зор.

Между другото, мисля вече да не ги наричам Тримата Шишковци. Изтърка се. Пък и много добродушно звучи. Триадата е по-адекватно. И предметът на дейност е доста сходен. Китайските триади, както навярно знаете, се занимават с изнудване, пране на пари, трафик на хора, контрабанда…

Триадата им подхожда много повече, не ли?

Да.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

08.08 2017 в 14:35

"Та Петров от Своге вика, че вероятно това открива шанс пред нас българите да подобрим малко породата, да създадем едно ново поколение, различно от нас."

"Тези, които ни четат по-отдавна, знаят, че ние предвиждахме, че ще се оправим, когато изчезне и последният свидетел на Априлския пленум. "

Не мога да не кажа, че ми писна от хора които постоянно търсят нещо кирливо с българския ген. И тези специфики винаги биват асоциирани с комунизма и прехода. Но прехода е демократичен, и до ден днешен е воден от онова посолство ,което всъщност ви дават пари и на вас докторе.
Защо един път не ги адресирахте тях, защо никой не обръща внимание на икономическите планове на Ричард Ран и изпълнението им. Понеже ви е все в устата, че ГЕРБ са комунисти, и то не е тайна, но те са от онези комунисти дето се преквалифицираха в капиталисти, и освен това те получават много сериозно одобрение от САЩ и ЕП. А истината е, че ако ББ и ГЕРБ бяха неудобни на запад, нямаше да ги има вече, но очевидно не е ......

7447

2

MeduimShark

07.08 2017 в 19:39

Тоя самозан "доктор" все повече изпростява и само налива вода в мелницата тези срещу които уж се бори.

12001

1

Севтопол

07.08 2017 в 15:48

"...и герберите са българи, въпреки всичко". Въпреки кое, докторе? Ние всички сме хора, въпреки всичко. Това е главният въпрос – въпреки кое?