Из делниците на един луд (6-10 август)

Тони Филипов, д-р 13 август 2018 в 09:06 23495 2

Понеделник, 6 август

Няма по-противен ден от понеделник. Особено пък след трудна неделя. Нали ви казах, че съм на ЧРД? И дали се преуморих много, но така ме стегна ишиасът… От доста време не бях правил такава криза. Наложило се да ме подпомагат в придвижването, съвсем мъничко, само на завоите… Господ ме наказа, защото се присмивах на господин Юнкер.

Както и да е. И да мрънкаме и да не млънкаме, отново сме на тръстиката. А, както е казал още бай Каравелов, тръстиката не ще молитва, а мотика.

Хронологично погледнато, трябва да почнем от ареста на Димитър Желязков и придружаващите го лица в Истанбул.

Да ви зачета малко от CV-то на г-н Желязков, алиас Очите. Когато през 2016 г. той нападна с бригада от 30 души ресторант "4 You" в Слънчев бряг, премиерът каза: „Това е една махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркомясто”.

Lapsus linguae – наркомясто. Та в тази свада за наркомясто Митьо го надупчиха с пет куршума, за щастие или за съжаление нито един между очите. Лекарите казаха, че „състоянието му е несъвместимо с живота“, ама на, съвместиха се някак. Но и да не бяха се съвместили, нищо нямаше да се промени. Защото, както написахме тогава, проблемът е, че Митьо Очите не е име, а позиция, длъжност. И тя няма да остане незаета. Понякога си мисля, че това е държавна длъжност.

Шегувам се, изобщо не е понякога…

Колегата Бедров пише, че за 2017 г. Пеевски посетил само веднъж парламента – за да положи клетва на 19 април 2017 г. На останалите 99 заседания отсъствал. Но Караянчева му извинила отсъствията и той си получил всички заплати без удръжки – 44 580 лв. Напълно законно и напълно неморално. Отделно колко даваме, за да бъде охранявано дебелото момче. По изчисленията на Антон Кютев, „месечната издръжка на охраната на Пеевски е повече от средната доживотна пенсия на български пенсионер...”

Снимката е от страницата на Валдес Радев


Да имаш 37 млн. и да ламтиш и за пари, които не си изработил… Истината е, че той има не 37, а стотици милиони, но не може да ги обяви още всичките. Защо му е тогава да взима още 44 580 лева, пита Бедров. И си отговаря: Защото може.

Бих добавил само, че той може, защото ние му позволяваме!

Но нищо, алчността умее да си отмъщава.

В момента, братя и сестри, чета „Единайсетият час“ на Джейм Патерсън. И там се казва: „Никой мъж няма да храни рибата, която е уловил.“ Казано е за жената, която вече е налапала кукичката. Но, като се замислите, то се отнася и за шараните, които гласуват. Не ли?

На страницата на русенските мами една госпожа се оплакала, че детенце има глисти и попитала за някакъв лек. Пък друга ѝ казала една народна рецепта, която била чула от старите баби - да сложи парче луканка на дупето на детето. И глистите ще се подмамят по луканката и сами ще излязат.

Тия бабини и дядови много помагат. Действителен случай. Един го налегнало тежко разстройство, пил оцет, ял мушмули… - нищо не помага. И накрая отишъл при един знахар. Оня го накарал да свали гащите и да се надупи. И почнал да клати един червен фенер около дупето му. Нашия се почудил и попитал дали това ще му спре разстройството. Знахарят рекъл: Ще го спре, чедо, това влак спира, та едно разстройство. Та народните лекове много помагат, освен когато не помагат…

Вторник, 7 август

И започна делбата на Бенчо Бенчев. Бенчо беше арестуван в Истанбул заедно с Очите, което малко наруши имиджа му на почтен капиталист. И сега две партии се карат за него и всяка вика вземете го вие. БСП дава пресконференция, на която обяснява, че Бенчо не е социалист, а е от гражданската квота. Но вече не представлявал БСП. Признават, че е помагал в кампанията на президента Радев, но пари на партията не бил давал.

И сега най-смешното: Червените оценявали положително досегашната работа на Бенчо, благодарят му и му пожелават и занапред да допринася за доброто на града, но не от името на тяхната партия.

Да, де, ама на Бенчо благодаря му се видя много, иска истината: „Да, спонсорирал съм с пари БСП. Много повече от това, което се говори. Щом не могат да кажат точно колко съм дал, значи има черна каса.”

Абсурд, невъзможно! БСП и черна каса?! Както каза някой, там всичко е на червено: парите, моралът, доверието…
Общинският съветник от БСП в Бургас Чанко Мирчев потвърди, че Бенчев бил дал десетки хиляди лева за предизборната кампания на БСП в Бургас. А Георги Кадиев написа във "Фейсбук", че познавал Бенчо от 2005 г. и изобщо не се съмнявал, че присъствието му в листата на БСП е платено.

Кадиев вика още: „Бенчо лично ми е разказвал как в къщата си в Меден Рудник се е срещал с Борисов като гл. секретар на МВР, а Цветанов чакал отвън при охраната. Финансирал ли е ГЕРБ? Не знам, но ще се учудя, ако не е.“

През 2017 г. самият Бенчев е заявил пред тамошен сайт: "Всички президенти и премиери са били вкъщи."

И, както се казва, почне ли да се бърка едно лайно…

Герберският прозелит Тома Биков попита двусмислено дали президентът Радев не е гостувал на Бенчев и дали не е получил от него пари. То не беше точно въпрос, а подозрение. Или знание, знам ли…

Борисов обаче се сети накъде отива работата и отказа да участва. Направи се на кавалер. "Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Решението в такива случаи е гонене, махане веднага и готово."

Голям кавалер, няма що!

Между другото, знаете ли, че някои жестове, които се приписват на доброто възпитание, може да са и точно обратното. Някъде прочетох, че да пропуснеш дамата да мине пред теб няма нищо общо с кавалерството. Умният мъж пускал жената напред, за да може спокойно да я огледа отзад…

ДАБЧ ще пише писма на българите в чужбина да се върнат. Особено се наблягало на младите хора.

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега“

Сакън, братя! Да не сте посмели да се върнете! Особено младите! 

Много отдавна написахме: Бягайте деца! Бягайте от тази страна на измислени герои и реални престъпници… Слагайте една снимка на Бойко в джоба и като ви домъчнее, я изваждайте... Ако останете тук, ви е съдено да натрупате тъжно социално познание. Ние се заблуждавахме, че при демокрацията дали ще си беден, или богат, си зависи само от тебе. На вас е съдено да разберете, че и бедността, и богатството се предават по наследство. Бягайте и не поглеждайте назад. Начело на държавата ни е една тиква, която вижда бъдещето ви като овчари: "Ако си активен, винаги ще си намериш мястото. Има безработни, да, но ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън…"

Във времето, когато децата по света се раждат с джойстик в ръка, българският премиер ви бута гега!

А на тези, които ви упрекват, че не искате да живеете в блатото, цитирайте Андерсен, приказката за лястовичката.

Бягайте от блатото деца! Не слушайте фарисеите, които ви убеждават, че да се дреме в блатото е патриотично. В блатото се градят житейски стратегии с хоризонт вчера, а и те не са сигурни. В блатото се крадат пари, в блатото се убиват мечти... Крясъци, лоши миризми и блатна нарколепсия…

Не ви трябва да се връщате и да ставате роби Пеефски, на милиардера БМБ, на оня с гела, на Вальо Златев, на Бенчо, Тенчо и на Гоце Свинаря…А Митьо Очите да трови децата ви с гадна дрога под благосклонния поглед на държавата... И изобщо и в частност!

Сряда, 8 август

Директорът „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев се оказа най-богатият лекар у нас. Само декларираните му пари и имоти са за 10-12 млн. лв. Четири апартамента в София, къщи в Драгалевци и Казанлък, дял от производствени помещения в с. Енина, Казанлъшко. „Мерцедес“, "Рейндж Роувър" и "Порше“. 70 000 лева кеш и влогове на стойност малко над 6 млн. Дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв., други инвестиции за 1 803 615 лв., чужди ценни книжа за 315 096 лв.

Във врата му диша проф. Иван Миланов, директор на Четвърти километър. Четири апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора, "Ауди А7" за близо 150 000 лв. и 3.1 млн. лв. на влог.

Далеч зад професорите крета новият шеф на здравната каца Дечо Дечев, доскоро директор на "Св. Иван Рилски" - 3 апартамента в София, къща в Рибарица, мезонет в Гърция и половин милион на влог.

Как от заплата на директор на държавна болница се правят такива пари? Дори и наистина проф. Начев да взема по 30 000 лв. заплата, тези милиони би ги събрал за 30 г. и то ако си икономисва цялата заплата. Според Илиян Василев, „основните средства, които директорите на болниците получават, са от "стимули" от доставчици… Има и по изтънчени методи - плащане за научни публикации, за лекции, за операции извън основната болница и в чужбина.“

Проф. Начев е бил един от собствениците на фирма „Медикард“ ООД, която редовно печели обществени поръчки за десетки милиони. „Напуснал“, когато оглавил „Св. Екатерина“. Което обаче не е попречило на „Медикард“ да продължи да печели поръчки. Дали професорът е участвал в подялбата на дивидентите, не мога да кажа, мога само да си го помисля.

Цените на горивата подгониха 2.40 лв. за литър. Лятото е време за рекорди, народът е хукнал към курортите. Най-скъпи са в Шуменско и Благоевградско, най-евтини - в Русе, Ямбол, Пловдив и Добрич. Много интересно. В областите, в които са разположени 17-те бензиностанции от веригата VM Petroleum на Марешки, цените на големите търговци са по-ниски.

Марешки продава на 2.09 лв. И затова големите не могат да „ценообразуват“ както душа им сака. В Бургаска област например "Лукойл" продава на 2.19 лв./л. Докато в регионите, където няма Марешки, поставя ценови рекорди - 2.32-2.33 лв. за литър. Същото правели и "Ромпетрол" и "Шел". Ако някой се е чудил защо КЗК глоби Марешки, да спре вече да се чуди.

Продавал бил на загуба... Дрън, дрън! Може ли някой да продава години на загуба и същевременно да разширява веригата си, тоест, да разширява загубите си? Не ви питам, казвам ви. Едно от най-сериозните ограбвания на българина е с горивата. Дали Борисов участва в това ограбване лично? Трябва да е много прост, за да го позволява, но да не участва. Е, чак толкова прост не. Откакто той е на власт Лукойл не е внесъл стотинка данък върху милиардите си печалба. Когато държавническата логика отсъства, се появява логиката на личния интерес, не ли? Да!

Забравих да ви кажа. В Пловдив ще задължават собствениците на кучета да ги извеждат на разходка с памперси, за да не акат по градините. Добра инициатива, но ми се струва, че ще излезе доста скъпо на кучкарите. Памперсите не са от най-евтините. Затова може би ще е по-добре стопаните, преди да извеждат кучетата, да им направят една клизма и тогава спокойно да ги разхождат. Всъщност, това май е доста глупаво, а? Клизма на доберман например ще е доста рискована работа. Но тия поне с малките кучета…

Какво съм се загрижил, аз куче нямам. Имам колело. И трябва да ви кажа, че няма нито една рампа в подлезите, която да не е насрана. От хора, не от кучета. Идете на Плиска, идете пред Ректората… И в Пловдив питах, и там много обичат да серат из подлезите! И всичко Мара втаса, та до памперсите на кучетата ще турим…

Народ, който масово сере из подлезите, такъв народ няма бъдеще! Или има насрано бъдеще!

МЗ готви промените в Закона за здравето, които предвиждат забрана и на бездимните цигари на закрити обществени места. Определението за закрито място се променя и вече ще обхваща и откритите места. Това заградени с найлон тераси, тротоари, дворове, всичко става закрито.

И тук се явяваме незаинтересовано лице. След 45 години юнашко пушене по 3-4 кутии на ден, докторът ги отказа, скоро ще стане година. И сега може да гледа с безразличие от страни. Но те почнаха да се оливат вече. Вместо да насърчават хората да минат на бездимни и електронни цигари, които са много по-безвредни, те ги инкриминират в угода на БТ и Пеефски. Накъдето погледнеш, навсякъде грозната мутра на корупцията.

Онзи, много къпаният шеф на МВР пак блесна: „Няма данни за теч на информация от МВР… Ако беше изтекла информация, щеше ли той да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там…"

Желязна логика, артък даже. Ако си беше седял дома никой нямаше да го хване.

Като го питат кога турците ще ни върнат Очите, Радев вика: „Не ми е удобно да го питам - да му кажа "А, бе, няма ли да ни го предавате". Очаквам, че ще стане най-бързо."

Много, много просто туй нашто агалар.

Четвъртък, 9 август

Далавери Симеонов вика, че правителството е готово с документите за обжалване на решението на тричленката на ВАС за промяната на плана за НП "Пирин". Демек, няма да се налага да скача от моста с релса на врата. "Предайте, вика, на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост…"

Този страда от политическа халитоза! Малко е като тъщата на един приятел, който разправя, че тя пускала газ гризу, всеки път, когато си отворела устата. Три канарчета му умрели. Той така казва, де. Но за Валери аз го казвам.

Борисов се ядоса на Заев, задето нарече Илинденското въстание чисто македонска работа. А Борисов бил чувал от Божидар Димитров, бог да го прости, ако може, че то е чисто българска работа. И подсказа на макето, че е твърде рано да рита кросното, защото още не си е изтъкал платното. „То си е за негова сметка. Когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща.“

Заев май не се притесни особено. Просто се направи, че се извинява. Борисов трябваше да го насмете така, че шокът да се запечата в гените му и „чак пра-правнуците му да подмокрят гащите на годишнината от този ден и да не знаят защо“. Mакедонците от друго не разбират. Те, макар че са българи, са подли като гърци и нахални като сърби. Изобщо на този ебан полуостров гените така са се каращисали, че всеки е взел всичко най-лошо от другите и е изгубил малкото добро, което е имал…

„Сега“ пише, че свинската чума, която върлува в Румъния, се превърнала в политически скандал. Медиите и опозицията обвинявали властите, че не са взели навременни мерки, за да спрат разпространението на вируса.

А у нас наобратно! Властите са обвинени че са взели мерки много предварително, преди да се появи чума! Всъщност, обвинени е малко силно, доколкото у нас опозицията е толкова кооперативна, че изглежда като част от управлението. А и медиите у нас… Знаете как е. Всички медии, които стигат до широките (и прости) маси, се държат от Пеефски. Малкото сред нас, дето все още мислят с главите си, си пишем един на друг във ФБ и няколко сайта. Разменяме си работи, дето ги знаем, и се убеждаваме в неща, в които сме убедени. Даже си мислех дали да не почна да пускам празни страници, като оня с позивите от вица.

Истината е, че Борисов ни надхитри. Докато ние се лигавехме да ласкаем народа колко бил мъдър и как никога не греши, той заложи на истината: „Какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни.” И спечели. Защото другите са милиони…

Политиката да управляваш държавата по вкуса на простолюдието е точно обратното на правилното. Това е пагубно за държавата, но и Борисов ще си плати неговото.

Знаете ли какво е румпология? Науката за гадаене по задника на човека, известна още от древен Вавилон. Задникът се намазва с къна и се отпечатвал върху папирус и по тоя отпечатък се гадае за бъдещето на лицето. И понеже д-р Филипов от две десетилетия вече се занимава само със задници, та е убеден, че ако се намери един достатъчно голям пергамент и на Борисов му се направи такъв отпечатък, ще се види, че в скоро време ще му яде задникът баница. Така мисля. Но може и да греша. Защото народът не просто е прост, а и все повече изпростява.

Заради някои българи съм готов да отида до края на света. Но заради други съм готов изобщо да не се върна… Да, др. Борисов, не се оглеждайте, за вас става дума. За Вас, за Цецко Интелекта, за Тетка Цецка и т.н. И съм сигурен, че с една ваша обща снимка ще бъда недостижим за всякаква носталгия…

Боже, пак ще дишаме праха на мамалигата? Гледате ли какво става в Румъния. То ние аслъ само гледаме… Не знам дали ще доживея и ние да изокаме: “Muie CEDB!” (Да го духа ГЕРБ!)

Като казах носталгия, та се сетих. Знаете ли, че днес е международен ден на оргазма? Ало, пенсиите, чел съм, че оргазмът е по-добрата тренировка за мозъка от судоку и кръстословици. Защото мисловните упражнения влияели само на отделни дялове на мозъка, докато при оргазма огромният приток на кръв към мозъка го активирал изцяло. Мисля си, като ви знам какви сте специалисти, дали не е възможно да решавате кръстословица по време на оргазъм! Такава синергия може да се получи… Ама май не може.

Петък, 10 август

28-годишния Николай Явахчов спечелил обществена поръчка за 330 хил. лв. за доставка на препарати за диагностика на чума по овце и кози. Преди месец пичът регистрира фирма с капитал 500 лева. и предмет на дейност компютри и хардуер. Но междувременно започва преговори с французите от IDvet Genetics, единствен производител на препаратите за чумата, и получава права да ги представлява у нас. И веднага печели поръчка от БАБХ по бързата процедура, защото чумата не чака…

Добре измислено, но се разшумя, стигна чак до премиера: „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове…"

В кой роман пишеше, че „гад“ била любима дума на Сталин. Или беше на Берия…

Провери и нареди да се анулира поръчката. Но ни една гад не беше уволнена. Което означава какво? Че зад тази малка далавера се крие една важна гад. Не знам коя.

Ето така изглежда човек, на когото току що са измъкнали от ръцете 330 000 лв.

Побеснявам когато се насложат два празника един върху друг. Като например Трифон Зарезан и Свети Валентин, Вси светии и Будители, Ден на победата и Ден на Европа... Днес било ден на мързела. И този хубав празник да вземе да се случи в петък! Кажете, не е ли безобразие?! Хубав и всенароден. Е, поне повечето българи ги засяга. (Индобългарите всичките!)

Според някои специалисти, като например д-р Ценка Местанска, експерт по Техника за емоционална свобода, мързелът е болест и то от най-коварните. В САЩ също се смята за болест. Наричат я фибромиалгия и дори вече има открито лекарство. Май беше кърпелин. Не, кърпелин е бългаският генерик…

Ние обаче не смятаме, че мързелът трябва да се лекува. Защото така ще се загуби важен двигател на прогреса. Огледайте се и ще видите, че сте обкръжени от продукти на творческия мързел – от мопа, през миялната, та до дистанционното.

В „Богатството на народите Адам Смит пише, че едно от първите големи усъвършенствания в парната машина било също плод на мързела. В тогавашните парни локомотиви слагали момче, чиято задача била да отваря и затваря непрекъснато връзката между машината и котела. Обаче един от тия малки келеши го домързяла и вързал с една връв на дръжката на клапана за машината, и той почнал да си се отваря сам.

Та нека не прибързваме да обявяваме един важен лост на прогреса за болест. Освен ако не приемем и самият прогрес за болест, каквито мнения също се срещат.

И накрая ми се иска да завърша оптимистично с едно куплетче на големия Добромир Тонев:

Българинът – песен недопята.
И сълза, но мътна, от горчивите.
Станахме държава, във която
мъртвите оплакват вече живите!
Ох, това май не е оптимистично…
Ще опитам някой друг път…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

15.08 2018 в 13:04

Докторе, по-голяма гавра с кучетата от предложението на директора на Паркове и градини в Пловдив, досега не бях чувала. Явно, негов приятел, търговец на кучешки памперси, много е закъсал с търговията. Само че памперсите са за съвсем други случаи. Обикновено кучетата са съвсем чисти животни, и е достатъчно да се осигурят в парковете кошчета за кучешки отпадъци, а да се следят и санкционират собствениците, които не събират в торбички тези отпадъци. Не живея в Пловдив, но ако живеех там, щях да подаря на този директор едно мило кученце, да осъзнае на какво го обрича. А това, че, както пише Stifen, в София, а и другаде, няма химически тоалетни (не че бих препоръчала на някого да влезе в неподдържана такава), както по цивилизованите градове, е същото като да задължиш гражданите и те да ходят с памперси.

5430

1

Stifen

13.08 2018 в 19:03

Докторе, доктора - пикаели по градинките и срали по подлезите жителите на София! Ами къде да серат, бе брате, когато под мъдрото ръководство на кметицата-светица всички писоари в София бяха затворени и по този показател замязахме на едно диво делиорманско село? Последният софийски писоар - този пред Халите сък.що бе затворен наскоро и преди ден-два гледах как един несретник се спря пред заключената врата, па си извади патлака посред бял ден в центъра на една европейска столица и поля обилно заключената врата!