Из делниците на един луд (7-11 август)

Тони Филипов, д-р 14 август 2017 в 11:58 15647 3

Из делниците на един луд (7-11 август)

Понеделник, 7 август

Учени от университета в Мелбърн установили, че хората над 40 г. имат по-добри резултати от дейността си, когато работят само три дни седмично. Според проф. Колин Маккензи, преработването може да нанесе повече вреда на мозъчната дейност, отколкото отсъствието на работа.

Затова, братя, тази седмица ще опитам на тридневна, пък вие ще кажете по-добре ли е. Искам да ме разберете правилно, правя го заради вас, а не защото ме мързи.

Посланик Рубин за опита на Цветан Василев да търси защита по закона „Магнитски“: „Сигурен съм, че президент Тръмп е добре информиран по въпроса. Да, ние сме наясно с този случай. Това обаче е правен казус, затова аз не мога да го коментирам. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка.“

Тук, но и в Америка! Казвам ви го, понеже вестниците на медийния империалист го интерпретираха като отказ на САЩ да се занимават с нашия банкстер.

Но като цяло оптимизмът в случая не е оправдан. На Борисов и Цацаров няма да им се случи нищо. За Пеевски не сме единодушен. За него доста хора наддават. Но другите две Шишита са законно избрани представители на държавата. И няма сега да разваляме добрите българо-американски отношения заради едната корупция. Че къде нема корупция? СИМО (разбирай ЦРУ) знае за Борисов толкова, колкото десет като Василев не могат да разкажат. Но Борисов не е проблем на американците. Борисов си е проблем на българите. И щом българите си го искат и го търпят… Така, де, не е ли така?!
Много обичаме да ни освобождават, даже и демократите сред нас все чакат друг да им направи демокрацията. Да, де, ама за американците понятието „освобождение“ е непонятно. Помня преди години на една открита лекция доц. Жоро Гунев, тогава преподавател в ИФ на СУ, показа карта на САЩ. И на териториите, където днес са щатите Калифорния и Ню Мексико, пишеше: „Завоювани през 1850 г.“ Руснаците например щяха да напишат освободени през 1850 г.

Казионни медии пробутват версията, че Бойко от два месеца знаел, че Василев ще сезира САЩ по закона Магнитски. Тогава остава загадка защо „графинята с изменено лице тичаше към езерото“. Щото други медии пък съобщиха, че след като излязла новината в американския сайт, Цацата изприпкал до Евксиновград да се съветва с Бойчето какво да правят, щото какъвто се е задал дълъг, ако е и дебел…

Направих справка и с хороскопа на Лещански. Работите за Борисов не са еднозначни. „Разполагате със значителен шанс да укрепите позициите си, но и с такъв да ги разклатите непоправимо.“

Но пък при Цацаров няма проблеми. За Везни пише: „Напредък“. „Една част окончателно се разделят с негативен период, за да преминат към цикъл на стабилност, а други се устройват превъзходно.“

Да ви кажа честно, и звездите не знаят какво ще стане.

Пък Тетка Цачева какво рекла… С едно изречение се разголи напълно. „България и САЩ, вика, за момента не разполагат със законови мерки, които да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев по закона „Магнитски”. Колко непосредствено си признава, че първата ѝ мисъл е била дали може да не може. За съжаление не може. Забелязал сме, че такава непосредственост се наблюдава само при пълна посредственост.

Министърът на образованието Вълчев вика, че в края на мандата на правителството учителите щели да получават 1600-1700 лв. и то чисти. Което, ако не бъркам, превръща учителите в съсловие, което е силно мотивирано да види края на мандата колкото се може по-скоро. Между другото, в предизборната програма на ГЕРБ доста добрини бяха обвързани с края на мандата. Тъй че всички сме заинтересовани да ускорим този край. Не ли?

През юни средната нетна заплата в Румъния е нараснала с 14,5% спрямо същия месец на предходната година.
15%! И то сега, а не в края на мандата.

В Девня, пред руините на фалиралия завод "Полимери", Борисов получил вдъхновение и поискал антикорупционното звено, което ще се създаде по новия закон, да разследва "разбойническата приватизация": "Всичко в завод "Полимери" е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси "Майбах" и ни дават оценка", заяви той, визирайки одиозните Баневи.

8 октомври 2006

Кметът на София Бойко Борисов лично бракосъчета Евгения Генчева и Николай Банев. Кумовете Димитър Барбуков и Весела Барбукова получиха като подарък от младоженците червено "Ферари".

Банев се обиди и написа отворено писмо до премиера, в което по точки описва как държавата го е фалирала: Не му дали трасе за жизнено важен газопровод, премахнали му ЖП връзката с националната мрежа, НЕК го ебавал с тока, лично Борисов забранил ББР да му отпусне кредит за модернизация, а накрая съдът го обявил в несъстоятелност за едни мижави 33 хил. лв.

С една дума и тоя плаче за закона Магнитски. Което ме подсеща нещо. Глобалният закон Магнитски дали може да се приложи за цели народи. Щото нашият случай май е такъв…

Вторник, 8 август

Почивам по препоръка на учените от университета в Мелбърн.

Сряда, 9 август

Борисов събра заинтересованите страни по драмата „Калиакра“ и обеща справедливост за всички. Нареди на Нено Димов: „Започвате от днес-утре по плана, залив по залив... Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан…“

Страхотна идея, артък даже!

Да ви кажа как ще се претвори на практика. Чий е този бостан? На Суджука. Добре, да строи. Чия е тази нива? На Краси Гергов. Добре, да строи. Тимаджиите – да строят! И т.н. Да не мислите, че ще седне някой да брои по колко пилета гнездят във всяка нива? Да, бе!

В „Сега“ се подбъзикват с президента Радев. По-точно с начина, по който гледа министър Захариева. И написали над снимката, че на тоя поглед трябва да му се направи балистична експертиза.

Леле, като гракнаха феновете (троловете) на Радев из мрежата… „Сега“ станал жълт, даже кафяв. Ама хич не ги интересува, че е на таш… пардон, майтапчийската страница.

А погледът наистина е интересен. То не е поглед, а направо проектил, както казват криминалистите. Но не е задължително да е сексуално ангажиран. Може да е и нещо съвсем невинно. Може да проверява дали министърката е със сутиен. Щото има малко кофти опит от снимки с жени без сутиен… А може да е дори още по-невинно: „Я, коланчето ѝ е същия цвят като връзката ми…“ Всичко може да е. Обаче след Първанов хората веднага си мислят най-лошото.

Нека да му е за обеца на ухото. Един президент е длъжен да гледа къде гледа щото хората го гледат.

Пенсиите, внимавайте като си играете на детските площадки. Живеете във враждебен свят, ейджистки! Една баба в Хасково завела внучето да се полюшка на люлките. Обаче и на нея и се прилюшкало и седнала и тя барабар баба с децата. Е, да, ама люлката не е оразмерена за стари баби. И станало като в поговорката - да би мирно седяло, не би по задник падало.
Пак ще кажа, тялото и душата остаряват с различна скорост. Тя душата комай изобщо не остарява. Все ѝ се струва, че е на 20…

Трябва да се остарява внимателно. Вижте ме мене, не съм трепнал от 10 години. Все едно времето минава покрай мен. Това им е хубавото на дигиталните снимки. Ако беше на хартия, щеше да пожълтее, да се измачка, да се изгуби, не дай, Боже. А дигиталната си седи една и съща векове. Мен чак векове не ме интересуват, де…

Братя от последната възраст, имам задача за вас. То дори не е задача, а „морален императив“. Не знам дали е от жегата или е по политико-социални причини, но трети случай на гол човек по улиците. Миналата седмица двама мъже в София, сега гола блондинка в Бургас. Май тръгва някаква мода ли, революция ли… Не е било виц, ей, а самата истина - каквато и революция да се зададе, вие все сте без оръжие. Но пък, от друга страна, точно в това може да се крие вашата сила. Хрумва ми, че, ако искате да прекратите тия мискинлъци, трябва спешно и вие да тръгнете голи по улиците. Наистина голи, не като сега… Появата ви в такъв каяфет ще наложи бързо преосмисляне на естетиката на голото тяло. Спомнете си преди няколко години, когато пуснаха снимката на голата Марта Вачкова, какъв сериозен удар се нанесе на нудизма в България. А вие сте способни направо да го довършите. Просто малко самочувствие ви липсва само.

„Сега“: „Равносметката от "безплатното" саниране - по милион лева за блок.“ Санирани са 515 блока, около 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели. Това било записано в междинен отчет на министър Нанков за напредъка по програмата за енергийна ефективност. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок е 1.06 млн. лева.

А темата с качеството нема изобщо да я захващаме. Дано не мине некой ашъм, като в Севлиево, а преди това и в Благоевград...

За един милион може да се построи един цял блок до шпакловка и замазка. Айде, да кажем, че малко се изхвърляме, но съвсем малко. В никакъв случай като Бойко. Затова смятаме, че щастливците са повече от 62 252 души. Така, де, тия, дето са взели наддадените кинти да не би да са нещастни? Разликата между 32-35 лв. на квадрат на свободния пазар и 300 лв. на квадрат на несвободния дава възможност много хора да станат щастливи.

Ново двайсет. Всъщност, не е ново. Поредното доказателство, че Пеефски арендува „Атака“. От „Капитал“ научили, че в документите си за конкурса за шеф на БНТ Емил Кошлуков е записал, че през последната година е бил програмен директор на телевизия "Алфа" на Сидеров. Колегите с основание допускат, че може и да не е бил, а да са му дали бележка, за да събере изискуемия стаж от 5 г. Демек, Сидеров прави услуга на Пеефски да овладее БНТ. Сефте. Но в случая говорим за Кошлуков. И за една шайка набедени интелектуалци, тарикати, които обслужват всеки, който плаща. Не ги е гнус нито от Сидеров, нито от Пеефски, нито от Бареков, нито от Яне Янев. Да посоча ли имена? Е, стига, де, да не би да ги забравихте? Ама водете си бележки, бе! Щото като мине малко време те пак ще са на първата линия на моралния фронт. Специално за Кошлуков ми се ще да знам преди 89 г. ли е бил подставено лице или след това. Не че има значение, но просто за летописа…

Четвъртък, 10 август

Почивка с цел повишаване на производителността и качеството на продукцията. Междувременно консумирам умерено. (По-надолу ще разберете защо.)

Петък, 11 август

На заседание на МС зам.-министърът на финансите Ананиев докладвал, че излишъкът е вече около 2 млрд. лв. Което дава повод на премиера Борисов да обобщи: „В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата… идват и резултатите.“

Ще се отклоня за момент и ще ви занимая с една изключителна проява на чувство за хумор от страна на вътрешния министър Радев. Изключителна като за милиционер, де, не изобщо. Вика за телефонните измамници: "Аз лично не мога, така, да проумея как толкова хора се връзват на тези измамници. Даже си говорехме с колегите - абе, да ги издирим и да ги вземем на работа тука, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, хора с опит, така, мъдри хора, да си дадат парите."

В първия момент си помислих, че под „колегите“ разбира милиционерите. Но после си дадох сметка, че става дума за колегите министри. Явно само с телевизионни и вестникарски измамници не става работата. Все се намира по някой, който да развали номера.

Проф. Христина Вучева например разваля номера с излишъка. Чиста реклама, вика. „Смущаващо е, пише проф. Вучева, че при предвидени общо 2.078 млрд. лева капиталови разходи към полугодието се изпълняват едва 180 млн. лв. В официалното съобщение на МФ няма коментар за това.“ Няма как да има. Защото в капиталовите разходи е скрит бъдещият излишък. Просто като леща. Планираш огромни капиталови разходи без да казваш за какво и после ги икономисваш и те ти излишък. „Може да предположим, пише деликатно проф. Вучева, че сумата е нещо като резерв на правителството и не е свързана с конкретни проекти и намерения за действителни разходи.“

И още нещо важно: „Хвалбите за големи успехи в борбата с контрабандата не се потвърждават от постигнатото през първите шест месеца. От акцизи към 30 юни са събрани само 45% от определеното в Закона за бюджета.“

Което в пари било дупка от 300 млн.

Дето викат на село, местят си го от единия крачол в другия и разчитат на това, че сме толкова прости, че няма да разберем. И ние обикновено не разбираме. И така ни лъготели от 2009 година насам.

Пенсиите, поне вие се интересувайте, бе! Обикновено в излишъка крият коледните ви добавки!

Госпожа Донка Ботева пише във ФБ с много болка и носталгия за времената, когато беше престижно, като отидеш някъде на гости, първо да ти покажат библиотеката. „Коментирахме ново закупените книги, обсъждахме авторите и си мечтаехме да ги притежаваме и ние... стояхме захласнати и четяхме заглавията и въздишахме....А сега, като посетиш някой дом и не откриваш нито една книга...“

Не знам. И е така, и не е така. При социализъма верно много книги се купуваха. Дали всички ги четяха е отделен въпрос. Имахме един такъв случай. Един се залюби с една мома. Отиде дома ѝ, запозна се с родителите ѝ. Беше много впечатлен от библиотеката. Цялата класика, вика, събрана на едно място. И я взе, въпреки че беше малко грозновата. Даже не малко. После разбра, че да купуваш книги и да четеш книги са различни работи. Момата излезе проста като гъдулка…

Освен да купуваш и да четеш, има и трето - да ги разбереш. Поколенията, които извършиха прехода в България, хората, които все още са активните в политиката и управлението, са образовани и социализирани точно в тоя „книжен“ период. И кел файда… Ама ще кажете, че тия точно не са чели. Още по-зле. Значи, за да станеш нещо в тоя живот, не трябва много да си чел.

Библиотеката на Бойко Борисов

С една дума, поколебан съм, братя, за четенето. Дълбоко поколебан. Което не означава, че трябва да спрете да четете. Не, четете си, щом ви влече. Но не си въобразявайте, че това ви дава някакво предимство в живота. В Библията още е казано – четящите трупат печал, нечетящите – печалба.

„24 часа“ съобщава, че Клиниката по изгаряния в Пигоров била пълна с пострадали при варене на ракия. „Освен изгорени от заливане с вряла ракия има и пострадали при разпалване на казана. То по традиция се прави с изливане на ракия върху дървата.“

Д-р Филипов, който си е писал дисертацията по политически науки под казана, е единодушен, че в случая се сблъскваме с тотално невежество. Първо, няма понятие като „вряла ракия“. Това, което ври в казана, е „материал“ (джибри). То се нагрява, изпаренията преминават през една серпентина дълга 10-15 метра, която се охлажда непрекъснато със студена вода. И долу от чучура изтича тънка струйка ракия със стайна температура. Наистина може да те изгори в началото, но само вътрешно. Щото тръгва почти чист спирт. Другата простотия е, дето си разпалвали казана с ракия. Когато се разпалва казана още няма ракия, бе, алоу! Разбира се, някои си носят по малко от ланшната, най-много едно лимонджийско шише, колко да почнат, докато чакат. Да те видят, че лискаш отлежала ракия да палиш казана, ще ти бият и сенкята! И как ще избухне ракия от 45 градуса, бе, абдали! Лискали са тъпаците бензин, това е истината. Но преди това са изпила ланшната ракия. Ама то пиян човек и на слънцето може да изгори. Как изгорях една година на Созопол… Ракия в огъня се лискаше едно време, когато още нямаше спиртомери. Лискаш малко, ама много малко. Ако още пламва, е ракия, почне ли да гаси огъня – патоки.

Не знам какво да кажа вече в защита на професията. Изисква се страшна упоритост, та в днешното време, когато ти навират информацията отвсякъде, да останеш тъпанар. Ама на, някои успяват.

Виж, „Стандарт“ е друга работа. Стар вестник, с традиции. Гледам вчера заглавие: „Магарето на съд за зърнен рекет“. И хем им знам традициите, и пак се вързах и отидох да видя какво е туй магаре-рекетьор. И точно в стила на традицията си, пак ме изментиха. Магарето е некой си бандит Марин Костов-Магарето.

Царе са на заглавията. И друг път сме имали повод да им се възхитим: „Ушите на МВР с нова глава”, „Симеон тропа хоро при граф Дракула”, „Тичаме при Зевс за прах за пране.” Не мога само да разбера защо при тия интересни заглавия читателите им непрекъснато намаляват. А напоследък чувам, че и журналистите им намалявали…

Обаче тия в „24 часа“ са и подли. Заключили са си сайта, та да не можеш да копираш от тях. Вчера гледам на здравния им сайт www.24zdrave.bg една дописка „Умерената консумация на алкохол намалява риска от деменция“. И не знам защо ме заинтересува. Нито съм заплашен от деменция, нито съм от умерено консумиращите. Щото докторското „умерено“ е да си наливаш с пипетка. Та копирам я аз тая дописка, пействам си я на работния файл, та да я осмисля при възможност. И като я отварям после, началото на романа „Под игото“. Там дето чорбаджи Марко и челядта му вечерят под асмата. Я, викам си, как е станала тая грешка? Повторих операцията. Пак „Под игото“. Но нямаше да се казваме д-р Филипов, ако нямахме решение на такива елементарни проблеми. Заключено, но ключът е на вратата… Едва ли ще ви се прииска да копирате нещо от Часовете, но и Медиапул е заключена по същия начин, та, който се интересува как става, да пише на лични.

За деменцията да ви кажа. Учените наблюдавали здравословното състояние на 1300 възрастни в продължение на 25 г. и преценявали когнитивните им възможности. Оказало се, че онези, които консумирали умерени количества алкохол 5-7 дни седмично, са подложени на два пъти по-нисък риск от въздържателите. На този етап учените не знаели защо става така, но то не е и важно защо, важното е, че става.

Много оптимистична дописка. Поне деменция няма да хванем. Застраховал сме се, даже презастраховал.

Преди време четох, че французите страдали много по-рядко от сърдечни болести. Щото нали пият доста червено вино. Обаче пък хващат много по-често цироза. То и в литературата им е описано. В „Клошмерл“ например, ако си спомняте, имаше един пощенски раздавач Блазо, носител на титлата „Първи Биберон“, който в празник пиел по 60 чаши вино, но в делник не превишавал 30. Хванал цироза и загубил титлата.

Та, дето се вика, питието определя заболяването. Цироза, деменция, всеки сам си избира, така е при демокрацията.

И накрая един съвет. В неделя вечер ще е пикът на Персеидите. Ще падат по 100 на час. Но вие си седете вкъщи и гледайте телевизия. Дедо Николай Пловдивски забрани. „Тази нощ, вика, младите хора ще лежат по разни поляни, за да гледат звездите и Бог знае какво още ще правят. Това са младежи, които вместо да изучават Бога Господа Исуса Христа, в училище изучават йога... Тези млади души имат нужда от спасение, затова забранявам Персеидите! Анатема!”

Господи, извинявам се, че се обръщам направо към Теб, ама не остана вече към кого. Защо, бе, Господи, като им вземаш акъла, не им вземаш и сана? На попове, на учени, на властници най-вече…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

14.08 2017 в 14:30

"Според проф. Колин Маккензи, преработването може да нанесе повече вреда на мозъчната дейност, отколкото отсъствието на работа."

Докторе, моля те не го слушай тоя мързеливец.Разбирам, август е, жега беше, но до септември се надявам експериментът да приключи!
Здрав бъди!

10538

1

Black Hex

14.08 2017 в 12:56

Преди години, когато Борисов е главен секретар на МВР, в разговор с висш кадър на тогавашната НСС /контраразузнаването/ двамата обсъждат едно определено лице. Служителят на НСС казва на главния секретар на МВР Бойко Борисов за лицето, което обсъждат: „Мани го, той е бандит!“, при което следва знаков отговор на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов: „Не! Той е престъпник, не е бандит. Бандит е Пашата и той ми е приятел“.
Такива ми ти работи за „разликата“ между „престъпник“ и „бандит“.