Из делниците на един луд (7-11 май)

Тони Филипов, д-р 14 май 2018 в 13:35 22604 1

Понеделник, 7 май 

Премиерът Борисов и част от министрите са в Света гора, където ще присъстват на откриването на южното крило на Зографския манастир, за чийто ремонт българското правителство отпуснало 940 хил. лева.

Гледам снимката на господин премиера в църквата, как е застанал с ръце върху иконата. И усещането ми е, че не само той говори на светията, ами и светията му отговаря. Щото те много хора се молят, но малко получават отговор. В смисъл да чуват гласове…

Един Петър разправя във Фейсбук… Ох, толкова е невероятно, че не знам дали да ви го съобщавам. Восъчната фигура на Бойко била с по-високо IQ от оригинала и го биела редовно на шах. Според мен това не може да бъде истина, не ли?

Пък друг, няма да му казвам името, щото времената са такива, че като нищо ще престане да му върви, написа, че един препариран Бойко в музея хем щял да отговаря сто на сто на оригинала, хем да зарадва поне 80% от населението.

Пък Цецерон рекъл на празника на община Баните: „Аз съм убеден, че българите ще се върнат от чужбина. България има висок икономически растеж, а когато сме единни, ще можем да постигаме повече и ще може да осигуряваме повече възможности за професионална реализация на всеки наш сънародник.“

Ще се върнат. И аз съм убеден. Вие само си тръгнете и те ще се върнат веднага.

Само да не стане недоразумение. Под „Вие“ не разбираме само сегашната власт. Щото и предишната не беше по-стока, нито пък по-предишната… Та, ако си тръгнат и герберите, и червените и патриотите на нервна почва и тогава българите със сигурност ще почнат да се връщат, а не изключвам дори и много чужденци да поискат да живеят у нас… Защото опростачването на политиката не е чисто български патент. Ние просто сме по-ярък изразител на тенденциите.

Понякога обаче си мисля, че българите бягат в чужбина от другите българи. И в момента си го мисля, като чета дискусиите за алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите.

Алпинизмът изглежда много глупав спорт, ако си го мислим като опит да се мерим с природата, нея да побеждаваме. Но нещата се променят коренно, ако погледнем на алпинистите като на хора, които катерят върховете, за да победят себе си, своите слабости, своите страхове, своето малодушие. Ако перифразирам госпожа Некер, до високите върхове може да се стигне като орел или като охлюв. Всеки сам си избира…

В „Лавина” Блага Димитрова пише: „Когато попитали Тенсинг защо е трябвало да изкачи Монт Еверест, той отговорил: “Защото Еверест съществува”. Тенсинг Норгейт е шерп и е носил багажа на сър Едмънг Хилари, с когото заедно първи изкачват Еверест през 1953 г. Но думите не са казани нито от Тенсинг, нито от Хилъри. Казани са десетилетия по-рано от английския алпинист Джордж Малори (George Herbert Leigh Mallory), който загива под Еверест през 1924 г. „Because it's there", отговорил той на репортер от „Ню Йорк Таймс“, който го попитал защо иска да изкачи Еверест.

Сър Едмънд Хилари имаше по-голям късмет, той почина на 10 януари 2008 г. в леглото си. Хилари и Норгей прекарват 15 мин. на Еверест, Хилари снима Тенсинг, който оставя шоколади в снега като дар към Буда. Но той оставя и нещо друго. Радичков разказа веднъж, че когато Тенсинг тръгва към върха, неговото малко момченце му дава едно малко и нащърбено от детските зъбки моливче, което той да сложи в скута на Буда. Е, Буда го нямало него ден там, или изобщо не живеел на Еверест, та Тенсинг оставил моливчето в снега.

Моливче… Явно то е било най-ценното, което малкото шерпче е имало и затова го е пратило на Буда.

Та искам да кажа на пишещите братя и сестри, да пазят моливчето! Да не пишат глупости с него. Да уважават човешкия стремеж нагоре, който ни е извел до тук. Тези, които не ги затруднява, де. Защото за някои ще е свръх усилие. Чехов казваше на едно място: „Има една особена порода хора... Те не могат да преминат дори покрай гладен човек или самоубиец, без да кажат някоя пошлост.“

И понеже споменахме пишещите братя и най-вече сестри… Колегата Явор Николов публикува няколко снимки, които показват как се прави у нас Copy-Paste журналистиката. Прави се по най-тъпия начин. Щото интелигентният преписвач краде само новината, а не ти краде и думите, с които си я разказал. У нас това са подробности и затова стават и трагикомични случки. БТА цитира финмин Горанов, който си пишел оценка 4.50 за първата година на трети мандат: „Ние коментирахме, че няма да променяме данъците, че ще увеличим учителските заплати, стартирахме повишаването на минималните пениси, както искаха обединените патриоти...“

Интересно какви ли мисли са се въртели из главата на репортерката. Дали тези пениси се явяват в ретроспектива, дали в реална или пък във въображаема перспектива? Понеже не изключвам някои колеги да се заинтересуват от девойка с такива интересни мисли в главата, та да услужа - инициалите ѝ са М.Х., работи в отдел Вътрешна информация.

Но аз за друго го разправях, не да своднича. Тези пениси прескочили в един куп вестници и сайтове, като „уважавания“ вестник „24 часа“, Инвестор.бг, Вести.бг и т.н.

То, като се замисли човек, пениси, пенсии… Пенсионирането, както обясни една Марина, е 45 години удръжки и на 65 г. дръжки. Демек същото.

Между другото, един колега разправя, че във Факултета по журналистика щели да въвеждат нова специалност – пеевистика. Нещо подобно на журналистиката, но точно обратното.

Вторник, 8 май

Много гюбре сме вкарали в парламента, бе, братя! Гюбре до гюбре… Тъкмо Сидеров малко затихна с невроатлантическите си простотии и Марешки почна. Щял да иска референдум за излизане на страната от НАТО. "Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва… Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета… Русия може да ни защити по-добре от НАТО, може да вземем пример от Сирия, където тя е на страната на правителството.“

Точно като джуджето Хаяско: „Знаеш ли колко е важно да си ми пирятел? Много е хубаво... Всички пирятели ти дават разни работи. Ти какво ще ми дадеш, като ми станеш пирятел? Имаш ли да ми дадеш малко сок от боровинки, че тая торта...“

И като говорим за гюбрета…

Половината от тандема, известен като социологическите братя Галеви, а именно Андрей Лайчев, сравнил лекари с циганите. Поне по основното им занимание, което било да крадат: „Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите…"

По тоя повод в органа на медийния империалист „Монитор“ написали гневен коментар, чийто общ смисъл се свежда до пословицата за куката, която се присмивала на кривото дърво. И си е баш така. Това, че социологическите разбойници се движат по вътрешния ръб на закона не им дава основание да раздават морал.

А че и сред лекарите има мърша, не е нужно да се убеждаваме. Къде няма?

А помните ли как беше едно време? Една кутия „Черноморец“, за по-тежките случаи и „Пияна вишна“. А понякога и само с едно „Благодаря!“ се минаваше или няколко китки. Не помня дали съм ви казвал за един доктор в Пазарджик, който при социализма беше написал на вратата си: „Цветя не ядем, бонбони не пием!” До диабет го бяха докарали и отделно дето всеки ден ходеше до цветарския магазин да конвертира цветята в парични знаци при унизително нисък курс. Заедно с циганите, дето събираха китките от гробовете. Една цветарка ми разправяше, че имала случай един букет да ходи три пъти до болницата и два пъти до гробищата, докато го бракуват, щото съвсем извехнал…

Сряда, 9 май

Вчера в Борисовата градина видях двама дендрофили. Предполагам, че бяха такива, няма какви да са други. Мъж и жена. Прегърнали по едно дърво, опрели буза на кората му и не мърдат. Доста продължително любят дендрофилите, да ви кажа, не като другите хора по десетина секунди. Мъжът люби неговото дърво 23 минути без прекъсване, а жената нейното 25 мин. Малко ме е срам, че воайорствах, но ми беше много интересно.

Досега знаех, че съществуват дендрофили, някъде дори четох, че били около 0.3% от населението на Земята. Но за сефте ги видях. И съм длъжен да опровергая някои погрешни представи, които се разпространяват за тях. Например по-лани, във връзка с гейпарада, Бояна Расате рече пред един вестник: „За хомосексуалистите трябва да има химическа кастрация. Иначе след тях по Витошка ще тръгнат дендрофилите с чушка и праз в задника, макар да предпочитат да си завират оная работа в хралупата на катеричката…”

И ние самият сме разпространявал някои погрешни схващания за дендрофилите. Като например, че намират някоя подходяща дупка от кълвач в ствола и там… И, че, когато им се случи с жена, първо я удрят няколко пъти силно по онова място, та ако има вътре оси, да избягат… Глупости на търкалета! Нищо подобно не видях. Тези в парка нямаха нито чушка, нито праз отзад, нито пък си бяха заврели нещо в дупката на катеричката. Бяха съвсем прилични хора. Гушнали по едно дърво и никому нищо лошо не правеха.

Снимки: Веселин Боришев

За разлика от едни други, които видях пред паметника на Съветската армия да веят руския национален флаг, червени знамена със сърп и чук и да разнасят портрети на Сталин.

Извинете, но този път мисля да не се цензурирам и да ги нарека с думата, която заслужават – идиоти! А същата дума, струва ми се заслужава и лидерът на БСП Нинова, която дружелюбно се снима с тези безмозъчни екземпляри. Да, хора, които разнасят портрета на най-масовия убиец в човешката история, могат да имат само това оправдание - че са безмозъчни.

Обаче тая Нинова, освен дето много лъже, ще излезе и голяма интригантка. Борисов, доказан майстор на интригата, не можа да изпокара докрай патриотите, но тя ще успее. Видяла се с Иван Каракачанов да обсъждат плановете му за модернизация на армията. Чукнала си среща и с Валери Симеонов да си говорят как ще ограничават рекламите на хазарта. (Рекламата, да не помислите, че хазарта…) Само с Волен Сидеров не пожелала да се види. Те нали сега си мерят чувствата към Русия… И Сидеров блюва змии и гущери: "Не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелегитимни…"

Имаше едно стихотворение навремето, така и не научих кой е авторът. В него се казваше:

Само хлябът ли ни сбира?

Само хлябът? Не, това не стига!

Пъстърва трябва, трябва чига,

вина прастари, вносна бира…

Така банкетът ни събира.

Та това е дето събира и патриотите. Банкетът, софрата, на която могат да седнат само заедно. Иначе отдавна да са се разобединили…

Четвъртък, 10 май

На церемонията по връчването на наградата „Карл Велики“ на френския президент Еманюел Макрон в немския град Аа̀хен присъствали Меркел, Борисов, испанският премиер Рахой, люксембургският Бетел и украинският президент Петро Порошенко… В речта си за бъдещето на Европа Макрон на два пъти се обърнал към наш Бойко. На никой друг не оказал тая чест. Ако е чест, де… Щото може и да не е. „Така е, Бойко, рекъл му, ще вървят напред страните, които спазват общите правила и правят бързо нужните реформи. Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки, в последния възможен момент…“

Някои наблюдатели твърдят, че тези думи се отнасяли за България. Но според нас не е така. Защото ние не правим никакви крачки нито в последния, нито в предпоследния момент. Ние седим като магаре на мост…

Самият Борисов също отрича думите на Макрон да се отнасят за нас: „България в това отношение е пример – не само във върховенството на закона. Надявам се в Парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва, никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата…“

Прав е Борисов, поне наполовина е прав. България наистина е пример. Един много добър лош пример! Ако сте чули как финмин Горанов обяснява, че не е правилно да се обвързват европейските субсидии с реформите в правосъдието, защото върховенството на закона не било най-важното, няма как да не се съгласите с мен.

Обвиниха Моника Белучи, че крие данъци, пише „Сега“ и илюстрира дописката си с тази снимка, на която се вижда, че Моника не е от хората, които крият това и онова…

Самата Моника отрича: „Отхвърлям информацията, която е колкото злонамерена, толкова и фундаментално погрешна… При последната проверка на данъчното ми положение съм предала на френските данъчни органи цялата информация, която е поискана…“

Навремето, като се заиквахме по хубостта на Моника, един колега, който беше достатъчно умен да емигрира навреме, ни успокояваше с думите: „Кому ли е дошла до гуша…“ Венсан Касел беше тогава под подозрение. И колегата наистина се оказа прав, Касел се разведе с Моника…

Петък, 11 май

Анализ на институт "Отворено общество" показва, че България ще заприлича на нормална европейска държава по отношение на доходите някъде около 2042 г. В момента доходите на българите били 49% от средното за ЕС, а ще достигнат 90% след близо четвърт век. За сравнение мамалигите били на 56% и щели да наваксат за десетина години. От новите членки на ЕС най-добре се представя Чехия, която вероятно още тази година ще стопи изоставането си от по-богатите държави. На Словения, която я следва, ще ѝ трябват още 3 години, а на Литва и Словакия - съответно 7 и 8 г.

Не знам, може и да ги настигнем. Но Макрон каза, че те няма да седят и да ни чакат. Да не споменаваме, че нямат никакво намерение да тичат срещу нас…

Пенсиите, следващата информация може да ви помогне да сметнете дали ще сте сред тези, които ще дочакат настигането, или до тогава вече ще сте от неправилната страна на тревата.

По данни на НСИ средната продължителност на живота (СПЖ) у нас за периода 2015-2017 г. е достигнала 74,8 г. Което ни нарежда на едно от последните места (каква изненада!) в ЕС, заедно с Латвия и Литва (74,9 г.). Най-дълго живеели испанците (83,5) и италианците (83,4 г.)

При мъжете у нас СПЖ е 71,3 г., а при жените - 78, 4 г. Демек, жените живеят със 7,1 години по-дълго от мъжете. Което означава, че на тези от мъжете, които доживеят 80 г. им се падат по 5 жени средно. Късно им се падат, не ли? Обаче пък, погледнато откъм другата страна, имам предвид другата страна на живота, отпътувалите също не са забравени. На тях Господ им отпуска седем години, през които да са сами в рая, без да слушат вечните укори как все те са мухльовци, пък другите какви били… Макар че, както твърди Ницше, небесното царство е душевно състояние. Човек, ако има кураж, може и на земята да си го достави. Но малко са мъжете чак пък с такъв кураж…

Между другото, много се дразня на разни феминистки, които непрекъснато реват, че женската пенсия била по-ниска. Да де, ама я получават много по-дълго. Жените у нас живеят 17 г. след пенсиониране, а мъжете едва 6!

Освен, че е различна при мъжете и жените, СПЖ е различна и за гражданите и селяните. Гражданите живеят средно 75.6 г., докато селяните едва го докарват до 72.8 г.

Предполагам, че има сериозни разминавания в СПЖ между цигани и българи, но такива етнически разрези не се правят, а, ако се правят, се пазят в дълбока тайна.

Изглежда също така, че има и някои партийни зависимости. Например социалистите живеят по дълго. Съдя по това, че през 2007 г. Таня Дончева, рече пред партийния елит, че средната възраст на членовете им била 78 г., а тогава СПЖ беше едва 73 г.

Та искам да кажа, че, ако си бял, гражданин, комунист, имаш всички шансове да доживееш до 80 г.

Пенсиите, знам какво си мислите: То па един живот… Така е, мои дърти Говрошовци, така е, но и не е съвсем така. Не знам дали съм ви споменавал, но шведски учени установиха, че гладуването се възнаграждава през поколение.

Продължителността на живота на внуците се оказала в пряка зависимост от това доколко бабите и дядовците са гладували. Разбирате ли каква услуга правите на потомството си, а и на родината изобщо?

По-страшна от глада е една друга особеност на старостта. Господ дава на хората акъла последен, дава им го като комка, бавно и по малко, а първо него си прибира, бързо и изцяло. Слушам депутата от ГЕРБ Георги Марков днес в парламента и се убеждавам, че си е баш така: „На кой друг премиер, вика, германският канцлер Ангела Меркел казва "скъпи Бойко", когато го посреща на стълбичките на самолета, френският президент Емануел Макрон нарича "мон шери", а Ердоган му се изповяда "Бойко, искат да ме убият?"

Всъщност, то май не е само до старост… Защото пък Тома Биков например е твърде млад, за да го оправдаваме със старческа сенилност. „Необходимо е, вика, да се различат фалшивите новини от полуфалшивите повини…"

Полуфалшивите, разбирате ли? Е, нищо, и аз не разбирам…

Права е Мария Стойкова, това не са обикновени глупости, това са престъпни глупости!

Народната поговорка казва: „Когато Господ иска да накаже някого, първо му взема акъла“. 

Наказани сте, господа, жестоко сте наказани!

P.S. Евровизията няма да коментирам. Просто не искам да си спечелвам за врагове нито евреите, нито хората с изобилие на външен вид, нито бавно развиващите се, нито фалшиво пеещите… С една дума, нямам нужда от нови врагове. А колкото до българското участие… От много държави искали да гласуват за нас, но нямали желание… С една дума, мисля, че арменският подход (това друг път ще го обяснявам) претърпя пълно фиаско.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

21.05 2018 в 12:50

Докторе, следя делниците... Не е странно, че винаги критикувате властта. Това е призванието на пишещите братя и сестри. Но с годините, пред погледа Ви минаха много властимащи. Можете ли, с ръка на сърцето, да напишете кога: 1. корупцията е била с най-ниските си размери;
2. кога са се защитавали най-добре националните интереси.

Важно е, Докторе. Надявам се, че сам сте го разбрал.