Из делниците на един луд (8-12 август)

Тони Филипов, д-р 15 август 2016 в 09:14 14923 10

Понеделник, 8 август

В „Сега” се подбъзикват с премиера: „Един час на Бойко Методиевич. Конфабулации дел арте.” Намекват, даже на места натвърдват, че си измисля, наставя, подменя…

Колеги, не се прави така, бе! Когато пишете за някой човек, трябва да пишете така, че и той да ви разбере. Конфабулация е сложна дума и, струва ми се няма да преувелича, героят на вашия разказ има шанс да я запомни след третото прераждане оттук нататък. И ще се чуди какво сте искали да кажете, а не е изключено дори да се поласкае.

Конфабулация е медицински термин. Обяснявали сме го, но отдавна. Когато се появят празнини в паметта, то те се запълват със съдържание, което или е измислено (фантастни конфабулации), или пък е реално, но се отнася за друго време (заместващи конфабулации). Този тип симптоми показват, че в личността протичат процеси на частично мозъчно разстройство. С една дума, колегите от „Сега” се съмняват, че всичките тези работи, дето Бойко казва, че Путин му ги казал, са или заместващи конфабулации, тоест, казал му ги е по друго време и на друго място, например преди да спре руските проекти. Или направо фантазни конфабулации, демек, измислил си ги е. Ще се разбере.

На вниманието на г-жа Кунева, г-н (да прощава Господ) Лукарски, г-н Кънев, г-н Ненчев (също с малко притеснение). Касим Дал, вторият човек (а може да е и първият!) в Народна партия свобода и достойнство на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, се похвали, че е бил на митинга в подкрепа на Ердоган в Истанбул. И написа във ФБ: "Около себе си виждам огромна вълна от хора, тръгнали с националния флаг в ръка да защитават Свободата! Днес на площад "Йени капъ“ в Истанбул почитаме героичната саможертва на всички, които загинаха за демокрацията. Всички, които подкрепят демокрацията, са тук!" 

Точно на този митинг Реджеп Ердоган обеща да одобри връщането на смъртното наказание, ако народът иска това и парламентът гласува в подкрепа на тази мярка. Тоест, смятайте го решено. Дано гореизредените дами и господа не са много заети с управлението на държавата и да намерят малко време и кураж да се дистанцират от туй кощунствено изказване. Да туриш свободата, демокрацията и Ердоган в едно изречение се изисква особено перверзно мислене.

Ало, пенсиите! Окръжният съд в Шумен постановил условна присъда от две години с 4-годишен изпитателен срок на бизнесмена Георги Г., който прегазил 77-годишна пешеходка, докато паркирал на заден джипа си „Тойота“. Жената издъхнала на място.

Ей, ако не сте разбрали, да ви кажа: вие сте невидими за много хора у нас и за почти всички институции. Затова се пазете, нема кой да ви пази. Особено се пазете от движещи се назад неща. Разбира се, за държавата това не се отнася, от нея няма как да се опазите. Тя не е решила, не ви е сгазила. 

Вторник, 9 август

"Труд": "Неподкупен митничар има на Дунав мост". Спуках се от смях с тоя митничар. Имам един познат митничар на моста, бяхме на море една година и се запознахме на плажа. Хубав човек. За по бира, де… И от тогава чат-пат се чуваме. И понеже във вестника не съобщават името на неподкупния, та му звъннах да питам: А, бе, Иване, верно ли че има неподкупен митничар при вас?” А той ми отговаря: „Кой е тоя, бе?!” И аз започнах да се кискам неконтролируемо. Щото се сетих:

- Пено, в нашия вход имало една, дето не била изневерявала никога на мъжа си…
- Коя е тая, бе?!
- Не си ли ти, ма, да ти е…

Та и аз така малко останах разочарован от моя познат. Явно не е той.

Човекът обаче ми обясни случая. Некакъв турчин искал да изкара през границата мигранти на едро. И предложил 2625 евро за 41 човека. По 64 евро на човек, вика Иван, е едно от ония предложения, които не можеш да приемеш. Тотален дъмпинг. Още повече, вика, че тарифата за излизане от България е два пъти по висока от тая за влизане. Не знам, вика, защо е така, но от години е така. 

Много ме озадачи една карикатура на моя приятел Кайо в сайта „Всеки ден”. Не е като да не знам на кого викаха Тиквата. Даже нещо повече, точно по изборите 2009 г. работех в „Монитор” и с удоволствие участвах в редакционната политика на отиквяването на героя. Но стана грешка. Наложи се Ирен Кръстева да потърси политическо убежище в Брюксел, Дебелянчо пое медиите, а ние набързо потърсихме накъде е вратата. Както и да е, това съм го разказвал. Въпросът е, че тогава се сключи едно примирие, което прерасна в траен мир, който на свой ред, разправят, плавно преминал в делово сътрудничество. Затова нямам обяснение за тая провокация в един от праведните сайтове на Пеевски. Човекът-тиква, както виждате, стои на трон. Значи няма съмнение, че е най-главният. И не се подвеждайте, че липсва физическата прилика. Това е направено максус, за да могат после да се оправдаят, че не са имали предвид него. А те имат предвид него, няма кой друг. Има няколко души с прякор Мозъка, има Тъпото, има какви ли не, но Тиквата е един само. Добавка към конфабулациите. Оказаха се изцяло фантазни. 

Руското енергийно министерство отрече да е получавало официално предложение от българска страна за създаване на работна група за руско-български енергийни проекти, за каквато съобщи Борисов след срещата си с Путин.

След посещението на Ердоган в Петербург Путин каза: "Постигнахме политическо решение да възродим "Турски поток". А за „Южен поток” обясни: „Ние знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект. Ние обаче понесохме загуби. И само желания не стигат - трябват железни гаранции от Европа, каквито няма."

Демек, ще го строим, но друг път.

Таш… майтап, искам да кажа. Манчестър Юнайтед платил рекордните 110 млн. евро за Пол Погба. През 2012 г., ако не се лъжа, червените го продадоха на Ювентус за 1.5 млн. евро, като явно безперспективен.

Сряда, 10 август

БСП и АБВ влязоха в предизборна коалиция и се обединиха около президентската номинация на ген. Радев. Гоце вика: „Ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори.”

Татяна Дончева, която отказа коалиция с АБВ и БСП, вика, че ген. Радев бил „номинация на един бизнес кръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да уреди сметките на социалистическата партия”. Просто да знаете, че и такива мнения има.

Както предрекохме миналия път, Любен Дилов син се оказа червен. Като коалиционен партньор на АБВ той автоматично се включва в политическия омлет и става партньор и на БСП. Дилов е малко като синята слива, която е синя или червена, в зависимост от това колко е зелена.

Дилов в тъмносиния си период. Какво кощунство! Да си бил коалиция с Иван Костов и сега да изпаднеш до Гоце!

Чувал съм да се присмиват на съдиите от Върховния съд, които навремето отказаха да регистрира “Ку-Ку” с мотива, че “партията съдържа в наименованието си звукоподражателно словосъчетание, издаващо гнездов паразитизъм”. Но последващото развитие на Дилов и компания показват, че съдиите са били направо провиденеци.

На лъжата краката са къси. Така си се ражда, с къси крака.

По повод 24 г. от тръгването на "Стандарт", хората на Слафка Базукова се хвалят: „Поне 300 000 всеки ден разлистват вестника на хартия. Един вестник се чете средно от трима души в семейството или в офиса, сочи статистиката ни.”

Ако 300 хил. разлистват вестника всеки ден (по трима души на вестник), това прави 100 хил. тираж. 100 хил.! Имала баба 100 лева, ама не наведнъж… Питах на лафката пред нас. Продават по 1 брой, но не всеки ден. При това положение, колеги, съветвам вашата статистика да се постарае да посочи, че един вестник се чете средно от между 10 и 11 души. Пак няма да станат 300 хил., но ще бъде поне преувеличение, а не пълна измислица.

100 хил.?! Всичките вестници на Пеевски нямат 100 хил. тираж!

Рокерите се събраха отново на протест пред Съдебната палата в София. Александър Бакалов от клуб "София райдърс" обяснява: „Искаме да защитим правото си да се движим нормално, правото на живот по улиците. Но и да защитим правото си на адекватно възмездие за нашите близки, които биват убивани.”

Подкрепям мотористите! Като колега ги подкрепям. То аз не съм им точно колега, щото съм велосипедист и то отскоро, но все пак съм от братството на двуколесните. Подкрепям правото им „да се движат нормално”. И много бих се радвал, ако те по-често се възползваха от това си право. Защото, съгласете се, не може да карат като бесни и да искат автомобилистите да ги пазят. Как да ги пазят, като изскачат като куршум изневиделица? Фиу, фиу, фиу… Бррр, бррр, бррр…

У нас всеки се бори за предимство, за особено третиране, а не за равноправие. Това ни е големият проблем. Малко цигански проблем.

Оскароносителят Матю Макконахи се дегизирал до степен на абсолютна неразпознаваемост (черна шапка, тъмни очила…) и отишъл да гледа среща на американския женски отбор по ръгби на Олимпиадата. И никой не го познал, освен една от състезателките, която го познала, когато той си повдигнал шапката, уж да се почеше…

Дето викаше един пич, звездата е човек, който работи упорито през целия си живот, за да стане известен, а след това носи тъмни очила, за да не го разпознават.” И бих добавил, че страшно се вбесява, когато не го разпознаят. Няма парадокс, просто им се струва, че не са достатъчно известни, щом не ги разпознават.

Докато „умните” се наумуват… Инициативен комитет от Варна издигна бившия депутат Владимир Кузов, осъден за хомосексуален контакт с малолетен, и колегата му от "Атака" в 40-ото НС Борислав Ноев.

Някой беше казал, че педофилите имат и добри качества. Например винаги карат бавно покрай училищата. Но в този тандем дори това предимство липсва. Защото подгласникът на Кузов Борислав Ноев е разследван за шофиране в нетрезво състояние, дори депутатският имунитет му свалиха заради това. "Моят избор е цивилизационен избор, разправя Кузов, който междувременно направи coming out of the closet.- За първи път имаме гей за президент. Това ще постави България на световната карта."

От една страна, е верно. Дори САЩ ще изпреварим, те са още на жена. Но, от друга страна, Бойко вече ни тури на световната карта. Така ни тури, че…. 

Четвъртък, 11 август

Вчера българското МВР предаде на турските власти Абдуллах Бююк, издирван в Турция за връзки с нарочения за главен организатор на опита за преврат Фетхуллах Гюлен. Обаче не за това го предадоха, а защото "не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок". Зам.-главният секретар на МВР вика, че го засекли случайно, при рутинна проверка в „Младост” и аз вече втори ден се опитвам да му повярвам. Още същата вечер го подкарали към турската граница. Толкова са били експедитивни, че нямаше и да разберем, ако турските медии не бяха се похвалили. Много странно, но на границата го чакали подготвени телевизионни екипи.

Тук се налага да сложа саунд трак: „Туп, туп, туп…” (Вероятно тропане по масата.) А също и субтитри: Той единствен има куража при стресова ситуация да отиде и да тропа по масата - дали на комшиите, или в Европа…

Комарницки ескалира. Вижте как го е издокарал. Турил му е цици на осмокласничка и шкембе с олимпийски размери. И обички като белег на рано прекъсната сексуалност, ако ме разбирате. Точно така описват по книгите най-доверените хора на султаните, на които се поверява да пазят „вратите на блаженството”… А очите, ах очите… Направо ти иде да възкликнеш: „Борисов, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?!” По принцип Комарницки го рисува с малки свински очета, които наподобяват „стафидки, боднати в бухнало тесто”. Сега обаче е изневерил на трафарета си и аз не мога да реша дали е за добро.

Колко мъдро постъпих миналия път, че не използвах оня израз. Знаех си, че ще има по-подходящ случай и не останах излъган. Сега мога да се надявам да бъда напълно разбран, ако кажа, че Борисов се гъне като глист на синапова клонка. Треперко паша (референция: Захари Стоянов, Източна Румелия). Не мисля, че ще възразите. Вече трети ден изучавам социалните мрежи и медиите, които си позволяват да отразят случая, и не виждам дори и плах опит за защита на действията на правителството. Ако не ми вярвате, можете да разгърнете верния на правителството вестник на Пеефски „Труд” и коментара под заглавие „Закриват ли държавата”. Без въпросителна.

Засрамен съм до дъното на душата си! И тъпо, и подло! И очаквано. Както казваше един руски писател, посредствеността е постоянна величина.

Отказвам да участвам повече. Защото, отнася се и за вас, участваме и само като присъстваме, само на основание, че сме български граждани. Борисов прави каквото прави или неправи от наше име. Затова съм решил да пиша на президентството, може би лично на Маргарита Попова, с молба да ми се замрази българското гражданство. Докато тези мушмороци са на власт, не желая да бъда български гражданин. Не желая да ме управлява правителство от келнери – кой каквото си поръча, те ще си счупят краката.

Ама то не е само правителството. Трети ден опозицията мълчи! Мълчат прогресивните реформатори! Дори Радан Кънев мълчи! Мълчат демократичните европейски правителства!

"Вярвам на това, което са направили колегите. Оттук нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали… Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. С цената, ако трябва на всичките да им (според други източници: „да ни”) вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България.”

Така разправяше отзарана по телевизора големият политик и дипломат Борисов с вид на християнски мъченик. Мисли си, че ще му се зачете. Ама друг път. Както написа Александър Урумов, днес ще му поискат Бююк, утре – бюлюк. Битката е много по-голяма и в нея ние ще сме в графата колатерални жертви. Те се броят, но не се зачитат.

Христо Христев преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски": „Историята с предаването на Абдулах Бююк на турските власти представлява отвратителен случай на грубо погазване на българското право, на правото на ЕС и на международноправните ангажименти на страната ни… Чрез този малодушен акт са прегазени редица висши норми в българския правен ред – норми на Конституцията…, норми на правото на ЕС… общата европейска уредба в материята на убежището… международноправните ни задължения, произтичащи от Женевската конвенция за статута на бежанците и от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи...”

Адв. Михаил Екимджиев: "Българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане."

Когато навремето Татарчев се силеше, че ще докара Дойнов от Австрия в чувал, не разбирах как можеш в европейска държава да туриш някого в чувал. Е вече разбирам.

И така станахме съучастници в мъченията и неизбежната смърт на един човек. И думите на Бъчварова, че той можел и от турските зандани да обжалва предаването си, прозвучаха турбоцинично. Ще обжалва и Ердоган ще ни го върне, даже ще се извини.

Какво нещо е животът! Познаваш и уважаваш някого от 40 г. и на 41-ата той се ос…, така де, разочарова те. Явно човекът е непознаваем. Единственото смекчаващо вината обстоятелство беше, че Бъчварова говореше без нужния за такива големи лъжи ентусиазъм.

Обаче аз на Бююк му се чудя. Тоя пич е за лудницата. Едно време, като хванеха някой да бяга през румънската граница, веднага го вкарваха в стая, облицована с пореста гума, без повече въпроси и изследвания. Простите бежанци ни ползват само като транзитна територия, той дошъл тука да търси убежище. Че то ако имаше убежище и ние щяхме да го намерим. Милиони българи емигрираха, щото не го намериха. Лично ние търсим такова убежище вече 26 години и няма и няма… 

Петък, 12 август

Измислете си някакъв петък. Не ми се разправя повече. Отивам да се напия. Пиян дано аз забравя туй, що тез глупци не знаят позор ли е или слава!

Знаете ли какво? Дайте някой път да вземем да се сговорим и всички, целия народ, да седнем и да се напием едновременно. Може би пък тогава да съберем кураж и да се опълчим на тази алчна и продажна пасмина, която се зове политическа класа. Разумните решения се изчерпаха, трябва да опитаме нещо нестандартно.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12048

9

ЧБ

16.08 2016 в 14:11

"Може би пък тогава да съберем кураж и да се опълчим на тази алчна и продажна пасмина, която се зове политическа класа. Разумните решения се изчерпаха, трябва да опитаме нещо нестандартно."
А дано, ама надали...

29217

7

Лопе де Вега

15.08 2016 в 17:53

Господине Минчеве, нищо никога няма да тежи на съвестта на тези същества, защото те нямат съвест. Дори не знаят какво е това и не им трябва. Те имат най-важното - добри жизнени функции, чудовищно нахалство и дебелоочие и самочувствие на умни политици.

Поздрав!

12439

6

Данаил Минчев

15.08 2016 в 17:10

Миналата седмица беше позорна за всички мислещи хора, на които поне малко им пука за България. От всички кретени, точно на Ердоган ли намерихме да слугуваме... Румели Вилает Булгаристан...
Къде е анти- Българския Хелзински Комитет? Къде са умните и красивите протестиращи? Къде е омбудсманът? Защо опозицията отива на избори? Нейната работа не на "Дондуков", а на площада!
То бива политика, то бива дебелоочие, но това не е дори нагло. Да предадеш човек на чужда държава без съд и присъда, без официален акт, без дори да си спазил надлежния ред, и после да обясняваш колко правилно си постъпил! НЕ СИ!
Кръвта на тоя нещастен човек ще тежи на съвестта на господин дригаря генерал доктор инженер борисов и на нейно безподобие бъчварова. Не, не ми е чудно, че тези са още на власт. Съвсем не! Чудно ми е как още намират интелект да изпълняват основни жизнени функции. Обикновено хората с толкова тежка умствена изостаналост като тяхната не са годни да се самообслужват.

Бог да прости България.

13207

5

Shoshon

15.08 2016 в 15:45

Нещата са толкова навързани, че понякога се уморявам да ги следя. Защо тоя казал едно, пък имам др. на ум. Тази игра е без край...Завинаги.

29217

3

Лопе де Вега

15.08 2016 в 14:54

Мислех да напиша нещо, но се отказах. Мрак и мъгла са бъдещето на България. Жалко за красивата страна!

Поздрав!

12044

2

Christina Ostrikova

15.08 2016 в 11:37

Колко вярно е всичко написано, и колко тъжно и безнадеждно!