Из делниците на един луд (8-12 май)

Тони Филипов, д-р 15 май 2017 в 13:42 32357 1

Понеделник, 8 май

Някой беше казал, че ако влезеш в една стая, в която разпива голяма компания, и не разбереш кой е идиотът в първите 5 мин., значи си ти. Ако по някаква случайност, уважаеми читателю-избирателю, се озовеш на заседание на новия МС, гарантирам ти, че трудно ще установиш кой е идиотът. Защото не е един, не са и двама. Хората, чието място не е там, са много. И освен това някое пакостливо джудже така е разместило столовете, че се създава впечатлението, че ресорите са раздавани с късметчетата от коледната баница.

Моят млад колега Владимир Йончев… Относително млад, де. Вчера се оплакваше във ФБ, че младо момиче станало да му отстъпи място в трамвая. Ние сме по-голям от Владо, но досега никой не ни е отстъпвал място… Както и да е. Та Владо пледираше да не бъдем черногледи, да кажем някоя добра дума за правителството. И лично ние опитахме, но не се получи…

Кабинетът „Борисов 3“ е мечтата на идиота. С този премиер само такъв кабинет може да се направи. Този кабинет е толкова същият, че не му се полагат 100 дни толеранс. На два пъти вече сме му ги давали. Тунинговането му с тризнаците от ОП може само да влоши нещата. Ако някъде се постигнат малки успехи, то ще е поради това, че в предишния кабинет в някои министерства – МВР, МО, МК… - летвата беше свалена толкова ниско, че просто може да се прекрачи.

Екатерина Захариева, която в предишното правителство беше министър на правосъдието, а в по-предишните зам.-министър и министър на регионалното развитие, сега оглавява МВнР. Ебати дялания камък! За всичко става. „Имам много какво да уча във външната политика, откровеничи момата във Фейсбук, не съм била дипломат, но може би това е добре. Доста често е важен погледът отвън.“

Точно така! Кучето гледа-гледа и току стане касапин!

Борисов къде седне и къде стане бъбря само за сложното положение в света, колко нестабилни са Балканите. И слага за външен министър човек, който тепърва ще се учи. В добавка готвели за неин заместник Георг Георгиев, пишлеме на 25 г., председател на младежкото ГЕРБ, който преди два месеца е защитил магистратура. Чупи рекорда на Пеефски!

Но пък от друга страна не мога да не отбележа, джентълменството в тая простъпка, пардон, постъпка, на Борисов. Той по принцип ползва хората като салфетки, бърше и хвърля. Но в случая прави този рискован ход, за да не се чувства Тетка Цачева (грешката) прелъстена и изоставена. Така за нея се отваря мястото на правосъден министър. Което е последният пирон в ковчега на съдебната реформа.

В страницата на Петьо Цеков във ФБ видях снимка на Лилето Павлова, която ще отговаря за председателството, тя ще бъде лицето ни така да се каже. Гледам я и си мисля, че Тери Пратчет би казал, че на тази жена ѝ трябва съвсем малко, за да станат две жени. Не бих се заяждал, но тоалетът ѝ подчертава фактическото, по-точно физическото, положение. С малко по-добре подбран тоалет пак щеше да се вижда, че има изобилие от външен вид, но поне нямаше да е комична.

Наблюдателите отбелязват, че и Пеевски е представен в кабинета с трима министри - финансовият Горанов, икономическият Караниколов и земеделецът Порожанов. Дали има и скрити лимонки, предстои да видим.

Марешки вика, че задкулисието наредило кабинета: „Кабинетът не е реден в парламента, депутатите от ГЕРБ не знаеха кои ще са министри. Става въпрос за сделка за десетки милиони.

Знам за разговор между определени бизнесмени и политици, които са сглобявали с такива сделки кабинета…"

Колегите от Фрогнюз са доста по-конкретни. „КОЙ броил 1 млн. лева за поста главсек на МВР на виден представител на ГЕРБ.“ Много загадъчно са го рекли. Сега трябва да седим и да се чудим кой от двамата видни в ГЕРБ имат предвид. Според жабите Младен Маринов бил много омацан, имало „твърде притеснителни данни“ за него. Работил бил, заедно със Светлозар Лазаров, за бандита Мето Илиенски, свързан бил и със скандалния бизнесмен Арбен Хавальов, съден за измами с ДДС, използване на фалшива самоличност и т.н. Не мога да преценя при това положение 1 млн. много ли е, малко ли е. Навремето се говореше, че и за Бойко толкова дали. Но те какво ли не говорят хората.

Министърът на икономиката, пак според Фрог нюз, струвал цели 5 млн. и то евро на кръга #Кой. „Сумата била изплатена на политическа сила, която да номинира определен човек за важната позиция.“

Номиниращата сила първоначално поискала 7 млн., но после кандисала и на 5.

Източниците на Фрогнюз разкрили още, че един партиен лидер получавал огромни суми като хонорари за книги, отпечатвани в печатница на Пеефски. Тиражите били нелепо раздути и седели по складовете или отивали за претопяване. Но политикът получавал тлъсти хонорари, с които можел да оправдава луксозния си живот и банкови сметки пред данъчни…

В първия момент си помислих, че намекват за Волен Сидеров. От партийните лидери само той пише книги. Но това не е възможно. Сидеров да взема пари от ДПС?! Абсурд! Та той е патриот!

Когато ПП „Четвърти километър“ вземе властта, министрите ще се назначават напълно прозрачно. Ще се обявят обществени поръчки за всеки пост, ще се проведат търгове и който спечели. Така, де, ако изборът на кабинет не е на-важната обществена поръчка, то кое тогава е?!

Вторник, 9 май

Пак яростни спорове какво празнуваме– Ден на Европа или Ден на победата. Защо, бе, братя? Какво ви пречи да пиете по едно и за двете, вместо две за едното? Нали всичко отива на едно място!

Цветанов разправя и бях почти готов да му повярвам, но за малко не успях, как му предлагали да стане вътрешен министър, но той отказал, защото работата му в парламента по сплотяване на коалицията била изключително отговорна. Затова ще остане в НС и ще поеме отново вътрешната комисия.

Пусто кисело грозде…

И Веждито така разправя. На Борисов му било много неприятно да чуе, че не иска да става министър за трети път. Но му уважил желанието. Възможно е. Веждито не обича да лъже. Е, понякога разказва някои приблизително верни неща. Като това, че от Лувъра поискали негови работи, за да ги изложат. Френският Лувър, не българският. Искане наистина е имало. Но от негова страна, от страна на Лувъра е имало неискане…

Веждито вика: „Не познавам никакъв Киро Японеца, нито ми е предлагал нещо.” Щото нали министърът на културата в кабинета „Орешарски“ Петър Стоянович сподели, че емисари на Японеца му предлагали 100 хил. лв., за да извади т. нар. „Двойна къща“ от паметниците на културата. Но той отказал. Обаче между двата тура на президентските избори къщата е извадена от паметниците на културата и миналата събота беше бутната.

Веждито си умива ръцете с експертната комисия, която била от над 20 човека, външни на министерството. Те решавали, „а министърът подписва протокола от решенията”.

Обаче може и да не го подпише. Което налага да бъде стимулиран по някакъв начин. Не ли?
Малий, в „Труд“ каква свирка са извъртели на Валери Симеонов, не е истина. Не мога да се въздържа и ще го кажа и на авторката, Мария Кехайова. Моме, могат да те накарат да направиш свирка, но гълтането е въпрос на личен избор. Извинете.
Протагонистът в този разказ е дързък, прям и напорист, впечатлява с твърдия си характер и вроденото си чувство за справедливост, името му всява респект дори и сред враговете му, истински бунтар, непокорен нрав, комбиниран с остър ум, човек с кауза и принципи, биткаджия, енергичен, предвидим, верен приятел и опасен враг. Науми ли си нещо, няма сила, която да го спре. Компромисите, на които е готов, не са много и има граници, които никога няма да прекрачи... Такава граница за него е Патриотизмът с главно „П“. Много преди патриотизмът да стане модерен, Валери Симеонов го издигна в култ, а телевизията си СКАТ превърна в пазител на българщината и националните интереси…

Чак ти иде да провериш дали тоя човек е още жив.

Слава Богу не всички мислят така. Мира Баджева например написа във Фейсбук: „По политическа тъпота Валери Симеонов може да се равнява само с Цветан Цветанов.“
Което обаче е малко пресилено. Никой не може да се равнява с Цецерон.

Сряда, 10 май

Кабинетът предлага Мария Габриел за еврокомисар. В реч след представянето номинантката каза: „За мен тази номинация е израз на доверие и междувременно отговорност. Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит чрез външнополитическия ми такъв и парламентарната дейност...“

Изказала се е малко като оня милиционер: Отивам да пусна една вода и да пия една такава…

Ама нищо, де. Момата е от Гоце Делчев, а това само по себе си е атестат. Повече не мога да кажа. Не знам дали в медиите има цензура. Знам дома как е. Ако не ви мързи да поровите из огромното вече творчество на д-р Филипов, ще установите, че лоша дума за Гоцето не сме казал. Освен веднъж, когато бяхме много ядосан на тъщата и се заканихме да дадем Пиринска Македония на комшиите, тъщата да остане извън ЕС и да ни идва само с поканително писмо, а не когато ѝ се прииска да ни види. Щерка си, де, то мен…

Във Венецуела протестите срещу управлението на Мъдуро ескалират. Ройтерс съобщава, че опозицията заплашила, че вече ще хвърля срещу полицията не само камъни и запалителни бомби, но и фекалии.

Хубаво, ама като се има предвид какъв глад е там, откъде ще се снабдяват с боеприпаси? Така, де, тия работи са свързани. Ако не вярвате, питайте пенсиите.

Пенсиите, анджак ви споменах. Столичният крематориум публикува нови правила за прием. Малко по-строги са от правилата за прием след 7-ми клас. Но се налагало заради технологичните параметри на пещите и главно по екологични причини. Опечалените слагали в ковчезите разни работи, които при изгарянето отделяли неприятна миризма и токсични газове.
Нататък ще цитирам, защото, ако го разказвам, сигурно ще си помислите, че ви бъзикам.

„1. При приемане на покойник от служителите на "София Крематориум" АД, покойникА трябва да бъде положен задължително в ковчег, а не в гардероби, шкафове, сандъци и други. В ковчега се допускат само естествени цветя и чаршафи. Не се допуска приемането на покойници в нетрезво състояние…“

Шегувам се, това последното го няма. Просто не са се сетили, иначе като гледам другите работи, за които са се сетили…

Та: „Не се допускат покойници, чиито ковчези има изкуствени цветя, одеяла, дюшеци, възглавници, метални предмети, огнестрелни оръжия, взривоопасни материали, изделия от пластмаса и всякакви други елементи от изкуствени материали.

2. Представителите на погребалните агенции са длъжни да приведат покойника във вид, отговарящ на изискванията. В противен случай, те ще бъдат върнати… до окончателното им привеждане според изискванията...“

Пенсиите, ще си позволя да ви дам един съвет за из път. Отделете половин час и оставете на близките си точни инструкции. Не рискувайте да ви викат няколко пъти на бис. Изразете изрично волята си да ви турят в мукавян ковчег, а, ако ще е шкаф, да е поне от чисто дърво. Отбележете задължително и това с взривните вещества. Щото някои зетьове наистина слагат по шашка динамит за по-сигурно. И изобщо вземете бъдещето си в свои ръце и не оставяйте нищо на случайността. Ето ви адреса на сайта на крематориума и проучете внимателно изискванията - http://www.sofiacrematorium.com/news.php?nid=17.
Освен това искам да ви предупредя да запишете, че искате задължително зетят или снахата да присъстват на ауто дафето. Нямам предвид да им доставяте удоволствие, това е колатерална полза. Имам предвид нещо съвсем прагматично. Защото на сайта има съобщение, че се прекратява услугата „Присъствие на кремацията“ по технически причини. Да, бе, технически! През 2004 г. една госпожа засне как тия мискини смесват пепелта на покойниците. От една кофа пълнеха 40 урни. Та не изключвам това да са техническите причини. И после близките ви ще реват над чужда пепел, а вие ще седите неожалени. В тая държава и в последния си път не можеш да си сигурен!

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

1

Сори, д-ре, ала г-цата в КУЛТУРА.БГ/14 която те славословеше с "Явлението Т.Ф., д-р" е получила и ВТОРИ КОМЕНТАР (за КУЛТУРА крайно необичайно, тях НИКОЙ не ги чете) който споменава за нЕ'кви си триста бона, пардон хиляди, пардон 297000 от агентурата АМзаБГ.

И даже уточнява бе, с ЛИНКОВЕТЕ му!

Тук подлецът който ПРЪВ намекна за ощастливяването (вж. горе вдясно на "лицето" на РЕДУТО.БГ не ще ли забележите Храчката?) биде малко ЗАТРИТ, "не ли"?

Ама в КУЛТУРА цензурата е по-малко ОРТАШКА.