Из делниците на един луд (9-13 октомври)

Тони Филипов, д-р 16 октомври 2017 в 14:14 30617 5

Понеделник, 9 октомври

Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond, описва вълнуващото си изживяване в пустинята Атакама в Чили. Отишъл насред нищото, за да види скулптура "Ръката на пустинята". Давам му думата лично да разкаже: „Скулптурата е наистина забележителна. Високата десетина метра ръка се извисява в лунния пейзаж на Атакама и създава онова неповторимо за изкуството, а и за живота, усещане, че хем си тук, хем не си. А рационално погледнато се намираш по средата на едно от най-суровите места в света, под звездите, и в същото време една огромна ръка се подава от почвата и ти напомня, че не си сам… Приближавайки към ръката в сумрака на ранната пустинна утрин, започнах да различавам няколко графити, очевидно неотдавна изписани по нея… На ръката, с дебел, червен флумастер някой беше написал думичката Х*Й. Не един път, дами и господа - два пъти. Два червени Х*Я в средата на пустинята Атакама, на около 12 000 км от територията…“

Та онази приказка, „Пиши х.й и да тръгваме“, не е виц. Истина е. Все се каня да питам проф. Пимпирев на колко места из Антарктика е срещал този най-сигурен знак за българското присъствие.

Та изводът е, че можеш да напуснеш България, но българщината си върви с теб. Бас слагам, че първият българин, който стъпи на Луната, ще открие, че всъщност е втори. Някой преди него е нарисувал, примерно в кратера Пери, един голям… И то не е от вчера. От както ни има е така. При внимателен оглед на крепостната стена на Преслав могат да бъдат открити множество еротични рисунки и значителен брой рисунки на полови органи.

Депутатът Антон Тодоров подаде оставка като народен представител, съобщи той в писмо до медиите. Решението, вика, си е единствено и изцяло мое. Премиерът не беше съгласен. Сигурно...

Не знам, но тоя, ако си е помислил, че партията ще скочи и него да брани като Делян, може да остане изненадан. Но пък е възможно червените да го подкрепят. Те били много разочаровани, Сашо Симов направо реве из Фейсбук. Чудят се как да задържат туй острие на ГЕРБ, което им вършеше идеална работа. Даже се сговаряли да му откажат оставка, да гласуват против.

Венецианската комисия съобщи, че в петък е приела позиция относно съдебната реформа у нас. В нея се казва, че България трябва да продължи съдебната реформа, за да даде още гаранции за независимостта на съда и да се засили отчетността на главния прокурор. Конкретните предложения на комисията са той да няма право да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища, както прави сега през прокурорската квота във ВСС. Наред с това комисията препоръчва да се създаде независима институция, която да може да разследва главния прокурор, при наличие на данни за извършени от него нарушения.

Съобщавам го само, за да знаете, че има и такова нещо. Защото медиите на Пеевски по някаква причина са го пропуснали.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски лансира идеи за обединение на „идейна основа“(!) и общи действия с "традиционните десни партии". Първите поканени били ДСБ. Но това не означавало, че СДС загърбва формата Реформаторски блок.
Ех, Лукарски, Лукарски… Накъдето и да се обърнеш, гъ… гърбът ти е все отзад. Спасява те само това, че го въртиш бързо.
Маймуната, братя, никога не пуска един клон, преди да се хване за друг. Някои твърдят, че и жената била така, но ние не го вярваме. Но за Лукарски го вярваме. Същинска маймуна.

Кейт Мидълтън пак била непразна. Нещо повече, тоя път щяла да дари принц Уйлям с близнаци. Тия двамата за нула време сътвориха четирима наследници на английската корона. Изобщо бая опашка се натрупа край трона. Само дето баба Бети няма никакво намерение да сдава поста.

Вторник, 10 октомври

Днес е Световният ден за психичното здраве, партийният празник на ППЧК и нейния лидер, демек аз.

Някак си по-леко се посреща 10 октомври без Локо Тодоров в парламента. Може и да си внушавам, но такова ми е усещането. До постигането на психично здраве в парламента има още много път да се извърви, но той ще се извърви на такива малки стъпки. Освен ако… Но не вярвам.

С чиста съвест, а някои дори и със собствената си, депутатите от ГЕРБ приеха оставката на Тодоров. За другите партии е ясно, на тях не им трябваше изобщо да се обръщат към съвестта си, за да отметнат тоя „символ на опростачването в политиката“, както го определи Драго Стойнев. Определение, срещу което не можем да възразим, дори и да искаме. Но ние не искаме. Стига ни само това, дето каза от парламентарната трибуна за обичането през гащите. Известно извинение за тази простащина може да е само фактът, че изразът е заимстван от арсенала на Борисов. Което му дава партийна и политическа легитимност, но едва ли и културна.…

И така със 153 гласа „за“ и 14 „против“ депутатът Тодоров отиде в историята. Един нелеп политик по-малко.

Не сме изненадан. За някои неща не е нужно човек да е чак Лещански, та да ги предвиди.

И, както се пита в такива случаи, а сега накъде? "Сега известно време ще се позанимавам с моята основна дейност, тя е, колкото и странно да ви звучи, журналистика, телевизионерство… Много съм добър."

Рецепта за сигурен банкрут. Ако го купите на цената, която той си определя, и го продадете на пазарни цени, няма как да не фалирате.

Имал предложения за предавания от няколко телевизии, но щял първо да ги „обмисли с премиера“. Тоя продължава да живее в перманентно пълнолуние.

Божидар Димитров споделя пред „24 часа“ как си представя бъдещето като пенсионер: „Вероятно няма да успея да избягам от политиката. Не че много ми се занимава, но от опит знам, че колкото и да бягаш от нея, в един момент тя те настига и скача отгоре ти. Обяздва те, получаваш предложение, на което не можеш да устоиш. Затова ви казвам, че може би ще се включа в политиката… Главно като експерт. Не бих могъл да бъда партиен лидер, нито партиен секретар.“

А бе, Божо пие ли? Никак не ми изглеждат трезви тези думи. Но берекет версин, че поне си дава сметка, че не става за лидер. Ако погледнете регистъра на политическите партии, ще видите, че това не е често срещано качество у нас.
Подло нещо е политиката. Приключи с някого, но не му казва. И той си мисли, крои планове, мечтае как ще се върне и ще подхване нещата откъде правилния край… Но птиченцето вече е отлетяло. И Тодоров така. Питат го дали е приключил с политиката: "Не, вероятно ще има завръщане".

Тъжна гледка е човек, който си мисли, че не е приключил с политиката, докато политиката е приключила с него. Казвал сме и друг път: в живота, като умре човек, му се прави погребение, разлепват се некролози и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да е така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница… Друго ще е, ако поне некролози се напечатат: „След дълга политическа анемия днес почина…” Така де, не е ли така?

Проблемите на „Емко“ се решили. Това се разбра от съвместно изявление на премиера, министъра на икономиката и собственика Гебрев. Лицензът на „Емко“ е върнат и предприятието ще продължи да произвежда, работниците ще получават заплати, а търговецът „Кинтекс“ ще получи 6 млн. лв. повече от производителя.

Според Борисов, за драмата вина имат всички страни: "Видях грешка и при г-н Гебрев, и в "Кинтекс", и в Министерството на икономиката. И когато под прозорците ти дудукат, тези грешки се мултиплицират…"

А, ако не дудукаха, можеше и хич да не се забележат…

С една дума, станало е недоразумение. Но понеже недоразуменията за стотици милиони са доста рядко срещани, та никой не повярва. Наблюдателите са по-склонни да мислят, че Гебрев изведнъж е установил, че няма желание да придобива "Дунарит". Дето е казал народът, да не бе „Дунарит“ пожелало, не би чудо видяло…

Най-смешни бяха, тъжно-смешни, благодарностите, изказани от Гербев, извинете, Гебрев (Комарницки ме подвежда!) на Борисов. Ако бях отишъл по-рано при премиера…

Сн. Хр. Комарницки, в. Сега"

Маймуни с маймуни! Нали уж целта беше да се премахнат посредниците, бе, алоу!

Сряда, 11 октомври

Искаше ми се да ида на протеста на журналистите, но нямах желание. Първо защото протестът беше пред МС, а това ми се стори доста верноподаническо. Гледах интервюто на Виктор и с Локо Тодоров, и с още по-локо Симеонов. И се питах какво толкова страшно щеше да стане, ако Виктор беше попитал: „Ти кво бе, плашиш ли ме?!“ Да, какво щеше да стане? И за правата на Анка нямах желание да протестирам. Щото не знам дали са ѝ нарушени. Тя не казва какво стана с нея. Изгониха ли я и защо? Мълчи като пукал. Защо мълчи? Защото ще й дадат да води ново предаване и ще си остане от добрата страна на положението.

Не им давали свобода! Значи вярват, че свободата се дава. Не, това е работа на журналистите да отстояват свободата си, достойнството си, професионализма си. Понякога, но не много често, дори си струва да си ги отгладуват. Та нима Борисов е тоя, който ще им върне свободата? Това многократно надвишава добродетелите му. За добродетелите на издателите да не говорим. Така че българските журналисти имат точно толкова свобода, колкото са заслужили. В тая работа вересия няма. Плащаш – получаваш. Всеки трябва да се бори на работното си място, колкото може, за колкото има дупе и, естествено, доколкото са му способностите. Щото, нали, на всички ни е ясно, че един некадърник ще си наляга парцалите, защото знае, че като го изгонят, ще бере зазъбица. Затова ще ви кажа истината. Виновни са можещите журналисти! Мога да ви дам и примери, но, сигурен съм, вие също можете. Именно от можещите трябва да искаме да имат морал и да го защитават и да показват на другите. А те като че ли най-лесно се продават…
Много стана сериозно и ще ни побърка на храносмилането.

Учени от университета в Станфорд създали алгоритъм, който разпознава хомосексуалните по лицето. Анализирали снимките на 35 000 лица, които сами са посочили сексуалната си ориентация и стигнали до извода, че лицата на гейовете често са нетипични за официалния им пол. Гей мъжете имали по-тесни челюсти и по-дълъг нос, а лесбийките имали по-големи челюсти. Алгоритъмът се оказва точен в 81% от случаите при мъжете и 71% при жените.

Егати, царят какъв дълъг нос има…

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

21.10 2017 в 16:00

Я, тука некакъв русняк ми е сложил минус. Защо бре, братан? Кво не е верно? Ми това си е хоби на част от руските хора. Нали те казват, че най-краткото изписване на "Тук бяха руснаци" - в оригинал "здесь были русские" - е само от три букви. Земи се у ръце и недей така повече.

Поздрав!

29217

4

Лопе де Вега

19.10 2017 в 08:24

Драги докторе, по изключение искам да защитя нас, българите от обвинението, че драскаме неприлични думи в Атакама. Този не е бил българин, а рускоезичен - най-вероятно руснак. Един уважаващ себе си българин на такова важно място ще напише с гордост "кур", както е редно. Хуят, като белег за присъствие е патент на руснаците. Тук колегите дават добри примери, но те не са ходили в Израел. Светата земя е изобилно украсена с тези три букви и това не е наше, българско дело! Ние си имаме с какво да се отбележим и не се срамуваме. Още един пример - в една от сериите на "Полицейска академия" хуят се появява на стената на една телефонна кабина и няколко минути се чете съвсем ясно. Дано не приемеш това като критика. Просто приятелско уточняване на истината.

Поздрав!

8695

3

дърт комуняга

17.10 2017 в 14:09

Фандъкова ще довърши София. за софиянци не знам, то май и не останаха вече. последната гнусна лъжа е за белите колчета и зелените зони. По желание на гражданите било - тия надминаха и лицемерието на Бай Тошо. Верно, тогава беше по желание на трудещите се. Ами глупостта да се разшири пешеходната зона до "Света Неделя". Ами глупостите с велоалеите? Най-натоварените булеварди в София практически са блокирани от глупашките велоалеи, по които се движат десетина велосипедисти за ден - но се блокира движениете на десетки хиляди хора!

12128

2

Minddestruction

17.10 2017 в 02:34

Същия надпис (Х*Й), но с бяла боя съм виждал на една пряка от Куин стрийт в Тороно (все едно ул. Г. Димитров от социалистическо време). И надписа беше на гаражна врата пълен размер - т.е. висок около 2.2м. Не беше уточнена националността на надписа (съветска или българска).

12608

1

gadeff

16.10 2017 в 19:39

Докторе, само да уточним, че надписите "хОй" не са български патент. И руснаците творят здраво в същия жанр.
Виж, ако беше "кОр", щеше да е поредния повод за нацинална гордост.
Поздрави, чета с интерес.