Из делниците на един луд (януари – март 2017 г.)

Тони Филипов, д-р 28 декември 2017 в 14:49 10943 1

1 януари

Настъпи краят на второто ни психеделично пътешествие под ръководството на нашия национален психомасажист. С какво ще запомним това управление? С каквото и предишното: Византийщина във вътрешната политика, волунтаризъм в икономиката, „правешко” хитруване във външната политика, популизъм и демагогия в социалната сфера, простащина в културата… 

На едно място в „Кланица пет“ Вонегът нарича героя си Розуотър „големият кух мъж, пълен с доброжелателен въздух“. Чудя се дали приляга за нашия случай. Как мислите, а? Всъщност, не ми отговаряйте. Ще видим на изборите след три месеца как мислите и дали изобщо мислите.

5 януари

Димитровградската ясновидка Стоянка Митева открила офис в Хасково. На тържеството присъствали над 200 души - политици, бизнесмени, журналисти, лекари… Госпожата била нещо като официалната врачка на елита. При нея ходели министри, политици, депутати... За какви ли не работи я питали. „Примерно, вика госпожата, идва една министърка да ме пита дали може да забременее и как от... министър-председателя?!?“

Преди години стана известно, че министърка от НДСВ иска да забременее от царя. Явно, за да се сдобие с младенец с кралска кръв, да се сроди с английската кралица, с шведския крал и с другите европейски аристократи. Но тази, дето искала Бойко да я ашладисва, не я разбираме. Що ѝ е тоя банкянски дамазлък?

12 януари

Ало, пенсиите! Приятели от Фейсбук ми обърнаха внимание на факта, че някои от вас ежедневно си сменят профилната снимка във Фейсбук. По броя на лайковете си избирали снимка за надгробната плоча. Представяте ли си? Не надеждата, суетата умира последна. 

16 януари

Депутатът от БСП Манол Генов рекъл пред един вестник: „БСП излиза от задкулисието и тръгва на борба с бедността.“

Зер досега е била в задкулисието? Ужас! С Пеевски заедно?!

Не може да е казал това!

Обаче го е казал: „БСП е достатъчно мъдра партия и този път ще успеем да излезем от задкулисието…“

Този път! Миналия път не успя, по-миналия също, но този ще успее…

17 януари

Марешки вика по телевизора: „Плащах си на Велева за медиен комфорт.“ Тя, естествено, отрича. Давал бил пари за реклама, не за спокойствие. Кой, вика Марешки, нормален човек ще дава пари за реклама в „Епицентър“, кой го чете този сайт, че да му плащам?!... Плащал съм - комфорт, не плащам - няма комфорт.“

Като спрял да плаща, Малария се присетила за едно дело за хулиганство на Марешки от 2014 г. и го свела до знанието на обществеността.

Свидетелството на Марешки превръща Малария Велева в рецидивист. Преди няколко години Ахмед ага я нарече „Мадам В.“ И в мило писмо изложи горчивите изводи на човек, отказал да си плаща за медийния комфорт.

И тази госпожа имаше нахалството да каже за сайта „Редута“, че „в него работят хора, които никога не се били оперативни журналисти, а анализите им се базират на косвени доказателства и странни вътрешни усещания за логиката на политическите събития у нас.“

На нас това! Дето имаме общо над 100 г. работа в ежедневници?! Ако оперативната журналистика е да причакваш бизнесмените зад ъгъла и да ги изнудваш, да, не я владеем. 

23 януари

Валери Симеонов наговори едни простотии по телевизора… „Радев е човек без биография. Тоя е просто един шофьор на самолет… абсолютно случайно попаднал в политиката и не може да ми дава акъл за нищо… Радев е един човек дошъл от никъде, а и ми доведе в НС една дълга жена със себе си. Какъв е тоя? Каква е тая дълга жена?! Какво прави тя тук?!"

Ако сте забелязали, анатомично компактните много се дразнят на дългите. Все едно са пораснали за тяхна сметка. Деси наистина е дълга, но какво от това. Важното е да е човек. Жената е много важна за успехите на един мъж. Погледнете например Григор Димитров. Докато спортуваше с Шарапова кариерата му циклеше. Откак се хвана с Никол Шерцингер, не могат да го спрат. Тука мога да продължа и за разликата между руското и евроатлантическото влияние, но не искам да политизирам.

Проблемът при Радев е, че за него ще се грижат три жени. Освен тази дългата има и две широки. Дано да е мъж за три жени, иначе ще му вземат здравето.

25 януари

Излезе поредният доклад на ЕК за това как се справяме с правосъдието и вътрешния ред. Не се справяме. Оценката е тройка с дуфалак. Даже тоя път липсва и куртоазното „има политическа воля…“ Десет години нямаше резултати, но имаше воля. Сега и нея няма. 

6 февруари

Зачетох се в предизборните лъжовници на БСП и ГЕРБ. И трябва да ви кажа, че и двете партии са много обещаващи.

Червенушките например така са се увлекли, че ни обещават да ни направят 8 млн. и нито един да не е беден. Нещо повече – нито един да не е и болен. Малко само ме съмнява, че тези неща и още много други ни ги обещават при записан в програмата им 3% икономически ръст. Разбира се, те може би разчитат да ликвидират контрабандата, да преборят корупцията, да се справят със сивата икономика. Но тогава възниква друг въпрос – защо им е властта?

ГЕРБ са даже и още по-обещаващи. Което е естествено. При тях има надграждане. Това, което обещават днес, щяло да се надгражда над това, което обещаха на предишните избори. А то хич не беше малко. Освен това обещаното е ресурсно обезпечено. Горанов обещава БВП да нарасне с трийсетина процента и ще стане 120 млрд. лв. 

9 февруари

ГЕРБ представиха вече официално програмата си. Мотото на кампанията им ще е: „Да превърнем страховете на хората в надежди за нацията!“ По форумите и из Фейсбук ги скъсаха от бъзици. Но лично ние, напук на очакванията, останахме встрани от това увлечение. Щото такава концентрирана простотия не е нещо, с което трябва да се шегуваме. Трябва да ревем, с глас да ревем! Тия хора са ни управлявали на два пъти и се готвят да ни потретят!

Защо, бе, Господи, какво сгреших? Единственото ми прегрешение е, че съм българин и живея между българи, но за това не е нужно нарочно наказание. В случая престъпление и наказание съвпадат напълно. 

10 февруари

Антон Тодоров се похвали, че е включен в депутатските листи на ГЕРБ като представител на гражданската квота. И разхвали премиера така, както и Малария Велева не го е хвалила.

За Борисов се изписали много глупости, а той всъщност бил много начетен и интелигентен. Много добре познавал руската литература. Основният проблем при Борисов бил в това, че по интелектуални теми никой не разговарял с него, за да разбере колко е подготвен.

Изглежда, че външният му вид не предполага интелекта и богатата душевност, които носи. Има такива хора. Както казваше героят на Достоевски, „Мене и за идиот ме смятат, кой знае защо…“

13 февруари

На вниманието на Тръмп обществото, лично копие за Борислав Цеков, Лупи, Пупи и останалите тръмпанари: Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи: „Президентът Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да намали насилието в Украйна и да върне Крим… Позицията на САЩ за продължаване на санкциите срещу Москва остава непроменена.“

Някой май е на път да си загуби патрона. Чуваме слухове, че на последното си заседание Тръм обществото взело решение да изключи Тръмп, но не мога нито да потвърдя, нито да отрека. 

Един софийски гражданин (името му се пази в редакцията) станал неволен свидетел как Волен Сидеров и съпругата му Деница яли, пили и се веселили в кръчма в центъра на столицата и накрая си тръгнали без да платят. Всъщност, не се веселили. Деница ревала през цялото време. Сидеров изглеждал видимо пиян и ѝ крещял, че е тъпа. А тя през сълзи му отговаряла: "Тъпа съм, че ти посветих най-хубавите си години…"

Не е честна Деница. И той ѝ посвети много работи. Извинете, но да посветиш последните си оргазми на една жена не е малко. Освен това ѝ посвети апартамент, посвети ѝ рождени дни в Париж, Венеция, Варадеро, стотици вечери в луксозни ресторанти… И да бъде така добра да не се прави, че сега е открила сложните му душевности.

14 февруари

Депутатът-патриот Димитър Байрактаров напуска НФСБ на Валери Симеонов. "Моят морал ми говори, че нещата са много, много гнили.“

„- Бързо, Фреди, кърпичката ти!

-Простуда ли?

-Не, ще плача…“

Моралът ми проговори… И не е чудно. Не е първият случай нечий морал да реши да говори точно когато го турят на неизбираемо място в листата.

Байрактаров потвърди общественото подозрение, че патриотите се гласят да управляват, независимо кой ще спечели на изборите: „Единият лидер води тайни разговори с ГЕРБ, другият - с БСП, а третия не могат да го намерят…" Изобщо тези са като онази набожна бабичка, която всеки ден палела по една свещ пред иконата на св. Георги и пред иконата на Дявола, като си казвала, че е добре човек да има приятели навсякъде… 

22 февруари

При представянето на листите на ГЕРБ Борисов много се забавлявал. Пускал шега след шега, коя от коя… Е, хуморът е въпрос на вкус. "В последния момент, вика, Нинова се отказа да е водач на листата в Благоевград, като разбра, че Пеевски ще е там. А дебат между Нинова и Пеевски щеше да е музика за ушите и щеше всичко да се разбере кой, кога, къде, защо…“

Връзката Пеефски-БСП не може да се оспорва. Обаче! Научаваме, че в последния си ден кабинетът „Борисов“, през Министерство на икономиката, е продал на „Булгартабак” сградата на “Музея на виното” на бул. „Цар Борис III” №134, ако и тя да е в забранителния списък за приватизация.

За да не се чудите откъде накъде реформаторът Лукарски гази закона в полза на Пеефски, ще напомня, че в едно интервю банкерът-беглец Василев каза, че Пеефски имал толкова министри в кабинета, колкото и Борисов. И спомена поименно Лукарски.

1 март

Герджиков каза, че щял да даде по 40 лв. на пенсиите. "Това, вика, е една традиция през последните години“. Така е. Това е една сравнително нова традиция, чието начало се постави от г-н Борисов. Тя замени старата традиция да се увеличават пенсиите.

3 март

За Трети март не знам какво да кажа. Питам се, ако един празник разделя нацията, може ли той да е национален празник. Ако искате, помислете и вие.

Трети ден се чудя дали да ви съобщя една новина, защото е малко по-така… Но пък от друга страна е медицинска и образователна и нямам право да я крия от вас. Още повече, че може да се окаже единственият начин да повишим интелекта на нацията. Учени от университета в Ню Йорк изследвали сексуалните практики на хиляди жени между 25 и 55 г. и се открили курелация между нивото на интелигентност и оралната любов. Жените, които я практикуват, имат по-добра памет и концентрация, по-постоянни са, по-уверени и по-спокойни, с по-здрав сън. И IQ-то им, естествено, е по-високо.

Подозираме обаче, че е възможна и обратната зависимост. Че умните жени правят повече орална любов. Също е възможно, не ли?

Да. И в Библията е казано. В началото бе словото и веднага след словото… Само един случай съм имал без слово в началото и не беше хубаво…

9 март

Борисов разправя при Хъкмакян, че още като 16-годишен имал досие в службите, в което досие с червен флумастер било подчертано, че е „внук на враг на народа и не трябва да му се дават никакви ръководни постове“. Без да оспорваме истинността на твърдението в цялост, имаме известни съмнения по отделните му компоненти. Даже по повечето. Всъщност, по всички. Първо, не е внук, а правнук. Убит е прадядо му! (Горкият прадядо, дали си е представял, че Бойко ще го разнася като Хамлет черепа от телевизия в телевизия?! Ама нема как, тоз прадядо трябва да неутрализира един дядо комунист и един баща полковник…)

Това досие влиза в сериозен конфликт на интереси с посетнешната история на протагониста – школата за запасни офицери, Симеоново, бързата кариера в пожарната, партийното членство…

Най-тъжното е, че така ще си отиде някой ден тоя човек и ние няма да знаем почти нищо за него. Ни един журналист не се поинтересува, да поразучи това-онова. Всички работят по автобиографията му и многобройните ѝ преработени и допълнени издания.

16 март

Екатерина Захариева вика, че ГЕРБ ще пише нова конституция. Което обяснява защо Борисов беше против реформите в правосъдието. Защото той не обича да се работи на парче. Щом трябва реформа, почваме от конституцията.

Голям таш… пардон, майтап. Борисов ще пише нова конституция. Борисов, който още не е чел старата. Е, как бе, батко ще пишеш точно ти конституция? С кой? С Цецко, с Цецка? Дали не е по-добре да оставите тази работа на някой, който знае как да я свърши? 

Напълно сме съгласен с Христо Иванов. На Борисов му се пада вече да пише мемоари. В Банкя, под магнолията на чист въздух. Проблемът е, че не може да си го позволи. При него властта и свободата са така обвързани, както при никой друг. 

17 март

Корнелия яко захапа турската тема: "Днес въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска турският език като официален у нас…“

А Борисов се ослушва като прасе кога пикае зад листник… Ако не броим турското мекере Местан, той единствен няма полезен ход в тази ситуация. Миналото го застига, няма как.

По някакви причини, за които е допустимо да се досещаме, Борисов не е в състояние да се репчи на Ердоган. Христо Иванов не пита бадева Цацаров що е ходил в Турция и какво са му показали. Изобщо Иванов задава едни безотговорни въпроси за участието на „Булгартабак“ в контрабанден канал за цигари и дали двама потенциални премиери били замесени… Те си имат отговори, но не е Цацаров човекът, дето ще ни ги съобщи. 

20 март

Валери Симеонов вика по телевизора, че семейството му било двучленно и карало месеца с 1000-1200 лв. А Каракачанови карали малко по-нашироко - с 1200-1500 лв. Пенсиите, тия са по-зле от вас, бе! Щото вие, като свършите паретата, може да се заключите дома и да мажете циганска баница до пето число. А те трябва да ходят, да се виждат с хора, да черпят с кафета и, не дай Боже, обеди… И как става това с 20 лв. на ден?

Като го гледам Каракачанчето на снимките как ги е надиплил три ката гуши и се сещам какво казва народът за шията и туршията…

Лъжци и лицемери! Толкова са се откъснали от живота на нормалните хора, че не умеят и да излъжат смислено. Абе, тъпанар, кажи, че живееш в рамките на депутатската си заплата, какво се правиш на набожен!

Почти социално слаб, а толкова дебел…

21 март

Нинова вика: „Трети път партньорство с ДПС няма да има“. Щото от партньорствата с ДПС червените после дълго ги боли задникът, с извинение.

Но не съм сигурен, че ще стане както го разправя Нинова. Може да се наложи по необходимост да ги потретят. И затова Доган се прави на новия Левски. Прави се, че е претърпял… как се казваше, дето и Пеефски го беше претърпял… Едно ново ДПС и един нов Доган, барнат в патриотичен каяфет, родолюбец, който поставя общата родина над общия етнос. Но постигането на тази цел зависи изцяло от опазването на целостта на електоралния феод. Доган може да струва нещо с 30-40 депутати зад гърба си. Без тях е нула. Книжен тигър, при това пиян…

27 март

Минаха и изборите. Сещам се за едно заглавие от преди много години в „Медиапул“. В перифраза към днешния ден ще звучи така: ГЕРБ претърпя победа. Демек, победата е Пирова.

Нинова успя да загуби почти спечелени избори. Прояви се като една от ония жени, които с приказките си не на място и време, готов го развалят. („Иване, знаеш ли, че таванът е за боядисване…“)

Fly, Нинова! Fly! Fly out!

Всъщност, големите бели птици не летят.

Какво нещо е природата. Синът ѝ математически гений, тя две и две не може да събере. 

28 март

Валери Симеонов предлага тройна коалиция между патриотите, ГЕРБ и БСП. Идеята е добра, артък даже. Но, ако двете големи партии, които ще имат общо 170-175 депутати, се коалират, за чий дядова им е да им се мотат тези трима патриотично настроени синове на лейтенант Шмид из краката? 

29 март

Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, влиза в НС като депутат от ГЕРБ. Когато Методи Бачев съобщи че Апостолов е содомизирал Борисов („Кметът на Симитли е е**л Бойко Борисов"), си помислихме, че тоя кмет не го чака нищо хубаво. Ама на, било му на късмет, та че и на цялото семейство. Апостолов, естествено, отрича. Но дали актът е консумиран, изобщо не е важно. Важното е, че му тръгна име. И хората си викат: „Брей, тоя е таковал най-големия!“ И си викат още: „Значи и синът му е от сой.“ И му дават рекордна преференция от 6637 гласа и го вкарват в НС от последното, 22-ро място, в листата на ГЕРБ за Благоевград. Няма друго обяснение. Преференциите са за бащата. Брилянтен пример как последните стават първи с едно просто действие…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови