Из делниците на един луд (юли-септември)

Тони Филипов, д-р 30 декември 2017 в 09:54 8908 0

17 юли
След дълго напъване прокуратурата снесе обвинителен акт за фалита на КТБ. Цялата драма може да бъде обобщена с думите на премиера: „Синджирът си дойде, козата я няма“. Козата, активите на КТБ, са прехвърлени в офшорни зони, от където няма как да бъдат взети и върнати на кредиторите на банката. С една дума, битият си е бит, останалите да се радват, че са минали тънко…

В хилядите страници нито веднъж не се споменавало името на Пеефски. А той е вторият важен герой в тази класическа трагедия. Обаче него го няма и трагедията изглежда куца.

Гледам карикатурата на Комарницки и направо не вярвам на очите си. Цацаров се подава от задника на Пеевски. Малий, немам думи… Ама те и не трябват.

21 юли

Депутататът от ГЕРБ и Добрич Живко Мартинов рекетирал местен месен бизнесмен за 4 тона суджук и малко филенце. Отишъл при бизнесмена и му казал: Трябва да ми дадеш един тон луканка за премиера Борисов. И оня му дал. Така де, кой не би повярвал, че премиерът е способен да изяде един тон луканка? Четири пъти ходил господин депутатът в името на премиера и месарят все давал… Обаче главния прокурор лично ще установи, че нито едно парче от тоя суджук не е стигнало до премиера. Но дори и да беше стигнал, щеше да е без значение. Премиерът ще обясни: „Имам високо кръвно, аз суджук не ям! Всеки, който ме познава, знае… Моето име не е свързано по никакъв начин… Когато съм разбрал, на мига сме… го дали на прокурорите."

Късно разбрал...

-Иване, знаеш ли, че жена ти е травестит?
-Да.
-Ама казвайте ги тия работи, бе…

Та, братя, казвайте му, бе!

Някои наблюдатели смятат, че историята със суджука е извадена, за да се омъгли допълнително срамната история с обвинението за фалита на КТБ. И не е като да нямат основание. В това отношение се правят и други опити. Като например хвърлянето на Бареков на кучетата. Тоя, оказва се, е бозал юнашки от КТБ. Като шеф на Тв 7 е получавал по 50 хил. лв. на ръка. Но от октомври 2013 г., когато станал политик, платата му се е удвоила. Отделно е получавал по 600 хилки месечно за партията. И еднократно са му дадени 505 хил. евро („чисти и непроследими“!), с които да си купи къщата, дето лъжеше, че не била негова. И отделно 1 млн. лв. премия.

Слушах адвокатите на Василев по телевизора. Обединиха се около възгледа, който и на нас многократно е хрумвал: „Очевидно в онова време Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци. И сега получава това, което сам си е надробил…"

Но не е само Бареков. Морфологията на българския политически боклук е доста по-сложна. Хора от всички партии са вземали пари. Бареков, обиден, че едва ли не само той боклук, контрира, че в последните дни преди да падне КТБ от там с торби с по над милион са излезли Каракачанов и Румен Петков. Имало ги в тефтерчето на Василев. Добрата новина е, че Василев си е водил бележки за всеки даден грош и все някога ще научим имената на всички.

Защо, бе, Господи, защо?! Не можеше ли поне Твоето правосъдие да е малко по-бързо?!

Явно не може…

24 юли

При хайка на полицията за нелегални имигранти в мрежата попаднала шефката на структурата на партията на Валери Симеонов в Костинброд Анелия Велева, кандидат за депутат от НФСБ на последните парламентарни избори.

Разбира се, Валери Симеонов и НФСБ нямат нищо общо, партията осъжда остро подобни криминални деяния.

Както сполучливо се изрази колегата Даниел Смилов, нито един суджук не е достигнал до Борисов и нито един бежанец - до Валери Симеонов. А след малко ще можем да добавим: и нито един стек цигари до Първанов.

25 юли

Шефът на БСК Божидар Данев вика: „Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават.“

Ех, господа-другари! Оня, изпод чийто шинел сте излезли всичките, казваше: „Ако плащаш с фъстъци - получаваш маймуни.“ Да, да, др. Живков го казваше! И после пускаше банани…

Градските власти в румънската столица Букурещ ще раздадат 5000 ваучера по 110 евро за покупката на велосипеди или електрически тротинетки. Така се прави, г-жа Фандъкова!

Ама пък, от друга страна, Фандъкова не е виновна, че на Бойко приятелите са тъпи и крадат по старомодния начин. Та нима ако некой от Котараците внесе 5 хил. електрически тротинетки общината ще откаже да направи една програма?

Ама не, тия са като оня китаец, за който скоро не сме ви казвал, който за пръв път ял свинско печено когато му се запалила кочината. И оттогава, колчем му се прияждало свинско печено, все си палел кочината.

Прости момчета, какво да ви кажа… И момичета, де. Гледайте какво написа във ФБ Лилето. Човек с вишо, че и магистратура!

В обща декларация „Нова република“, "Да, България", Зелените и БЗНС призоваха своите симпатизанти и "гражданите, които искат радикална съдебна реформа", да се готвят за масови протести.

Тая квадрига направила нещо като следизборна коалиция, пост коитос, ако мога така да се изразя. Тия господа, които заради глупост и тънки сметки сега гледат парламента изпод опашката на Коня, си въобразяват, че ние само чакаме откъде ще свирне тръбата, за да се стечем под знамената на некой Христо, на некой Радан, на некой зелен или оранжев. Защото ние друга работа и цел в живота, освен да правим масовка на въпросните господа, нямаме.

Не, господа! Тъжно ми е да го кажа, но вие се оказахте сляп клон в партийно-политическата еволюция. Турихте егото си над интересите на онези 250-300 хил. избиратели, които ви дадоха още един шанс. Ама на, шансовете свършиха, нема, и в склада нема…

26 юли

Полицията намерила в автомобила на семейство Борис и Гергана Русинови 10 стека цигари без бандерол. Кокошкарска работа. Обаче Гергана е общински лидер на АБВ във Враца. И предвид на високото си обществено положение направила опит да предотврати проверката. Предполагам, че с дежурните за случая думи: „Знаеш ли коя съм аз…“ Обаче те я знаели, а още повече знаели мъж ѝ. Щото не му било сефте да го хващат с цигари без бандерол.

Суджуци, канали за имигранти, цигари… Докато ние честните хора, относително честни, си седим отстрани и гнусливо отказваме да участваме в политическата мръсотия, тя става още по-гъста. Към нея се ориентират главно, а може би и единствено, хора, които търсят начин да правят пари. Или други, които са намерили начина, но им трябва малко защита и имунитет. И тук-там по некой кариерист.

28 юли

Човекът с анцуга защити човека с потника: "Това ли е важното… Бил бос президентът и по потник – еми, вкъщи си е."
Ама, господин Борисов, той не си е вкъщи, бе! В момента, в който позира за снимка, престава да си е вкъщи и идва в нашите къщи!

Така, както ние го разбираме, президентите нямат домашни дрехи, на тях всичките им са официални. В къщи могат да си седят неглиже, могат, ако ги влече, и чисто голи да си седят с Десито. Но снимат ли се, престават да са си вкъщи.

Да се появи един президент по потник и бос, може да има само две обяснения: простотия или тежък популизъм.

31 юли

Във Варна, на конгрес на европейските студенти демократи, Борисов изръсил: „Загубихме президентските избори защото не искахме да ги спечелим.“ Не било добре за демокрацията една партия да държи всичките капии на властта.

Много тъпо изказване. Бих казал, че и за Цветанов дори е тъпо.

Но пък така, с помощта на премиера, установихме, че тъпаците у нас са поне 840 525. Точно толкова са действителните гласове, подадени за Цачева-Манушев.

1 август

В разгара на лятото сме. Ама лято да видиш! И в това истинско лято не се е намерила още нито една русалка никъде. Даже вампир няма. Скука, та дрънка! Единственият свеж полъх е книгата на Кристина Кръстева за Бойко Борисов. За вас не знам, но за хора като нас, които си вадят хляба със смешки, тая книга е истинска златна мина. Моят приятел Тери би казал, че това е като „гаргара с чакъл“…

Авторката не уточнява колко отблизо. Щото, както знаете, има различно близо: близо, по-близо, най-близо, на един такова разстояние…

Не съм чел още книгата, но съдя по това, което каза авторката по телевизора. Ето част от автентичния ѝ разказ: „Меркел, винаги когато се събират на тези съвети, те завършват с хапване, не казвам гуляй, но някакви пържолки телешки, знаете, че нашият премиер обича телешко, Меркел винаги му дава своята пържола… те са дотам близки, толкова му има симпатия и доверие има между тях, че това вече не учудва никого… Бойко Борисов също така е човекът, на когото тя и Никола Саркози поверяват отговорната задача да направи номинацията на Херман Ван Ромпой, дотогава премиер на Белгия… Той става председател на Европейския съвет благодарение на Бойко Борисов, който прави в залата номинацията по лична молба на Меркел и Саркози…

Ебати евтиния премиер… За две-три телешки пържоли им върши услуги!

Според нас, а и не само според нас, хората са обратното на върховете. Колкото повече се доближаваш до тях, толкова по-ниски изглеждат. Ох, дали не се пишеше низки… Както и да е. Много място отделихме за тази книга. А всичко може да се каже по гръцки кратко: Ако магаретата имаха богове, боговете им щяха да са магарета.

2 август

Павлова се похвали с девиза на Българското председателство –"Съединението прави силата". (United We Stand Strong). "Този девиз, вика, е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа".

Този девиз има малко тъмно минало и още по-тъмно настояще. Понякога си мисля, че всичко идва от това, че все бързаме. Казваме, че съединението прави силата преди да сме казали какво прави съединението. Щото, нали, да се съберем и да се съединим са различни работи. Българите като се съберат и никога не се получава съединение. От къде знам ли? Ами много чета, бе! Например бай Мирон Иванов: „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.“ Така го виждаше и Станислав Стратиев: „Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място...“ Именно, ние умеем само да се струпваме.

Не виждам вариант да станем по-добри. Трябва да се опознаем такива, каквито сме и да се примирим с наученото. И някак си да се опитаме да стъпим на пороците си. Пороците са мощна сила.

3 август

„Фрогнюз“ интригантства: „Рокада в ГЕРБ! Пеевски налага Горанов за първи след Борисов.“ Източници от парламента споделили с жабите, че Пеефски си бил навил на пръста, че може да изтика Цветанов и да тури на негово място марионетката си и така да превземе управляващата партия изотвътре. Според източниците на жабите, Пеефски вече бил турил ръка на „Атака” чрез Светлозар Лазаров, който стана координатор на партията.

Не знам, не знам… Да не стане лаком гъз…

Вчера пак поседях на брега на Перловсктата река. Още няма. Но ми направи впечатление, че водата рязко е намаляла. Може да е от жегата, но може и от друго. Например нещо голямо, някакъв едър боклук да е запушил коритото по-нагоре. Възможно е, не ли?

Както и да е. Каквото е писано на глава, на камък не отива. Нито един живот не е преминал само нагоре. Освен, разбира се, ако човек не умре твърде млад…

4 август

Вашингтонският сайт The Hill съобщава, че Цветан Василев е потърсил защита в САЩ по закона "Магнитски". Джоузеф Огъстин, вицепрезидент на консултантска компанията JWI, която Василев е наел да придвижи молбата му за закрила, рекъл, че целта им е имената на Пеевски и Цацаров да стигнат до бюрото на президента Тръмп, който да одобри евентуални финансови санкции срещу тях. Ще стане интересно. Тримата Шишковци ще видят голям зор.

7 август

Министърът на образованието Вълчев вика, че в края на мандата учителите щели да получават 1600-1700 лв. и то чисти. Което, ако не бъркам, превръща учителите в съсловие, което е силно мотивирано да види края на мандата колкото се може по-скоро. Между другото, в предизборната програма на ГЕРБ доста добрини бяха обвързани с края на мандата. Тъй че всички сме заинтересовани да ускорим този край. Не ли?

9 август

„Сега“: „Равносметката от "безплатното" саниране - по милион лева за блок.“ Санирани са 515 блока, около 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели. Това било записано в междинен отчет на министър Нанков за напредъка по програмата за енергийна ефективност. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок е 1.06 млн. лева.

За един милион може да се построи един цял блок до шпакловка и замазка. Айде, да кажем, че малко се изхвърляме, но съвсем малко. Затова смятаме, че щастливците са повече от 62 252 души. Така, де, тия, дето са взели наддадените кинти да не би да са нещастни? Разликата между 32-35 лв. на квадрат на свободния пазар и 300 лв. на квадрат на несвободния дава възможност много хора да станат щастливи.

Поредно доказателство, че Пеефски арендува „Атака“. От „Капитал“ научили, че в документите си за конкурса за шеф на БНТ Емил Кошлуков е записал, че през последната година е бил програмен директор на телевизия "Алфа" на Сидеров. Да, бе, бил е дръжки… Дали са му бележка, за да събере изискуемия стаж от 5 г. Демек, Сидеров прави услуга на Пеефски да овладее БНТ. Сефте. Но в случая говорим за Кошлуков. И изобщо за онази шайка набедени интелектуалстващи тарикати, които обслужват всеки, който плаща. Не ги е гнус нито от Сидеров, нито от Пеефски, нито от Бареков, нито от Яне Янев. Да посоча ли имена? Е, стига, де, да не би да ги забравихте? Ама водете си бележки, бе! Щото като мине малко време те пак ще са на първата линия на моралния фронт. Специално за Кошлуков ми се ще да знам преди 89 г. ли е бил подставено лице или след това. Не че има значение, но просто за летописа…

14 август

Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, смешен е, но е и прав. Това, което прави, е напълно прогресивно и европейско.

Библията почва малко грешно. В смисъл, не почва от самото начало. Защото баш в началото: И беше Тишина! И после идват другите работи…

Като споменахме биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия начин в биографията на Кристина се губи целият борчески период на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма нелегални фабрики за цигари, няма унгарски период, нищо! От Магнаурската школа направо главен секретар.

15 август

Във Враца, какво нещо е сиромашията (!), крадец влязъл в апартамента на едни хора. Повъртял се, повъртял се, но това, дето го търсил, те го били търсили много пъти вече, та и да го е имало, вече го нямало. И той, за да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но понеже, нали, с цяла врата се бяга трудно, та полицията го заловила. Пък в София хванали друг бандит, който откраднал очила с голям диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

21 август

Ясновидката Соня Щерева от Горна Оряховица вика, че след 2020-та България я чака възход. Образованите ни в чужбина сънародници щели да започнат да се завръщат масово и да поемат управлението на страната. И да ни ръководят съгласно националния интерес. „Трябва още няколко години да потърпим само и хубавото ще се усети и у нас!“

Това, дето са образовани, е много добре. Но ме притеснява, че все пак са българи. А българинът е като бакъра. Не е важно само да го излъскаш, а и в каква среда ще го държиш. Сложиш ли го в неподходяща среда, веднага позеленява… Изобщо сам по себе си българинът е хубав човек, но трябва да се пази от българи. Щото в събраните на куп българи има нещо циганско…

23 август

„Нито един представител на държавната или местната власт не отбеляза Международния ден за почитане паметта на жертвите от тоталитарните комунистически, фашистки и нацистки режими“, пише Клуб Z. Нямало го дори онзи, дето ката ден ни занимаваше с дедо си, убит от комунистите в царевичака. Ех, гиди лицемерни антикомунисти! Но така е то: антикомунист може да се направи само от комунист, няма от какво друго… Или, както е казал известният учен, журналист и изявен колоездач д-р Филипов, народите с къса памет дълго ги управляват комунистите.

„Тодор Живков е колос в българската история, времето ще го оцени по достойнство, убеден е главният секретар на МВР.“ Бойко Борисов пред в. „Земя“, 2005 г.

Оня ден четох, че затворили кръчмата на Маркс и Енгелс The Red Dragon ("Червеният дракон"). Късно е, чадо! Много късно. Още след „Немска идеология“ трябваше да им спрат пиенето. И друго щеше да разказва историята за последните 150 г.

Колчем си ида в Пазарджик и погледна етажерката с томовете на Марк и Енгелс и дълбоко се усъмнявам във величието на хер Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, ама много дълбоко! Книгите са далеч по-опасни от пушките. Книгите са наравно с вирусите!

24 август

Изгледах внимателно посрещането на френския президент на летището. Макрон слезе по стълбичката и се провикна: „Бойко, май френд“. А Монолингвистът отговари: „И аз те обичам…“ И после, когато Макрон се здрависа с Иво Христов, който явно беше извикан, за да го поздрави на сорбонски френски и да покаже че не всичките сме бълбуци, премиерът изтърси: „Всички парле ву франсе." И стана малко като оная приказка: Ма моля ви се, позволете и на народната милиция да знае френски.
Не мога да ви го обясня. Отдавна съм стигнал до извода, че простият човек е много сложно нещо.

Обаче не мога да не го поздравя за това как потисна някои геронтологични предразсъдъци и разцелува г-жа Макрон и по двете бузи…

Деси Радева се беше барнала яко за срещата със сем. Макрон. Но пак не успя да угоди на изисканата българска публика. Тоя път беше сложила сутиен, но пък беше забравила чорапогащника и беше обула сандали на бос крак.

Имам доста бележки към г-жа Радева, но една реплика във ФБ на Иван Стоименов ме смълча: „Представям си мъжът на Цецка как разхожда г-жа Макрон в ботаническата градина…“ Та, дето се казва, да сме доволни на това което сме получили, щото можеше да получим и това, което заслужаваме. На ръба беше.

25 август

Една народна приказка твърди, че жената не мисли за секс само когато минава по мост и я гони куче. Не твърдя, че е истина, но не съм готов и да го опровергая. Една госпожа се похвали във ФБ: „Имам чушка“. Написах: „И аз.“ И тя ми написа: „Простак!“

И защо така ще ми рече?! Та аз имам пет корена рибки на балкона и петте цъфтят и връзват и оня ден видях първата чушка. Е, да, не го споделих във Фейсбук и там ми беше грешката, но нали сме приятели, трябва да си имаме доверие.

31 август

Министър Караниколов вика, че основната цел на одържавяването на „Дунарит“ била заводът да бъде спасен и работните места запазени. И така ще стане. Държавата ще го купи, ще го даде на Караниколов да го управлява, а той ще го предостави на Пеефски за спасяване… И Пеевски ще го спасява на входа, като му подава скъпи материали и на изхода, като му изкупува продукцията евтино. Повтаря се историята на Илия Павлов и Мултигруп. Не сме против, стига да се повтори до края. Знаете ли колко тежи сламката, която пречупва гръбнака на камилата? 9 грама! Е, има и по-тежки, но се смята, че 9 грама са напълно достатъчно, ако са адресирани точно.

1 септември

Борисов, който явно по цял ден причаква общественото мнение във Фейсбук, като видял каква пернишка драма се заформя с чернобелите учебници и не чакал повече: „Казах на министъра: Спираш в най-големия град и даваш пресконференция, че ги спираме!"

И друг път сме писал, че Борисов ще даде силен тласък в развитието на гражданското общество. Народът бавно и полека се учи, че като протестира, нещо постига. Много демократи се изредиха да ни управляват, но накрая един милиционер с тоталитарен рефлекс ще даде такъв тласък на гражданското общество, че и Костов да се върне, ще трябва да се съобразява с него. Историята обича да си прави такива иронии.

Е, ще кажете, седем години вече е на власт, а още няма гражданско общество. Да, така е. Борисов си изпълни неговата част от сделката. Няма нещо, на което да се възпротивили трима души и той да не го е отменил. А това, че няма достатъчно граждани за цяло общество, не е негов проблем.

Вчера си препрочетохме набързо „Вълшебникът от ОЗ“. И си припомнихме нещо, което звучи гаче Франк Баум го е писал миналия четвъртък и точно за нас:

„Сега Плашилото бе господар на Изумрудения град и въпреки, че не беше вълшебник, народът се гордееше с него. „Защото, казваха те, няма друг град в света, който да се управлява от чучело.“ И доколкото им беше известно, бяха съвсем прави…“
А Плашилото през това време си мисли:

„Няма от какво да се оплакваме, тъй като този дворец и Изумрудения град са наши. Можем да правим каквото си искаме. Като си спомня, че до неотдавна стърчах на един кол в житната нива, а сега съм владетел на този прекрасен град, съм напълно доволен от съдбата си.“

С една дума идилия!

4 септември

Идеята на ГД „БОЕЦ“ да се избере видният от всякъде депутат и бизнесмен Пеефски за лице на Българското председателство неясно защо разгневи изданията на медийния империалист и те отговориха с остра декларация, в защита на „нашия издател Делян Пеевски, който единствен се бори срещу задкулисието“. Повтарям: „единствен се бори със задкулисието“.

Длъжен сме да обясним, че това не е обикновена свирка! Това е едно от онези изпълнения, след които обектът по три дена не може да си извади гащите от задника. (Нарочно съм циничен!) Повече сме казал в „Прас-Прес“ и можете да прочетете там, ако е рекъл Пеефски.

5 септември

От РПУ-то в Козлодуй се похвалиха, че при съвместна акция с Митницата Лом във врачанско село са локализирали едър контрабандист и иззели от къщата му 5 л. плодова ракия. Словом: пет литра!

Да пукнете дано, вампири с вампири! Немате ли страх от Бога, та взехте на човека петтях литра ракия, бе?! И се хвалят, гаче са хванали пещерняците с няколко цистерни. Казвам пещерняците съвсем примерно, можех да кажа и всеки друг винпром. Забелязвате ли, че откакто Борисов е на власт, не е хваната една цистерна? Преди се ловяха цистерни, бали с бандероли, печатници… Това за какво ви говори? Понеже ние не сме наивен до степен да вярваме, че спиртните контрабандисти са се превъзпитали по молба на правителството, та вярваме в друго - в участието и съучастието. Разбирайте го както искате.

11 септември

Екологът Петко Ковачев се похвали във Фейсбук, че получил покана от Поли да му гостува в Симитли. Обещал му да го почерпи с краставици от личната си оранжерия. Обаче Петко е леко притеснен и не смее да отиде сам, та търси някой да го придружи.

Петко, не отивай! Поли има съмнителна слава! Помисли какво означава да те черпи краставици! Това е метафора. Ако Поли имаше почтени намерения, щеше да те черпи ракия.

Из ъндърграунда се разказва една история, на която ние никога няма да повярваме. През смутните времена, когато СИК и ВИС поставяха основите на застраховането, един дребен бандит си позволил да открадне кола, застрахована в СИК. За такова престъпление извратените мутри наказвали, като посягали на мъжката му чест. Опраскали го, с една дума. И се знае кой е бил „екзекуторът“. Те тогава откъде да знаят кой ще стане премиер, кой кмет… Та оттам е тръгнала онази приказка, дето един пиян бизнесмен я каза на един събор. Но пак казвам, ние никак не вярваме това.

19 септември

В Москва открили паметник на Калашников. На тържеството говорил министърът на културата на Русия Владимир Медински. „Автомат Калашников, рекъл, е истински културен бранд на Русия.“

Културен! Ами да! Благодарение на тоя бранд имаше 45 години на съветската култура в Източна Европа. Култура да видиш! Нищо няма, обаче култура има…

Пък главният им прокурор Чайка, който е на посещение на Цацата, рече: „В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч".

Руската империя е единствената в света, която е създадена с добра дума. Това Прибалтика, Украйна, Беларус, Полша, Бесарабия, Финландия, Кавказ, Казахстан, Централна Азия все доброволно и с референдуми са се присъединили към Русия. Както е известно, референдумът е въведен от Петър I. И СССР така беше създаден. С добра дума и… някой танк.
Борисов в Полша. Пледирал пред премиера Беата Шидло да се премахнат санкциите срещу Русия. Това дори не е нетактичност, ами направо дебелащина. Ако не е невежество.

С една дума да кажеш, че Борисов е дипломат е като да кажеш, че смисълът на дърводелството е да произвежда трици…

21 септември

Радан Кънев се извини за "историческия компромис": „Днес, вика, близо две години след провала на "историческия компромис"… аз изпитвам неудържимо желание да се извиня… Изпитвам нужда да поема моята част от политическата вина…“
С извинение или без извинение, кратката лидерска кариера на Радан приключи. Тя беше белязана с блестящи грешки. И историята с основание вече е отворила страниците си, за да ги впише.

Не става, господа! Не може с едно извинете да получите политическо причастие. Няма как да се мине без тежка епитимия, която да бъде изкупена с дълъг политически пост.

А ако се питате защо Радан реши така по никое време да се извинява, ще ви кажа. Пет партии готвят нов Реформаторски блок – ДСБ, „Да, България“, БЗНС, „Зелените“ и ДЕОС.

Господа, с трици не се ловят цици. Пардон, май не беше така… Няма значение. И така е вярно. Ай десебете се вече!

Из интернет се върти един запис, в който се твърди, че Борисов и Цацаров си поискали $50 млн. рушвет от една голяма турска фирма, която искала да купи банка „Виктория“. Преди нещо като година пък руски медии писаха за поискани милиони срещу благословия за придобиването на „Виваком“ от Спас Русев. Изглежда, че любимото число на премиера е милиони.
Никаква евристика. Застинал е на борческите времена. На бюджета с две графи: „Ми даде, му взех“. А по света какви умни престъпници има… Но ние и на престъпници не случихме…

25 септември

Националното бюро за икономически изследвания“ на САЩ (NBER) публикува доклад, в който пише, че кремълският елит е изнесъл в офшорни сметки над $1 трилион, три пъти повече от валутния резерв на страната. В ръцете на 1% от кремълския елит били съсредоточени най-малко 25% от богатствата на страната с тенденция към нарастване. Капиталите на най-богатите руснаци, укрити в офшорни зони, превишавали съвкупните спестявания на цялото население на Русия.

Изобщо, както се казва, Восток дело дебелое! Извинете руския ми, но се опитвам да го забравя…

Меркел вече води на Борисов с един мандат. Това ме притеснява. Нашият е изключителен състезател и сега ще се амбицира да я настигне, а може би дори и да я задмине. Те, слава Богу, неговите мандати са кратички.

Германия да не я мислим. Там който и да управлява, нищо няма да се промени. То и при нас е така. Там държавата все си върви, тук – все не върви. В Германия който и да дойде на власт, нищо не може да обърка. У нас който и да дойде, нищо не може да оправи…

26 септември

Родина – роднина, само една буква разлика. Правиш ѝ една бърза елизия и родината отива при роднината… Точно така направил депутатът от ГЕРБ Делян Добрев със своята малка хасковска родина. Турил си за кмет стар бащин дост, сложил му за заместници свои съученици и съдружници, обкръжил го с братовчеди, кумове и кумци и се получил един истински „дрийм тийм“. По данни от хора, на които явно им се зловиди да гледат как друг си пълни джобовете, през тази малка и сплотена групичка минали общински поръчки за къде 100 млн. лв.

Но разпределянето на пари, особено на големи пари, е тънка работа. Трябва да има точен баланс в дяловете между нашите, трябва да се подаде нещичко и на чуждите, за да има мир, далаверите обичат тишината. Но дори и най-подредената далавера, рано или късно се проваля, поради порочната човешка природа.

27 септември

ГЕРБ номинира Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиета. Знаете, че сме гнуслив и затова този субект изобщо няма да го коментираме. Но има нещо важно, което трябва да отбележим.

Тодоров и законопроектът на БСП за досиетата са просто два различни начина да се приключи с темата. Ако трябва да съм честен, щото не ми се ще, подходът на БСП е по-почтения. Те просто искат да закрият, да ликвидират комисията за досиетата. Докато подходът на ГЕРБ е много по-суфистициран. Ако Антон поеме тази комисия, самите думи „досие“, „лустрация“, „агенти“, „доносници“ ще почнат да предизвикват рефлукс и връщане на стомашно съдържимото.

29 септември

Свирка в петък. С мерак и вдъхновение от Звездомира Мастагаркова. Запомнете я, не изключвам да избута Кристина Кръстева от първото място, много е добра. Вижте само заглавието: „ПОЛИТИК ЗА ИСТОРИЯТА! Европа в краката на Борисов! Той сложи край на прехода, името му остава в учебниците. Време е да изземе функциите на Радев.“

Малко ме е гнус, но ще цитирам, щото такива неща не се пишат всеки ден.

„Бойко Борисов жъне успех след успех на сцената на външната политика и вече е дипломат №1 не само на България, но и на Балканите, а позицията му е важна и ключова и в цяла Европа.

Ролята му на геополитически лидер вече се доказа… За рекордите му във вътрешната политика вече дори е излишно да говорим… Искат или не критиците му, Борисов вече е политик за историята и името му ще остане в учебниците...“

В качеството си на критик на Борисов, умерен и конструктивен критик, който отрича само външната и вътрешната му политика, се почувствахме направо като враг на прогреса. Почувствахме се, както би се изразил колегата Волтер, като „онези мушички, които снасят яйцата си в ануса на най-хубавите коне, но това не пречи на тези коне да тичат.“ Честно, не ви лъжа.
В едно обаче е напълно права Мастагаркова, че Борисов е за историята. Да отива и по възможност веднага. Борисов в историята е най-доброто решение и за него, и за нас. Иначе ние отиваме в историята.

Запомнете това име: Звездомира Мастагаркова. И, когато ви попитат какво не трябва да прави един журналист, посочете нея за пример.

Кофти е да свършваме седмицата със свирка. Така, де, казано е, че с това се почва. Затова малко спорт. Лудогорец победи немците от "Хофенхайм". Браво! Показаха дух и желание за игра. Малко беше смешно само когато публиката започна да вика „Българи, юнаци!“, а то на терена българин беше само Светльо Дяков. И освен това на терена имаше няколко много черни. А е известно, че нашите черни не са чак толкова черни. А, бе, какво стана с Лусио Вагнер, първият български негър?

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови