Изпит за бройлери

Николай Фенерски 21 юни 2021 в 12:13 7334 1

Николай Фенерски

Бройлерите узряват за обезглавителя някъде към средата на втория месец, най-късно до края му. Живот кратък и безславен. Поради потребността от нова работна ръка и нови бройлери на пазара на труда, нашите умни ръководители решиха да бъде проведен изпит за получаване на обикновено средно образование след 10-и клас и напълно в духа на бройлеризма не ги питаха нищо сложно. Опитаха се да ги подведат, че „Две хубави очи“ е балада, но някои от децата се сетиха и отбелязаха фактологичната грешка. Досега в текстовете за редакция такъв тип грешка нито веднъж не е била залагана. Следователно ние, даскалите, дето им повтаряме до втръсване да търсят правописни, граматични, пунктуационни и лексикални грешки, също бяхме леко изненадани. Голямо въображение е проявил този съчинител на изпити за бройлери!

Тестът заслужава много обстоен анализ, това тук са само впечатления от пръв поглед. Маниокатапиокатъпотии всякакви наблъскали вътре и нито дума за нежността на Дебеляновите стихове, за огъня на Ботев и вихъра от думи на Гео Милев. Точно така се възпитават бройлери, а не българи. По-глупав тест не съм виждал в даскалската си практика и предполагам, че „специалистите“ на новия ред ще ме обвинят мен в некадърност и изостаналост. Аз учех децата къде да пишат запетаи, кога как се членува, какви са правилата на учтивата форма, но това не било модерно явно и аз съм някакъв ретрограден атавизъм, примерно, реликт, останка от приключила геоложка ера. Маниоката вече ме е погребала под три пласта простотия. Няма да има място за грамотност, езикови правила, български ценности и велики идеи в света на бройлерите. Ще има твърде много и най-разнообразни неща като маниока, тапиока и жабешки яйца, с които бройлерите ще си запълват главите и хладилниците.

Тест за малки глобални тъпунгерчета, които не бива много да се замислят над своя произход и предназначение. Е, как, ще ми опонират съставителите на това недоразумение, нали сложихме вътре цитат от „Левски“, какво по-патриотично. На което ще им отговоря така: драги съставители, вие прочетохте ли какво сте написали във въпрос номер 14? Там се пита коя опозиция липсва в откъса – според мен липсва „свое-чуждо“ от представените четири възможности, но във вашите отговори е посочено, че липсва „народ-личност“. И сега можете ли вие да ми го разясните, ама като на бройлер, така елементарно, ползвайте и сметало, ако се налага – как да я няма тази опозиция народ, който е „гинал под бесилото“ и личност, която е окачена на пиедестала, горе високо на това бесило? И ако смятате, че „свое-чуждо“ присъства, кое определяте като „свое“ и кое като „чуждо“ в откъса от Вазовата ода? Взирам се, напрягам се, ползвам и въображението си и не ми се получава – няма такава опозиция. Ако сте сгрешили, ще си признаете, сигурен съм.

А да ви питам ли и за въпрос 18 – подчертали сте „тиранът люти“ и сте задали въпрос какво е изразното средство. В единствено число. Нарочно ли е, подвеждане ли е или те да си изберат и ще зачетете всеки отговор за верен – и метафора, и инверсия? Не можеше ли да уточните – какви са двете изразни средства? Или също си признайте, че не знаете и вие самите и ще си стиснем ръцете. Все пак „слуги са нужни на народа, не господари“, както отбелязва самият Аспарух Кънчов, a.k.a Пурко. И няма никакво значение кое какво е, важното е там да има една манджа с грозде за бройлерите, да имитираме изпитване, че да им раздадем дипломите, че да се хващат да бачкат, че да теглят кредити и да могат да ги връщат повече време, кви са тия поезии, литератури, измишльотини. Маниока и тапиока са нужни на народа, не носталгия, героизъм, любов към Родината, ще редактирам леко репликата на Аспарух.

Много ще ми е любопитно какви длъжностни характеристики ще изискват от учителите след десетина години, когато съвсем остареят убежденията ми. Какво ли чудо ще е тоз новият аниматор на бройлерите? Дали ще може да скалъпи две правилни изречения? Мисля си, че новият ред някак си няма да хване дълбоки маниокови корени в България и това е обречена мисия. Защото от великия Бай Ганьо знаем, че често проявяваме едно много здравословно генетично съмнение във всичките им глобалистични глупости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

22.06 2021 в 10:29

Мога ли да попитам г-н Фенерски за какво са им на бройлерите Дебелянов, Ботев, Гео Милев? Че нали и на врабците по Банкя им е ясно, че трябва да прочетат (може само първите страници) Винету, за да станат министър-председатели на Пунта Мара и да се понесат на жипката? А иначе средните поколения сме наясно, че министрите на външните работи и на образованието се назначават от посолството на облещената госпожа. Образованието вече няма космически цели, то наистина трябва да подготви едни фастфуд бройлери, които са родени да умрат от пренапъване на тоалетната чиния. Един конвейр, влачещ безбройните му там камериерки, сервитьори, общи работници, чистачи, миячи, та чак до дребни службари бюрократи. Вашата заветна цел, драги ни г-н Фенерски, е да покажете на матрияла от коя страна е дръжката на метлата и лопатата, и да ги научите да разпознават буквите от името си на латиница.