Какво не беше наред с референдума за Крим и беше ли той законен?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 15 декември 2022 в 08:04 9443 16

Руски военен кораб

Снимка GettyImages

Руски военен кораб

В края на 2013 г. в Украйна се състоя революция, в резултат на която тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович избяга в Русия.

Възползвайки се от тази политическа криза, когато властта в страната беше почти напълно отсъстваща, на 27 февруари руски въоръжени сили без обозначения превзеха парламента на Република Крим в Украйна, смениха украинското знаме, което висеше над него (това видео беше включено в пропагандния филм „Крим. Пътят към родината“) с руския флаг (въпреки че т.нар. референдум дори не беше обявен по това време) и блокираха въоръжените сили на Украйна, базирани на полуострова.

След това беше обявен и проведен т.нар референдум, на който 96% от населението, според Кремъл, гласува за присъединяване към Русия. Защо казвам "така наречения"?

Нека да го обясня точка по точка:

1. Критиците на този референдум твърдят, че той е проведен „с оръжие“, което често се осмива в руската пропаганда. Разбира се, никой не заставаше, сочейки директно с картечница, към отделни жители. Признайте обаче, че когато по улиците на града, в избирателните секции, в административните сгради и около вас има въоръжени лица от армията на друга държава без опознавателни знаци, с маски и с бронирани автомобили, никой няма да има много желание да спори с тях и още повече да протестира.

"Ще бъдат наградени военните, които осигуриха провеждането на референдума в Крим" - новина от руските медии на 19 април 2014 г.

2. Руските военни контролираха Върховния съвет на Крим и Министерския съвет преди и по време на референдума. Полковникът от ФСБ на Русия Игор Гиркин по това време вече беше в Крим и командваше т. нар. милиции, които, по собствените му думи, вкараха със сила депутатите в залата, за да гласуват за референдума. Между другото, именно този съвет избра настоящия лидер на Крим Сергей Аксьонов.

„За съжаление, не видях никаква подкрепа от държавните власти в Симферопол. Нямаше я. Депутатите бяха събрани от милиция, за да ги вкарат в залата, за да вземат решения (за провеждане на референдум)“, каза Игор Гиркин (Стрелков).

3. Референдумът е обявен на 6 март, а на 16 март е самото гласуване. Референдумът е сериозна и съдбоносна всенародна дискусия, която не може да се проведе за няколко дни. Например руският закон гласи, че когато се гласува за присъединяването на едно село към друго, е необходимо гласуването да бъде обявено до 45 дни предварително. Друг пример е, че през 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия, който беше обявен 547 дни преди вота. Това е необходимо, за да се даде възможност за агитация и от двете страни, така че хората да могат да претеглят всички рискове, всички плюсове и всички минуси и да обмислят последствията от дадено решение.

Достатъчни ли бяха 10 дни на жителите на Крим, за да решат бъдещето на целия полуостров?

4. Електоралният географ Александър Киреев забеляза любопитна аномалия в резултатите от референдума. Според официалните резултати избирателната активност в Севастопол е 89,5%. За да изчислите избирателната активност, разделяте общия брой гласове на броя на регистрираните гласоподаватели, тоест 274 101 делено на 306 258. Оказва се 0,895000. Какво съвпадение! Точно 89 процента и половина без остатък! И ако вземем броя на гласувалите "За" 262 041 и разделим на общия брой гласували (274 101), получаваме 0,95600. 95,6% и пак без остатък! Такова рядко съвпадение е почти невъзможно. Много е вероятно резултатът просто да е коригиран до предварително избрани проценти.

Официални данни за резултатите от референдума в град Севастопол. 2014 година

5. Самите бюлетини съдържаха само два въпроса: „За обединението на Крим с Русия като субект на Руската федерация ли сте?“ и „За възстановяването на Конституцията на Република Крим от 1992 г. и за статута на Крим като част от Украйна ли сте?”. Гласуването не предполагаше възможност за жителите на Крим да гласуват, за да оставят нещата такива, както са. Такава формулировка на въпросите във всеки случай поставя кримчани пред невъзможност да поискат нещата да не се променят.

Бюлетина за гласуване на референдума в Крим през 2014 г.

6. Според Конституцията на Украйна референдумът не може да бъде законен. Член 73 гласи: „Въпросите за промяна на територията на Украйна се решават изключително чрез всеукраински референдум“. Така за отделянето на Крим от Украйна трябваше да гласуват не само жителите на Крим, но и всички украинци на всеукраинския референдум.

7. Какво ни казва международното право за това? Определението за агресия в член 5 от Резолюция 3314 на ООН от 1974 г. гласи:

„Никакво териториално придобиване или специално предимство, получено в резултат на агресия, не е и не може да бъде признато за законно."

В същата резолюция член номер 3 дефинира понятието агресия:

„Нахлуване или нападение от въоръжените сили на държава на територията на друга държава или всяка военна окупация, колкото и временна да е, в резултат на такова нахлуване или нападение, или всякакво анексиране със сила на територията на друга държава или част от нея. "

Следователно, дори ако окупацията на Крим от Русия продължи по-малко от минута, това вече би било достатъчно, за да се считат подобни придобивания на територии за незаконни, както и резултатите от референдума.

8. Какво ни казва Конституцията на Русия за законността на това "присъединяване"? Параграф 2 от член 4 ясно гласи:

„Приемането в Руската федерация като нов субект на чужда държава или част от нея се извършва по взаимно съгласие на Руската федерация и тази чужда държава в съответствие с международно (междудържавно) споразумение за приемане в Руската федерация като нов субект на чужда държава или част от нея (наричан по-долу международен договор), сключен от Руската федерация с тази чужда държава.“

Взаимна договореност между Русия и Украйна за предаването на Крим на Русия не е имало дори и в най-бурните фантазии на Кремъл.

Тези осем точки са само върхът на айсберга от разкритията за този трик на Кремъл.

Тогава обаче проработи и мнозина доброволно повярваха и щяха да продължат да вярват, пренебрегвайки очевидните факти. След 24 февруари 2022 г., когато Путин, усещайки своята безнаказаност, атакува Украйна в пълен мащаб, светът се обърна с главата надолу. Сега обществото трябва да осъзнае каква висока цена трябва да плати днес за тогавашното „опиянение” от лъжите на Путин, за пренебрегването на откровената агресия на Русия срещу Украйна, за да предотврати това да се случи отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

16

Дедо МразИ

19.12 2022 в 13:17

Какъв е Крим - питайте Радев ? Мухахахах

910

15

бай Падежко

16.12 2022 в 06:37

Предстои голямото щоу, когато гласувалите (все от породата на родните путьопетеци) за руско "освобождение", започнат бавно да усещат, че пенсия няма да има, защото не фигурират в путьовия НОЙ. Както се казва - на печелившите, честито!:)

-1655

14

ob1

15.12 2022 в 20:21

Много се кефя, когато руZки подлоги почнат да говорят за принципи и международно право. Боклуци, гнусната ви кочина нарушави всички възможни договори, принципи, договорки и закони. Трайте си там в Поварово, Мухосранск и Долбоебск!

75

13

230 млрд баксов

15.12 2022 в 14:03

прав си попе "или решение на ООН" е неточно казано
Джедев го е обяснил подробно:
"Независимост може да се обяви и едностранно. Но за да се направи, нужно е да са изпълнени редица условия, основното от които е подтискане на местното население от централната власт. Както беше в случая с Косово. Той беше отнесен към Международния Съд в Хага по молба на ООН и съдът се произнесе, че обявяването на независимост на Косово не противоречи на международните норми. Дори и в тоя случай Косово не е признато от всички членове на ООН. Какво да говорим за смехорията в Крим!"

15914

11

поп Дръвчо

15.12 2022 в 12:48

бакси, не знам що намеси ООН в случая. ООН не може да прави такива неща, поне не директно.

75

10

230 млрд баксов

15.12 2022 в 11:27

Само общонационален референдум или решение на ООН (Организация на обединените нации) може да реши въпрос за отделяне на област или автономна република от държава.
Всичко друго се нарича сепаратизъм и се наказва във всяка една държава.
Например опита за отделяне на Чечня от Руската федерация и струваше между 50 000 и 100 000 (според руския генерал Лебед) цивилни жертви:

https://www.kavkazr.com/a/cena-voiny/28910064.html

345

9

Джендо Джедев

15.12 2022 в 10:21

Веждичка,

Можеш ли да цитираш на каква законова база обикновен референдум е достатъчно условие за отцепване на територия от дадена държава?

345

8

Джендо Джедев

15.12 2022 в 10:16

Алекс,

Независимост може да се обяви и едностранно. Но за да се направи, нужно е да са изпълнени редица условия, основното от които е подтискане на местното население от централната власт. Както беше в случая с Косово. Той беше отнесен към Международния Съд в Хага по молба на ООН и съдът се произнесе, че обявяването на независимост на Косово не противоречи на международните норми. Дори и в тоя случай Косово не е признато от всички членове на ООН. Какво да говорим за смехорията в Крим! Полуостровът дори беше автономна република в рамките на Украйна и всички бяха ОК с това. Освен Батюшката в Кремъл, разбира се.

-1655

7

ob1

15.12 2022 в 10:15

На везните на международното право ще натежи Нюрнберг2, вежда. Мръсните животни ще бъдат изритани обратно в оркистан и няма да мърдат от там. А турците видяхме на кого помагат.