Когато Гърмен удари...

Калин Манолов
30 май 2015 в 14:58 | 7049 |10

Масовият бой между българи и цигани в Гърмен миналата събота, предизвикан според първите от безчинствата на вторите, ме накара да си спомня за Яворов. Не защото „изтече“ вечерта преди тазгодишните матури, а заради част от анализ на най-известната негова пиеса, който ми попадна в интернет: „В центъра на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва” стои съвременният човек с неговите преживявания, сблъсъци, морални сътресения. Реалната му съдба на индивид, обременен с наследствени предразположения, формира драматизма на битието му“. С типичния си висок наратив Местан вероятно би описал мотивите на циганите да крадат и така. Но не са толкова важни мотивите, а резултатът: спазващите закона граждани не са защитени от държавата. Тя нито ги пази, нито им позволява да се пазят сами.

А те могат да го правят. Как ли? Отговорът е много прост. Даде го дядо Божик от Гърмен, показвайки пред телевизионната камера законно притежавания си пистолет. Много негови съселяни също заявиха, че ще си купят пистолети. В момента обаче притежаването на законно оръжие не е право, а привилегия. Трябва да докажете, че имате «основателна причина, която по несъмнен начин обосновава издаването на разрешение” за притежание на оръжие. Например да сте охранител, или касиер, който пренася големи суми пари, или колекционер, или ловец, и т.н. Ако не сте, трябва да разчитате на „органите на реда“ да ви пазят. Или на Господ. А в Гърмен той отдавна не е патрулирал.

Така че вместо пак да дъвчем нашироко заплахите за етническия мир или да ровим надълбоко за социалните корени на престъпността, по-добре да помислим при какви условия един гражданин трябва да може да притежава и да се брани с оръжие.

И този казус не е сложен. Всеки, който има право да гласува, трябва да има право и да притежава законно оръжие. Всеки, чиито живот, имот и чест е застрашен, трябва да може да се защити с него. Което означава, че режимът на притежание трябва да бъде либерализиран, а статутът на неизбежната отбрана в Наказателния кодекс - разширен. И всеки, който ви нападне с оръжие, сам или в компанията на други бандити, който незаконно проникне в жилището ви, който ви заплаши нощем в тъмна улица, и т. н., да знае, че рискува живота си.

Така беше за кратко време през 1997-ма, когато мутрите вилнееха. Сега според член 12 в Наказателния кодекс няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана само ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. При нивото на битова и организирана престъпност в България в момента, тази уредба на института за неизбежната отбрана не помага на нападнатия, освен ако полицията случайно не е на мястото на нападението. А тя най-често не е. Не й е и това работата: задачата на полицията е да разследва извършеното вече престъпление. А задачата на гражданина, който се сблъсква лице в лице с престъпника (или даже с няколко престъпници), е да се защити. За какво е по-нужен пистолетът – за разпит на свидетели, или за самоотбрана?

Прохибиционистите, тоест противниците на притежанието и употребата на оръжие за самозащита, твърдят, че оръжието не помага на обикновения човек, защото престъпнците са по-подготвени от него. Няма доказателства за това. Има за обратното – дори само знанието, че някой има оръжие, е спирал престъпниците да го нападнат. Защото бандитите търсят забавление или лесни пари, не си просят куршума.

Прохибиционистите твърдят, че ако всички имаме оръжие, ще се изпозастреляме. Навярно смятат гражданите за потенциални престъпници, които само чакат да докопат пушка или пистолет, за да гърмят по всеки, който не им е симпатичен? Или пък съдят по себе си?

Отнасяйки се прекалено хуманно към престъпниците, държавата се отнася нехуманно и изключително несправедливо към спазващите закона граждани. А защо – защото бандитът е по-безопасен от гражданина ли? Или защото е по-трудно да бъде хванат и наказан?

Да се лишават спазващите закона граждани от оръжие е толкова „разумно“, колкото да им се забрани ползването на кибрит (ами ако направят пожар!), да се къпят (ами ако се удавят!), или да ползват автомобили (ами ако сгазят някого?) Това е все едно да разоръжаваш собствената си армия пред лицето на неприятелската – с надеждата да пребориш насилието, без да се противиш на злото.

И Бойко Борисов мислеше така. На 12 март 2012 г., запитан за ширещата се битова престъпност, която засяга най-много хора, но борбата с нея не е приоритет на МВР, тогавашният и сегашен премиер заяви пред бТВ: „Моето мнение е, ако може да се подразбере: който влезе там, да си носи последствията, каквито и да са те. Без да го казвам на глас, съм готов, ако влезе в парламента, да го подкрепя, това ми е виждането. В дома ти никой не е по-голям от тебе“, заяви премиерът.

Но май си е променил мнението. Е, тогава ехото на Гърмен дълго ще заглъхва. И никой няма да е в бяло, ако се върнем към Яворов. Още по-малко – с вейка от маслина.

Чуйте анализа на журналиста и председател на Института за свободен капитализъм "Атлас" - Калин Манолов, в предаването "Конструкция" по БНР.

Препоръчани материали
altair 21.06 2015 в 11:59 10
+ 0
- 2
Само крайно-десен пазарен фундаменталист може да е толкова ограничен в мисленето си, та да сравнява кибрит или автомобил с пистолет и да не разбира фундаменталнаа разлика между двете - основното предназначение на автомобила не е да убива хора, за разлика от предназначението на пистолета. Затова за двете има различни режими.
Argo 04.06 2015 в 05:18 9
+ 0
- 0
А, безименния, те само в омразната Америка разрешават оръжия. Да не обърна резбата бре? :)))
sk 31.05 2015 в 09:31 8
+ 13
- 3
Едно е ясно - когато ти трябва пищов за престъпление, няма да го купиш от магазина, нито ще го регистрираш. Тези същите мангали ще ти продадат пищов за няколко стотин лева. В Швейцария всеки отслужил се връща с карабината си у дома и я съхранява до живот. В САЩ почти всеки има оръжие. Защо просперират тези страни? Ами защото Колт изравнява шансовете. Така не само мутри тип ББ могат да се доберат до властта и парите, а и някои по-умни хора. Наистина при масово оръжие някой ще се гръмне вместо да се обеси или луд ще ползва вместо нож и брадва пищов, но това наистина е като риска от катастрофа.
Някой си 31.05 2015 в 09:29 7
+ 13
- 1
Някой тук дава ли си сметка, че ония "горе" никога няма да разрешат притежанието на оръжие сред населението? Как си представяте това да се случи? Нали тези оръжия са потенциално насочени един ден срещу тези, които държат властта. А всички добре знаем ония "горе" колко ги е страх от това. Така, че "Надай се Пено на Марта у Сряда" му се казва на това ...
иван 31.05 2015 в 01:55 6
+ 10
- 1
за избирателите би било разумно да има изискване за някакво минимално образователно ниво, уседналост/поне няколко месеца, с изключение/, и най-тежко криминализиране на ВСЯКАКВИ престъпления, свързани с избора на народа, като най-тежки престъпления срещу българския народ /вкл фиктивни адресни регистрации/!
'кучето играе спроед тоягата', а тези безкрайни празнословия, демагогии и популизъм на днешния български народоначалник са плод на безумието на дивата алчност;
но това разбира се е все още в зоната на мечтите - българинът да се чувства уважаван от избраниците си/народоначалниците/ в собствената си страна, родина!
петър николов 30.05 2015 в 21:12 5
+ 26
- 2
промяна в избирателния кодекс,гласува само този който плаща данъци на държавата
Оръженосец 30.05 2015 в 17:12 4
+ 5
- 21
Пдсртавих си. От кола е много по-лесно да извадиш пистолет, да стреляш, че дори и да улучиш, отколкото от мотоциклет. Кой мислиш, че ще спечели? 20-25% от населението у нас е с психични проблеми. Какво ще стане ако решат да се въоръжат? Чувал ли си лафа "луд с картечница"?
няма име 30.05 2015 в 15:57 3
+ 31
- 2
до 02:

Ами като толкова си представяш, представи си че и мотористите имаха. Представи си, че този който ги избутваше имаше едно наум че хората могат да бъдат въоръжени.

Задници бол, но смелите задници не са толкова много.
Оръженосец 30.05 2015 в 15:29 2
+ 11
- 34
"Навярно смятат гражданите за потенциални престъпници, които само чакат да докопат пушка или пистолет, за да гърмят по всеки, който не им е симпатичен? Или пък съдят по себе си?"

Авторът има нереалистично високи очаквания към гражданите.
Представете си, че онзи, който избутваше мотористите в Кресна имаше право на огнестрелно оръжие.
няма име 30.05 2015 в 15:27 1
+ 52
- 6
Напълно съм съгласен тук с Калин Манолов.

Притежаването на оръжие е свещенно и изконно човешко право - само робът не може да притежава оръжие.

Крайно необходимо е да започне най-накрая една широка кампания с искането да се възстанови това право.

Единственият начин да се справим с битовата престъпност и хората да имат някаква сигурност. Една от основните причини сума ти села и малки градове да пустеят е именно, че каквито и идеи да имаш и каквато и дейност да искаш да развиваш, няма мотивация когато лесно може да ти бъде окрадено всичко без последствия.