Кой организира ''геноцида'' над руснаците в Украйна?

Дмитрий Чупраков за OFFNews 23 ноември 2022 в 11:55 15706 5

Война

Снимка GettyImages

Война

Въоръжената конфронтация между Украйна и Русия в Донбас през 2014–2022 г., благодарение на успехите на режима на Путин на информационните фронтове (може би единственото нещо, в което Путин наистина успя), получи разпознаваемото заглавие „руски геноцид в Донбас“.

Без да имат ни най-малка представа какво се е случило там, много хора лесно подхващат и разпространяват това заглавие. Значи там има геноцид над рускоговорящите? И ако е така, кой стои зад това?

Нека да разберем.

Традиционно се смята, че в източната част на Украйна живее предимно рускоезично население и това е вярно. Не всеки обаче знае, че Донецка и Луганска области, известни в света като Донбас, не са единствените региони с мнозинство от рускоезични жители.

Град Мариупол например е един от най-рускоезичните градове в Украйна. След началото на войната през 2014 г. много жители на Донбас бяха принудени да бягат и именно Мариупол се превърна в една от най-важните дестинации за тях. Там те започнаха нов живот с чист лист с относително мирно небе над главата.

Така Мариупол се превърна в убежище за тези рускоговорящи хора. Дори държавни висши учебни заведения бяха преместени там от разкъсвания от войната Донбас. Мариупол имаше рускоезичен кмет - Вадим Бойченко, а официалният сайт на града беше на руски. Градът беше един от най-бързо развиващите се в Украйна и украинската армия не бомбардира хората там само защото говорят руски или защото някой ги мисли за руснаци. Въпреки периодичните обстрели от територията, контролирана от т. нар. ДНР, в Мариупол цареше относително спокойствие. Това спокойствие свърши през февруари 2022 г.

Главната страница на официалния сайт на град Мариупол на руски език

По предварителни оценки на кмета на Мариупол Вадим Бойченко най-малко 22 000 цивилни са загинали в града в резултат на руската атака срещу Мариупол при опита за превземането му.

Трудно е да се повярва на такива цифри, но данните на ООН, че до 90% от жилищните и до 60% от частните къщи в Мариупол са повредени или напълно унищожени в резултат на бомбардировка, не поставят под съмнение изявленията на кмета.

За сравнение, в Донбас за осемте години от април 2014 до 2022 г. по данни на ООН от двете страни са загинали 3106 цивилни (3404, ако се включат жертвите на сваления малайзийски Боинг).

Общият брой на цивилните смъртни случаи от двете страни, свързани с конфликта в Донбас в периода от 2014 г. до 2021 г. включително.

Според ООН към 13 ноември 2022 г. в резултат на руската инвазия в Украйна са потвърдени най-малко 6557 смъртни случая на цивилни от 24 февруари насам (вижте подробностите в линк към сайта на ООН тук). Това, на практика, са повече от два пъти като брой цивилни жертви в Донбас в сравнение с тези през осемте години на войната.

Като се има предвид, че тази война се води предимно в източната част на Украйна, възниква резонният въпрос - кои и какви са всички тези жертви? Не са ли именно рускоговорящи?

И всъщност кого точно защитава Путин, ако най-рускоезичните градове в Украйна като Луганск, Донецк, Харков и Мариупол са пострадали най-много от руската инвазия?

Ако говорим за геноцида на рускоезичните в Украйна, не го ли ръководи самият Путин с армията си?

Впрочем, да завършим с още един интересен факт е - до ден днешен дори самата Русия на законодателно ниво не е признала, че съществува "геноцид на руснаците в Донбас", докато осем държави юридически признаха случващото се в Украйна като геноцид на украинците от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

5

deyan_h

25.11 2022 в 00:36

Т. Е. Не може да се говори за геноцид и престъпления на РФ срещу Украинци... Щом там дето е терорът са все преобладаващо руснаци.. (и малко Българи? Аха, к'во?)
...

22548

4

dolivo

24.11 2022 в 08:38

цифрите говорят най добре

така наречените престъпления към рускоговорящи никога не са били над стандартния фон на престъпността за района, това 2014та още

засилиха се след руските операции точно преди анексирането на Крим

браво, повече такива статии

936

3

escrin

23.11 2022 в 14:09

Представете си следното.

Руско говорящ украински гражданин сте, жител на Мариупол, никога не сте правили кой знае каква разлика между украинци и руснаци. На средна възраст сте, живеете си живота, спестявали сте години наред, купили сте си жилище в града и сте се устроили добре там, гледате си семейството, роднините, приятелите.
Животът в Украйна по-скоро ви харесва, иначе щяхте да се преместите в Русия, което е било лесно до неотдавна.

Изведнъж обаче пристига руската армията, която заявява, че над вас се извършва геноцид, и започва да обстрелва града ви, за да ви спаси. Взривява ви жилището, за което сте спестявали години наред, взривява жилищата на роднините ви и приятелите ви, убива роднините ви и приятелите ви, за да ви спаси от геноцида. След това заявява, че сте спасени, благодарение на тях, и трябва да сте им много признателни.

-529

2

6екеr4о

23.11 2022 в 13:58

Владимир Путкин освен Върховен Главнокомандващ на Империята е и Върховен Вожд, каквото каже, това е! Нема лабаво, казваше Бай Тошо. Щом той е казал, значи има геноцид, к`ви са тия юридически шменти - капели...

345

1

Джендо Джедев

23.11 2022 в 13:12

Орките направиха така, че дори и руснаците в Украйнa ги намразиха барабар с коктите си.